Hírmorzsák 2020-09-24 (11:30)

Tatum szerint elfogadhatatlan, ahogy az első félidőben játszott, Brown szerint csapatszinten kell összefogniuk. Green és Caruso is sérült a Lakersnél, a csapat jelezte a ligának, hogy hiányolja a James javára megítélt büntetőket. Speciális megoldásokkal készül a liga a draft combine helyett. Az edzőkeringő legfrissebb fejleményei. A Kings új GM-je bízik Waltonban. Thibodeau a meglévő játékosanyagot fejleszti. Klay Thompson ott lesz a Warriors közös edzésein, Looney is felépült, a Pistonsnál G-Ligás játékosokat kellett meghívni az edzőtáborba. Landry Fields lett a Hawks segéd GM-je. Udonis Haslem 17 éve hálával tartozik Jae Crowder apjának. Dragan Bender aláírt Izraelbe. Az NBA és a WNBA játékosai is megdöbbentek a Breonna Taylor-ügy előzetes tárgyalásán hozott döntéseken.

Nulla ponttal zárta a ma hajnali, Miami elleni negyedik meccs első félidejét Jayson Tatum, a Boston kiválósága el is mondta az összecsapás után, hogy erre egyetlen jelző illik, az „elfogadhatatlan”. Tudja, hogy nem volt kellően agresszív, és hogy változtatnia kell, ezt egyébként a második félidőben meg is tette, hiszen végül 28 egységet tett hozzá. Brad Stevens annyit mondott erről, hogy ilyen a kosárlabda, vannak olyan szakaszok, amikor egyszerűen semmi nem megy be. Ilyenkor el kell felejteni, mi történt addig a meccsen, meg kell nyomni a reset gombot, és ha egyszer csak beesik egy dobás, onnantól kezdve átszakad a gát – Tatum esetében is ezt történt, sok ilyet láttunk már. Stevens szerint persze agresszívnak kell lennie a játékosának, de ez csak az érem egyik oldala, emellett rá kell éreznie a ritmusra is. Tatum még annyit mondott, hogy innentől ilyen első félidős leolvadások nem férnek bele sem tőle, sem a csapattól, és Jaylen Brown szerint is csapatszinten kell összefogniuk, keményen játszaniuk, a saját büszkeségük és családjuk mellett abból kell erőt meríteniük, hogy milyen franchise-t képviselnek – ő már most várja, hogy közösen kielemezzék a meccset, tanuljanak a hibákból és nekimenjenek az ötödik meccsnek. 

A Lakers-Nuggets párharc negyedik meccsét péntek hajnalban rendezik, és a Lakersnél nincsenek jó hírek: Alex Caruso és Danny Green játéka is kérdéses. Carusónak fáj a jobb csuklója és meg is kellett MRI-zni, Greennek pedig a bal gyűrűsujja sérült meg – a két játékos összesen 45 percet játszott a párharc harmadik meccsén, kiesésük a rotációból nagy érvágás lenne a Los Angeles számára. 

A Lakershez kapcsolódik, hogy hivatalosan is jelezték a liga felé: nincsenek megelégedve azzal, ahogyan a LeBron James körüli faultokat megítélik a játékvezetők a Denver elleni párharcban. Az előző két körben 7.6 büntetőt dobhatott meccsenként az MVP-szavazáson második helyen végzett klasszis, a Nuggets ellen három meccsen összesen tízszer állhatott vonalra – ebből a harmadik meccsen mindössze kétszer, akkor is Jamal Murray flagrantjét követően. Frank Vogel azt nyilatkozta az LA Timesnak, hogy a megfelelő csatornákon jelezték a liga felé a problémájukat - ő személy szerint úgy gondolja, hogy James borzasztó agresszíven támadja a festéket, de ennél többet most nem mondana nyilvánosan.

A draftot megelőző combine-t idén nem lehet megtartani a hagyományos formában, de a liga kosárlabda-műveletekért felelős vezetője, Byron Spruell szerint minden segítséget igyekeznek megadni a csapatoknak, illetve a karrierjüket éppen elindító játékosoknak is. Szeptember 28. és október 16. között a játékosok videókonferencia keretében vehetnek részt csapatos és ligaszintű interjúkon, és a fizikai felmérőket is megtartják. Az adott játékos az otthonához legközelebb eső NBA-csapat edzőcsarnokában végezheti el a combine-on is ismert fizikai és egészségügyi felméréseket, és ezekből ugyanúgy készülnek majd egyéni „Pro Day” videók. A liga a HomeCourt nevű alkalmazás segítségével az egész combine-ról komplett statisztikákat és elemző videókat készít, sőt ezeket össze is lehet hasonlítani a korábbi évek adataival, ezzel is segítve a csapatokat. 

Az edzőkeringő legfrissebb hírei: Phillyben Mike D’Antoni vagy Tyronn Lue tűnik befutónak, Indianában Chauncey Billups mellett meghallgatják Nate Bjorkgrent is, aki az elmúlt két évben Nick Nurse segédedzője volt. Adrian Wojnarowski (ESPN) szerint a Pelicans egyelőre kutatómunkát végez, még nem interjúztat, a Thundernél és a Rocketsnál is hosszú lesz a folyamat – Houstonban nagyon sok jelölttel akarnak beszélni és sokféle kombinációt vázoltak fel vezetőedzői és segédedzői fronton is. 

Monte McNair, a Sacramento új GM-je megtartotta székfoglalóját, ahol elmondta, hogy Luke Walton a gárda vezetőedzője, vele akar együtt dolgozni, hogy életet leheljenek a franchise-ba. Az alig egy hete kinevezett McNair már többször hosszan egyeztetett Waltonnal, és ezek a mítingek nagyszerűen sikerültek, ugyanúgy látják a gárda helyzetét és azt is, hogyan tudnak felemelkedni. McNair elmondta, hogy az elmúlt 13 évben a Houstonnál sikerült felépíteni egy kultúrát, hozzáállást, amire építkezve folyamatosan ott voltak a playoffban és volt esélyük bajnoki címekért küzdeni – neki ez a célja, hogy ugyanezt megteremtse a Kingsnél is. McNair egyébként 2018 óta volt Daryl Morey jobbkeze, az analitikáért felelt, és szorosan együttműködött az edzői stábbal a játékstratégiát illetően – annyit mondott erről, hogy Houstonban az extremitásig elmentek néhány területen, mert megvoltak rá a játékosaik, és Sacramentóban is megvannak az alapok a gyors játékára, illetve a spacingre. 

Több klubnál is elkezdődtek az edzések a buborékból kimaradó nyolc gárdánál. A Knicksnél megtartotta első gyakorlását Tom Thibodeau, ami elég hosszúra nyúlt – a szakember szerint remekül sikerült a tréning. Thibodeau szerint a liga kulcsmondata, hogy ki mennyire gyorsan tud alkalmazkodni a folyamatosan változó körülményekhez: bármikor jöhet egy csere, egy új szabadügynök, sérülés. A fókuszt arra helyezik, hogy felmérjék a meglévő játékosanyagot, velük foglalkozzanak, őket fejlesszék, mert csak ők lehetnek az alap, amire majd fokozatosan építkezni tudnak. Kevin Knox-szal kapcsolatban kifejtette, hogy Kenny Payne másodedző segítségével remélhetőleg ki tudják aknázni a benne lévő potenciált. 

A Golden State-nél a várakozásoknak megfelelően Steph Curry és Draymond Green sem vette fel a munkát, de Steve Kerr azonnal jelezte, hogy ez egy önkéntes edzőtábor, és mindent megbeszéltek a két játékossal, semmi gond nincs a távolmaradásukkal – Curryéknél három gyerek van, Greenéknél nemrég született. A második évére készülő Jordan Poole annyit mondott erre, hogy Curryék legyenek csak otthon a családjaikkal, mert kiérdemelték erre a jogot, 500 meccset játszottak az elmúlt öt évben a legmagasabb szinten. Klay Thompson és Eric Paschall viszont a Covid-tesztelést követően csatlakozik, és Kevon Looney is teljesen felépült sérüléséből. 

A Pistonsnál is rengeteg a hiányzó, így G-Ligás játékosok kaptak lehetőséget, hogy megmutathassák magukat. Blake Griffin és Derrick Rose már korábban bejelentette, hogy távolmarad, Tony Snell személyes okok miatt nem jön és Jordan McRae sincs ott a gyakorláson - a cserecenter Justin Patton sem edzhet, mivel meg kellett műteni sérült ujját.

Landry Fields lett Travis Schlenk GM első számú segítője az Atlanta Hawksnál – a mindössze 32 éves szakember az előző szezonban a San Antonio G-Ligás csapatánál dolgozott GM-ként, előtte három évig a Spurs scoutja volt. Fields 2010 és 2015 között játszott az NBA-ben New Yorkban és Torontóban, leginkább arról marad emlékezetes, hogy Jeremy Lin még a Linsanity előtt az ő kanapéján alhatott. Fields az NCAA-ben a Stanfordon játszott együtt a Lopez-ikrekkel, és el is végezte az egyetemet. 

Érdekes kapcsolatra derült fény a Miami Heat keretén belül Udonis Haslem és Jae Crowder között. A Miami veterán kiválósága arról beszélt egy interjúban, hogy 2002-ben nagyon maga alatt volt, amiért nem draftolták, nem nagyon kapott lehetőséget az NBA-ben, ezért el kellett mennie Franciaországba játszani egy évet. A Chalon csapatában együtt játszott Corey Crowderrel, Jae apjával, aki az edzésmunkáját látva (23 kilót fogyott le a szezon során) folyamatosan azt mondogatta neki, hogy meg kell próbálnia az NBA-t. Haslem 2003 nyarán megfogadta a tanácsot, és sikerült is bekerülnie a Miami Heathez – azóta a csapat tagja, és a kezdőlökésért nagyon hálás az idősebbik Crowdernek. 

Ha már Európa, Dragan Bender aláírt korábbi csapatához, az Euroligás Maccabi Tel-Avivhoz, ahonnan 2016-ban 4. helyen drafolta a Suns. A horvát magasember nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, újoncszerződése negyedik évét már le sem hívták Phoenixben – 2019 nyarán írt alá a Milwaukee-hoz, de idén februárban felbontották a szerződését, majd két tíznapos kontraktust írt alá a Warriors-szal. Új izraeli szerződése egyelőre három hónapról szól és meghosszabbítható a szezon végéig, így a jogi lehetősége meglesz Bendernek, hogy 2021 elején újra aláírjon az NBA-be, de erősen kérdéses, hogy kap-e még valahol erre lehetőséget. 

Tegnap ült össze Kentucky-ban az a bíróság, amelynek döntenie kellett a Breonna Taylort lelövő rendőrök ügyében, és végül a három rendőr közül csak az egyiket vádolták meg, de őt sem Taylor megölése, csak gondatlan veszélyeztetés miatt, amiért a golyók átütötték a közfalat és veszélyeztették a szomszédok életét - Louisville-ben zavargások törtek ki (két rendőrt meg is lőttek). A WNBA teljes szezonját Taylornak és a „Say Her Name” mozgalomnak szentelte, a játékosszakszervezet elnöke, Michelle Roberts mély csalódottságának adott hangot a döntés után, Candace Parker, az LA Sparks klasszisa pedig azt mondta, hogy ezért nem szabad abbahagyniuk a tiltakozást, mert még mindig nem szolgáltatnak igazságot ezekben az ügyekben. LeBron James a Twitteren fejezte ki felháborodását a döntés miatt – azt írta, hogy sajnos nem lepődött meg, csak Taylor családjára és barátaira tud gondolni, eléggé demoralizáló ez az egész, hogy egy emberélet helyett a falakat védelmezi a törvény. A buborékban tartózkodó csapatok játékosai, illetve Michael Malone és Brad Stevens vezetőedzők is hasonlókat nyilatkoztak.  

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus