Hírmorzsák 2020-08-28 (10:45)

Várhatóan szombat este folytatódik a rájátszás a szerda este elmaradt meccsekkel. A republikánus gyűlés hangneme sem tetszett a játékosoknak, Trump veje, aki "családilag érdekelt" a Grizzliesben, szokatlan nyilatkozatot tett. Michael Jordan tette a legtöbbet azért, hogy a játékosok és a tulajdonosok gyorsan meg tudjanak egyezni – új hivatalos programot indít a liga. A Brooklyn Nets tulajdonosa 50 millió dollárt ad helyi közösségeknek. Damian Lillard és Aaron Gordon is elhagyta a buborékot, kezeléseket kapnak. Nate McMillan szerint nem volt szerencséje, túllépett a kirúgásán. LaMelo Ball elhagyja a családi fészket, aláírt egy ismert sportszergyártóhoz. Campazzót figyeli a Knicks és a Wolves. Davis Bertansnak sok kérője lesz. Elhunyt az Arizona edzőlegendája, aki több kiváló játékost készített fel az NBA-re. 

Arról már tegnap este beszámoltunk, hogy a játékosok megszavazták az idény folytatását, de Jonathan Feigen (Houston Chronicle) úgy értesült, hogy péntek este még nem lesznek meccsek. Szombat este a szerdán elmaradt három mérkőzést (Bucks-Magic, Thunder-Rockets, Lakers-Trail Blazers) rendezik meg, a csütörtökön elmaradt meccseket (Clippers-Mavericks, Jazz-Nuggets, Raptors-Celtics) pedig várhatóan vasárnapra teszik át. 

Ma reggel írtunk arról, hogy Doc Rivers szerint a buborék miatt úgy érezték a játékosok, hogy nem tudnak igazán részesei lenni a változásoknak, emiatt is eszkalálódott gyorsan a helyzet. Adrian Wojnarowski (ESPN) ezt kiegészítve arról is beszélt a saját podcastjében, hogy a wisconsini lövöldözés mellett a napokban tartott republikánus választási gyűlés hangneme is sokaknál kiverte a biztosítékot: a tévében azt látták, hogy a republikánus vezetők milyen retorikával állnak hozzá a kisebbségekhez. 

Jackie MacMullan (ESPN) írta meg, hogy Michael Jordannek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy ez a nehéz helyzet viszonylag gyorsan megoldódott. Jordan az egyetlen afroamerikai többségi tulajdonos a ligában, és azonnal felvette a kapcsolatot Chris Paullal, a szakszervezet vezetőjével, illetve beszélt Russell Westbrookkal is, hogy letisztázzák, mit is szeretnének elérni a játékosok, és felajánlotta a segítségét, hogy közvetítse azt a tulajdonosok felé. A csütörtök délelőtti tulajdonosi gyűlés két, név nélkül nyilatkozó résztvevője is megerősítette, hogy Jordan felszólalásában azt mondta, hogy "most jobb meghallgatni a másik felet, mint beszélni", engedjék meg a játékosoknak, hogy hangot adjanak a frusztrációjuknak és érzéseiknek, mielőtt elkezdenének megoldási javaslatokat felvázolni. A liga egyik illetékese szerint nagyszerű, hogy Jordan felvállalta ezt a közvetítői szerepkört, mert mindkét oldalon maximális a hitelessége. 

Shams Charania (The Athletic) szerint a játékosok egyébként azt szerették volna elérni, hogy a tulajdonosok kezdeményezzenek, ne csak reagáljanak az eseményekre – cselekvésre van szükség, az már nem elegendő, hogy odaadják a pénzt és ezzel letudják a részüket. Az NBA és a játékosszakszervezet végül megegyezett abban, hogy egy új hivatalos programot indítanak, amely összegyűjti a játékosok társadalmi kezdeményezéseit és ezeket összehangolva cselekszik is. 

Wojnarowski szerint egyébként messze nincs egyetértés a tulajdonosok között sok mindennel kapcsolatban, sokan a BLM feliratot sem szívesen látják a pályán – viszont nyilvánosan egyikük sem kritizálta ezt, a bojkottal kapcsolatban pedig teljes egyetértés alakult ki közöttük, hogy támogassák a játékosokat, sőt ötleteltek is, hogy mi lehetne a megoldás. 

Megszólalt a bojkottal kapcsolatban Jared Kushner is, aki Donald Trump veje, ugyanakkor Adam Silver közeli barátja, testvére, Joshua Kushner pedig a Memphis Grizzlies résztulajdonosa. Kushner azt mondta, hogy nagyra tartja, amit LeBron James tett a közösségért, iskolákat alapított és szavazásra buzdító kampányt indított, szerinte mindenkinek ezt kellene tenni: nem csak tüntetni, hanem előremutatóan cselekedni. Ő személy szerint nagyon szeretné, ha a Fehér Ház kapcsolatba lépne Jamesszel, mert alapvetően hasonlóan látják ezt az aspektust, és meg is próbálja ezt összehozni. Kushner egy másik interjúban kicsit csipkelődve azt mondta, hogy szerencsés helyzetben vannak az NBA-játékosok, mert pénzügyi következmények nélkül kivehettek egy szabadnapot, ugyanakkor a szlogenek és jelmondatok helyett konkrét cselekedetekre van szükség, ami megoldhatja a társadalmi problémákat. 

Három érdekesség még a témához kapcsolódva. Egyrészt kiderült, hogy a játékosoknak mindössze 20%-a regisztrált szavazó, ezért Chris Paul mindenkinek felhívta a figyelmét, hogy ezt intézze el. Másrészt volt egy gyűlés, ahol a tulajdonosok és az edzők vettek részt. Itt az derült ki, hogy ha nem folytatják a buborékban a playoffot, akkor 15-35%-os fizetéscsökkenés lesz, ha viszont folytatják és rendben lemegy a rájátszás, akkor meg lehet úszni 5%-os veszteséggel is. Harmadrészt LeBron James megváltoztatta a véleményét és végül a folytatás mellett szavazott. 

A bojkott miatt háttérbe szorult, hogy még a keddi nap folyamán a Brooklyn Nets és a New York Liberty tulajdonosa, Joseph Tsai és felesége, Clara tíz évre tett egy 50 millió dolláros vállalást, ilyen összegben támogatják helyben a "fekete, bennszülött és színesbőrű emberek" közösségeit. Mint ismert, a csapat egyik sztárja, Kyrie Irving részben indián származású. 

Evezzünk sportszakmai vizekre, két játékos ugyanis mégis elhagyta a buborékot, de sajnos sérülések miatt. Damian Lillard már a bojkott előtt bejelentette, hogy nem tud játszani a Lakers elleni ötödik meccsen, azóta pedig vissza is utazott Portlandbe, hogy újabb vizsgálatokat végezzenek el és speciális kezelést kapjon a jobb térdére – Marc J. Spears (ESPN) szerint nem kell műteni, de mivel a Blazers 1-3-mal áll, jó eséllyel már nem látjuk őt ebben a szezonban játszani. Aaron Gordon is elhagyta a buborékot, de értelemszerűen Orlandót nem. Még augusztus 5-én húzta meg a combhajlítóját egy csúnya Kyle Lowry fault során, a makacs sérülés pedig nem jött rendbe – nélküle 1-3-ra áll az Orlando a Milwaukee ellen. 

Nate McMillant nemrég kirúgta az Indiana Pacers azok után, hogy két héttel korábban meghosszabbították a szerződését, de a szakvezető igyekszik gyorsan feldolgozni a történteket. Azt nyilatkozta Bob Kravitznek (The Athletic), hogy nem lepte meg a döntés, mert nagyon simán kiestek az első körben. Lehetne itt azon rágódni, hogy nem volt teljes a Pacers kerete, de néha csak el kell fogadni, hogy az ember egyszerűen balszerencsés és nem tud mit tenni. Az újságíró emlékeztetett rá, hogy McMillan tudna mesélni az edzői balszerencséről, hiszen annak idején ő edzette a Roy-Oden féle Portlandet is. Azt is hozzátette McMillan, hogy nemrég megkérdezte tőle az elnök, Kevin Pritchard, hogy szerinte milyen a csapat jövője így együtt, amire azt mondta, hogy papíron remek, de még nem látta őket senki együtt játszani a sérülések miatt (az öt húzóember összesen 86 percet töltött együtt a pályán). Erre Pritchard azt mondta, hogy "de hát láthattuk őket 86 percig", mire McMillan csak annyit tudott kinyögni, hogy "ne vicceljünk"

A drafton Top5-be várt LaMelo Ball immár nem tagja az édesapja által életre hívott Big Baller Brandnek – Lonzo Ball öccse aláírt a Pumához. 

Marc Berman (The New York Post) szerint a New York Knicks mozgolódik a játékospiacon, komolyan figyelik és elemzik Facundo Campazzót, a Real Madridtól távozó és az NBA-be igyekvő argentin irányítót. Őt a Minnesota is szeretné megszerezni, esélyeiket növeli, hogy a korábbi argentin válogatott klasszis, Pablo Prigioni az edzői stáb tagja. A Knicks a nyolcadik helyen választhat az idei drafton, általános konszenzus mutatkozik abban, hogy a kiscsatár Isaac Okorót akarják megszerezni – ha ő nem jön össze, akkor a magasra nőtt hátvédet, Devin Vassellt húznák ki. 

Davis Bertansnak sok kérője lesz majd, ha megkezdődik a szabadügynök-piac: a Wizards mellett már most biztos, hogy a Hawks, a Knicks és a Suns is szeretné megszerezni. 

A Philadelphia 76ers elkezdte egy új, saját aréna építésének előkészítését. Jelenleg a Wells Fargo Centerben játszanak a Philadelphia Flyers NHL-csapatával közösen, de jelen pillanatban úgy tűnik, hogy 2031-től (amikor a bérbeadási szerződésük lejár) már saját csarnokot szeretnének. 

Végül egy szomorú hír: 85 éves korában elhunyt Lute Olson, az NCAA történetének egyik legjobb edzője. Olson 25 évig, 1983 és 2008 között vezette az Arizona Egyetem csapatát, ötször jutott be velük a Final Fourba, 1997-ben pedig bajnokságot is nyertek1986-ban világbajnokságot is nyert a Team USA (David Robinson, Sean Elliott, Kenny Smith, Steve Kerr, Brian Shaw és Muggsy Bogues is tagja volt a gárdának) vezetőedzőjeként. Olsont 2002-ben beválasztották a Kosárlabda Hírességek Csarnokába is. Olyan játékosok, későbbi edzők pallérozódtak a keze alatt Arizonában, mint Leon Wood (olimpiai bajnok, jelenleg NBA-játékvezető), Steve Kerr, Sean Elliott, Jud Buechler, Bison Dele, Damon Stoudamire, Mike Bibby, Jason Terry, Gilbert Arenas, Richard Jefferson, Luke Walton, Channing Frye és Andre Iguodala. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus