Hírmorzsák 2020-04-25 (09:00)

Damon Stoudamire szerint a 2000-es évek elején a Blazersben maradt egy bajnoki cím. Jordan utálta a Bad Boys Pistonst, ma is utálja. A Bullsnak egy játékosügynök lesz a GM-je? A Celtics úgy készül, hogy lesz folytatása a szezonnak. Jaren Jackson Jr.-nak mindegy hogyan, csak folytatódjon az idény. Vince Carter arról beszélt, miért nem játszott PO-csapatokban pályafutása végén. Richard Jefferson szerint Tyronn Lue a legjobb fiatal edző - szerinte sikeres lehet vele a Nets. A Knicksnél Scott Perry zavarja majd le a draftot. Dragic nehezen fogadta, hogy csere lesz ebben az idényben, de örül neki, hogy megtette. Ginobilinek fogalma sem volt róla, hogy valami új dolgot csinál a Eurosteppel. A Wizards egész évben LaMelo Ballt figyelte. Újabb jelentkezők a draftra: Achiuwa, Pokusevszki, Jahmi'us Ramsey, Obe Noel, Ado, Andre Jones, Niven Hart, Velicka, Mouaha.

A Portland TrailBlazers 2000-ben közel járt ahhoz, hogy még a nyugati döntőben kiejtse a Los Angeles Lakerst, hiszen a mindent eldöntő hetedik meccsen 13 ponttal vezetett a záró 12 perc előtt. Annak a Blazersnek három tagja, Rasheed Wallace, Bonzi Wells és Damon Stoudamire a Let's Get Technicalnél "ültek össze", hogy beszélgessenek arról a korszakról. Stoudamire Wells egyik felvetésére azt mondta, hogy 20 év eltelt, az ember továbblép ezekről a dolgokról, és történt, ami történt, de szerinte abban a Blazersben bennemaradt egy bajnoki cím. Az egykori játékmester szerint az volt a legnagyobb gondjuk, hogy fogalmuk sem volt, hogyan zárják le a meccseket - mindig megvolt a lehetőségük a győzelemre, de nem tudták idő előtt eldönteni a maguk javára a találkozókat. Néha nem tudták, mit csináljanak, mihez vagy kihez forduljanak a szoros végjátékokban. Stoudamire úgy érzi, rájöttek volna a megoldásra, de nem tartották együtt elég ideig azt a keretet, pedig elég jó csapatuk volt.

Mint ismert, 1988-ban, 1989-ben és 1990-ben is a Detroit Pistons állította meg a PO-ban a Chicago Bullst, méghozzá egy olyan fizikális védekezéssel, amely kifejezetten Michael Jordan bármi áron történő megállítására koncentrált. 1991-ben aztán fordult a kocka, a Bulls jutott tovább a keleti döntőből, amely hírhedt maradt arról is, hogy a Pistons játékosai az utolsó mérkőzés vége előtt levonultak a pályáról anélkül, hogy kezet fogtak volna a győztessel. Jordan az esetről annyit mondott, hogy utálta a Bad Boys Pistonst, és ez az utálat mind a mai napig tart. Mint ismert, Isiah Thomas kifejezetten a bögyében volt Jordannek, egyes hírek szerint ő fúrta meg, hogy a detroiti legenda ott legyen a Dream Teamben, Dennis Rodmannel azonban gyorsan rendeződött a viszony, tekintve hogy 1996 és 1998 között három bajnoki címet nyertek együtt Chicagóban.

Ha már Bulls: egy azóta törölt tweet azt állította, hogy a CAA egyik játékosügynöke, Austin Brown komoly tárgyalásokat folytat arról, hogy ő legyen a Chicago következő GM-je. Joe Cowley (Chicago Sun-Times) értesülései szerint egyelőre nincs még befutó, de Brown is a lehetséges jelöltek között van. Mint ismert, a New York Knicks új elnöke, Leon Rose is a CAA-től került ki. Cowley azt is hozzátette, hogy Michael Finley nagyon jó benyomást tett Arturas Karnisovasra.

A Cleveland Cavaliers centere, Andre Drummond Michael Pinának (SB Nation) elmondta, hogy egyelőre nem igazán gondolt abba bele, hogy mihez kezd majd a 28.1 millió dolláros játékosopciójával a következő idényre, lehívja-e vagy sem - egyelőre nem is nagyon csinálhatnak semmit.

A Boston Celtics GM-je, Danny Ainge a héten beszélgetett a sajtó képviselőivel, akiknek elmondta, hogy úgy készül a Celtics, hogy folytatják az idényt, érdekeltek lesznek a rájátszásban. Folyamatosan tartják a kapcsolatot, olyan konferenciabeszélgetéseik is vannak, ahol külsős motivátorok mondanak történeteket - volt vendég például LL Cool J, Mark Wahlberg és dr. Myron Rolle is (utóbbi NFL játékosból lett idegsebész). Zoomon keresztül tartják az edzéseket és az erőnléti edzéseket a trénerek. Ainge szerint a megváltozott körülmények miatt nem lett annyival nehezebb a feladatuk a draftot illetően, de azért ő is elismerte, hogy a privát edzések hiánya miatt sokan lecsúszhatnak egy-egy gyémántról. Ha például anno Rajon Rondót nem tudja megnézni egy ilyen felmérőn, nem tud leülni vele beszélgetni, és nem tud a szemébe nézni, soha nem draftolja le. Avery Bradley-t, vagy korábban a Phoenix Sunsnál Steve Nash-t viszont úgy választották ki, hogy meg sem nézték őket privát tréningen. Éppen ezért próbálnak minél jobban felkészülni arra az esetre, ha a draft előtt semmilyen edzésen nem nézhetik meg a mostani class tagjait.

Az Atlanta Hawks veteránja, Vince Carter egyelőre továbbra sem tudja, hogy lejátszotta-e utolsó mérkőzését a ligában vagy sem - mint ismert, Carter az idény végén visszavonul, a Hawks biztosan nem kerül PO-ba, azt pedig nem lehet tudni, hogy milyen formában folytatódik a szezon, ha egyáltalán folytatódik, lesz-e még pár alapszakaszmérkőzés vagy sem. Carter Chris Mannixnek (Sports Illustrated) elmondta, hogy ha nem lép már többet pályára a ligában, neki az is jó, szépen zárult karrierje. Ugyanígy hozzátette, hogy jó lett volna, ha még egyszer pályára léphet Torontóban (április 10-én lett volna az az összecsapás), de ha nem lesz meccs, akkor ez van, nagyon nem szabad miatta bánkódni. Carter az utolsó éveit lottery-csapatokban töltötte, mint az Atlanta vagy a Sacramento Kings. Erre annyit mondott, hogy bajnokesélyes gárdák is keresték, de azt mondták, hogy nem tudják garantálni neki a játékperceket, sőt, valószínűleg nem is fog játszani, de a tudása sokat segíthetne a többieknek. Nem akart garantált perceket, de játszani szeretett volna, úgyhogy ezt a szerepet nem vállalta. Lehet egy fiatal játékos mentora, átadhatja tudását, de néha jobb megmutatni valamit, mint elmondani.

A Memphis Grizzlies jelenleg PO-helyen áll, három és fél meccs az előnye a nyugati kilencedik helyezettel szemben. A gárda magasembere, Jaren Jackson Jr. arról beszélt Jason Munznak (The Memphis Commercial Appeal) hogy neki teljesen mindegy, milyen forgatókönyvvel folytatódik a szezon, lesznek-e még alapszakaszmeccsek vagy nem lesznek, ő csak játszani akar. Hallotta, hogy többféle verzión gondolkodik az NBA, ő bármelyikkel kiegyezik - mivel a jelenlegi állás szerint ott lenne a rájátszásban a Grizzlies, ezért nyilván elfogult egy kicsit, természetesen jobb lenne, ha azonnal a PO-fal nyitnának. Jackson arról is beszélt, hogy nyilván kellene idő ahhoz, hogy hozzászokjanak az üres nézőtérhez, de pályafutása során mindenki játszott amatőr kosárlabdát, ahol nagyon hasonló a helyzet, úgyhogy mindenkiből előhozna régebbi emlékeket. A másodéves kosaras hozzátette, hogy szerinte nem lenne ebből probléma.

A héten többször is felmerült, hogy Tyronn Lue a legesélyesebb, legalábbis az esélyesek között van a Brooklyn Nets vezetőedzői posztjára. A franchise korábbi játékosa, Richard Jefferson az ESPN The Jump című adásában azt mondta, hogy rengeteg jó fiatal edző van a ligában, akik megérdemlik az esélyt, és nála Lue az első számú fiatal tréner. Jefferson szerint nincs olyan dolog, amit Lue ne tudna az edzői szakmából, az eredményei pedig önmagukért beszélnek. Ha az a kérdés Jefferson szerint, hogy Lue képes-e irányítani a jelenlegi Netset, sikeres lehet-e vele a csapat, akkor az a válasza, hogy igen.

Marc Berman (New York Post) úgy tudja, hogy a New York Knicksnél Scott Perry GM lesz a felelős az idei drafton. Perry szerződése június 30-ig szól, de ha folytatódik a szezon, és elnyúlik az idény, az ő megbízatása is automatikusan meghosszabbodik egészen a szabadügynökpiac kezdetéig. Berman forrásai szerint az sem biztos, hogy Perry távozik a szerződése lejártát követően - elképzelhető, hogy az új elnök, Leon Rose megtartja a szakvezetőt.

A Miami Heat irányítója, Goran Dragic egy Instagram Live bejelentkezés során elmondta, hogy elsőre sokkolta, mikor Erik Spoelstra vezetőedző azt mondta neki, hogy ebben az idényben állandó csere lesz - mérges is volt, elöntötték az érzelmei. A szlovén játékos elmondta, hogy amennyire nehéz volt ezt elfogadni elsőre, olyan gyorsan megbirkózott a gondolattal - azt tűzte ki céljául, hogy a liga egyik legjobb hatodik embere legyen. Dragic bevallotta így utólag, hogy ez egy nagyszerű váltás volt neki és a karrierjének. Nagyon örül annak, hogy végül így reagált erre - a játékosok, Spoelstra edző és a szakmai stáb többi tagja mindig mellette álltak, segítettek neki, úgyhogy csak annyi volt a feladata, hogy elfogadja a szerepét, amit meg is tett.

A San Antonio Spurs argentin legendája, Manu Ginobili az ESPN-nek adott interjújában elmondta, hogy nagyjából gyerekkora óta csinálta a Eurosteppeket, és soha eszébe sem jutott, hogy bármi különlegeset vagy eredetit tesz ezzel. Először Steve Kerr szólt neki, mikor Amerikába érkezett, hogy úgy néz ki, mint egy mókus, amelyik próbál átszaladni az utcán, cikázik egyik oldalról a másikra, aztán átfut két kerék alatt.

A végére mi más jöhetne, mint a draft: Precious Achiuwa, Alekszej Pokusevszki, Jahmi'us RamseyObe Noel, Abdul Ado, Andre JonesNiven Hart, Arnas Velicka és Aristide Mouaga is bejelentkeztek az idei börzére. Közülük a UMass harmadéves játékosa, Noel és a Mississippi State szintén harmadéves magasembere, Ado nem fogadott ügynököt - a hírek szerint utóbbinál elég valószínű, hogy visszatér az egyetemre. Jones is harmadéves volt, a Nicholls State-en kosarazott, és 12.3 pontos átlaga volt, de csak 31.3%-os triplával. Hart elsőéves volt a Fresno State-en, a padról beszállva 8.7 pontos átlaga volt közel 40%-os triplamutatóval. A 20 esztendős Velicka idén a litván első osztályban kosarazott, a Prienainál 12.2 pontot, 3.2 pattanót és 4.7 gólpasszt átlagolt. A kameruni Mouaha az olasz második vonalban, a Roseto Sharksnál próbált érvényesülni, 6.7 pont és 3.5 pattanó voltak a mutatói.

A legnagyobb név Achiuwa, aki a Memphisen elsőévesként 15.8 pontot, 10.8 pattanót és 1.9 blokkot átlagolt, az AAC konferenciában az Év Játékosának választották, és jelenleg 12. helyen rangsorolja az ESPN. Pokusevszki 18 éves, szerb center, aki az Olympiakosz második csapatában kosarazott, és a 27. helyre várják jelenleg - ő lehet a legfiatalabb játékos a drafton, csak december 26-án lesz 19 éves. Szintén az első körre lehet jó az ESPN-nél a 23. helyre taksált Ramsey is, aki a 15 pontját 42.3%-os triplamutatóval szerezte a Texas Tech újonc hátvédjeként. Chase Hughes (NBC Sports Washington) értesülései szerint a Washington Wizards több játékosmegfigyelőt is küldött Ausztráliába a szezon során csak azért, hogy LaMelo Ballt figyeljék - egy embert teljes állásra fel is vettek, akinek csak ez volt a dolga.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus