Hírmorzsák 2020-06-01 (08:45)

JR Smith nagyon megverte az illetőt, aki a kocsiját rongálta. (videó) Lonnie Walker IV segített San Antonio takarításában a tüntetések után. Adam Silver, Michael Jordan, Doc Rivers, Masai Ujiri és Kareem Abdul-Jabbar is megszólaltak George Floyd halálával és az utóbbi napok eseményeivel kapcsolatban. A Real Madrid már arra készül, hogy Gabriel Deck az NBA-ben folytatja. Harrison Barnes egyetért Damian Lillarddal: kell valami cél, amiért játszhatnak. A családtagok csak szeptemberben csatlakozhatnak a játékosokhoz a Disney Worldben?

Az AS spanyol napilap forrásai szerint a Real Madridnál egyre jobban aggódnak amiatt, hogy Gabriel Deck távozik az együttestől, és az NBA-be szerződik. Az argentin kiscsatár keres a legkevesebbet a királyi klubnál, 2021-ben lejár a szerződése, bőven kezelhető a kivásárlási ára is, ráadásul úgy van NBA kilépési lehetősége, hogy semmilyen határdátum nincs a kontraktusában erre vonatkozóan. Az AS szerint már Deck utódja is megvan az Alba Berlinnél játszó litván Rokas Giedraitis személyében - kérdés, hogy Deck hova megy, ha tényleg az NBA lesz számára a következő állomás.

A Sacramento Kings játékosa, Harrison Barnes Howard Beckkel beszélgetett a The Full 48 Podcastben, ahol elmondta, hogy egyetért Damian Lillard azon kijelentésével, miszerint akkor fog játszani, ha van értelme - ha visszatérnek, kell, hogy valami céljuk legyen. A kiscsatár azt is elmondta, hogy a Kingsnek nagy szüksége van a meccsekre, hogy a játékát össze tudja csiszolni - szerinte a mérkőzéseket semmi nem tudja szimulálni. A csapat jelenlegi helyzetében játszaniuk kell, méghozzá együtt, és az is lényeges, hogy valami fontos dologért tegyék meg mindezt.

Tim Reynolds (AP) értesülései szerint a játékosok úgy számolnak, hogy a családtagjaik szeptemberig nem csatlakozhatnak hozzájuk a Disney Worldben. Reynolds úgy tudja, hogy még rengeteg bizonytalan részlet van, de a kosarasok már ebben a forgatókönyvben gondolkodnak. Mint ismert, az NBA július 31-én szeretné folytatni félbeszakadt idényét.

A "végére" pedig jöjjön a George Floyd gyilkosság és az ehhez kapcsolódó tiltatkozások - újfent rengetegen megszólaltak. Adam Silver commish a ligán belül küldött ki egy levelet, hogy kaptak egy újabb bizonyítékot arra, hogy olyan sebek vannak az USA-ban, amelyek sosem gyógyultak be. A rasszizmus, a rendőri brutalitás és a faji alapú igazságtalanságok most is a mindennapok részei Amerikában, és erről nem lehet nem tudomást venni. Nagyon megérintette, hogy az NBA-ben és a WNBA-ben minden szinten felszólaltak az érintettek, akik igazságot, békés tüntetéseket és igazi változást akarnak. Silver azt is hozzátette, hogy a csapatokkal és a játékosokkal együtt minden tőlük telhetőt meg fognak tenni ennek érdekében.

A Charlotte Hornets tulajdonosa, Michael Jordan is közleményt adott ki, amelyben leírta, hogy mélységesen szomorú és dühös a történtek miatt. Kiállt a rasszizmussal és a színesbőrűek elleni erőszakkal szemben, majd hozzátette: elég volt.

A Los Angeles Clippers trénere, Doc Rivers is megszólalt. Az édesapja 30 évig rendőr volt Chicagóban, akinek szerinte nagyon fájna az a faji megkülönböztetés, ami továbbra is szennyezi az országot. Rivers szerint afroamerikainak lenni nem egyszerű: több rasszista bekiabálást szenvedett el, mint amit számon tud tartani, sokszor esett más elbírálás alá a bőrszíne miatt, és még a házát is felgyújtották. Szerinte nem afroamerikai, hanem társadalmi problémáról van szó, de a George Floyd meggyilkolására adott válaszreakció már évtizedek óta érlelődik - túl sok tragédia történt következmények nélkül. El kell kezdeniük beszélgetni olyan dolgokról, amik kényelmetlenek - nem lehet tovább hallgatni, itt van a tettek és a beszéd ideje. Rivers már a novemberi elnökválasztásra is mozgósította az embereket - szerinte eljött az idő az igazi problémák megoldására, és mindenki a megoldás része lehet.

Rivers kiemelte, hogy nagyon sokszor a válaszreakciót (most a tüntetéseket) ítélik meg az emberek ahelyett, hogy azt néznék meg, mi váltotta ki azt. Kareem Abdul-Jabbar a Los Angeles Timesben ugyanerről beszélt: ő sem szereti látni, ha épületek égnek, és üzleteket fosztogatnak, de az afroamerikaiak nagyon régóta élnek egy égő épületben, miközben fulladoznak a füsttől, a tűz pedig egyre közelebb ér hozzájuk. KAJ szerint a rassizmus Amerikában olyan, mint a por a levegőben: mindenhol ott van, láthatatlan, mégha be is lélegzi az ember, aztán viszont ha a nap megvilágítja, látszódik mindenhol. 

A Toronto Raptors elnöke, Masai Ujiri közleményében arról beszélt, hogy mindenki tudja, hogy nehéz munkája van a rendőröknek, de nekik a békét kellene fenntartani, és mindenkit meg kellene védeni, hogy békében élhessenek egymással. Ez a munka, amit elvállaltak. Ő semmilyen békét és védelmet nem látott akkor, amikor az a bizonyos rendőr George Floyd nyakán térdelt. Ujiri arra is kitért, hogy múlt júniusban, miután bajnoki címet nyert a Raptors, egy fehér rendőr nem engedte be a pályára, és sokszor elgondolkodott azon, hogy vajon ha ő fehér lenne, akkor is ezt történt volna-e. Azt is hozzátette viszont, hogy tudja, nagyon más az ő esete és Floydé, hiszen neki csak egy pillanatba került az az incidens, míg Floydnak az életébe.

Két játékos is bekerült a hírekbe. JR Smith nagyon megvert egy embert, amiért az a hírek szerint megrongálta a kocsiját - beverte az ablakait. A San Antonio Spurs fiatalja, Lonnie Walker IV pedig vizet vitt azoknak, akik reggel San Antoniót takarították az ottani tüntetéseket követően, és maga is beállt segíteni eltüntetni a graffitiket a falakról.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus