Hírmorzsák 2020-08-10 (10:45)

Embiid bokája, Derrick White térde sérült meg a legutóbbi játéknapon. Damian Lillard kommentálta Paul George és Patrick Beverley integetését, beindult a Twitter-harc a felek között. Jusuf Nurkic bevállalta a back-to-backet. Kiesett a Kings és a Pelicans, JJ Redick óriási szériája véget ért. Draymond Green megkapta újabb büntetését a ligából, lassan közelít az egymilliós határhoz. Közel 10 ponttal több születik a meccseken, mint az alapszakasz korábbi részében. Mike Woodson szinte biztosan a Knicks segédedzője lesz. Marc Gasol nem így képzelte „visszatérését” a Memphis ellen. Doncic, Porzingis és Antetokounmpo is pihenőt kaphat, Jimmy Butler visszatérhet. Nagyon súlyos betegséget diagnosztizáltak a Phoenix Suns legendájánál, Paul Westphalnál. 

Joel Embiid furcsa bokasérülést szenvedett a Portland elleni találkozó elején – erről bővebben itt írtunk, azóta nincs újabb fejlemény vele kapcsolatban. Egy további sérült is van, a buborékban eddig zseniálisan játszó Derrick White térdsérülést szedett össze – elvileg nincs komolyabb baja a Spurs játékosának, csak zúzódott a testrész.

A Portland egy nappal korábban a Clippers ellen lépett pályára, és a végjátékban Damian Lillard két kulcsbüntetőt is rontott, amit nem hagyott szó nélkül Paul George és Patrick Beverley az ellenféltől, búcsúzva integettek a Portlandnek a lefújást követően. Mint ismert, tavaly Lillard George arcából dobta be azt a hármast, amivel a Blazers kiejtette az Oklahomát, majd integetve búcsúzott, 2014-ben pedig Beverley nézhette közelről, ahogyan Lillard egy buzzer hármassal kiejti a Houstont.

Lillard a meccs után egy nyilatkozatban elmondta, hogy igen, felvállalta a felelősséget a csapatáért, kiharcolta a büntetőket, de nem tudta bedobni őket, amire nagy szüksége lett volna a csapatának, és hibázott, de együtt tud vele élni. Az ellenfelek reakciója azt mutatja, hogy ők is arra számítottak, hogy megint bedobálja a fontos kosarakat és megveri őket, ezért a cukkolást a tisztelet jelének veszi és nem fog haragudni senkire – amúgy pedig George azért tudta, hogyan kell integetnie, mert tavaly megmutatta neki, és valószínűleg Beverley-nek is jó a memóriája, nem volt olyan régen az a párharcnyerő tripla a Houston ellen. 

Ebből aztán kerekedett egy kis Twitter-vita: George azt írta ki, hogy "idén te lettél hazaküldve", Beverley pedig a "Cancun on 3" kommentet helyezte el a közösségi médiában, utalva arra, hogy a Portland hamarosan mehet nyaralni. Lillard hasonló rövid üzenetben javasolta nekik, hogy váltsanak megint csapatot, fussanak el a „daráló” elől, amúgy pedig mindketten balekok (a champs-chumps, bajnokok-balekok szójátékot használta). A vitát egyébként a Philadelphia 76ers sínylette meg a legjobban, hiszen a bizonyítani akaró Lillard back-to-back meccsen 51 pontot vert be Harriséknek, a Blazers győzött és ismét jó esélyei vannak a play-in elérésére – miközben a Clippers kikapott a Netstől, így továbbra sem biztos, hogy megszerzik a nyugati második helyet. 

A Blazershez tartozik, hogy Jusuf Nurkic saját döntése volt, hogy pályára lép a back-to-back második felén is. A bosnyák center súlyos lábtörése után tért vissza a buborékban, a terv az volt, hogy nem játszik a Philly ellen, azonban Hassan Whiteside sérülése nem jött rendbe, Nurkic pedig úgy döntött, vállalja a játékot, mert úgy vélte, hogy nem veszthetnek több meccset. 

A vasárnap esti eredmények úgy alakultak, hogy biztosan lesz play-in, ugyanakkor a Sacramento Kings és a New Orleans Pelicans elvesztette rá matematikai esélyét - ami azt is jelenti, hogy JJ Redick komplett karrierje során (ide értve az egyetemi és középiskolás éveket is) először marad le a playoffról. A veterán triplaspecialista azt mondta, hogy a New Orleans egyszerűen szellemileg nem volt felkészülve a Spurs elleni meccsre, nem voltak élesek, az elején nem kommunikáltak, onnantól pedig végig rohanniuk kellett az eredmény után. 

Pár napja írtunk róla, hogy Draymond Green élő adásban arról beszélt, hogy Devin Bookert ki kell menteni Phoenixből, és már a műsorban felmerült, hogy ez tampering – meg is kapta a jutalmát a ligától egy 50 ezres csekk formájában. A Spotrac statisztikai portál szerint Green ezzel átlépte a 800 ezer dolláros határt, ám most először büntették tampering miatt. 

Még a tegnapi játéknap előtt látott napvilágot a statisztika, miszerint a buborékban lejátszott meccseken átlagosan 9-cel több pont született, mint az alapszakasz korábbi részében. 22 csapatból 17 több pontot szerez, illetve két játéknapon is előfordult, hogy öt vagy annál több meccsen minden csapat elérte a 110 pontos határt – ilyenre amúgy az elmúlt 32 évben nem akadt példa. Rick Carlisle, a Dallas Mavericks edzője szerint nem a védelmek lazsálnak, egyszerűen a játékosok hónapról hónapra fejlődnek, egyre agresszívebbek támadásban, amit egyre nehezebben tudnak lekövetni a hátsó alakzatok. 

A fejlődő támadójáték egyik ékes példája a Pacers játékosa, a buborékban közel 35 pontot átlagoló TJ Warren, aki elképesztő formában ontja a kosarakat (60.5% mezőnyből, ebből 55.6% a triplavonal mögül). Csapattársa, Victor Oladipo azt nyilatkozta, hogy sok mindent látott már a ligában, ezért kéretik komolyan venni, amit mond: Warren jelenleg egy másik bolygón tartózkodik a többiekhez képest. 

A New York Knicks keresi az új segédedzőket, Adam Zagoria (Forbes) szerint Mike Woodson szerződtetése már el van döntve, míg a Kentucky Egyetem segédedzője, Kenny Payne erős jelölt. 

Marc Gasolt 2019 februárjában cserélte el a Grizzlies Torontóba, a center azóta először játszhatott volt csapata ellen. Ezzel kapcsolatban mondta el Gasol, hogy 16 éves kora óta élete része Memphis: tinédzserként érkezett a középiskolába, majd kétgyermekes apaként távozott innen. A fia ott született, a lánya összes barátja Memphisben él, és számára is mindig nagyon különleges hely marad – nagyon nem így képzelte az első Grizzlies elleni meccsét, de talán megadatik számára egy rendes "reunion" is a szurkolókkal. 

A Dallas hétfőn este pihentetni fogja Luka Doncic-ot, Kristaps Porzingist és a sérüléséből nemrég felépült Dorian Finney-Smith-t a Jazz ellen, míg Giannis Antetokounmpo lehet, hogy nem lép pályára hétfőn este a Toronto ellen, ugyanis begyulladt az egyik foga. Egy All-Star viszont visszatérhet – Jimmy Butler ott lesz a helyezések szempontjából kiemelten fontos Heat-Pacers összesapáson. 

A végére pedig egy szomorú hír: a 2019-ben Hall of Fame-be választott Suns-legenda, Paul Westphal agydaganattal küzd. A 69 éves, egykori ötszörös All-Star szakember játékosként 1976-ban, vezetőedzőként 1993-ban segítette nagydöntőbe a Phoenixet - a klub közleményben jelezte, hogy minden segítséget megadnak a klubikonnak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus