Hírmorzsák 2020-06-11 (11:30)

Carmelo Anthony egyelőre bizonytalan a folytatást illetően. A Pistons és a Hawks benne lenne valami versengésben a nyolc alsóházi csapat között, Steve Kerr inkább edzőtáborokat szervezne. Blake Griffin és Clint Capela gyógyul, a Hawks szeretné megtartani Jeff Teague-et, Trae Young pedig nagyon dühös, amiért kimarad Orlandóból. A Hornets nagyon elégedett PJ Washingtonnal, hozzá hasonló tehetségeket fognak gyűjteni a következő időszakban – Willy Hernangomez szívesen újraszerződne Jordanékkel. Az NBA egészségügyi adatbázist akar építeni mindenkiről, akinek esélye van utazni Orlandóba. A kommentátorok a playoff második felében mehetnek Floridába, addig Atlantából közvetítenek – Kevin Harlan szerint a nézők alig fogják észrevenni a különbséget a közvetítésekben. A Celtics tulajdonosa szerint nagyon sokat tanult Jaylen Browntól. Jayson Tatum inkább aláír jövő nyáron egy évre a bizonytalan sapka miatt? Pau Gasol még egy szezonban gondolkodik, de megválogatja, hol. Teljes a bizonytalanság az olimpiai kvalifikációs tornákra és az olimpiai tornára való felkészülés körül. Bronny Jamest korosztályában 24. helyen rangsorolja az ESPN. 

Ahogy arról reggel már beszámoltunk, néhány játékosnak még vannak fenntartásai a szezon folytatásával kapcsolatban – az egyik ilyen kosaras Carmelo Anthony, aki szerint még túl sok kérdés nyitott és bizonytalan, sok mindenre nincs válasz, ezért egyelőre ő nem mondja azt, hogy 100%-ban elkötelezte magát amellett, hogy megy Orlandóba. 

A Detroit Pistons egyike a nyolc csapatnak, amely nem folytatja a küzdelmeket, ugyanakkor a gárda továbbra is edzésben van. Dwane Casey vezetőedző az NBA.com-nak elmondta, hogy továbbra is egyszerre egy játékos és egy edző lehet a pályán, minden játékosnak van egy saját labdája, az edzők kesztyűt hordanak, minden nagyon steril, és hasonló a helyzet az edzőteremben is. Folyamatos az ötletelés, hogy a kimaradó nyolc csapat valamilyen versenyszerű formában összejöjjön, és a Pistons ezt nagyon szeretné, mert a március és december közötti időszak túl hosszú játék nélkül. Nekik mindegy, hogy ez egy közös edzőtábor meccsekkel, vagy akár egy Summer League-szerű mini-torna – fiatal csapatoknak (és mind a nyolc kimaradó alapvetően fiatal gárda) minél több meccsre van szüksége. A liga egyébként engedélyezte a Pistonsnak, hogy a sérült Derrick Rose és Luke Kennard és használhassa a létesítményeket, Blake Griffin viszont még nem kezdi meg a labdás edzéseket januári térdműtétjét követően – Casey elmondta, hogy előző nap beszélt vele, rendben van, menetrend szerint csinálja az otthoni edzésprogramját, ami nem meglepő, mert az egyik legkeményebben dolgozó kosaras, akit valaha látott. 

Travis Schlenk, a Hawks GM-je gyakorlatilag ugyanezt fejtette ki, mint Casey: a fiataljaiknak szükségük van valamiféle megmérettetésre a nyáron, mivel nem lesz Summer League. De’Andre Hunter tavaly megsérült a Summer League-ben, most már kaphatna bőven játékidőt, hogy lássák, hogyan fejlődik -  szintén nem volt ott tavaly nyáron Cam Reddish, majd perclimiten volt a szezon első felében, utána pedig szépen fejlődött, ami remek, de erre még rá kell tenni egy lapáttal. Bruno Fernandónak is nagy szüksége lenne erre, ráadásul nagyon szeretnék megnézni a szezon közben sérülten igazolt, de már felépült Skal Labissiere-t egészségesen meccshelyzetben. Schlenk egyébként elmondta Chris Kirchernek (The Athletic), hogy az offszezonban egy céljuk van, ez pedig a keret mélyítése: egy winget és egy erőcsatárt keresnek, illetve szeretnék megtartani Jeff Teague-et, mert a rutinos (csere)irányítóra nagyon nagy szükségük lenne. Clint Capela is felépült, már az erősítő fázis végén van, őt is minél hamarabb szeretnék látni együtt a csapat többi részével. Trae Young mindehhez annyit tett hozzá, hogy életében az egyik legfrusztrálóbb dolog volt, hogy a Hawks végül nem lehet ott Orlandóban – megérti és elfogadja a liga érveit, de attól még az érzéseit nem tudja véka alá rejteni. 

Steve Kerr, a Warriors vezetőedzője a nyolccsapatos Summer League-szerűség helyett minicampeket javasol, ahol a komplett csapatok részt vehetnének – részükről Curry, Thompson és Green is ott lenne egy ilyen táborban. Szerinte az önkéntes edzéseknek nem sok értelme van egy kilenchónapos leállásnál, a játékosoknak szükségük van rendes és rendszeres edzésekre, edzőtáborokra. 

Mitch Kupchak, a szintén kimaradó Charlotte Hornets szakmai elnöke szerint keményen lobbiztak a ligánál, hogy bekerüljenek az orlandói csoportba, és nagyon csalódottak, hogy végül ez nem jött össze. El kell fogadniuk a helyzetet, és James Borrego vezetőedző azt mondta, hogy ki kell használniuk az előttük álló hónapokat arra, hogy megerősítsék a csapategységet. Borrego szerint PJ Washingtonnak az All-Rookie első ötösben a helye, Kupchak szerint pedig további hasonló tehetségeket akarnak gyűjteni, és nem az számít, hogy ezek a tehetségek mennyire passzolnak egymáshoz. Majd amikor lesz öt-hat tehetségük, akkor állhatnak neki gondolkodni, hogy ezeket a spílereket hogy csiszolják össze – egyelőre még nagyon nem ebben a fázisban vannak. A korlátozás nélküli szabadügynökké váló spanyol válogatott, Willy Hernangomez egyébként már jelezte, hogy a nyár nagy részét Charlotte-ban fogja tölteni, és abszolút nyitott arra, hogy újraszerződjön a gárdával, mert a várost és a társaságot is nagyon szereti. 

Térjünk át az orlandói tornára: Adrian Wojnarowski és Zach Lowe (mindkettő ESPN) hozta le, hogy a liga felkérte a csapatokat, kérjenek engedélyt a tervezett „utazókeretben” szereplő munkatársaiktól, hogy feltölthessék azok egészségügyi előéletét egy adatbázisba. Az adatbázis célja, hogy meghatározzák, kinél mekkora kockázattal járna egy vírusfertőzés, és ha az jönne ki, hogy valaki veszélyeztetett, akkor nem javasolják az orlandói részvételét. Ugyanakkor ez alapján senki részvételét nem lehet majd megakadályozni, különösen nem kor alapján, tehát a veszélyeztetett korban lévő vezetőedzők (Gregg Popovich, Mike D’Antoni, Alvin Gentry) ettől még ott lesznek. 

Kevin Harlan kommentátor mondta el a SiriusXM NBA Radio adásában, hogy az ESPN-es és TNT-s kommentátorok az alapszakaszban biztosan nem lesznek ott Orlandóban, az atlantai stúdióból fognak közvetíteni, amit próbálnak annyira átalakítani, hogy minél inkább meccsélményük legyen – például közönséghangokat fognak hozzáadni a közvetítésekhez, amit a kommentátorok is hallani fognak a fejhallgatójukban. Harlan szerint maga a közvetítés a nézőknek nem nagyon fog különbözni a megszokottól – szerinte egyébként elképzelhető, hogy a rájátszás egy bizonyos pontjától már a kommentátori stábok is a helyszínen lesznek. 

A Digiday üzleti portál szerint több nagy hirdető is kivár, addig nem köt szerződést az NBA-vel, amíg a szezon újra nem indul és nem látják az első számokat, mivel rengeteg a bizonytalanság: megfelelő lesz-e a nézettségi adat, a nézők összetétele, amiből lehet következtetni arra, hogy a playoff második felében hogyan alakulnak a számok, amikor már beindul az NFL-alapszakasz is. 

A Celtics tulajdonosa, Wys Grousbeck komolyan megdicsérte Jaylen Brownt, aki 2019 nyarán kapott hosszútávú szerződést a gárdától: amikor 2015-ben először találkoztak, már akkor látszott, hogy Brown nagyon különleges személyiség, nagyon-nagyon jó ember és az évek során inkább ő tanult játékosától, és nem fordítva.

Bobby Marks, a korábbi Nets GM, televíziós szakértő szerint egyébként Jayson Tatum meg fogja kapni a maximum hosszabbítást az offszezonban, ennek csak egy akadálya lehet, mégpedig a 2021-es sapka bizonytalan helyzete, amelytől függ Tatum új szerződésének nagysága. Szerinte elképzelhető, hogy Tatum köt egy egyéves szerződést 2021 nyarán, és ha a sapka összege 2022-ben szépen visszakúszik a járványhelyzet rendeződésével, akkor szerződik le hosszabb távra Bostonba. 

Steve Kerr az amerikai válogatott egyik edzője is, ebben a minőségében mondta el Tim Reynoldsnak (AP), hogy fogalma sincs, mi lesz a válogatott felkészülési menetenem beszéltek erről Gregg Popovich-csal, mivel jelenleg az a biztos, hogy semmi nem biztos. A liga nagyon forszírozza, hogy a 2020/21-es szezont már december 1-én kezdjék el és sűrített 82 meccses alapszakaszt játsszanak – ennek legfőbb oka az olimpia. Bár az olimpia csak július 23-án kezdődik majd, előtte még a kvalifikációs tornákat is meg kell rendezni, amelyek jelen pillanatban június 29-én kezdődnének, és több NBA-sztár (például Luka Doncic, Giannis Antetokounmpo) válogatottja is érdekelt. Ahogyan Kanada is, és a szövetségi kapitány, egyben a Toronto Raptors vezetőedzője, Nick Nurse ennyit mondott: ötlete sincs, hogyan is fog majd kinézni a torná(k)ra való felkészülés. 

Az ESPN-nek nyilatkozó Pau Gasol kijelentette, hogy szeretne még egy szezont játszani, amennyiben a lábsérülése teljesen rendbe jön. Két opciót lát maga előtt: vagy a Los Angeles Lakersben, vagy a Barcelonában szeretne búcsúzni a profi kosárlabdától, majd válogatott karrierjét lezárni az olimpián. Hozzátette, hogy jelen pillanatban még ő sem lát tisztán, ezért leghamarabb szeptemberben hoz majd döntést a jövőjéről. 

Végül egy hír Bronny Jamesről, LeBron James fiáról: az első középiskolás idényét befejező ifjonc felkerült az ESPN listájára, amely a 2023-ban végzős középiskolásokat rangsorolja: a 24. helyen nyitott. James Jr. első szezonja jól sikerült, de egyelőre még kiegészítő szerepet játszott a Sierra Canyon HS csapatában, ahol nagyon sok végzős csapattársa akadt. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus