Hírmorzsák 2020-07-18 (9:30)

Az orlandói teljesítmények nem számítanak bele az alapszakaszdíjakba, még az újraindítás előtt megejtik a szavazásokat is. Mike Budenholzer szerint Giannis Antetokounmpo egyértelműen megérdemelné a back-to-back MVP-címet. Három-három megfigyelőt küldhetnek a buborékban lejátszott meccsekre az oda be nem jutott csapatok. Diwght Howardot feljelentették a maszkviselés elmaradása miatt. Carmelo Anthony olyan sovány, mint karrierje elején. Gregg Popovich nem törődik az eredményekkel. Mike Conley magabiztosabb. Nem tudni, hogy Ricky Rubio és Aron Baynes ott van-e a Sunsszal. Montrezl Harrell elhagyta a kampuszt, James Harden védekezett.

A liga azt közölte a csapatokkal, hogy az egyéni elismerésekért zajló harcot lezártnak tekinti, az Orlandóban történtek nem számítanak már bele ezekbe a díjakba - sőt, a szavazások is lezajlanak még július 30-a, vagyis az újraindítás előtt. Ebbe az MVP-cím mellett az Év Védője, az Év Újonca, vagy az All-NBA csapatok is beletartoznak - az indok az, hogy így mind a 30 csapat játékosai azonos esélyt kapnak, nem az van, hogy a buborékban szereplők még felhívhatják magukra a figyelmet. Az MVP-harc fő esélyese Giannis Antetokounmpo, az Év Újonca díjért pedig nem indíthat egy utolsó, nagyrészt amúgy is esélytelen rohamot Ja Moranttel szemben Zion Williamson.

Mike Budenholzer, a Milwaukee Bucks vezetőedzője szerint az idei szezon MVP-je egyértelműen az ő játékosa, a csökkentett idő alatt is 29,6 pontot és 13,7 lepattanót átlagoló Giannis Antetokounmpo. A görög klasszis a címvédő ezen a téren, ami bizonyos embereknél csökkenti az esélyét, de olyan brutális szezont produkált ő és a csapata is, hogy nagyon más nem kaphatja - LeBron Jamesnek lehetne rá esélye, de az eddigiek alapján azért Antetokounmpo a fő esélyes. Budenholzer szerint játékosa több, mint eleget tett az újabb elismerésért, mert minden este teljesít, elöl-hátul ő a vezér, a csapat belső kultúráját, a munkamorált tekintve is ő az etalon, aki ráadásul egy kiemelkedő csapattárs is. Egyébként amennyiben ismét Giannis lesz az MVP, akkor ő lesz a harmadik a liga történetében Kareem Abdul-Jabbar és LeBron James után, aki 25 éves korára több MVP-címmmel isbüszkélkedhet - ugyanakkor Steve Nash-hez és Tim Duncanhez csatlakozhat azon a téren, hogy USA-n kívül születettként nyerhet két MVP-t.

A The Athletic szerint három embert küldhetnek a buborékba meccset nézni azok a csapatok, amelyek nem jutottak be Orlandóba - meghatározott pozícióban lévő emberekről van szó, akiknek csak és kizárólag a mérkőzésekre lesz engedélyük, hogy scoutolni tudjanak. Rájuk ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint azokra a médiásokra, akik a mérkőzéseken ott lehetnek, de nem maradhatnak bent a kampuszon, nem mehetnek be a hotelekbe - viszont az NBA minden szabályt folyamatosan felülvizsgál és ha kell, akkor módosít is.

Dwight Howard a közösségi oldalán beszélt arról, hogy valaki feljelentette az NBA kampuszán, mert nem viselte a maszkját. A szabályok értelmében viszont ezért nem jár büntetés, csak figyelmeztetés, amit meg is kapott a Los Angeles Lakers centere - persze erre nem nagyon lehet mit mondani, Frank Vogel vezetőedző is csak annyit reagált az ezzel kapcsolatos kérdésre, hogy igen, maszkot kell viselni, most már Howard is viseli, ennyi a történet.

Korábban közöltünk már egy videót arról, hogy Carmelo Anthony alaposan lefogyott és így már gond nélkül tud hármas poszton szerepelni a kissé átalakuló Portland Trail Blazersben - a gárdánál nem lesz ott Orlandóban az eredeti hármas, Trevor Ariza, viszont magas poszton Jusuf Nurkic és Zach Collins is csatlakozik, úgyhogy Melóra is lejjebb lesz szükség. A játékos elmondta ezzel kapcsolatban, hogy amikor megtudta, hogy hármast kell játszania, kihívásként tekintett arra, hogy lefogyjon annyira, amennyi súllyal már kényelmesen megoldja ezt a posztot. Saját bevallása szerint a karrierje legeleje óta nem volt ilyen könnyű, 36 évesen frissebbnek, egészségesebbnek érzi magát, mint az utóbbi években, ezt pedig egy intenzív diétával érte el. Csapattársa, CJ McCollum szerint Melo nem is konkrétan fogyott, hanem villámgyorsan izommá formálta a tömegét - soványabbnak tűnik, de ugyanúgy erős, mint korábban.

Gregg Popovich, a San Antonio Spurs vezetőedzője a várakozásoknak megfelelően nem fog aggódni csapata eredményei miatt - a Spursnek nincs igazán reális esélye a playoffra úgy, hogy LaMarcus Aldridge nem játszhat és a tréner szerint most sokkal fontosabb számukra az, hogy a játékosaik fejlődjenek. Popovich azt mondta, hogy ez most mindennél többet ér számukra, úgyhogy nem nagyon fog törődni azzal, hogy mit játszanak a Lakers, vagy a Clippers ellen, az egyéni fejlesztés a cél.

Nem volt eddig könnyű az első szezonja Salt Lake Cityben Mike Conley-nak, aki többször volt sérült, de ezen felül is pocsékul játszott a Jazz mezében, valahogy nem találta a helyét a csapatban, pedig ennél sokkal többet vártak tőle. A játékos most úgy érzi, hogy beilleszkedett, sokkal tisztábban látja a képet, megvan a jó kapcsolat a társakkal és az edzőkkel, úgyhogy bizakodó a folytatást illetően.

Arról már reggel beszámoltunk, hogy James Hardenre komoly össztűz zúdult az általa viselt maszk miatt, amely nem éppen a Black Lives Matter támogatását jelenti, sőt - Szakáll annyit tett ehhez hozzá, hogy neki nem a politikai állásfoglalás volt a célja. Szintén a Rocketshez tartozik, hogy Russell Westbrook még mindig a koronavírussal küzd, nincs a csapattal.

Arról is írtunk már, hogy van egy újabb távozónk: Montrezl Harrell hagyta el a buborékot családi vészhelyzetre hivatkozva - nem tudni, hogy pontosan mi történt, vagy hogy mikor tér vissza, de a Los Angeles Clippersnél úgy számolnak, hogy hamarosan ismét velük lesz.

Nem tudni viszont, hogy Ricky Rubio és Aron Baynes ott van-e Orlandóban a Phoenix Sunsszal, legalábbis helyszíni értesülések szerint ez erősen kérdéses - megy a titkolózás ezzel kapcsolatban is, ahogy sok más csapat is rejtegeti, hogy kikkel edz, kik nem érkeztek meg. Monty Williams vezetőedző nem tudott egyértelmű választ adni a Rubio-Baynes páros jelenlétét firtató kérdésre, csak annyit mondott, hogy ebbe nem akar belemenni.

Ez a cikk az Y-Shift munkatársainak támogatásával készült el.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus