Hírmorzsák 2020-06-09 (10:00)

Tayshaun Prince és Chauncey Billups segéd GM-ként térhetnek vissza a Pistonshoz. Tom Thibodeau a Rockets vezetőedzői posztja iránt is érdeklődik. LaMarcus Aldridge szezonjának vége. Malik Monk visszatért eltiltásából. A Warriors a sapka csökkenése ellenére is megpróbálja végigvinni eredeti terveit a nyáron. Megvan a további menetrend (a döntő szeptember 30-án kezdődhet) és a protokoll arra az esetre, ha valaki pozitív koronavírustesztet produkál vagy elhagyja a Disney World NBA számára elkerített részét. Június 22-én nyit az igazolási piac. A segédedzők között nincs egyetértés, hogy jó-e, ha ott vannak a karanténban. Orlandóban gyűlhetnek össze a legjobb prospectek is. Jonathan Kuminga is ott lesz a jövő évi drafton, Cade Cunningham csapatot válthat.

Omari Sankofa II (Detroit Free Press) forrásai szerint a Detroit Pistons Tayshaun Prince-en és Chauncey Billupson is gondolkodik segéd GM-nek - az autóvárosiak egyelőre a GM-jüket keresik, "alá" szerveznék be a két egykori bajnok közül az egyiket vagy mindkettőt. Prince jelenleg a Memphis Grizzlies vezetőségében dolgozik, Billups pedig szakkommentátor a TNT-nél. Utóbbi egyébként korábban már elmondta, hogy ő csak GM-nek menne el, de a Detroit nem benne gondolkodik a posztra, mert nincsen még tapasztalata vezetőségi munkában.

Arról már olvashattatok ma reggel, hogy LaMarcus Aldridge számára befejeződött a szezon, miután meg kellett műteni a vállát. A Charlotte Hornets hátvédje, Malik Monk visszatérhet eltiltását követően, amit a liga doppingellenes szabályainak megsértése miatt kapott - igaz, a Hornets valamikor decemberben játszik majd következőleg, hiszen Orlandóban nem lesz jelenése. Ide kapcsolható, hogy a rekreációs drogokra való tesztelést továbbra is felfüggesztve hagyja a liga, viszont a Játékosok Szakszervezetével kötött megállapodás értelmében a teljesítményfokozó doppingszerekre tesztelni fognak Orlandóban.

Kevin O'Connor (The Ringer) értesülései szerint mindenki 36 órás karanténba kerül, amint megérkezik a szezon folytatásának helyszínére, a Disney Worldbe - július 7. és 9. között utaznak oda a csapatok. Minden nap lesz koronavírusra tesztelés, és aki pozitív tesztet produkál, az 10 napos karanténba kerül - két negatív teszt kell ahhoz, hogy újra csatlakozhasson az illető a csapatához. Ugyanez vonatkozik arra a játékosra is, aki elhagyja majd a Disney World lezárt területét: 10 napi karanténra és két negatív tesztre lesz szüksége, ha megint játszani akar. Ez a protokoll az idény folytatására nézve.

Megvannak az időpontok is, amit a liga tegnap közölt a Játékosok Szakszervezetével. Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy augusztus 16-17-én lenne a play-in torna a főcsoportok 8. és 9. helyezettjei között, amennyiben erre szükség van. Augusztus 18-án kezdődne a rájátszás, szeptember 1-jén nyitna a PO második köre, szeptember 15-étől rendeznék a konferenciadöntőket, a nagydöntő első meccsére pedig szeptember 30-án kerülne sor. Fontos hozzátenni, hogy ezek egyelőre tervek, és az egész program csúszhat még.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy június 22. környékén nyitják meg az igazolási "ablakot": a csapatok a two-way szerződéssel bíró játékosaiknak rendes kontraktust adhatnak, illetve a rendelkezésre álló FA-kból igazolhatnak majd. Azt is érdemes kiemelni, hogy ez mind a 30 csapatra vonatkozik majd, nem csak arra a 22-re, amely érdekelt a további küzdelmekben. Ha a koronavírus vagy súlyos sérülés beüt egy csapatnál az edzőtábor vagy az alapszakasz során, akkor nem lesz megkötés arra vonatkozóan, hány játékost igazolhat az adott együttes, abban viszont lesz, hogy kikből válogathat majd az érintett klub - elképzelhető, hogy csak azok jöhetnek szóba, akiknek volt szerződésük idén az NBA-ben, a G-Ligában, vagy legalább a nyári ligában.

A folytatással kapcsolatban merültek fel kérdések, főleg a segédedzők oldaláról, akik 200.000 - 400.000 dollárt keresnek, míg a vezetőedzők és a játékosok milliós és 10 milliós nagyságrendű pénzeket visznek haza. Az egyik meg nem nevezett stábtag azt mondta Sean Deveney-nek (Sporting News), hogy fogalma sincs, elviszik-e majd Orlandóba - vannak csapatok, ahol 6-8 segédedző is van, 10, ha a játékosmegfigyelőket is számításba vesszük. Hozzátette, hogy azt sem tudja megmondani, szeretne-e ott lenni a folytatásnál. Ő is nagyon szeretné, ha sikeresek lennének, a vezetőedzőknek viszont jóval több okuk van arra, hogy jelen legyenek - anyagi szempontok is, vezetőedzői állásból pedig csak 30 van a ligában.

Náluk azonban ugyanakkora a kockázat a megfertőződésre és arra, hogy a családjaiknak is átadják a vírust, miközben közel sem keresnek annyit, mint a többi érintett. Egy nyugati konferenciában dolgozó segédedző ezzel szemben azt emelte ki, hogy rengeteg tesztet fognak elvégezni - annyit, amennyit magánemberként biztos nem végeznének el rajta, és nem is jutna hozzá ennyi teszthez. Ez az illető rámutatott, hogy meg kell nézni, mi történt azokban az államokban, ahol már enyhítettek a szigorításokon: az emberek bárokba, strandra járnak, nagy tömegekben verődnek össze, ami sokkal veszélyesebb, mint az a környezet, ahol ők lehetnek - legalább egy pár hónapig nem kell emiatt aggódniuk.

Connor Letourneau (San Francisco Chronicle) úgy tudja, hogy a Golden State Warriors terveit nem fogja befolyásolni a sapka csökkenése - az eredeti 115 milliós várt cap 4-15 millió dollárral lehet majd kevesebb. Joe Lacob tulajdonos állítólag pontosan látja, hogy egyre rövidebb idő áll a jelenlegi mag rendelkezésére, hogy bajnoki címet nyerjen - várhatóan agresszív lesz a piacon a Warriors, amelynek van egy 17 milliós TPE kivétele, egy top pickje az idei draftra, és a Minnesota Timberwolves 2021-es első körösét is birtokolja.

Marc Berman (New York Post) információi szerint Tom Thibodeau érdeklődik a Houston Rockets vezetőedzői posztja iránt is. Mint ismert, Mike D'Antoni szénája nem áll jól az együttesnél (a hírek szerint csak akkor hosszabbítanak vele, ha bajnok lesz), Thibodeau viszont esélyes a New York Knicks kispadjára.

A végére pedig a drafttal kapcsolatos hírek maradtak. Az idei játékosbörzéhez tartozik, hogy a már említett Kevin O'Connor értesülései szerint a lottery ausztus 25-ei és a draft október 15-ei dátumai nincsenek kőbe vésve - tolhatják tovább mindkét eseményt, amennyiben csúszás lesz esetleges pozitív tesztek miatt. Mint ismert, a liga jelenleg úgy számol, hogy legkésőbb október 12-én végződik a döntő. Jonathan Givony és Mike Schmitz (mindketten ESPN) jelentették, hogy valószínűleg nem lesznek draft előtti felmérők a bizonytalan helyzet miatt. Az elképzelhető, hogy Orlandóban összegyűlnek a legjobbak, ott lehetnek mérések, orvosi vizsgálatok és interjúk is. A liga állítólag előbb látni szeretné, hogyan zajlik az orlandói bajnokság első pár hete, mielőtt döntést hoz ezzel kapcsolatban.

Az már a jövő évi börzéhez kapcsolódik, hogy Jonathan Kuminga már most végzett a középiskolában, és öt lehetőség közül választ: Duke, Auburn, Texas Tech, Kentucky és a G-Liga. Kuminga volt a 2021-es középsulis osztály első számú kosarasa, így azonban egy évvel hamarabb végzett, egy évvel hamarabb is fogják draftolni - a következő draft még erősebb lesz. Az egyik legjobban várt prospecttel, Cade Cunninghammel kapcsolatban is jöttek ki hírek: mivel az Oklahoma State Egyetem eltiltást kapott, nem vehet részt az NCAA év végi tornáin, akármilyen mérleggel vagy teljesítménnyel zárja az idényt, így Cunningham fontolóra veszi, hogy vált. Nála is elképzelhető a G-Liga, de állítólag minden opciót vizsgálnak a továbbiakra nézve.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus