Hírmorzsák 2020-09-19 (11:00)

Brad Stevens késő este elbeszélgetett a Boston sztárjaival. Gordon Hayward visszatérésére jó esély van. LeBron Jamest feldühítette az MVP-szavazás, szerinte ezeknek már nincs sok értelmük. Giannis Antetokounmpo örül az MVP-címnek, de nyerni akar és a dobását fejleszteni - elégedett a Bucksszal történt egyeztetés miatt. Doc Rivers marad a Clippers edzője, de jövőre döntőt kell játszaniuk. Jamal Murray szerint együtt kell élniük a bíráskodással. Frank Vogel számára LeBron James az MVP.

Arról már tegnap este beszámoltunk, hogy a várakozásoknak megfelelően ismét Giannis Antetokounmpo lett az alapszakasz MVP-je. A Milwaukee Bucks görög klasszisa ezt követően elmondta, hogy nyilván örül a díjnak, de ő mindig csak előre néz - hogy hogyan lehet jobb játékos, hgyan fejlődhet, hogyan hozhat MVP-szintet h osszú éveken keresztül és természetesen hogy hogyan lehet bajnok. Rendben van, nyert, hálás érte, de hogyan tovább? Hozzátette, hogy a csapatnak javulnia kell, mert nem ők lettek a bajnokok és ez az, ami számít - most az a lényeg, hogy hogyan tudnak erősíteni, előrébb lépni a következő szezonra. Azt is elárulta a múlt heti nagy beszélgetéssel (amit a Bucks társtulajdonosával, Marc Lasryvel folytatott) kapcsolatban, hogy elégedetten távozott és úgy érzi, hogy közös nevezőn vannak. Még egy dologra kitért: egyértelműen az a célja, hogy a következő szezonban jobb dobó legyen, hogy így is segíthessen, de védekezésben is fejlődni akar, hogy az alacsonyabb játékosok ellen is kellően jó legyen hátul.

Az MVP-szavazáshoz kapcsolódik, hogy a "vesztes" LeBron James edzője, Frank Vogel szerint az ő játékosának kellett volna kapnia a díjat. Tiszteli Giannist, ő is nagyszerűen játszott, de szerinte amit James tesz a Lakersnél, az MVP-címet ér - a védelem vezére, a támadójáték összefogója, aki óriási nyomás alatt játszik, de mégis rengeteg győzelemre vezette a Los Angelest. Hozzátette, hogy érti, hogyan működik ez a szavazás, nincs is gond, főleg hogy James valami nagyobb célre összpontosít ehelyett.

Itt pedig meg kell említenünk James nyilatkozatát is, akit ma hajnalban, a Denver elleni győzelem után kérdeztek erről. James azt mondta, hogy őt egy dolog nagyon feldühítette, az, hogy csak 16 első helyes szavazatot kapott a 101-ből - úgy fogalmazott, hogy ez jobban felhúzta, mint bármi más. Hozzátette, hogy nem azt mondja, hogy a győztes (ő fogalmazott így) nem érdemelte meg a díjat, de hogy ő csak 16 első helyet kapott, az dühíti - sokszor volt már második a nagydöntőkben és most már negyedszer járt így az MVP-szavazáson is. Arról is beszélt, hogy az MVP-díj kritériumai változtak az évek során, mióta ő a ligában van és szerinte sosem lehet tudni, hogy éppen mi alapján döntenek - néha csak a statisztikák számítanak, néha egyszerűen a legjobb csapat vezérét jelölik annak, sosem lehet tudni. Rámutatott arra is, hogy 2013-ban esélye volt az MVP-címre és az Év Védője címre is, az MVP-t megkapta, az Év Védőjének viszont úgy választották meg Marc Gasolt, hogy utána be sem tették az év legjobb védőötösébe, aminek a világon semmi értelme nincs. Szerinte azóta nézi másképp ezt az egészet, mert szerinte sok minden értelmetlen ezekben a díjakban - azt már csak mi tesszük hozzá, hogy azóta nem is nyert MVP-címet. Végezetül annyit mondott, hogy elsőre dühös volt emiatt, de 1-0-ra vezetnek a nyugati döntőben, úgyhogy teljesen jól fog aludni, egyszerűen csak nem érti néha, hogy mi alapján szavaznak azok, akik erre jogot kaptak.

Ha már nagyobb cél és Lakers: a gárda meglehetősen simán nyerte a nyugati döntő első meccsét a Denver Nuggets ellen. A találkozó során központi téma volt a sok denveri fault, csak a második negyedben 16 személyit fújtak a Nuggets játékosaira, emiatt Nikola Jokics és Jamal Murray is sokat ült és egyébként is lejátszotta őket a Lakers - Murray szerint tudták, hogy a bírók a fiatalságuk miatt így fognak hozzáállni, ezzel együtt kell élniük, ennek ellenére kell nyerniük. Nyíltan nem állt neki bírózni, de amikor megkérdezték tőle, hogy mi történt a második negyedben, amikor a Lakers 17-1-et futott, csak annyit mondott, hogy aki megnézi a videót, az látja - ez az előző kérdés/válasz után azt sejteti, hogy a sok faultra és a játékvezetői hozzáállásra vezeti vissza. Végül azonban hozzátette, hogy nem magyarázkodik, ez a helyzet, ki kell vívni a bírók tiszteletét, ennyi. Mike Malone vezetőedző annyit mondott, hogy meg kell néznie ezt a rengeteg faultot, mert 16-ot kapni egy negyedben elég sok, 24 büntetőt dobhatott a Lakers ekkor, ami szerinte brutálisan sok, de azt nem mondta, hogy ez a bírók hibája.

Hajnalban folytatódik a keleti döntő, ahol a Boston Celtics 2-0-s hátrányban, győzelmi kényszer alatt lép pályára a harmadik meccsen. Ezzel kapcsolatban hír, hogy Gordon Hayward játéka hivatalosan kérdésesre javult és Adrian Wojnarowski információi szerint a csapat azt reméli, hogy Hayward csereként már be tud állni valamennyi időre - augusztus 17-én sérült meg, akkor négy hetet jósoltak neki, ez most lejárt és bár nincs 100%-os állapotban, de nagy szükségük lenne rá. A Miami Heatnél Andre Iguodala legutóbb egy sérülés miatt kihagyta a második félidőt, de nincs nagy gondja, elvileg játszhat a harmadik találkozón.

Szintén ehhez a párharchoz kapcsolódik, hogy a második meccs után volt némi összetűzés a Bostonnál, amelyben a hírek szerint Marcus Smart játszott főszerepet, bár a játékosok mindegyike "elkente" a sztorit az újságírók előtt. Adrian Wojnarowski viszont arról számolt be, hogy információi szerint Brad Stevens azért egy késő esti megbeszélést tartott a csapat vezéreivel - Jayson Tatum, Kemba Walker, Jaylen Brown és Smart volt jelen, mindegyikük elmondhatta a maga problémáját és véleményét erről az összetűzésről. Wojnarowski szerint Stevens azt is felvázolta játékosainak, hogy hogyan kell majd visszaépíteni Haywardot úgy, hogy az ne okozzon gondot - hogy mennyire fogadták el a dolgokat és mennyire jutottak közös nevezőre az említettek, azt nem tudni.

A The Athletic forrásai szerint Doc Riverst nem rúgják ki a Clipperstől, marad ő a csapat edzője, de a vezetőség azért megjegyezte ezt a kiesést, ezt a rájátszást, a most történteket. A portál szerint a következő szezonnak már tényleg úgy kell nekimennie a gárdának, hogy a nagydöntő a minimális cél és ha nem sikerül bejutni, akkor elköszönnek Riverstől - ezek szerint most valamennyire elfogadták az összeszokottság hiányát és a balszerencsés körülményeket.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus