Hírmorzsák 2019-10-10 (12:00)

Porzingis másfél év után újra pályára lépett, JJ Barea is közel a visszatéréshez. Dejounte Murray perclimiten van, elégedettek vele a Spursnél. Zion Williamson fő feladata, hogy mindig mozogjon. A Rockets kitette Anthony Bennettet. Marquese Chriss a Warriorsnál megmentheti a karrierjét, ha le tudják igazolni. A csütörtöki kínai meccset valószínűleg nem törlik, Trump beleállt Popovichba és Kerrbe. A csapatvezetők komolyan aggódnak, hogy a kínai helyzet miatt jövő évi sapka csökkenni fog, és a bizonytalanság miatt felfordulhat a játékospiac – most más okok miatt olyan nagy a csend a piacon, mint évek óta soha. A Celtics és a Pistons is hosszabbítana Jaylen Brownnal és Andre Drummonddal, de nem lesz egyszerű dolguk. Julius Randle válaszolt Durantnek. 

Kristaps Porzingis több, mint másfél év után léphetett pályára hivatalos mérkőzésen 2018 februárjában elszenvedett ACL-szakadása után. Az időközben New Yorkból Dallasba cserélt lett magasember azt mondta a Mavs.com-nak, hogy remekül érezte magát, arra kell majd figyelnie, hogy ne kapja el a hév, ne vállalja túl magát és higgadt, koncentrált maradjon a játéka. Hozzátette, hogy Luka Doncic-csal „szuper-könnyű” játszani, mert megcsinálja a társaknak a jobbnál jobb helyzeteket, emellett teljesen elvonja az ellenfél védelmének figyelmét – nagyon izgatottan várja, hogy mindez hová fejlődik majd. 

Porzingis csapattársa, a veterán JJ Barea egyelőre nem tartott a társakkal az előszezon-túrára, de a pénteki, otthoni meccsen már várhatóan pályára fog lépni – a 2011-es bajnokcsapat utolsó mohikánja kilenc hónapja szenvedett Achilles-ín szakadást, amelyből teljesen felépült, és elmondása szerint már csak formába kell kerülnie, ehhez pedig egyre több időt kell a pályán töltenie. 

A Spurs kezdő irányítójának szánt Dejounte Murray tavaly az előszezonban szenvedett ACL-szakadást, ami miatt a teljes idényt ki kellett hagynia, így a San Antoniónál érthetően óvatosan igyekeznek felépíteni, ezért egyelőre 20 perces limiten tartják. Gregg Popovich szerint a sérülése előtt a liga egyik legjobb periméter-védőjének számító Murrayt nagyon féltették a hosszú kihagyás miatt, de szerencsére a pályán remekül mozog és egyre több önbizalmat szerez. 

A Pelicans kezdőötöse ugyan csúnya verésbe nézett bele Chicagóban, viszont Zion Willamson parádésan játszott, 12/13-as mezőnymutatóval szedett össze 29 pontot, gyakorlatilag azt csinált a festékben, amit akart – 3 méternél távolabbról nem is nagyon volt mezőnykísérlete. A vezetőedző Alvin Gentry szerint próbálják minél jobban mozgatni Williamsont, helyet kreálni a számára, hogy alkosson. A játékos ugyanezt mondta, időnként észrevette, hogy csak álldogál a pályán – amikor ez történik, mindig elkezd mozogni és jobb helyzetekbe navigálni magát. 

A Rockets elköszönt az egykori 1/1-estől, Anthony Bennettől, írta meg Shams Charania (The Athletic). A hír nem okozott nagy meglepetést, hiszen múlt héten jelentették be, hogy a nem garantált szerződésű erőcsatár bal térdén artroszkópos beavatkozást kell elvégezni – a Houstonnak jelenleg 19 igazolt játékosa van. 

A Warriorsnál Kevon Looney és Willie Cauley-Stein is sérült, így kapott lehetőséget Marquese Chriss, aki azonnal annyira jól mozgott a magas posztokon, hogy több GSW-játékos is jelezte Bob Myers GM-nek, hogy találnia kellene neki helyet a végső keretben. A probléma az, hogy bár lenne még egy hely a 15-ös keretben, azonban a Russell sign and trade ügylet miatt csak akkor tudnának még egy játékost leigazolni az alapszakaszra, ha 13 garantált szerződésű játékosuk közül valakit elcserélnek, vagy felbontják Alfonso McKinnie nem garantált szerződését. Ez lehet még egy megoldás, mert McKinnie nincs jó formában, és bár a kezdő kiscsatár pozíciójáért küzd, két másik versenytársa, Alec Burks és Glenn Robinson III nyáron kötöttek szerződést, így december 15-ig nem mozdíthatóak. Anthony Slater (The Athletic) számolt utána a dolgoknak: a Warriorsra a hard cap szabályok érvényesek, vagyis a 138 928 000 dollárt nem lépheti át a bértömeg. Jelenleg 407 ezer dollárral vannak a limit alatt, vagyis ha minden így marad, akkor legközelebb március 3-án igazolhatnak le játékost, mert időarányosan akkor lesz annyi az új játékos minimum-fizetése, ami már befér a hard cap alá - várhatóan ismét Andrew Bogutot szeretnék majd leigazolni az alapszakasz végén. 

Térjünk át a ligát az elmúlt szűk egy hétben uraló témára, Kínára. Arról tegnap beszámoltunk, hogy Pops megdicsérte Adam Silvert a legutóbbi nyilatkozatáért, Donald Trump viszont azért beleállt a vele köztudottan nem egy tálból cseresznyéző vezetőedzőbe, az amerikai elnök szerint Popovich az Egyesült Államokat kritizálta, Kínát viszont igyekezett nem megbántani, ami szerinte szomorú. Steve Kerrt félénk kisfiúnak nevezte, amiért a Kínával kapcsolatos kérdéseket elhárította – ehhez hozzá kell tenni, hogy Trump a Warriors vezetőedzőjét is ellenségnek tekinti, miután a 2017/18-as szezonban (és a következőben is) a Warriors nem látogatta meg a Fehér Házban, ráadásul kiderült, hogy Kerr is nemmel szavazott a csapatgyűlésen arról, hogy menjenek-e vagy sem. 

Az egyelőre biztosnak látszik, hogy a magyar idő szerint ma koradélután rendezendő Nets-Lakers meccset nem fújták le, csak az összes kiegészítő programot, de a két gárda szombati összecsapása még mindig bizonytalan. DeAndre Jordan, a Nets centere egyébként annyit mondott, hogy ők csak sodródnak az árral, nagyon sajnálja az elmaradt közösségi programokat, mivel ők kosárlabdázni jöttek Kínába, illetve boldoggá tenni a kínai drukkereiket azzal, hogy találkoznak velük. A Sixers hazai meccsén két embert kivezettek, amiért állítólag Hong Kongot éltették (ezt a Wells Fargo Center később hivatalos közleményben cáfolta), a Wizards meccsén viszont egészen biztosan voltak ilyen megnyilvánulások. 

Az eseményekhez kapcsolódik, hogy Keith Smith (Yahoo! Sports) több vezetővel is beszélt, és nagyságrendileg öt csapatnál gondolják úgy, hogy ha a kínai helyzet nem oldódik meg, akkor a 2020/21-re tervezett 116 millió dolláros fizetési sapka 10-15%-kal alacsonyabb lesz a kieső bevételek miatt. Az egyik név nélkül nyilatkozó szerint miután a nyáron nagy pénzeket költöttek el a csapatok, ez nagyon súlyos következményekkel járhat, mivel évek óta folyamatosan emelkedik a sapka, mindenki ezzel tervezett. Emiatt több csapat is akaratán kívül kerülhet be a luxusadós sávba, így minél hamarabb jó lenne tisztázni a helyzetet, mert ennek megfelelően tudnának cserélni, és egyéb pénzügyi manővereket végezni a 2019/20-as szezonban. 

Egyelőre egyébként óriási csend van az átigazolási piacon, ezt Brian Windhorst (ESPN) írta meg. A rövidebb szerződések miatt a nyári offszezon nagyon pörgős, sok az új megállapodás, azonban ezek a kontraktusok csak december 15. után válnak cserélhetővé, így gyakorlatilag Bradley Beal most az egyetlen forró téma, de az sem túl forró – kis túlzással a liga harmada kötött új szerződést. Windhorst szerint a megkérdezett vezetők emberemlékezet óta nem tapasztaltak ilyet – egyikük szerint az elmúlt időszakban a legkomolyabb megkeresése egy two-way szerződésű játékossal kapcsolatban volt, korábban soha senki nem kereste two-way játékosok miatt. 

Bostonban szó van arról, hogy idő előtt hosszabbítsanak Jaylen Brownnal, de úgy tűnik, hogy ez nem fog megtörténni, mivel a Celtics nem akar a papíron harmadik legjobb játékosának maximum fizetést adni, a hátvéd-kiscsatár viszont úgy gondolja, hogy ha fut egy jó szezont, akkor a jövő évi, igen gyengének várt nyári átigazolási szezonban valahol meg fogja kapni a maximumot. 

Ennek a nyárnak lehet az egyik nagy neve Andre Drummond, akinek ugyan van egy majdnem 29 millió dolláros játékosopciója 2020/21-re, de ha nem tud megegyezni még most a Pistonsszal, ezt várhatóan nem hívja le, hanem korlátozás nélküli szabadügynökként megy ki a piacra. A helyzet hasonló, mint Brown esetében, a Pistons tulajdonosa már kinyilvánította, hogy szeretne hosszabbítani a centerrel, Drummond viszont úgy véli, hogy a maximum szerződést érdemli – a Pistonstól egyébként 202 millió (más források szerint 190 millió) dollárt kaphatna öt évre, ha pedig ezt nem kapja meg, akkor nyáron négy évre aláírhat máshová 146 millióért. A Pistons van tehát kicsit kényszerhelyzetben, hogy igyekezzen minél hamarabb lekötni a centert, mert egyrészt minden nagyobb névért közelharc lesz a piacon, másrészt Detroitba nem nagyon fog menni Drummond szintű kosaras a szabadügynök piacról – persze a center helyzete annyiban nem jó, hogy 2020 nyarán komolyabb csapatoknak nem nagyon lesz sapka alatti helyük a szerződtetésére, és mivel a játékstílusa nem éppen a legfrissebb trendeket követi, az újjáépülő csapatoknak nem igazán opció az ő hosszútávú és drága lekötése. 

A végére Julius Randle maradt, aki Kevin Durant tegnapi kijelentéseire reagálva annyit mondott, hogy ő bizony „cool”-nak találja a kék-narancssárga színt, és bár más nevében nem tud nyilatkozni, nagyszerűen érzi magát attól, hogy a Knicks-es cuccait hordja, számára ez egy álom megvalósulása. David Fizdale vezetőedző szerint hét játékos érkezett a nyáron, akik a Knicks részévé akarnak válni, és csak rájuk fókuszál – Taj Gibson is azt mondta, hogy magukra koncentrálnak, nem arra, ami a külvilágban történik. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus