Hírmorzsák 2019-07-04 (9:00)

Lehet, hogy a hétvégéig nem dől el Leonard sorsa, nem gondolkodik kétéves szerződésben? Raul Neto Phillyben, Jake Layman Minnesotában folytatja. A Grizzlies nem akarja kivásárolni Igoudalát, cserét szeretnének - a Houstont és a Dallast így is érdekelné. A Rockets Iggyre és McGee-re összpontosít. Megvan a Lakers B-terve. Jimmer Fredette befejezte a nyári ligát. Amar'e Stoudemire és Monta Ellis privát edzésen bizonyíthat a csapatoknak. 

A tegnapi nap rövid összefoglalójával kezdjük, már ami a tényleges mozgásokat illeti.

Raul Neto nem sokáig maradt csapat nélkül, az irányítót vasárnap küldte el a Jazz, mielőtt szerződése utolsó éve garantálttá vált volna, hogy Mike Conley szerződését be tudják fogadni – a csereirányítót kereső Philadelphia 76ers csapott le a brazilra, egy évre, veteránminimumért. 

Jake Layman is csapatot vált, a Portland kiscsatára korlátozott szabadügynök volt, de a Trail Blazers nem akarta megtartani, így végül sign-and-trade ügylet keretében költözik a csoportrivális Minnesota Timberwolveshoz. A Wolves három évre 11.5 millióért kötötte le Laymant, cserébe átadta a Portlandnek a 2013-ban második körben draftolt montenegrói erőcsatár/center, Bojan Dubljevic játékjogát (a 27 éves magasember nem egy „halott” pick, idén EuroCupot nyert a Valenciával, 2012 óta erősíti a spanyol élcsapatot, a későbbiekben akár lenne is értelme átvinni a tengerentúlra). Mark Bartelstein, Layman ügynöke elmondta Adrian Wojnarowskinak (ESPN), hogy Neil Olshey nélkül ez nem jött volna össze, a Blazers GM-je messzemenőkig szem előtt tartotta (ex-)játékosa érdekeit. 

Korábban már megírtuk, hogy TJ McConnell két évre 7 millióért a Pacerst fogja erősíteni (éppen a helyére érkezik Raul Neto). Felbomlik a Bobi&Tobi Show, Boban Marjanovics nem marad Philadelphiában, a Dallas Maverickshez írt alá szintén két évre 7 millióért. Markieff Morrist a Pistons vitte el két évre, 7.4 millió dollárért (bi-annual), míg Darius Millert visszaigazolta a New Orleans Pelicans, két évre 14.25 millióért – a második év nem garantált. 

A Layman-ügylet mellett volt még két csere is tegnap, a Memphis Grizzlies átveszi Miles Plumlee és Solomon Hill szerződéseit, cserébe Atlantába tudja postázni Chandler Parsonst. A Grizzlies itt nem állt meg, a Conley-trade-ben érkező Kyle Korvert, illetve Jevon Cartert adta a Phoenix Sunsnak, akik a 2017-es draftnegyedik, de csalódást okozó Josh Jacksont, egy 2020-as másodikköröst és egy védett 2021-es másodikköröst adtak – illetve a korábbi hírekkel ellentétben pluszban az irányító De’Anthony Meltont is betették a csomagba. A cél ezzel, hogy a Sunsnál beférjen a sapka alá Ricky Rubio új kontraktusa. Korver nem marad, ki fogják vásárolni, a Lakers-76ers-Bucks trióval hozták hírbe. 

Maradjunk még a Grizzliesnél, ugyanis Tim MacMahon (ESPN) értesülései szerint Andre Iguodalát nem fogják kivásárolni Memphisben, mivel láthatóan igen nagy rá a kereslet, így a Durant-Russell cserében „leeső” egykori nagydöntő MVP-t megpróbálják elcserélni. Első körben a Dallas és a Houston mutat erre hajlandóságot, ugyanakkor kérdéses, hogy Iguodala mennyire nehezíti meg ezen csapatok dolgát, ha kijelenti, hogy nem akar náluk játszani – az köztudott, hogy a Lakers is szeretné megszerezni, ahol Iggy korábbi ügynöke, Rob Pelinka a döntéshozó. 

Folytassuk az egyetlen, még szabad extraklasszissal. Kawhi Leonard megtartotta a mítingeket Los Angelesben, majd szerda délután visszarepült Torontóba, itt találkozott a Raptorsszal (a Knicks korábban lemondta a tervezett, de mára okafogyottá váló találkozóját). Jabari Young (The Athletic) értesülései szerint simán benne van, hogy Leonard csak a hétvégén hozza meg a döntését, illetve a belebegtetett, Durant-típusú kétéves szerződésben egyáltalán nem gondolkodik – bárhol folytatja, hosszú távra szerződik. 

Wojnarowski egyébként úgy tudja, hogy a Lakersnél van B-terv, ha Leonard nem oda igazol, capspace-ből akarják majd szerződtetni Danny Greent, Marcus Morrist és DeMarcus Cousinst, illetve úgy véli, hogy a Lakers nagyon jól áll a veteránminimumok terén is, több használható veterán is hozzájuk akar menni Leonardtől függetlenül is. 

Ezeknek a veterán játékosoknak a köre két fővel bővülhet, ugyanis Amar’e Stoudemire és Monta Ellis július 8-án Las Vegasban tart privát bemutató edzést. A Phoenix és a New York korábbi All-Starja 2016-ban játszott utoljára a ligában, de azóta saját izraeli csapatában tartja magát karban, míg az egykori GSW- és Pacers-kosaras Ellis két éve nem nagyon fogott labdát a kezébe, mióta a Pacers stretch provisionnel szüntette meg a szerződését. 

Jonathan Feigen (Houston Chronicle) szerint a Rockets minden energiájával Andre Iguodalát és JaVale McGee-t akarja megszerezni – Daryl Morey Iggy-ért akár a jövő évi elsőkörösét is odaadja, egyébként 2017-ben, amikor a kiscsatár szabadügynök volt, majdnem meg is egyeztek, de az utolsó pillanatban a Warriors megemelte az ajánlatát. McGee-t nem Clint Capela helyére, hanem inkább mellé szeretné megszerezni a Houston, mert cserecenterük nincs, és McGee ideális pick-and-roll partner lehet Hardennek és Paulnak is – kérdés, hogy mit tudnak neki ajánlani, mert a veteránminimum nem biztos, hogy elég lesz. 

A Cavaliers tegnap szerződtette Darius Garlandot és Dylan Windlert, majd Kevin Porter Jr. is aláírt, így a Cleveland mindhárom idei elsőkörös drafoltja megkapta első profikontraktusát. Ugyanígy tett a Hornets PJ Washington, illetve a 76ers Mathisse Thybulle esetében is. 

Jimmer Fredette elhagyta a Golden State Warriors Summer League-csapatát, mivel nem kockáztat a sérüléssel – több tengerentúli ajánlat is befutott a 30 éves dobógép számára, aki 2016-ban hagyta el az NBA-t, azóta Kínában játszik, ahol többek között MVP-címet is begyűjtött. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus