Hírmorzsák 2019-10-23 (11:15)

Rekordméretű aranygyűrűket kapott a Raptors, VanVleet kifakadt a bokasérülése után. A Pelicans lehívta Ball és Hart csapatopcióját, David Griffin elárult néhány érdekességet Zion Williamson fizikai felépítéséről. Malik Beasley és Juan Hernangomez nem kapott hosszabbítást Denverben, de nem is cserélték el őket egyelőre. DeMar DeRozan és a Spurs tárgyalásai megakadtak, a hátvéd van jobb helyzetben. Kawhi Leonard elsőre nem érezhette otthon magát a Staplesben. Danny Green franchise-rekordot döntött rögtön az első Lakers-meccsén. Blake Griffin nem épül fel a szezonkezdésre, Eric Bledsoe igen. Steve Kerr egyértelműsítette: nem zárkóznak el attól, hogy Klay Thompson visszatérjen még ebben a szezonban, félreértették a szavait. A Miami nem nagyon jöhet ki jól a Dion Waiters-ügyből. 

Ma hajnalban elkezdődött a 2019/20-as alapszakasz, erről bővebben itt olvashattok. A Toronto Raptors átvette a bajnoki aranygyűrűket és felhúzták a bajnoki zászlót is, majd hosszabbításban legyőzte a Pelicanst - az aranygyűrűk egyébként a legnagyobb méretűek az NBA történetében. A 34 pontos karriercsúcsot szóró Fred VanVleetnek azért nem volt tökéletes az este, a harmadik negyedben megsérült a bokája, miután egy pályaszéli kameraman lábán landolt, a hátvéd ki is fakadt a meccs után, hogy az elmúlt két évben ez már a negyedik vagy ötödik ilyen eset volt, lassan ideje lenne tenni valamit ez ellen. Még a bajnoki címhez tartozik, hogy a nagydöntő utolsó, okalandi meccse után a Raptors elnöke, Masai Ujiri nézeteltérésbe keveredett egy rendőrrel - kedden a kaliforniai bíróság úgy döntött, hogy nem lesz jogi következménye az esetnek, az érintett felek úgy ítélték meg, hogy a tárgyalótermen kívül tudják rendezni az ügyet. 

Az ellenfél Pelicanshez kapcsolódó hír, hogy a New Orleans az utolsó pillanatban még lehívta Lonzo Ball és Josh Hart csapatopcióját a 2020/21-es szezonra, hozta le Andrew Lopez (ESPN) - Ball 11 millió, Hart 3.5 millió körül keres majd abban az évadban, egyúttal jogosulttá váltak az idő előtti hosszabbításra 2020 nyarán. David Griffin Zion Williamsonról is beszélt, a Pelicans GM-je szerint az 1/1-es nem a rossz kondíciója vagy túlsúlya miatt sérült meg. Egyszerűen annyira különleges a testfelépítése, amilyennel még nem nagyon találkoztak az orvosok, a gárda orvosi csapata a játékossal együtt igyekszik minél hamarabb kiismerni Williamson testének gyenge pontjait. Griffin szerint a 8.5 százalékos testzsírszázalék esetén is 124 kiló a játékos a súlya, 9 százaléknál közel 127, ezzel egyelőre nem nagyon tudnak mit kezdeni, így jelenleg az az út tűnik járhatónak, hogy a játékos testét kell megerősíteni annyira, hogy gond nélkül elbírja ezt a súlyt. Ezzel pedig az a gond, hogy jelenleg Williamson elképesztő sebességgel képes izmot építeni, ami plusz súllyal is jár, vagyis az erősítést is nagyon okosan kell véghezvinni. 

Maradjunk még a hosszabbításoknál, hiszen a tegnapi határidőig a Denver nem tudott/akart új megállapodást kötni Malik Beasley-vel és Juan Hernangomezzel, legalábbis semmiféle hír nem látott napvilágot ezzel kapcsolatban. Shams Charania (The Athletic) viszont úgy tudja, hogy a Nuggets nagyon agresszíven próbálta elcserélni a két játékost az előző napokban. Hernangomezzel kapcsolatban nem tudni korábbi ajánlatról, Beasley viszont korábban egy hároméves, 30 milliós ajánlatot nem fogadott el - ha az idő előtti hosszabbítás nem történt meg, akkor mindkét játékos korlátozott szabadügynök lesz a nyáron, és jó eséllyel nem tudja majd őket megtartani a Denver. 

A Spurs a napokban hosszabbított idő előtt Dejounte Murray-vel, ám egyelőre úgy tűnik, hogy DeMar DeRozan nem kap új szerződést - nála október 31. a határidő. Az egy éve a Leonard-cserében érkező All-Star hátvéd szerződése 2021 nyarán jár le, azonban utolsó éve 27.7 milliós játékosopció, vagyis jövő nyáron akár korlátozás nélküli szabadügynök is lehet és ellenérték nélkül távozhat, ha ezt az opciót nem hívja le. 2020 nyarán ő lehetne talán a legnagyobb név a szabadügynökpiacon, de DeRozan azt mondta Sam Amicknek (The Athletic), hogy ő nem igazán foglalkozik a hosszabbítással, készül a szezonkezdésre - ha megegyeznek, remek, de ha nem, akkor sem történik semmi, ugyanúgy végzi a munkáját. A Spurs egyébként kétéves hosszabbítást szeretne kötni DeRozannel, hogy megmaradjon a mozgástere, ugyanakkor a 30 éves DeRozan utolsó nagy szerződését is megkötheti jövő nyáron, mivel négy évre 150 millió a maximuma. A kérdés, hogy megkapná-e ezt jövőre, mert kevés csapatnak lesz ekkora mozgástere - ha már szabadügynök lenne, jobban járna a 2021-es offszezonnal. 

A nap másik meccsén rögtön összecsapott a Clippers és a Lakers, több játékosnak is ez volt az első mérkőzése új csapatában. Kawhi Leonard ott volt a pályán, és a meccs előtt akadt egy kínosabb incidens is: az alapvetően Clippers hazai mérkőzésnek számító összecsapás előtt kiderült, hogy igen sok Lakers-drukker is jegyet vett, kifütyülték a LAC kezdőötösének bemutatását, és Leonard saját drukkereit köszöntő szavait is. A civilben érkező Paul George jobban megúszta, őt nem fütyülték ki nagyon a vendégszurkolók. Az egyébként jubileumi, 50. NBA-szezonját kezdő franchise vezetőedzője, Doc Rivers szerint egyébként nincs ezzel semmi gond, a meccs elején a Lakers-drukkerek voltak hangosabbak, utána “megérkeztek” a Clippers-drukkerek is, és ő személy szerint örül, hogy mennyire jó hangulatú is volt a meccs, amiből még legalább három lesz idén az alapszakaszban, ez remek a városnak - hozzátette, hogy ki lehet fütyülni Leonardöt, de a játékosát ez nem nagyon szokta érdekelni, ő a játékával válaszol, ma is ezt tette.

Anthony Davisnek is tetszett a hangulat, jól debütált a Lakersben a vereség ellenére is, azonban tőle is ellopta a showt a Raptorstól érkezett Danny Green, aki 28 pontot szórt 7 triplával spékelve, óriásit játszott a veterán hátvéd. Történelmi szinten nagyot, ugyanis megdöntött egy csapatrekordot, 28 pontot még senki nem tudott dobni első Lakers-meccsén. 

Blake Griffin egyelőre nincs készen a rajtra, a Pistons All-Starjának fáj a bal combhajlítója és a térde is rakoncátlankodik, nem utazott el a csapattal Indianába - várhatóan november elején kezdheti meg az alapszakaszt, jelentette Tim Bontemps (ESPN). Eric Bledsoe viszont felépült bordasérüléséből, az irányító ott lehet a Bucks kezdőjében péntek hajnalban. Jeff Teague, a Wolves játékmestere áprilisban feküdt kés alá makacs bokasérülésével, és újságírói kérdésre elmondta: rendben van a lába, ugyanakkor úgy érzi, hogy 100 százalékos már soha nem lesz.

Klay Thompsonnal kapcsolatban tegnap napvilágot látott az a hír, hogy Steve Kerr szerint nem valószínű, hogy a játékos még idén vissza fog térni. Kerr azóta több riporternek is elmondta, hogy ő semmi konkrétumot nem nyilatkozott korábban ebben a témában, csak elmondta, hogy szerinte mi a menete a felépülésnek (korábban neki is volt szalagszakadása játékosként). Most leszögezte, hogy Thompson visszatérhet még idén, és szó sincs arról, hogy becsukták volna előtte a kaput. 

A végére pedig Dion Waiters maradt, akit a Miami korábban eltiltott a szezonnyitótól, miután viselkedésével halomra döntötte a csapat házi szabályzatát. Ez nem tetszett Waitersnek, ezt nyilvánosan jelezte is, ugyanakkor egy név nélkül nyilatkozó GM azt mondta Sean Deveney-nek (Heavy.com), hogy az eset nem igazán befolyásolja a játékos csereértékét, az ugyanis eddig is a nulla körül konvergált. A GM elárulta, hogy a Heat karácsony óta próbálja elpasszolni valahová a nehéz természetű, sérülékeny és nagy fizetésű hátvédet, de senkinek nem kellett akkor sem és most sem. Waitersnek idén még 12.1, jövőre 12.65 millió dolláros garantált fizetése van, a Miaminak pedig el kell gondolkodnia, hogy benyeli ezt a veszteséget és együtt él Waitersszel, esetleg kivásárolja, vagy pedig jövőbeli draftjogokkal édesítve próbál megszabadulni tőle. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus