Hírmorzsák 2020-07-24 (10:30)

Két helyen lazítottak a karantén-szabályokon. Az NBA leépített egy szimbolikus kínai kapcsolatot, Adam Silver helyettese szerint "százmilliókat" buktak az elmúlt időszakban a kínai állami tévé bojkottja miatt. A Nets kinevezte új elnökét. Aron Baynes koronavírusos, elég keményen elkapta a betegség, de már kezd kijönni belőle. A Denver nagyon fontos láncszeme érkezik hamarosan Orlandóba. Adebayo, Nunn és Markieff Morris beléphetett a buborékba. Több francia játékos hazájában igyekszik karban tartani magát. LeBron James nyilatkozott a társadalmi helyzetről. JR Smith elszámolta magát egy kulcsfontosságú ruhadarabbal kapcsolatban. 

Az NBA két esetben lazított a karantén-szabályokon, jelentette Shams Charania (The Athletic). Ha egy játékos helyi/NBA által kijelölt rendelőbe megy orvosi ellátásra, akkor négy napnál kevesebb is lehet a karantén, vagy akár nincs is rá szükség, ezt egyedileg bírálják el. A másik változás, hogy a buborékba való belépés előtti néhány napos karantén ideje alatt mindenki naponta 30 percet a szobáján kívül tölthet, szigorú szabályok mellett, mint például a 25 lábnyi (7,62 méternyi) távolságtartás.

A ligával kapcsolatos további hír, hogy a Sports Illustrated megismerte egy levelezés részleteit, ami Tennessee republikánus szenátora és az NBA között zajlott. Marsha Blackburn azt kérdezte meg Adam Silvertől, hogy a liga milyen kapcsolatot tart fent Kínával. Mark Tatum, a komisszár helyettese válaszában leírta, hogy az emberi jogok szempontjából problémás ujgur területen található Xinjiang kosárlabda akadémiával már jó ideje befejezték az együttműködést. Emellett azt is leírta Tatum, hogy a kínai állami televízió közvetítési bojkottja miatt több száz millió dollárt bukott az NBA, illetve az Alibaba és a liga között továbbra is van egy megállapodás, amely elsősorban arra fókuszál, hogy a kínai vállalat platformjain elérhetőek legyenek a liga tartalmai. A szenátor beszélt minderről a SI-nek, hozzátéve, hogy nagyon nincs megelégedve a válasszal, illetve azzal, hogy Tatum kerekperec leírta, hogy a későbbiekben őt keresse ilyen kérdésekkel, ne Silvert. 

A Brooklyn Nets kinevezte a klub új elnökét, aki nem más, mint John Abbamondi. Az iraki veterán korábban az NBA egyik alelnökeként a csapatok marketingjét és az ezzel kapcsolatos üzleti műveleteket felügyelte, legutóbb viszont a helyi rivális klubot, a New York Knickset működtető MSG-nél dolgozott, a jegyértékesítésért felelős alelnök volt a Knicks és az NHL-es Rangers meccsein. 

Zion Williamson egy családi probléma miatt továbbra is a buborékon kívül tartózkodik, de továbbra is folyamatosan negatív teszteket produkál. Aron Baynes közel sem áll ennyire jól, a Suns ausztrál centere nincs a buborékban, de eddig semmi közelebbi információt nem lehetett tudni vele kapcsolatban. Most hosszú idő után megszólalt és elmondta, hogy korábban megfertőződött a vírussal, ráadásul komolyabb tüneteket is produkált - előfordult, hogy négy napig szinte folyamatosan aludt, annyira legyengítette a betegség. Most már jobban van, de továbbra is pozitívak a tesztjei, ráadásul több, mint 30 napja nem fogott labdát a kezébe – kérdés, hogy mikor és milyen erőállapotban kerülhet a csapathoz. 

Akad jó hír is Phoenixben: augusztus végére, szeptember elejére elkészül az új edzőközpontjuk, amely 45 millió dollárba került. 

A Denver erősödik, hamarosan Monte Morris és Keita Bates-Diop is megérkezik Orlandóba. Arról semmit nem tudni, hogy eddig miért voltak távol, különösen a rotációban fontos szerepet játszó Morris-szal kapcsolatban volt furcsa a hírzárlat, a csereirányítóval kapcsolatban fel is röppentek olyan pletykák, hogy nem is lesz ott Orlandóban, mert az elmúlt hetekben egyetlen csapatfotón sem szerepelt. A két játékosra most kötelező karantén, erőfelmérő és folyamatos tesztelés vár, mielőtt beléphetnének a buborékba. 

Három másik játékos már túlesett ezen a procedúrán: A Miami Heat All-Star centere, Bam Adebayo, csapattársa, Kendrick Nunn, illetve a Los Angeles Lakers veterán csatára, Markieff Morris is teljesítette a kritériumokat és beléphetett a buborékba - a Heat játékosai már edzésen is részt vettek. 

Több francia NBA-játékosnak már véget ért a szezon, mivel csapatuk nincs ott Orlandóban, de ők sem tétlenkednek: Frank Ntilikina (Knicks), Sekou Doumbuoya (Pistons) és Adam Mokoka (Bulls) is részt vesz egy párizsi felkészülési tornán – ami elég magas szintű lesz, több francia válogatott (Edwin Jackson, Andrew Albicy) is szerepelni fog. Ha elindul a torna (egyet korábban már vissza kellett mondani a járvány miatt), akkor jó eséllyel a tervezett chicagói „alsóházi” buborékban velük már nem érdemes számolni. Ntilikinához kapcsolódik, hogy leszerződött egy ismert francia kiadóval, amely hamarosan publikálja a játékos önéletrajzi könyvét. 

LeBron James nyilatkozott az első felkészülési meccsük után, de nem a kosárlabdáról, hanem a társadalmi helyzetről. James szerint tévedés, hogy sokan egy mozgalomnak hívják a Black Lives Mattert: „ha fekete vagy, akkor ez nem egy mozgalom, ez egy életstílus. Arról beszélnek, hogy ne hagyjuk abba a megmozdulásokat, miközben ez számunkra maga az élet, amikor feketeként reggel felkelünk.” James arról is beszélt, hogy jelenleg arra fókuszál, hogy Breonna Taylor ügyét a reflektorfényben tartsa, ezért is írta a cipőjére a „#Justice4BreonnaT” taget. Szerinte idézőjelben „szerencsés”, hogy a Floyd-esetről videó készült, mert így nem lehet eltussolni, és feltette a kérdést, hogy Taylor lelövéséről készült videót is be kellene-e mutatni, hogy végre mindenki rájöjjön, mekkora itt a probléma. 

A végére pedig JR Smith maradt, aki elmondta, hogy mindössze hét alsónadrágot pakolt be a bőröndbe, de nem számolt azzal, hogy a napi többszöri zuhanyozás miatt egy nap többet is „elhasznál”, így 2-3 naponta mosatnia kell – hozzátette, hogy szerencsére jó a mosodai szolgáltatás. Mint ismert, Smith korábban figyelmeztetést kapott, amiért elég élesen bírálta a körülményeket a buborékban. 

Ez a cikk az Y-Shift munkatársainak támogatásával készült el.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus