Hírmorzsák 2020-05-16 (12:00)

Shaquille O'Neal szerint Hakeem Olajuwon jobb volt nála az 1995-ös döntőben, de a Rockets duplázásai miatt nem tudta megmutatni, mennyire jó 1-1-ben. A 6 éves Jalen Brunsonnak nem kellett Michael Jordan aláírása. D'Angelo Russell szerint Kenny Atkinsonnak fogalma sem volt róla, mennyire jó a negyedik negyedekben. Spencer Dinwiddie a szurkolókra bízná a döntést, hova igazoljon következőleg. John Collins úgy érzi, maximum szerződést ér. Ma kinyithat a Lakers edzőközpontja is. Mark Cuban 15 éve mondja, hogy karácsonykor kellene kezdeni az idényt. Steph Curry szerint nagyszerű élmény lehet a szurkolóknak a nézők nélkül lejátszott meccsek hangulata a pályán. 2-3 hét lehet az edzőtábor hossza. Csak a PO elmaradása 900 millió dolláros bevételkiesést jelentene. Adam Silver mind a 30 csapattal számol a folytatásban.

A liga komisszárjához, Adam Silverhez, illetve a mostani és a következő idényhez több hír is tartozik. Silver egy konferenciabeszélgetés során a múlt héten elmondta, hogy talán a 19.000 fős csarnokok nem lehetnek majd tele a 2020/21-es idényben sem, de lehet, hogy 5.000-8.000 embert el tudnak majd helyezni, meg kell nézni, hogy mik a lehetőségek. Adrian Wojnarowski (ESPN) úgy tudja, hogy az NBA egyelőre a 15-20%-os kihasználtság lehetőségét vizsgálja, ennél komolyabb ambíciók most még nincsenek. Mint ismert, Silver a játékosokkal tartott beszélgetése során azt is belebegtette: elképzelhető, hogy a következő szezonban is zárt kapuk mögött kell majd kosarazniuk.

A Golden State Warriors irányítója, Steph Curry egyébként a Jimmy Kimmel Live műsorban elmondta, hogy a nézők nélküli meccsek nagyon érdekesek lehetnének a drukkerek számára, hiszen minden hallható lenne, ami a pályán történik, amit a pályán mondanak egymásnak. Eddig is volt ilyenre lehetőség, Inside Traxnek hívták (egy mikrofon volt egy-egy játékos mezére téve), de ez egy teljesen más szintre emelné ezt az élményt. A nézők hallhatnák, hogy milyen trash talk megy, mik hangzanak el, és így egy személyesebb, közelebbi képet kaphatnak a játékról és a ligáról.

Wojnarowski hozta azt a hírt is, hogy a tulajdonosok és a játékosok oldaláról is teljes felhatalmazást kapott Silver arra, hogy döntéseket hozzon azzal kapcsolatban, mikor és milyen körülmények között lépnek pályára - teljes a támogatottsága a commish-nak, még csak kritikus hangok sincsenek. A tulajdonosok úgy gondolják, hogy Silver tudja a legjobban közvetíteni a játékosok felé a fizetésmegvonásokat (nagyon jó a kapcsolata a Játékosok Szakszervezetének vezetőivel), ráadásul hetekkel a kormány előtt figyelmeztette a koronavírusra a tulajokat, emiatt még jobban hisznek neki, bíznak benne.

Sam Amick (The Athletic) forrásai szerint Silver a múlt hét során megkérte a PO-ban már biztosan nem érdekelt klubokat is, hogy segítsenek a nagyobb jó érdekében - úgy tűnik, hogy az első számú terv az, hogy az alapszakasszal folytatódjon a szezon, mind a 30 csapat bevonásával. A Warriors vezetőedzőjét, Steve Kerrt ugyan nem említette a commish, de sokan úgy gondolják, hogy ez reakció volt a tréner szavaira, miszerint csapata szezonjának nem hivatalosan vége van. Szintén Amick jelentette, hogy az edzőtábor hossza 4-5 hétről 2-3 hétre rövidülhet, most már leginkább utóbbival számol a liga. Az nem újdonság, hogy a családtagok ott lehetnek majd a szezon folytatásánál, akárhol szigetelik is el a játékosokat.

Még mindig Amick: értesülései szerint ha elmarad a rájátszás, csak az 900 millió dolláros bevételkiesést jelent a ligának a TV-s szerződés miatt. És még mindig maradjunk a The Athletic újságírójánál: nem tiszta, hogy végülis hány csapat mennyi játékosa kapta el a koronavírust, de mindenki gyorsan felépült belőle, senkit nem kellett kórházba szállítani. Ezzel egyébként egy mesterségesen létrehozott karanténban is kevés gond lenne valószínűleg - a nagyobbik baj az idősebb rokonok és főleg a szakmai stáb tagjai, akik jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve jelen helyzetben.

Mint ismert, a mostani idény csúszásával szinte biztos, hogy a következő szezon decemberben indul el, és egyre nagyobb esélye van annak, hogy karácsonykor. A Dallas Mavericks tulajdonosa, Mark Cuban a "Pardon My Take" podcastben azt mondta, hogy 15 éve mondja, hogy karácsonykor kellene indítani a szezont. Eddig a HUT-tal lőtték le, ami lényegében a családok TV fogyasztási szokásai, és ez nyáron csökken - ezért akarták júniusban befejezni az idényt. Cuban szerint azonban a TV változik, és ahelyett, hogy a szezon korai szakaszában az NFL-lel kellene vetélkedni, a jövőben állandó jelleggel december végén kellene indítani az idényt

Shams Charania (The Athletic) információi szerint a Los Angeles Lakers edzőközpontja ma kinyit, miután engedélyt kapott erre a klub a Los Angeles-i egészségügyi hatóságoktól. A dolog azért lehet kifejezetten örömteli az együttes számára, mert LA-ben július végéig meghosszabbították a kijárási korlátozást.

Arról olvashattatok már ma reggel, hogy Dwight Howard egyik gyermekének édesanyja elhunyt, és arról is volt szó, hogy Chris Paul szerint minden játékos folytatná az idényt, de egyelőre várniuk kell.

Váltsunk témát. Az Atlanta Hawks magasembere, John Collins a "nyáron" idő előtt hosszabbíthat, erről beszélgetett Sarah K. Spencerrel (Atlanta Journal-Constitution). Collins elmondta, amit pár hónappal korábban egyszer már elmondott: úgy érzi, maximum szerződést ér, kiérdemelte ezt, de tudja, hogy nem mindig kapja meg az ember, amit szeretne. Ettől függetlenül szeretne Atlantában maradni. Úgy gondolja, mindkét fél sokat fektetett a másikba, és mindketten szeretnék ennek a gyümölcsét learatni. Tudni szeretné, hol tart, és olyan gyorsan szeretné megkötni új kontraktusát, amilyen gyorsan csak lehet - nem akar a következő off-szezonra várni, mert az idény során így is sok mindennel meg kell küzdeni, nem szeretne még ezzel is törődni. Collins szerint a Hawks nincs olyan messze attól, hogy jó csapat legyen, mint azt sokan gondolnák.

Térjünk vissza a múltba. Nem mindenki volt/van elájulva Michael Jordantől. A korábbi NBA játékos, Rick Brunson Ohm Youngmisuknak (ESPN) elmesélte, hogy fia, a Dallas jelenlegi irányítója, Jalen Brunson 6 évesen visszautasította Jordant, aki alá akarta írni a mezét. Rick elmondása szerint az MJ által feltett "Aláírhatom a mezed?" kérdésre Jalen annyit válaszolt, hogy "Nem, mert tönkre fogod tenni." - ráadásul apja elmondása szerint úgy nézett Jordanre, mint aki azt kérdezi, "Ki a f*sz vagy te?".

A Last Dance véget ér vasárnap éjszaka, de lesz még folytatása: kedd éjszaka Stephen A. Smith Magic Johnsonnal és más nagyságokkal fog beszélgetni a sorozatról és annak érdekességeiről

Az Orlando Magic egykori centere, Shaquille O'Neal Tom Haberstroh-val (NBC Sports) beszélgetett az 1995-ös NBA döntőről, ahol szerinte Hakeem Olajuwon felülmúlta őt, de nem igazán fair összehasonlítani kettejük teljesítményét, mert a Houston Rockets végig duplázta őt, ők pedig nem duplázták Hakeemot. Meg akarta mutatni, hogy megállíthatatlan, senki nem tudja fogni egy az egyben - szerinte az NBA-s játéka sehol nem volt attól, amit 1-1-ben tudott mutatni. Utóbbiban olyan volt, mint Grant Hill: nagyon jól vezetett labdát, és nagyszerű cselei voltak - olyanok, amilyenekre Olajuwon nem is számított volna, nem állt volna készen rá.

A Minnesota Timberwolves irányítója, D'Angelo Russell 2018/19-ben kifejezetten jó évet tudhatott magáénak, ám a hátvéd ezt nem akkori vezetőedzőjének, Kenny Atkinsonnak tulajdonítja. Russell Jon Krawczynskinek (The Athletic) elmondta, hogy szerinte a trénernek a mai napig fogalma sincs róla, milyen lehetőség volt adott a kezében, és mire volt képes a negyedik negyedekben.

A végére pedig a Nets jelenlegi irányítója, Spencer Dinwiddie maradt, aki egy újabb érdekes kezdeményezést indított, aminek valószínűleg lesz még visszhangja. Dinwiddie létrehozott egy GoFundMe oldalt, ahol az a célja, hogy 24.632.600 dollárt összegyűjtsön a szurkolóktól, és ha ez megvan, a drukkerek választhatják ki, hogy hova igazoljon veterán minimumért - 2021/22-re már játékosopciója van. Nem kétséges, hogy a liga erre még reagálni fog, hiszen ezzel simán kijátszható a jelenlegi kollektív szerződés.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus