Hírmorzsák 2019-06-11 (13:30)

Szinte biztos, hogy elszakadt Durant Achillese - érkeznek neki az üzenetek. Looney játszani akar a hatodik meccsen. Nick Nurse beszélt a 45. percben kikért időről. Wade díjat kap. Hivatalos a Team USA 20-as kerete. Ettore Messina elhagyja a Spurst? Barrett megmondta, hogy a Knickshez akar kerülni. A Pelicans All-Start, szupertehetséges fiatalt és elsőkörösöket akar Anthony Davisért, beindultak a találgatások. 

A nap legfontosabb híréről már reggel beszámoltunk, Kevin Durant minden valószínűség szerint Achilles-szakadást szenvedett el - részletek itt. 

A Twitteren sorra jöttek a bátorító üzenetek Durantnek. Dwyane Wade annyit írt, hogy Durant nem volt egészséges, mégis a testvéreivel akart lenni, ez a sport lényege és ez az igazi szeretet. Trae Young maximális tiszteletét fejezte ki, amiért KD pályára lépett. A januárban súlyos sérülést szenvedett Victor Oladipo, illetve Marvin Bagley III imádkozik érte, a lábtörésből felépülő Jusuf Nurkic is az ima jelét küldte, korábbi csapattársa, Enes Kanter is tiszteletét fejezte ki, Evan Fournier pedig annyit írt, hogy Durant mindent odaadott a csapatának, ez az igazi bajnoki mentalitás. 

A Warriorst egyébként nem csak Durant sérülése sújtotta, a második félidőben Kevon Looneyra sem számíthattak, miután elviselhetetlenné vált korábbi mellkasi sérülésének fájdalma. Kérdéses, hogy ott lehet-e a hatodik összecsapáson, amit magyar idő szerint péntek hajnalban rendeznek Oaklandben, de Mark Medina (The Mercury News) szerint mindent megtesz, hogy játszhasson.

Korábban egyébként “megtalálták” Durantet azért, mert nincs a csapat kispadján, hanem sérülése idején az öltözőből nézte a meccseket - a csapat kommunikációs alelnöke, Raymond Ridder elmondta, hogy az NBA szabályzata szerint jártak el, amely kimondja, hogy 13 játékosnak van hely a kispadon, nekik pedig 13 hadra fogható, aktív játékosuk volt, ezért nem lehetett ott Durant. 

A nagydöntő ötödik meccséből már csak 3 perc és 5 másodperc volt hátra, amikor 103-97-es állásnál a Toronto időt kért. A vezetőedző Nick Nurse szerint egyszerűen csak azt akarták, hogy a játékosaik fújjanak egyet, és energiát gyűjthessenek a végjátékra. Az NBA két éve bevezetett egy szabályt, hogy egy csapat a rendes játékidő utolsó három percében csak kettő időkérést eszközölhet, ha ennél több van neki, akkor az elveszik - a Raptorsnak három volt, ez is közrejátszhatott a döntésben. A extra pihenés helyett azonban a gárda kiesett a ritmusból, a Warriors egymás után három triplát beszórva megfordította a mérkőzést, míg a Toronto utolsó hat dobásából ötöt elrontott, egyszer pedig eladta a labdát. 

Folytassuk két visszavonuló klasszissal. Tony Parker tegnap jelentette be, hogy visszavonul, a részletekről beszámoltunk tegnap. Dwyane Wade ezt már régen bejelentette, ő egy kitüntetéssel gazdagodott, a Magic Johnson Awarddal. A díjat az amerikai szakírók egyesülete adományozza, az indoklás szerint azért kapta meg Wade, mert a pályán mutatott teljesítménye és a nyilvánosság-média felé mutatott viselkedése is példaértékű. A díjat 2001 óta osztják ki, idén Wade mellett Bradley Beal, Rudy Gobert, Draymond Green és Nikola Vucsevics is a jelöltek között volt. 

Hivatalos a Team USA 20 fős bő keretének névsora: Harrison Barnes, Bradley Beal, Anthony Davis, Andre Drummond, Eric Gordon, James Harden, Tobias Harris, Kyle Kuzma, Damian Lillard, Brook Lopez, Kevin Love, Kyle Lowry, CJ McCollum, Khris Middleton, Paul Millsap, Donovan Mitchell, Jayson Tatum, Myles Turner, PJ Tucker és Kemba Walker. A szövetségi kapitány, Gregg Popovich úgy nyilatkozott, hogy nagyszerű a játékosok mixe, korábbi válogatottak, sztárjátékosok és fiatal tehetségek alkotják a bő keretet, bárkihez tudnak majd alkalmazkodni - és borzasztó nehéz dolga lesz kiválasztani a 12-es utazó keretet. 

Egy játékosmozgás történt tegnap, az Atlanta Hawks elengedte Deyonta Davist, akinek részlegesen garantált kontraktusa volt a következő szezonra, ami csak akkor vált volna teljesen garantálttá, ha még júliusban is a keret tagja. A magasember 10 napos kontraktusok után kapott szerződést a csapattól, összesen kilenc meccsen lépett pályára. 

Ime Udoka Philadelphia 76ershez történő távozása után újabb változás lehet a San Antonio Spurs edzői stábjában, a Sportando értesülései szerint ugyanis Ettore Messina az Olimpia Milanóval tárgyal. Az olasz szakportál szerint Simone Piangiani napjai meg vannak számlálva a gárda kispadján, ráadásul az Euroligás klub kettős pozícióban alkalmazná Messinát: a vezetőedzői poszt mellett minden, a kosárlabdával kapcsolatos kérdésben ő hozná meg a végső döntést kvázi GM-ként. A hatvanéves szakember 30 éve edzősködik, négyszer nyert Euroligát, kétszer volt a sorozatban az Év Edzője, négyszeres olasz bajnok, ötszörös orosz bajnok és kétszer nyert VTB Ligát is. 2011-12-ben ment át először a tengerentúlra, akkor a Los Angeles Lakers edzői stábjában tevékenykedett, 2014 óta dolgozik a Spursnél. Messina két részletben összesen hat évig volt olasz szövetségi kapitány is, 1997-ben Eb-ezüstérmet nyert - a hírek szerint a héten dönt, hogy marad-e San Antonióban, vagy hazatér Olaszországba.

Közeledik a draft, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a 3. helyen húzó Knicks RJ Barrettet fogja elvinni. A Duke fiatal tehetsége kerek-perec kijelentette az ESPN-nek, hogy nem akar találkozni más csapatokkal, a New Yorkhoz akar menni, és reméli, hogy ők is így gondolják. Shams Charania (The Athletic) azt jelentette, hogy Zion Williamson a jövő héten látogat New Orleansba, és csodának kellene történnie, hogy ne őt válasszák az 1/1-gyel. 

Újra beindultak a találgatások Anthony Davis jövőjével kapcsolatban, szintén Charania írta meg, hogy a Boston elsődleges célja Davis, akár marad Irving, akár nem. A Celtics bekockáztatja, hogy Davis elhagyhatja őket 2020 nyarán, amikor korlátozás nélküli szabadügynök lesz, de a helyzetüket nehezíti, hogy július 1-ig Irving a csapat játékosa, és két szupermaxos játékos nem lehet egyszerre a keretben, így addig nem cserélhetnek érte. Ennél nagyobb probléma lehet bostoni szempontból, hogy Charania szerint egyértelműen a Lakers vagy a Knicks a végső célpontja Davisnek, akik a Celticshez hasonló csomagot tudnak összerakni. Adrian Wojnarowski (ESPN) szerint David Griffin, a Pelicans GM-je a maximumot akarja kihozni a cseréből - ha a Boston all-int mond, akkor annyi értéket kell feláldoznia, hogy a gárda annyira meggyengülhet, hogy Davis nem fog maradni 2020-ban, míg a Lakers-Knicks duónál Davis türelmes lesz az építkezéssel kapcsolatban. Wojnarowski szerint egyébként az még jó lehet a Bostonnak, hogy Griffin nyitott egy több csapatot érintő cserére is, vagyis össze lehet legózni egy olyan csomagot pl. draftjogok cseréjével, ami a legerősebb pakk, és a csapat sem gyengül meg. 

Griffin egyébként egy olyan csomagot akar látni Davisért, amiben van egy jó karban lévő All-Star, egy fiatal tehetség All-Star potenciállal, illetve több elsőkörös draftjog is - a Pelicanst elsősorban játékosok érdeklik, nem későbbi választási lehetőségek. Az már biztos, hogy Zion Williamson és a Davisért kapott két játékos mellett Jrue Holidayt szánják az új gárda vezérének, őt semmilyen körülmények között nem adják oda senkinek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus