Hírmorzsák 2020-06-30 (19:45)

Ja Morant elnézést kért az egyik, rendőrökkel kapcsolatos tweetje miatt. Fred VanVleet szerint morálisan az lenne a jó, ha nem játszanának, de fiatal, fekete srácok, akik nem fognak lemondani pénzről. Nick Nurse nem aggódik a növekvő floridai koronavírusos esetszámok miatt, biztonságban érzi magát az FGCU campusán. Kevin Durant nem lesz ott a buborékban. A Wizards célja a PO-ba kerülés, a csapat támogatja Davis Bertanst a döntésében, hogy nem játszik Orlandóban. A Nuggets edzőközpontját pár napra bezárják. A Pelicansnél három koronavírusos játékos van. Larry Sanders úgy érzi, még mindig tudna segíteni egy NBA csapatnak. Ante Zizic közel a megállapodáshoz a Real Madriddal. Damian Lillard a 2k21 borítóján. Deron Williams ma van utoljára a Nets fizetési listáján.

Pár napja volt arról szó, hogy különleges felirazú mezekkel térhetnek vissza az NBA játékosok a pályára. A Memphis Grizzlies irányítója, Ja Morant retweetelt egy photoshoppolt képet, amin a nevét "Fuck"-ra cserélték ki, és így a mezén "Fuck 12" állt volna - Amerikában a sokan használják a 12-es számot a rendőrségre, a "Fuck 12" szlogen pedig elterjedt George Floyd halála óta. Morant később elnézést kért, amiért olyan dolgot rakott ki, ami nem teljesen azt az üzenetet hordozta, amit szeretett volna közvetíteni. Azt szerette volna, ha a rossz rendőrökre fókuszálnak az emberek, akik megússzák, hogy fegyvertlen néger nőket és férfiakat ölnek meg, és azokra, akik a békés Black Lives Matter tüntetőket zaklatják. Tudja, hogy vannak jó zsaruk is - vannak, akiket személyesen ismer, néhányan a családba tartoznak. Nagyon hálás a Murray State-en dolgozó rendőröknek, akik megvédték, és azoknak, akik most is védik a Grizzliesnél. Azt is hozzátette Morant: arra van szükség, hogy a jó rendőrök előlépjenek, és biztosítsák, hogy a többiek nem erőszakra használják a hatalmukat.

A Toronto Raptors vezetőedzője, Nick Nurse Tim Bontempsnek (ESPN) elmondta, hogy nem aggódik az egyre növekvő floridai koronavírusos esetszám miatt - biztonságban érzi magát, nagyszerű környezetben vannak. Mint ismert, a Raptors az egyetlen csapat a legjobb 22 közül, amely nem saját edzőközpontjában készül a szezon folytatására, hanem azonnal Floridába, a Florida Gulf Coast Egyetem campusára utazott edzeni. Semmiféle elégedetlenséget nem érez Nurse, vagy bármiféle kérdést arra vonatkozóan, miért kell ott lenniük. A játékosok többsége a saját karrierjével foglalkozik és azzal, hogy legalább olyan, ha nem jobb formába kerüljön, mint a leállás előtt volt - nagyon is odateszik magukat. Nurse szerint az sem igazán látszik a játékosokon és a szakmai stáb tagjain, hogy hosszabb ideig lesznek távol a szeretteiktől, mint a többiek - talán később lehet ennek jelentősége, de egyelőre 5 napja vannak Floridában, és még semmi probléma nem volt ebből.

Arról ma reggel írtunk már, hogy az Orlando Magic irányítója, Markelle Fultz szerint jó ötlet folytatni az idényt. A Raptors játékmestere, Fred VanVleet is ugyanerről a témakörről beszélt egy konferenciabeszélgetés során - elmondása szerint pocsék az időzítés a visszatérésre a koronavírus és a társadalmi problémák miatt, de 2020 eddig ilyen. Tudják, hogy morálisan az lenne a jó, ha nem játszanának, és kiállnának azért, amiért a többiek is, de az élet megy tovább. Fiatal, fekete srácok, akik nem fognak lemondani a pénzről, és szerinte nincs is erre szükség, mert azt a pénzt sokféleképp fel tudják használni. VanVleet szerint a jelenlegi helyzetnek nem lesz vége a nyáron vagy a következő hónapokban, akármit is tesznek. A problémák, a rasszizmus, a társadalmi igazságtalanság és a rendőri brutalitás nem mostanában fognak véget érni. Hosszútávú harcot kell folytatniuk, és ez is szerepet játszott a döntésében. Ha az egész liga vagy a csapattársai közül többen is úgy döntöttek volna, hogy nem lépnek pályára, akkor ő sem tenné meg, nem is harcolt volna ez ellen. A legtöbben azonban azt mondták, kosarazni akarnak, és ezzel együtt kell élniük. Biztos abban, hogy a helyén van a szíve, és eleget tesz azért, hogy változás legyen a társadalomban.

Reggel arról is írtunk, hogy John Wall nem lesz ott az orlandói buborékban a társaival, és nem meglepő módon ugyanez a helyzet a Brooklyn Netsnél Kevin Duranttel is, legalábbis Chris Haynes (Yahoo Sports) információi szerint. Wallhoz hasonlóan Durantnél is biztos, hogy nem lép pályára, így nem kockáztatnak semmit, ráadásul KD már azt is elmondta, hogy ha egészséges lenne, akkor sem játszana a jelenlegi helyzetben.

Ha már a Nets, akkor itt kell kitérni egy érdekességre. Deron Williams 2016/17-ben játszott utoljára a ligában, a Brooklyn Netsnél azonban a mai napig ott volt a fizetési listán - holnap már nem lesz. Mint ismert, az egykori kiváló irányítót 2015-ben vásárolta ki a Nets, de akkor 5 évre nyújtották el a bérét a stretch provision segítségével, így a 2019/20-as szezon végéig (június 30-ig) évi 5.5 millió dollárt fizettek neki a továbbiakban is - ez jár le a mai napon.

A Washington Wizards GM-je, Tommy Sheppard Andy Katznak (The Athletic) elmondta, hogy a csapatnak egyértelműen az a célja, hogy bekerüljön a PO-ba - mint ismert, ehhez minimum 4 meccsen belül kell majd lennie a fővárosiaknak a keleti nyolcadik helyezetthez képest, akkor play-in párharcot vívhatnak majd. A szakvezető azt is hozzátette, hogy teljes mértékben támogatják Davis Bertanst a döntésében, hogy nem akar pályára lépni a buborékban - tudják, milyen sokat jelent a lett a csapatnak hosszútávon.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy a Denver Nuggets pár napra bezárta az edzőközpontját, miután két koronavírusost is találtak a 35 fős utazócsapatában - Nikola Jokics Szerbiában fertőződött meg, az újabb két eset már az USA-hoz köthető. A hét második felében újrakezdődhetnek a tréningek a coloradóiaknál. Andrew Lopez (ESPN) értesülései szerint a New Orleans Pelicansnél három játékos produkált pozitív koronavírustesztet - a nevüket nem árulta el David Griffin GM, de a három érintett benne volt abban a 16 esetben, amit a múlt héten kommunikált a liga.

Marc Berman (New York Post) hozta a hírt, hogy bár az a 8 klub, amely nem fog Orlandóban szerepelni, nagyon szeretné, ha a liga kötelező off-szezon csapattevékenységeket írna elő, ez nem fog megtörténni. Sam Amick (USA Today) úgy tudja, hogy a "nyolcak" szeretnének saját edzőtábort és TV-ben közvetített meccseket tartani egy másik, a Disney Worldhöz hasonlóan elkerített helyen - most ennek a lehetőségeit próbálják felmérni.

Nincs új a nap alatt: ahogy az rendszeres időközönként előfordul, Larry Sanders újra elmondta, hogy visszatérne a ligába. Az egykori center a TMZ Sportsnak azt nyilatkozta, hogy még mindig fiatal, a legjobb korban van, úgyhogy egyértelmű, hogy egy NBA csapat segítségére lehet. Szeretne segíteni egy klubnak a győzelmek megszerzésében a tudásával és a védekezésével. Számára ez ideális lenne, olyan, mint a mennyország - más kérdés, hogy az orlandói buborékban biztosan nem fog játszani, mivel jó ideje nem lépett pályára sem az NBA-ben, sem a G-Ligában, sem edzőtáborba nem kapott meghívót, így nincs a szerződtethető játékosok között.

Chema de Lucas értesülései szerint a Cleveland Cavaliers centere, Ante Zizic visszatér Európába, közel áll a megállapodáshoz a Real Madriddal

A végére pedig a Portland TrailBlazers sztárja, Damian Lillard maradt, aki maga mondta el Shams Charaniának (The Athletic), hogy ő lesz az NBA 2k21 borítóján - ezt nem sokkal később a 2k Sports is megerősítette.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus