Hírmorzsák 2020-06-03 (10:00)

Október 12-én zárulhat az idei szezon, utána lesz a draft és a szabadügynökpiac. A Thunder tulajdonosa és a Hawks edzője sem örülne annak, ha egyes csapatok nem folytatnák a szezont, aggódnak a hosszú kihagyás pénzügyi és szakmai hatásai miatt. Joe Tsai továbbra is fizet minden alkalmazottjának, James Dolan és Tilman Fertitta is erősen nyilvánult meg a tüntetésekkel és a rasszizmussal kapcsolatban. Három jelölt van a Detroit Pistons GM-pozíciójára. Michael Malone szerint Nikola Jokics nagyjából élete legjobb fizikai formájában van. Több korábbi NBA-játékos is az Euroligát választotta. Kirúgták a Kings meccseit hosszú ideje kommentáló Grant Napeart, miután rasszista felhangú vitába keveredett DeMarcus Cousins-szal. 

Reggel már beszámoltunk róla, hogy Adam Silver közölte a csapatokkal a pontos dátumokat, július 31-én folytatódna az alapszakasz, a nagydöntő pedig legkésőbb október 12-én zárulna – amennyiben 22 csapatos formáció mellett döntenek. Arról is döntés született, hogy nem kavarják meg a sorrendet, a döntőt követően lesz a draft, illetve a szabadügynökpiac. 

Várhatóan az orlandói DisneyWorldben rendezik meg a szezon hátralévő részét, a játékosokat pedig a Colorado Springs hotelben helyezik el, amely 2000 szobával rendelkezik. 

Ez azonban még korántsem biztos, ugyanis tegnap Clay Bennett, a Thunder tulajdonosa mondta azt, hogy ezzel nehéz helyzetbe hozzák a kisebb piacokon működő gyengébb gárdákat, ehhez pedig csatlakozott Lloyd Pierce is. Az Atlanta Hawks vezetőedzője azt mondta Rachel Nicolsnak (ESPN), hogy a liga legfiatalabb csapatát edzi, és nekik nagy szükségük lenne minden meccsre a fejlődéshez. Ha a szezon nélkülük folytatódik, negatívan befolyásolja a fejlődésüket, a produkciójukat, és a következő szezonra történő felkészülésnél is hátrányba kerülnek ezzel – a játékosai fiatalok, játszaniuk kellene és játszani is akarnak. A közel kilenc hónapos szünet okozta problémákról egyébként több forrás szerint is szó esett a múlt hét pénteki online Board of Governors-ülésen – néhány lottery közeli csapat aggódik amiatt, hogy a szurkolók elvesztik az érdeklődésüket, illetve a játékosok is nehezebben lendülnek majd formába. 

Danny Ainge, a Boston elnöke viszont azt mondta, hogy rengeteg véleményt hall, hogy mit is kellene tenniük, és Adam Silver lehetetlen küldetésre vállalkozik, ha mindenkinek a kedvére akar tenni. Ő személy szerint úgy gondolja, hogy Silver meg fogja hozni a legjobb döntést, és nekik az a dolguk, hogy utána e szerint dolgozzanak. Ő is szeretne pár dolgot, ami benne lenne a véglegesített menetrendben, de végső soron mindenkinek ugyanazon szabályok szerint kell játszania. 

Joe Tsai, a Brooklyn Nets tulajdonosa (egyben az AliBaba alelnöke) továbbra is fizeti a részmunkaidős alkalmazottak bérét a Barclays Centerben. A csarnokban nem csak a Nets játszik, hanem a New York Liberty WNBA-s csapata is (a gárdát szintén Tsai tulajdonolja), de a bevételek jelentős része származik egyéb rendezvényekből, koncertekből, amelyeket továbbra sem lehet megtartani. 

Továbbra is tömegek tüntetnek George Floyd halála miatt az Egyesült Államokban (a legfrissebb hírek szerint szerencsére az erőszakos esetek száma csökken), ehhez kapcsolódik, hogy az ügyben több NBA-edző is felszólalt korábban – most pedig az NBCA (az NBA-edzők szakszervezete) külön bizottságot állított fel, akiknek az lesz a feladata, hogy az NBA-csapatok városaiban a rasszizmus ellen és a reformok érdekében tett lépéseket koordinálják. A bizottság tagja lett Gregg Popovich, Steve Kerr, Lloyd Pierce, David Fizdale és Stan Van Gundy is. 

Tegnap írtunk róla, hogy a New York Knicks és az MSG alkalmazottjai elégedetlenek a vezetőség felőli kommunikációval ezzel kapcsolatban, akkor egy rövid közleményt adott ki a cégcsoport. James Dolan tulajdonos-ügyvezető később egy hosszú belső közleményben mégis reagált a helyzetre, és határozottan állást foglalt a rasszizmussal szemben, amely a Knicks és az MSG alapértékeivel teljesen ellentétes. 

Tilman Fertitta, a Houston Rockets tulajdonosa azt mondta az ESPN-nek, hogy „imádja”, hogy a tüntetők megjelentek az amerikai nagyvárosokban, mert Amerikában ki lehet állni a jogainkért és el lehet mondani a véleményünket, Donald Trump szlogenjét kölcsönvéve szerinte ez teszi naggyá Amerikát. Emlékeztetett, hogy pár hónappal ezelőtt a franchise komoly bajba került, miután a GM Daryl Morey Hong Kongot támogató tweetje napvilágot látott, ugyanakkor azt mondta, hogy ez a különbség, ha „hazai” vagy a világot érintő problémákról beszélnek – előbbi miatt senki nem kerülhet bajba, mert szólásszabadság van. Fertitta hozzátette, hogy a cégei 60 ezer embert foglalkoztatnak és 100 millió embert érnek el, nem érthet egyet mindenki mindennel, és ha ennek hangot ad, akkor tegye, ő még bátorítja is, mert így lehet előrelépni, ha kimondjuk, amit gondolunk. A Rockets tulajdonosának egyébként több száz étterme van szerte az Egyesült Államokban, amelyek a koronavírus miatt éppen a napokban készülnek kinyitni, így a városi területeken zajló tüntetések miatt ezt sok helyen további hetekre halasztani kell – Houstonban, ahol pedig nincsenek is komoly megmozdulások, előző este teljesen kihaltak az utcák.

A Detroit Pistons nagy erőkkel keresi új GM-jét, Stefan Bondy (NY Daily News) szerint három fő jelölt van: Ryan McDonough, aki 2019-ig a Phoenix Suns szakmai munkáját irányította, Wes Wilcox, az Atlanta Hawks korábbi GM-je, illetve Mark Hughes, aki jelenleg a Los Angeles Clippers segéd GM-je. Szerveződik a G-Liga mexikóvárosi csapata is, a Thunder frontoffice egyik tagját, Paul Johnsont meg is interjúvolták a GM-pozícióra – Johnson korábban az NBA-nél is dolgozott, a játékvezetők munkáját elemző csoportban.

A Denvernél már nagyon várják a szezon folytatását, és a vezetőedző Michael Malone egy rádióműsorban elmondta, hogy a drukkereknek nem kell aggódniuk, hogy leeresztettek volna a játékosok. A vezérek, Nikola Jokics és Jamal Murray elkötelezetten edz, nagyon fókuszálnak arra, hogy fizikálisan élesek maradjanak. Malone elmondta, hogy Jokiccsal különösen elégedett, mert mielőtt március közepén felfüggesztették volna a szezont, a center már 25-30 fontot vesztett a súlyából, fantasztikus fizikai állapotban volt, amit a karantén ideje alatt nem csak hogy megtartott, de talán még javított is rajta. 

Terrence Jones, a 2012-es draft 18. helyén húzott erőcsatár sorozatos sérülései miatt mára kikopott a ligából, évek óta a G-Ligában próbálkozik, de úgy tűnik, hogy 28 évesen kezdi elengedni az NBA-t – bejelentették, hogy az idei TBT-n ő is játszik majd. A The Basketball Tournament évek óta működő egyenes kieséses rendszerű torna, ahol a csak a végső győztes kap pénzt – idén a tervek szerint két millió dollárt. Jones a Team Washingtont fogja erősíteni – az erőcsatár egyébként arról is ismert, hogy Damon és Salim Stoudamire unokatestvére. 

Több ismert játékos is Európában maradt, vagy oda szerződött az elmúlt pár napban. A korábbi atlantai hátvéd, Malcolm Delaney otthagyja Hanga Ádám csapatát, a Barcelonát, kétéves szerződést kötött a szintén Euroligás Olimpia Milanóval. Jeremy Pargo a Santa Cruz Warriorsban játszott idén és három meccsre a Golden State-hez is felkerült, de most jó eséllyel Izraelbe, a Hapoel Jerusalemhez igazol. Guerschon Yabusele 2017 és 2019 között volt a Boston játékosa, de idén már Kínában kosarazott, most pedig Tony Parker csapatához, az ASVEL-hez tér haza a még mindig csak 24 éves francia erőcsatár. Nikola Milutinov sem mostanában lép át az NBA-be (ha egyáltalán valaha átmegy), a Spurs által 2015-ben a 26. helyen húzott szerb erőcsatár-center három évre szerződött le az orosz sztárcsapat CSZKA Moszkvához. 

A Sacramento Kings felbontotta a csapat hazai meccseit kommentáló Grant Napear szerződését, miután a Twitteren rasszistának minősített megnyilvánulásai voltak. A helyi rádió szintén felbontja a szerződését, ahol a korábbi kiváló spílerrel, Doug Christie-vel közös showja volt. Napear DeMarcus Cousinsszal került vitába a Twitteren, a korábbi Kings-játékos mögé pedig beállt Chris Webber és Matt Barnes is, akik szerint a kommentátornak egész gyűjteménye van korábbi rasszista megnyilvánulásokból. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus