Hírmorzsák 2020-03-15 (09:30)

Christian Wood is koronavírusos. Donovan Mitchell jól van. Rudy Gobert fél millió dollárt ajánlott fel koronavírus elleni segélyként. A Bulls, a Lakers, a Clippers és a Nuggets is segíti az órabérben dolgozó vagy részmunkaidős alkalmazottait. A Játékosok Szakszervezete arra számít, hogy a felfüggesztés ideje alatt is kapják a kosarasok a bérüket. Barack Obama a játékosokat és a csapatokat, Kareem Abdul-Jabbar az NBA-t méltatta - utóbbi beszólt Donald Trumpnak. Rick Pitino az Iona Egyetem új vezetőedzője. Az NCAA a jelenlegi tervek szerint nem hozza nyilvánosságra a March Madness 68-as főtábláját - terv volt, hogy 16-os, egy hétvége alatt lerendezendő tornát tartanak, de elvetették. Jae Crowder maradni akar Miamiben.

Mint arról ma reggel beszámoltunk, a Detroit Pistonsnál találtak egy koronavírussal fertőzött játékost: Christian Wood a harmadik NBA kosaras, aki elkapta a vírust. A Toronto Raptorsnál közben hivatalosan is bejelentették, hogy mindenki negatív tesztet produkált, a franchise összes tagja - tegnap reggel írtunk már róla, hogy azoknak a csapattagoknak, akik találkoztak Rudy Gobert-rel vagy együtt utaztak az akkori kerettel, mind negatív lett a tesztje. Közben a második fertőzött, Gobert csapattársa, Donovan Mitchell jól van, ezt egy videóüzenetben jelezte a tegnapi nap folyamán.

Természetesen vannak felajánlások is. Az előbb említett Rudy Gobert fél millió dollárt adományozott koronavírus elleni segélyként. Ebből 200.000 dollár annak a 800 részmunkaidős embernek megy, akiknek a Vivint Arenában van (lenne) munkájuk, a többiből pedig egyenlő arányban (100.000-100.000 dollár értékben) részesednek a Utah-ban és Oklahoma Cityben élő családok, valamint a francia egészségügy.

A Los Angeles Lakers és a Los Angeles Clippers az NHL-es Los Angeles Kingsszel együtt alapot hozott létre a Staples Center 2800, órabéres díjazású dolgozójának. A Chicago Bulls és a szintén NHL-es Chicago Blackhawks jelezte, hogy a szezon végéig fizeti az 1200 munkását, akik a meccsek napján szoktak dolgozni. A Denver Nuggets pedig a következő 30 napban állja a részmunkaidős és órabéres dolgozóinak a fizetését. Az Orlando Magic dolgozik azon, hogy milyen anyagi kompenzációt adjon azoknak, akiket a liga jelenlegi felfüggesztése a leginkább érint.

Barack Obama volt amerikai elnök twitteren méltatta Kevin Love-ot, Blake Griffint, Giannis Antetokounmpót, Zion Williamsont, Steph Curry-t, a tulajdonosokat és a csapatokat, akik a nehéz, embertpróbáló időszakban jó példával járnak elő - mint ismert, sokan fizetik az alkalmazottaikat, több játékos is beszállt ebbe. Obama szerint ez egy emlékeztető, hogy egy közösség vagyunk, és mindenkinek oda kell figyelnie a másikra.

Kareem Abdul-Jabbar arról beszélt a The Guardiannek, hogy azért nagy dolog az, amit az NBA és a többi major sportok csinálnak, mert ezt önszántukból teszik állami előírások nélkül. A csapatok ragaszkodhattak volna az utolsó pennyhez is, és kisajtolhatták volna az utolsó dollárokat is a nézőkből, mielőtt bezárnak. Ezzel ellentétben azonban az emberek egészségét az egyéni érdekeik elé helyezték, amit Donald Trump kormánya nem mondhat el magáról. Abdul-Jabbar is elmondta, hogy a liga jó példával szolgál, ez sem igaz Trumpékra - már minden egészségügyi szervezet elmondta, hogy lehetőleg ne fogjon kezet senki a másikkal, de az amerikai elnök még bőszen ezt csinálta a híveivel.

A Játékosok Szakszervezete közben jelezte az ügynököknek, hogy jelen állás szerint arra számítanak, hogy a felfüggesztés ideje alatt is rendesen kapják a kosarasok a bérüket. Egyelőre nincs szó arról, hogy törölnék a játékosok hátralévő fizetését a vis major helyzetre hivatkozva, de mivel még nem is törölték a szezont, így ez nem téma - kérdés, mi lesz akkor, ha elmarad az idény hátralévő része.

Vannak NCAA hírek is. Mint ismert, a March Madnesst már törölték, biztosan nem fogják megtartani. A torna média koordinátora, David Worlock azt nyilatkozta, hogy nem szándékoznak kihirdetni a Madness 68-as főtábláját. Voltak olyan edzők és intézmények, amelyek szerették volna, ha legalább ezt megteszik, a 2019/20-as szezon előtt tisztelegve, de nem nagyon kezdtek még bele ebbe az egész folyamatba, most pedig komoly akadályai vannak, tekintve hogy nem ez a legfontosabb. Ennek ellenére Worlock hozzátette, hogy nem vetették el teljesen az ötletet, mert vannak érvek pro és kontra is.

Az NCAA alelnöke, Dan Gavitt az AP-nek azt nyilatkozta, hogy szerda éjszaka még összeraktak egy tervet arról, hogy tartanak egy 16 csapatos mini March Madnesst, egy hétvége alatt, Atlantában. Gavitt úgy fogalmazott, hogy ez nagyon messze lett volna az ideálistól, a tökéletestől, de ez volt az egyetlen, kivitelezhetőnek tűnő ötlet, amivel tarthattak volna bármiféle versenyt. Az egyetemi bajnokság vezetése aztán csütörtökön törölte az egész tornát.

Az is az NCAA-hez kapcsolható, hogy Rick Pitino lett az Iona Egyetem vezetőedzője - Tim Cluess pénteken mondott le egészségügyi okokra hivatkozva. A dolog azért érdekes, mert Pitino még a görög Panathinaikosz edzője papíron. A tréner ugyan közölte a görögországi játékosainak, hogy idén visszatér az egyetemi ligába, de azt is mondta nekik, hogy visszamenne befejezni az Euroliga-szezont, ha és amikor ez megtörténik - kérdés, hogy ebből lesz-e valami.

A végére pedig ezúttal Jae Crowder maradt, aki Barry Jacksonnak (Miami Herald) elmondta, hogy nagyon megszerette a Miami Heatet abban a rövid időben, amíg a csapatnál tartózkodott, és szeretné, ha a floridai együttes hosszútávon is az otthona lenne. Crowder reményei szerint mindenki azt szeretné, ha ő a klubnál maradna, mert akkor meg tudnak majd egyezni, és így jövőre tudnak arra építkezni, amit idén elkezdtek - szabadügynök lesz "a nyár folyamán", oda igazol, ahova szeretne.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus