Hírmorzsák 2020-06-20 (11:15)

Tyler Johnsonban gondolkodik a Rockets. Klay Thompson teljesen felépült, megkötések nélkül edzhet. A Kings small-ball ötössel és háromhátvédes felállással próbálkozhat majd. Danny Green és Justise Winslow LeBron James-szel ért egyet társadalmi kérdésekben, Winslow viszont aggódik a vírus miatt - Lou Williams még mindig 50-50 százalékon van, hogy játszani kellene-e vagy sem. Mark Cuban le fog térdelni a játékosaival, és reméli, hogy a liga megszünteti a térdelésre vonatkozó tiltást. Jeanie Buss megdöbbentően rasszista szurkolói levelet osztott meg, amiket korábban ignorált, de rájött, hogy ezzel nem oldódik meg a probléma. Becky Hammon nem lesz a Knicks vezetőedzője. Szinte minden GM megy a buborékba, egy klubalkalmazott szerint tampering-fesztivál lesz Orlandóban, betarthatatlanok lesznek a szabályok. Troy Weaver fő feladata Christian Wood megtartása és az újjáépítés lesz, amiben jól jöhet a nagy szerződések elcserélésében szerzett korábbi tapasztalata.

A Houston Rockets Tyler Johnsonnal erősíthet, erről bővebben már írtunk reggel.

Klay Thompson felépült ACL-szakadásából, amit kereken egy éve, a 2019-es nagydöntő hatodik meccsén szenvedett el, és nemrég megkapta az orvosi engedélyt, megkötések nélkül edzhet - jelentette Anthony Slater (The Athletic). Thompson fut, ugrik, zsákol, gyakorlatilag mindent csinál, ami egy egyéni edzés során lehetséges, és egyes játékhelyzeteket is teljes sebességgel gyakorol. Klasszikus csapatedzések még nincsenek, ezért a 100%-os meccsállapottól még messze van, ugyanakkor Steve Kerr egy korábbi interjúban elmondta, hogy mindenképp szeretne tartani decemberig, a 2020/21-es szezon várható rajtjáig edzőtáborokat, ahol Thompson is teljes értékű munkát tudna végezni.

Jason Jones (The Athletic) szerint a Sacramento Kings várhatóan egy small-ball kezdőötössel áll majd fel Orlandóban: az alapszakasz második felére remek formába lendülő Richaun Holmes lesz a center, Harrison Barnes pedig az erőcsatár, Marvin Bagley III csak a padról jön. Luke Walton vezetőedző tervei között szerepel, hogy háromhátvédes felállással is operálna, egyszerre lenne a pályán De’Aaron Fox, Bogdan Bogdanovics és Buddy Hield. 

A Lakersnél korábban Dwight Howard és Avery Bradley is egyértelműen jelezte, hogy nem tartja jó ötletnek a szezon folytatását a társadalmi helyzet miatt, csapattársuk, Danny Green viszont inkább LeBron James-szel ért egyet: a kétszeres bajnok hátvéd Caron Butlerrel beszélgetett az NBA Twitterén, és úgy véli, hogy ha pályára lépnek, nagyon erős társadalmi üzeneteket tudnak megfogalmazni. Green szerint ki tudják használni a lehetőséget, hogy mindenhol kamerák veszik majd őket körül, és sokan követik majd a tornát. A városi rivális Clippers kiválósága, Lou Williams nem ennyire optimista, szerinte zárt ajtók mögött lesznek, így személyesen nem tudnak hatást kifejteni, csak a képernyőn-interneten keresztül. Nem látja, hogy miként jelenhet meg a Black Lives Matter mozgalom: a mezeken lesz embléma vagy felirat, a pályán lesz felirat? Ugyanakkor 50-50 százalékon van jelenleg, hogy játszani kellene-e vagy sem, mivel a világnak a gyógyulásra van szüksége, és ehhez hozzá tudnak járulni azzal, ha pályára lépnek, a másik oldalon viszont ott van, hogy mi történik, ha a következő időszakban sem csökken a rendőri brutalitás. 

Justise Winslow, a Grizzlies játékosa inkább az egészség miatt aggódik, szerinte az az igazán nagy kockázat, hogy a Disney World dolgozói mozoghatnak a buborék és a külvilág között, így könnyen behozhatják a vírust. Winslow nagyon komolyan veszi a vírusveszélyt, ugyanakkor tudja, hogy a folytatás a jövő szempontjából nagyon-nagyon fontos. A társadalmi helyzettel kapcsolatban ő is Danny Green álláspontja felé hajlik, szerinte a pályára lépésükkel nagyon komoly lehetőséghez jutnak, hogy hallassák a hangjukat. 

Mark Cuban, a Mavericks tulajdonosa le fog térdelni a játékosaival együtt, ha azok úgy döntenek, hogy így cselekednek, és teszik mindezt tisztelettel. Az NBA szabálykönyve jelenleg kimondja, hogy az edzőknek és játékosoknak állnia kell a himnusz alatt, de reméli, hogy a liga eltörli ezt, és engedi a résztvevőknek, hogy azt tegyék, amit a szívük diktál. Cuban szerint a kezek felemelése, a térdelés vagy egyéb más megnyilvánulás nem az ország, a zászló vagy a himnusz iránti tiszteletlenség, hanem vélemény-nyilvánítás, a játékosok-edzők reflektálása arra, hogy ők hogy látják a társadalom helyzetét. Cuban egyébként 2017-ben még azt nyilatkozta, hogy ő a szívére tett kezvel állva fogja hallgatni a himnuszt - erre most azt mondta, hogy sokat változott a környezet, és ő maga is nagyon sokat tanult az elmúlt három évben. 

Jeanie Buss, a Lakers tulajdonosi körének vezetője és a klub elnöke nyilvánosságra hozott egy szurkolói levelet, amit a csapat egyik “szurkolójától” kapott: “Kedves rib...c, hatvan éve vagyok Lakers-drukker, de most azt mondom, menj a pokolba a túlfizetett n... árulóiddal és az NBA-vel. Menj a pokolba és csatlakozz Kobe Bryanthez.” Buss azt írta, hogy évek óta kap ilyen és ehhez hasonló leveleket, de eddig úgy volt vele, hogy egyszerűen semmibe veszi ezeket, most viszont érzi, hogy innentől ezt nem teheti meg. Felszólította fehér barátait a Juneteeth alkalmából, hogy igenis vegyék észre a rasszizmust, és hagyjanak fel az ignorálásával - úgy fogalmazott, hogy “mindannyiunknak jobban kell csinálnunk ezután”. Buss azt is írta, hogy azért is osztotta meg a levelet, hogy megmutassa, ez is Amerika és a való világ 2020-ban, a szerzőnek pedig feltette a kérdést: jobban érzi magát, miután elküldte a levelet? Mert egyébként időt és pénzt pazarolt a megírására és a bélyegre, inkább tükörbe kellene néznie. 

LeBron James annyit kommentált a poszt alá, hogy “Szeretlek, Jeanie”, a levél szerzőjének pedig egy középső ujj-emojival üzent. Azt is megkérdezte az Instán, hogy június 19-e még hogy hogy nem nemzeti ünnep?

A Knicksnél rengeteg nevet feldobtak mostanában, mint lehetséges vezetőedzőt, de Marc Berman (NY Post) szerint csak hat jelölttel fognak ténylegesen interjúzni, akik között jó eséllyel nem lesz ott Becky Hammon, mivel egy másik Spurs-segédedzőt, Will Hardyt már “kikértek” a New Yorknál egy interjúra. 

Ethan Strauss (The Athletic) egy érdekes problémára hívta fel a figyelmet, szerinte a tampering-szabályok betarthatatlanok és ellenőrízhetetlenek lesznek az orlandói buborékban, hiszen a játékosok és edzők össze lesznek zárva. Úgy véli, hogy a kimaradó nyolc csapat komoly hátrányba fog kerülni a következő szabadügynök-piacon. Ezt erősíti az is, hogy a legtöbb GM várhatóan ott lesz Orlandóban - ahogy egy névtelenséget kérő csapat-alkalmazott fogalmazott, “tamperpalooza” várható a buborékon belül. 

A kimaradók között van a Pistons is, azonban a szabadügynök-piac kevésbé fogja őket érinteni, ha hinni lehet James L. Edwardsnak (The Athletic). Az új szakmai vezető, Troy Weaver elsődleges feladata az újjáépítés lesz, amiben teljesen szabad kezet fog kapni - ahogyan abban is, hogy kit és mennyi szakembert vesz fel a stábjába. Helyi szakírók szerint egyébként Weaver első számú prioritása Christian Wood megtartása lesz, aki a szezon elállítása előtti időszakban nagyszerűen játszott, viszont korlátozás néküli szabadügynök lesz. A Pistons rendelkezik Wood Bird-jogaival, így helyzeti előnyből indul, de Wood iránt érdeklődött korábban a Celtics és a Rockets is, nem lesz tehát könnyű dolga megtartani. Blake Griffin szerződéséből még két év és közel 76 millió dollár van még hátra, nagy kérdés, hogy vele mi lesz - Weaver előzőleg Paul George és Russell Westbrook elcserélésében is közreműködött, ez a tapasztalat pedig jól jöhet, amennyiben úgy dönt, hogy Griffin már nem fér bele az elképzelésekbe. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus