Hírmorzsák 2019-10-11 (12:30)

Kyrie Irving megúszta a rásérülést. A BIG3 sem megy Kínába. Kiszámolták, mit jelentene Kína bojkottja a fizetési sapka szempontjából. Jaylen Brown ügynököt fogadott. Al Horford beszélt arról, miért hagyta el Bostont és ment Phillybe. Marquese Chriss bármire hajlandó, hogy a ligában maradhasson. Játékosmozgások, opciólehívások. Malcolm Brogdont nagyon dicsérik Indianában. Michael Porter Jr.-nak mindenki nagyon örül Denverben.

A tegnapi kínai meccsen nem történt komolyabb atrocitás, a pályán viszont akadt sérülés, Kyrie Irving Rajon Rondóval ütközött. Irving eleve arccsonttöréssel lépett pályára, az ütközés után pedig azonnal cserét kért – a hírek szerint nincs komolyabb baja. 

Az NBA-Kína összecsapás egyébként a BIG3 Ligára is kihat, a tervezett bemutató túrájukat elhalasztották novemberre – többek között Rashard Lewis, Mike Bibby, Glen Davis és Cuttino Mobley ment volna a körútra. 

Tegnap írtunk arról, hogy néhány GM attól fél, hogy a kínai események miatt a 2020/21-re várt 116 millió dolláros fizetési sapka akár 10-15%-kal is csökkenhet, teljesen megborítva ezzel jó néhány csapat szezonját, hiszen becsúsznának a luxusadó sávjába. Mark Medina és Jeff Zilgitt (USA Today) kicsit jobban utánanézett ennek, és úgy tűnik, hogy a korábban megkérdezett GM-ek a legrosszabb verzióval számoltak. A nagyon konzervatív számítások szerint is éves szinten körülbelül 500 millió dollárnyi olyan bevétel érkezik Kínából, ami úgynevezett „basketball related income”-nak (BRI), kosárlabdával kapcsolatos bevételnek tekinthető, amely alapján a kollektív szerződésben határozzák meg a játékosok javadalmazásának mértékét. Albert Nahmad fizetési sapka-szakértő szerint a BRI 100 milliós csökkenése a 2020/21-es sapka esetében körülbelül 1.7 millió dollárnyi csökkenést jelent, 500 millió dollárnál ez 8.5 millió dollárnyi esést jelent (a következő 100 milliónál már csak 1.5 milliós a csökkenés mértéke). A 8.5 millió dollár a várható 116 millió dolláros sapka 7.3%-a, vagyis akkor is csak valamivel az idei, 109 milliós sapka alatt lenne – és a szakértők szerint ez a legrosszabb, ugyanakkor nehezen elképzelhető forgatókönyv, hiszen ez azt jelentené, hogy semmilyen BRI-bevétel nem jön Kínából. Ez sem kevés csökkenés, de még mindig könnyebben kezelhető lenne, mint a 15%-os csökkenés, ami nagyságrendileg 100 milliós sapkát jelentene. 

Szintén tegnapi hír, hogy Jaylen Brown szerződést szeretne hosszabbítani még idén – ebben nagy segítségére lehet, hogy végre fogadott egy ügynököt, Jason Glushon fogja intézni az ügyeit. Glushon ügyfelei között van Jrue Holiday és Al Horford is. 

Al Horford a nyáron nem hívta le bostoni szerződése utolsó, opciós évét, majd elfogadta a nagy rivális Philadelphia 4 éves, 97 millió dolláros (egyéb ösztönzőkkel akár 109 millió dollárig növelhető) ajánlatát. Horford a Boston Heraldnak nyilatkozott erről hosszabban, és elmondta, hogy a döntés akkor született meg benne, amikor ő és csapattársai realizálták, hogy Kyrie Irving távozni fog a nyáron. A center szerint mindenki érezte már egy ideje, hogy ez lesz a döntés, annyira senkit nem ért váratlanul, és ő is ekkor gondolkodott el a hogyan továbbon. Voltak a csapatnak céljai, és voltak feladatok, amiket ehhez végre kellett hajtaniuk, amit érzése szerint megtettek, de az eredmények mégsem jöttek, valami nem állt össze. A szakmai oldal mellett pedig ott voltak a pénzügyek is, ahol ő és a Celtics elképzelései nem találkoztak. A harmadik szempont az volt, hogy ő mint játékos most van jó formában, most van esélye bajnoki címet nyerni, erre pedig jobb esélyt látott Philadelphiában. Horford azt is hozzátette, hogy ha Irving maradt volna, akkor sem biztos, hogy ő is ezt tette volna, mert az a csapat abban a formában nem volt működőképes – ugyanakkor ha tudta volna, hogy a Boston megszerzi Kemba Walkert, akkor lehet, hogy máshogy végződött volna ez a sztori. Összességében ő jó szívvel gondol a bostoni időszakra, mert mindent megtett, ami tőle telt a pályán, az öltözőben, szerinte jó vezetője volt a gárdának – nem jött össze a bajnoki cím, emiatt ő is szomorú, ahogyan a Celtics-drukkerek is. 

Történt néhány játékosmozgás: a tunéziai Salah Mejri négy évet töltött a Dallas Mavericksnél, szabadügynökként azonban nem maradt az NBA-ben, hanem visszatért utolsó európai klubjához, a Real Madridhoz. Az Euroligához tartozik, hogy az Olimpiakosz David Blatt menesztése után is NBA-múltú edzőben gondolkodik. Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy a játékosként 600, vezetőedzőként közel 1000 NBA-meccset teljesítő Scott Skiles lehet az utód az Olimpiakosznál. Skiles korábban a Suns, Bulls, Bucks és legutóbb 2015/16-ban a Magic gárdáját irányította. Isaiah Whitehead sem marad az NBA-ben, a legutóbbi évadban a Pistonsnál two-way szerződéssel játszó hátvéd a kazah BC Astanában folytatja. 

A Hornets megvált az edzőtábor-szerződéssel rendelkező magasembertől, Thomas Welsh-től – Welsh-t 2018-ban a Denver draftolta az 58. helyen, a nyáron viszont a Nuggets kitette – várhatóan a Hornets G-ligás csapatától, a Greensboro Swarmtól kap majd szerződést. Helyette az idei drafton 52. helyen húzott Jalen McDaniels kapott szerződést – vele kapcsolatban sok kritikát kapott a Charlotte, mivel korábban két középiskolás barátnője is beperelte, amiért titokban szexvideókat rögzített róluk. Egyelőre nem tiszta, hogy milyen szerződést kapott, de helye lehet a csapatban, mivel eddig 13 garantált szerződéssel rendelkezik Michael Jordan csapata. 

A Houston Rockets a waiverről hívta le a Hawks által kitett Ray Spalding játékjogát – a 2018-as draft 56. választottjának jó esélye lehet bekerülni az alapszakasz-keretbe is, mivel a Houstonnak jelenleg csak 11 garantált szerződésű játékosa van, és a két two-way helye is szabad. 

A Pacers leigazolta az ex-körmendi Walter Lemon Jr.-t – a csapat közleménye nem tért ki rá, milyen szerződést kapott, de mivel a 15 garantált és a 2 two-way hely is be van töltve, ezért edzőtábor-szerződésről lehet szó. Elképzelhető, hogy a G-ligás csapatuk, a Fort Wayne Mad Ants számára akarják megszerezni az irányítót. Az Indiana emellett TJ Leaf szerződésének negyedik, Aaron Holiday harmadik évének csapatopcióját hívta le a 2020/21-es évadra, amely a következő szezonban összesen 6.67 millió dollárnyi garantált fizetést jelent a Pacers sapkájában. Még egy kis érdekesség: Dan Burke, a csapatot 20 éve szolgáló segédedző azt nyilatkozta, hogy Reggie Miller óta nem látott olyan keményen dolgozó játékost az előszezonban, mint Malcolm Brogdon – a vezetőedző Nate McMillannek az tetszik Brogdonban, hogy valódi vezér, az edzésen folyamatosan kommunikál, és nem csak a vele egy csapatban játszókkal, de az ellenféllel is. 

Marquese Chrissről is írtuk tegnap, hogy a Warriors-játékosok nagyon szeretnék, ha le tudná igazolni a gárda, de ennek anyagi nehézségei vannak – ez átmenetileg megoldódhat, mivel az erőcsatár lenyilatkozta, hogy ha csak a two-way szerződés jöhet szóba, azt is elfogadja, mert az NBA-ben akar maradni, bármi is ennek a módja. 

Végül Michael Porter Jr. maradt, aki második meccsén már 12 pontot szórt 6/7-es mezőnymutatóval, Tim Connelly, a Denver GM-je szerint megérdemli, hogy hátba veregesse magát, mert nagyon kevesen tudták volna végigcsinálni azt a rehabilitációt, amit ő, és innentől kezdve élvezze ki, hogy teljes értékű NBA-játékos lett – nyilván nem úgy jött ez össze, ahogyan esetleg 3-4 évvel ezelőtt képzelte, de attól még összejött. Porter szinte teljes egészében kihagyta egyetlen egyetemi szezonját és teljesen a tavalyi NBA-szezont, miután kétszer is komoly gerincműtétet kellett végezni rajta. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus