Hírmorzsák 2020-07-04 (12:00)

Oladipo, Hollins és Bzdelik nélkül zajlik majd a szezon folytatása. A Heat és a Clippers is bezárta az edzőközpontját pozitív teszt miatt, a ma rajtoló TBT-nél a negyedik csapat-cserére is szükség volt ugyanebből az okból. Nyilvános a lista, hogy mely kifejezéseket tehetik a mezükre a játékosok. Lefektették az edzőmeccsek szabályait. A Boston családi okok miatt meggyengülhet szeptember folyamán. Két neves szakembert már meginterjúvolt a Knicks, Leon Rose-ék nem nagyon akarnak alsóházi tornát. Raymond Felton visszatérne a ligába, de máshol is szívesen játszana, Kent Bazemore viszont Sacramentóban gondolkodik. Deng Adel átmenetileg feladja az NBA-s álmokat, az ausztrál bajnokságban folytathatja.

Reggel már beszámoltunk róla, hogy Victor Oladipo nem lép pályára Orlandóban, míg a Lakers segédedzője, Lionel Hollins, illetve a Pelicans társult vezetőedzője, Jeff Bzdelik az egészségügyi kockázatok miatt nem lesz ott a buborékban. Még annyi tartozik ehhez a hírhez, hogy Oladipo perceit és kezdőpozícióját minden bizonnyal Aaron Holiday kapja majd meg. 

Az Egyesült Államokban folyamatosan emelkedik a megbetegedések száma, és bár eddig az NBA azt kommunikálta, hogy mindez nem nagyon befolyásolja a július 30-án kezdődő tornát, vannak arra utaló jelek, hogy nem megy majd minden gördülékenyen. Florida eleve magasan fertőzött, és az állam egyik alakulata, a Miami Heat ismét kénytelen volt időszakosan bezárni az edzőközpontját - ezt egyszer már Derrick Jones Jr. megbetegedése miatt megtették, most viszont egy újabb játékos is elkapta a vírust. Pár órával korábban a Los Angeles Clippers is bezárta az edzőbázisát - ott elvileg nem játékos, hanem a tervezett orlandói stáb egyik tagja kapta el a vírust. 

Ma van az Egyesült Államok legfontosabb nemzeti ünnepe, nem véletlen, hogy az ESPN által közvetített The Basketball Tournament küzdelmei ma indulnak a columbusi (Ohio) buborékban, kérdés, hogy mennyi párharc dől majd el a parketten. Még egy korábbi időszakban egy gárdának, az utóbbi két napban két újabb csapatnak is idő előtt véget értek a küzdelmek, mivel a keretükben egy-egy játékos koronavírussal fertőződött. A TBT négy tartalék-gárdával készült, és szükség is volt rájuk, mert negyedikként a Playing for Jimmy V csapata (akik eleve szintén tartalékként ugrottak be) is kiszállt az utolsó pillanatban. Helyettük a Peoria All-Stars játszik - a 24 csapatos torna selejtezőköre magyar idő szerint ma este 9 órakor indul. 

Az orlandói buborékhoz kapcsolódik, hogy az NBA és a játékosok megegyeztek abban, hogy milyen társadalmi célú feliratok-üzenetek lehetnek a mezeken. Ezeket az első négy játéknapon a mezszámok felett helyezik el, eztuán van lehetősége a játékosoknak arra, hogy újra a nevük szerepeljen a szám felett. Ha ezután is a közösségi üzenetüket szeretnék megjeleníteni a fő helyen, akkor a mezszámuk alá kerül majd fel a nevük. Ezeket az üzeneteket javasolják a játékosoknak: Black Lives Matter; Say Their Names; Vote; I Can't Breathe; Justice; Peace; Equality; Freedom; Enough; Power to the People; Justice Now; Say Her Name; Sí Se Puede (Yes We Can); Liberation; See Us; Hear Us; Respect Us; Love Us; Listen; Listen to Us; Stand Up; Ally; Anti-Racist; I Am A Man; Speak Up; How Many More; Group Economics; Education Reform; Mentor.

A liga döntött abban a kérdésben is, hogy ki kivel játszhat majd edzőmeccset: csak az ellentétes konferenciából érkező gárdával, vagy olyan csapattal a saját konferenciából, amely nagy eséllyel nem lesz ellenfele a playoff első körében. A csapatok egyébként jövő héten már érkeznek Orlandóba, ahol mindenki karanténba kerül a saját szobájában mindaddig, amíg nem produkál egymást követően két negatív vírustesztet. Mint ismert, az edzőtáborok július 9-29. között zajlanak, és az utolsó napokban nyílik lehetőség edzőmeccsek rendezésére. 

Gordon Hayward, a Boston kiscsatára és felesége szeptemberre várja negyedik gyermekük születését, és Hayward kijelentette, hogy állhat akárhogyan a Celtics a playoffban, ő biztosan elhagyja a buborékot, amint eljön az idő - minden gyermeke születésénél ott volt, és ez a jövőben is így fog történni, mert ők a legfontosabbak az életben, így igazából egy percig sem gondolkodott ezen a döntésen. A csapat cserecentere, Vincent Poirier és barátnője is szeptember 17-ére van “kiírva”, ott ráadásul az első gyermek születik majd, a francia magasember is jelezte, hogy ebben az időszakban ő is elhagyja a buborékot. Ha a játékosok családi okok miatt kevesebb, mint hét napra távoznak el, akkor minden nap tesztelni kell őket, és ha a tesztek negatívak, akkor is négy napot kell még eltölteniük karanténban Orlandóban, mielőtt csatlakozhatnak a csapatukhoz, ezzel érdemes számolnia a Bostonnak. 

Ryan Broekhoff, a 76ers veterán triplaspecialistája megy Orlandóba, bár a feleségének autoimmun betegsége van, és a fiuk mindössze egyéves, de ha semmi rendkívüli nem történik, a család meg tudja oldani a játékos távollétét. A csapatnál mindenesetre tudnak a helyzetről, Broekhoff egyeztetett erről Elton Brand GM-mel és Brett Brown vezetőedzővel is. Utóbbi azt mondta egyébként egy helyi szakírónak, hogy bár a kezdőötös igencsak dadogott az alapszakaszban támadásban, de ezzel neki nincs gondja, mert a rendszert a playoff-kosárlabdára rakták össze, ott ki fognak domborodni a csapat értékei. 

Tegnap írtunk róla, hogy a kimaradó nyolc csapat vezetői közül hét egyeztetett egy “alsóházi” tornáról, a Knicks viszont nem volt köztük. A New York egyrészt még bizonytalan ezzel a rendezvénnyel kapcsolatban (rengeteg veterán, illetve lejáró szerződésű játékosuk van, így a keret többségének nem érdeke kockáztatni), másrészt csütörtökön más dolga volt a vezetőségnek (Leon Rose szakmai elnök, Scott Perry GM és Brock Aller szakmai alelnök): Jason Kiddet és Will Hardyt interjúvolták meg az üres vezetőedzői poszttal kapcsolatban. 

Bár Raymond Felton a 2019/20-as évadban egy csapat keretébe sem fért már be, a 36 éves veterán egyáltalán nem akar visszavonulni: karbantartja magát és várja a lehetőséget, de elsősorban a 2020/21-es évadra vonatkozóan, mert Orlandóba annyira nem szeretne menni. Felton eddig 14 profiszezont húzott le, és legalább 16, maximum 17 évet akar játszani - ha nem az NBA-ben, akkor nyitva hagyja a lehetőséget, hogy a tengerentúlon kosarazzon, mivel meglátása szerint manapság már nem nagyon kapnak lehetőséget a veteránok a ligában, inkább mindenki a fiataloknak szavaz bizalmat. 

Kent Bazemore év elején került Sacramentóba, és a 2016-ban, a nagy sapkaemelkedés idején kapott négyéves, 70 milliós kontraktusa lejár a szezon végén - a kiscsatár azonban szeretne maradni a Kingsnél, mert tetszik neki a csapat, és hajlandó lenne akár több évre is aláírni. 

Végül egy átigazolás: az NBA-közeli tulajdonosi kör kezébe került Illawarra Hawks csapata készül leigazolni Deng Adelt. Az ausztrál profibajnokság (NBL) azért is lehet jó opció Adelnek, mert nyolcéves korában Ausztrália fogadta be a családját, akik Dél-Szudánból menekültek el a polgárháború elől. Adel 2018-ben végzett a Louisville Egyetemen, 2018/19-ben nem draftolt játékosként kapott 19 meccset a Clevelandben, idén pedig a Brooklyn Nets fiókcsapatánál, a Long Island Netsnél játszott, összességében nem rosszul, de nem is kiemelkedően. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus