Hírmorzsák 2020-07-30 (10:30)

Információk az újrakezdéssel kapcsolatban: tévés közvetítések, LP-extrák, virtuális szurkolás és megjelenés a pályaszéli kivetítőkön. Zion Williamson ott akar lenni az "idény-nyitón", a Lakers-Clippersről több játékos (James, KCP, Kuzma, Harrell, Williams, Beverley) is hiányzik, illetve hiányozhat - Anthony Davis kipróbálhatja a védőszemüveget, Riversék szerint ezért van ilyen mély keretük, hogy megoldják a hiányzók problémáját. Aaron Gordon meggyógyult, Joel Embiid meg fog, Tyus Jones egy hetet pihen, Domantas Sabonis viszont lehet, hogy kimarad az orlandói menetből. Danuel House helyettesítheti Eric Gordont. A Portlandnél mindenki egészséges. Átszervezhetik a G-Ligát a 2020-21-es szezonban a pénzügyi és járványügyi helyzet miatt? Jimmer Fredette visszatér Kínába? Amar’e Stoudemire lehet, hogy folytatja a Maccabinál a bajnoki cím megszerzését követően. 

Magyar idő szerint holnap 0:30-kor indul újra az NBA 2019-20-as évada, íme néhány érdekesség. 

215 országban, 47 nyelven lesz követhető a folytatás tévén, illetve League Passen. A 22 csapatban 34 országból 89, Egyesült Államokon kívül született játékos szerepel majd - minden csapatban lesz legalább egy "international" játékos, a rekordot a Dallas Mavericks tartja hét fővel. A legnépesebb kontingenst Kanada adja majd 15 kosarassal, mellettük hét francia, illetve öt-öt szerb, német és ausztrál játékos léphet majd pályára Orlandóban. Jó néhányan közülük saját anyanyelvükre fordított társadalmi üzenetet viselnek majd a mezükön, így találkozhatunk bosnyák, francia, német, olasz, lett, héber szlovén, spanyol és maori nyelvű feliratokkal is. 

A 88 alapszakasz-meccsből 40-et közvetítenek majd élőben Európában, Afrikában és Ázsiában, 41-et Latin-Amerikában, ilyen sok mérkőzést még soha nem adhattak le a televíziók egy kéthetes alapszakasz-periódus alatt. 

Bár személyesen egyetlen drukker sem lehet ott a buborékban, a liga online minden meccsre meghív 300 drukkert, akik megjelenhetnek a pályaszéli videós felületen, a Microsoft “Together mode”-jának segítségével. A program az otthon tartózkodó szurkolók alakjának digitális másolatait kiemeli a normál háttérből, és egy virtuális lelátóvá alakítja - ez lesz az első alkalom, hogy ezt az alkalmazást széles körben használják majd. Emellett a többi drukker is támogathatja a meccseken csapatát az NBA mobilalkalmazásain és Twitterén, ha videót tölt fel - az adott csapat hashtagjét kell használnia a meccsek időtartama alatt. A TikTok Challenges is lehetőséget ad majd arra, hogy az oda feltöltött videók megjelenjenek a kivetítőkön mérkőzés közben. 

Az európai nézőket is érinti, hogy az International League Passen alternatív csatornák is lesznek, ahol eddig még nem látott kameraállásokat, speciális grafikákat használnak majd. Emellett olyan csatornák is lesznek, ahol influenszerek közvetítik a mérkőzéseket, jobban fókuszálva a popkultúrára és a zenére. A nézők a meccsek alatt kvízeken és szavazásokon is részt vehetnek. 

Az NBA a "Whole New Game" kampányt is elindította, három reklámszpot a közvetítésekben, a közösségi médiában és a digitális platformokon fut. Emellett fut majd a "3 reasons to watch" kampány is, ahol a sport, divat és film világából ismert hírességek mondják el, hogy miért érdemes követni 1-1 csapatot. 

A nemzetközi televíziós partnerek folyamatosan olyan anyagokat is kapnak majd, amelyek a csapatok edzésein készültek, illetve lehetőségük lesz online interjúkra a játékosokkal, edzőkkel. 

Holnap tehát két meccsel indul újra az alapszakasz, arról már tegnap írtunk, hogy a nyitómeccsen a Jazz és a Pelicans játékosai közös térdeléssel akarják felhívni a figyelmet a társadalmi problémákra. A meccshez kapcsolódó információ, hogy Zion Williamson a csapatával van, és Alvin Gentry szerint a bemelegítésnél dől el, hogy pályára fog-e lépni - a szakvezető korábban azt mondta, hogy ha Zion játszani akar, játszani fog, márpedig az 1/1-es tegnap azt mondta, hogy játszani akar. 

A másik meccs előzetesen csemegének tűnhet, hiszen a Lakers és a Clippers csap össze, azonban egyelőre úgy tűnik, hogy igen foghíjasak lehetnek a gárdák. Az jó hír, hogy Anthony Davis szemsérülése közel sem súlyos, tegnap már egy komplett edzést végigcsinált és azt mondta, hogy készen áll a játékra - kérdéses, hogy kockáztatnak-e vele Frank Vogelék. Davis azt mondta, hogy szerinte nem kell védőszemüveget viselnie, de a biztonság kedvéért a bemelegítésnél kipróbálhatja. LeBron Jamesnél előjött a korábbi ágyék-probléma - nem komoly, de erősen kérdéses a pályára lépése. Kyle Kuzma (boka) és Kentavious Caldwell-Pope (borda) sem egészséges. 

A túloldalon Ivica Zubac és Joakim Noah játszani fog, Montrezl Harrell és Lou Williams biztosan nem - Harrell személyes okok miatt, Williams pedig a botrányos kimenője utáni karantén miatt marad távol. Patrick Beverley is a visszatérése utáni karanténját tölti, de ő még befuthat a magyar idő szerint hajnali 3 órakor kezdődő összecsapásra. Ugyanakkor Doc Rivers és Kawhi Leonard szerint nincsenek gondban: nagyon mély kerettel érkeztek Orlandóba, ezzel felkészültek arra, hogy folyamatosan esnek majd ki játékosok az aktív rotációból - akár egyszerre 5-6 fontos láncszemet is tudnak pótolni. 

További sérülésekkel kapcsolatos hírek: Steve Clifford vezetőedző szerint Jonathan Isaac játszhatna a csapat nyitómeccsén, de ez függ attól, hogy érzi majd magát pénteken, illetve hogy a csapat többi magasembere milyen állapotban lesz. Hétfőn hét percet kapott bemelegítésként, de nagyon óvatosak vele kapcsolatban, nem akarják idő előtt túlterhelni a térdsérülésből visszatérő magasembert. A "többi magasember állapota" leginkább Aaron Gordonra vonatkozik, aki ágyékhúzódással bajlódott, de szerdán végigcsinálta az edzést, így valószínűleg rendben lesz péntek estére. Pénteken este a Houston Rockets is bemutatkozik, a bokájával kidőlő Eric Gordon helyén Danuel House kezdhet, legalábbis a vezetőedző Mike D’Antoni ezt nyilatkozta. A Grizzlies csereirányítója, Tyus Jones térde is elkezdett fájni, pár napot pihennie kell. A Memphisnél nem kockáztatják, hogy Justise Winslow után még egy játékszervezőt elveszítsenek, hagynak időt a felépülésre - a szituáció nagy nyertese egyébként De’Anthony Melton lehet, aki a felkészülési meccseken bombaformát mutatott. Joel Embiid is bajlódik a vádlijával, de valószínűleg nem komoly az ügy - a Philly szombat este debütál, addig rendbe fog jönni, ahogyan várhatóan Glenn Robinson III (csípő) és Raul Neto (derék) is. 

Domantas Sabonis állapota viszont aggasztó, a Pacers friss All-Starja kénytelen volt elhagyni a buborékot, hogy a talpszalag-problémájára kezelést kapjon. A magasemberek rettegett sérülése a plantar fasciitis, aminek a gyógyulási ideje sokszor igencsak elhúzódik, ezért is mondta azt az Indiana mestere, Nate McMillan, hogy felkészült a legrosszabbra, vagyis hogy Sabonis ebben a szezonban már nem térhet vissza a pályára. 

A Trail Blazers egész szezonban szenvedett a sérülésektől, Orlandóban viszont a legegészségesebb csapatnak tűnnek eddig, utóbbit megerősítette Terry Stotts vezetőedző is: a péntek esti, Grizzlies elleni rangadón a komplett keret a rendelkezésére fog állni. 

Sam Vecenie (The Athletic) forrásai szerint több G-Ligás csapat tulajdonosa minden áron csökkenteni akarja a kiadásokat, mások szerint viszont a liga az NCAA elllenében a Select Teamet választó tehetségek miatt próbálja minél jobban futtatni a bajnokságot. A G-Liga nagyon nem a jegybevételekből él, vagyis a zárt kapus meccsek nem okoznának nagyobb pénzügyi kiesést, a spórolásra olyan ötlet merült fel, hogy az utazási költségek leszorítása végett a ligát régiókra osztanák, és jellemzően a régión belül csapnának össze a csapatok - a kevesebb utazás a járványügyi helyzet miatt is szerencsésebb lenne. 

Végül két NBA-n kívüli hír. Jimmer Fredette biztosan távozik a Panathinaikosztól, felbontja még egy évig szóló szerződését és Kínába szerződhet, a Shanghai Sharks 1.6 milliót fizethet majd neki. Fredette a görög kaland előtt három évig már szerepelt a kínai gárdánál - az új megállapodás még nem hivatalos, a játékos ügynöke egyelőre cáfolta, hogy megegyeztek volna. Amar’e Stoudemire viszont úgy tűnik, marad Izraelben, miután a ONE helyi portál szerint kölcsönösen szeretnének hosszabbítani csapatával, a Maccabi Tel-Avivval. STAT idén januárban igazolt az izraeli kosárlabda zászlóshajójához, a bajnokság döntőjében a minap 18 pontot és 7 lepattanót jegyzett, meg is választották a Final Four MVP-jének. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus