Hírmorzsák 2020-09-29 (09:45)

Oladipo még idén távozni akar a Pacerstől? Doc Riverst menesztette a Clippers - a Pelicansnél, a Rocketsnél és a Sixersnél is felmerült a neve. Lue vagy Jeff Van Gundy lehet Rivers utódja. Hét jelölt a Houston kispadjára. Spoelstra úgy érzi, Adebayo az NBA egyik nagy bajnoka lesz. Adebayo szerint még nem végezték el a feladatukat, még négy meccset nyerniük kell. Iguodala úgy gondolja, a liga történetének legnagyobb tehetsége lesz az ellenfelük a döntőben. Wade, és Butler miatt Andrew Wiggins is a Miaminak szurkol. A Lakers a favorit a fogadóirodáknál. JR Smith már februárban megmondta. Brad Stevens szerint a Heat kelet legjobb csapata. Gordon Hayward lehívja szerződése utolsó évét. Jayson Tatum még nem gondol a hosszabbításra. LaMelo Ball bárhova kerül, örülni fog. Mark Cuban egy benzinkútról szedte össze Delonte Westet, megpróbál segíteni neki.

A nap híréről reggel külön is írtunk már: a Los Angeles Clippers menesztette Doc Rivers vezetőedzőt. Rivers később twitteren búcsúzott a Clipperstől és szurkolóitól. Amikor aláírt a csapathoz, akkor három célja volt: szerette volna sikeressé tenni a klubot (itt valószínűleg az 50% fölötti győzelmi mérlegre gondolt), azt akarta, hogy a szabadügynökök szívesen igazoljanak az együtteshez, és bajnoki címet akart nyerni a gárdával. Bár a legtöbb célját elérte, mindet sajnos nem sikerült. Csalódást keltő volt a szezon lezárása számukra, de tudja, hogy a szurkolók segítségével nagy dolgokra lehet képes a Clippers. Mindenkinek megköszönte a támogatást, játékosoknak, edzőknek és nézőknek is, majd annyit írt még, hogy sok mindenen mentek keresztül együtt, de nagyon hálás a csapatnál töltött idejéért.

Rivers menesztése azonnal beindította a pletykákat edzőfronton. Marc Stein (New York Times) úgy tudja, hogy Jeff Van Gundy és Tyronn Lue tűnnek jelenleg a legesélyesebbnek arra, hogy átvegyék a Clippers vezetőedzői posztját. Mindkét érintett kalapban van a Houston Rocketsnél is, Lue pedig a New Orleans Pelicans és a Philadelphia Sixers célkeresztjében is ott van. Keith Pompey (Philadelphia Inquirer) információi szerint Lue ma interjúzik a Sixersszel, de ott Mike D'Antoni tűnik a befutónak jelenleg. Jonathan Feigen (Houston Chronicle) forrásai szerint Van Gundy és Lue mellett Kenny Atkinson, Wes Unseld Jr., Stephen Silas, Sam Cassell és a Clipperstől menesztett Rivers is esélyes lehet a Houstonnál. Marc J. Spears (The Undefeated, ESPN) értesülései szerint pedig a Pelicans és a Sixers is megkereste Riverst - talán Rivers kavarhat még be D'Antoni philadelphiai szerződésébe.

Van még egy pletyka: Jared Weiss (The Athletic) jelentette, hogy Victor Oladipo még az idei off-szezonban távozni szeretne az Indiana Pacerstől. Az utóbbi időben sokat sérült dobóhátvéd tavaly nyáron tárgyalt a hosszabbításról a csapattal, de akkor nem sokra jutottak a felek - 2021-ben lesz szabadügynök, tehát van még egy éve jelenlegi kontraktusából. Kevin Pritchard GM nemrég azt nyilatkozta, hogy szerinte Oladipo hosszútávon is maradni akar a klubnál.

Térjünk át a Boston Celticsre, amely tegnap hajnalban esett ki a keleti döntőben. A Miami Heat elleni hatodik meccs után Brad Stevens vezetőedző elmondta, hogy a Heat minden elismerést megérdemel, mert rendkívül fizikálisan játszanak. A tréner úgy gondolja, hogy a Miami kelet legjobb csapata, és az alapján, ahogyan játszottak, megérdemlik, hogy ők képviseljék a főcsoportot a nagydöntőben. Stevens elmondása szerint ők is keményen kosárlabdáztak, mindent megpróbáltak, így még nagyobb kalapemelés illeti a Miamit - főleg Bam Adebayo játékát emelte ki, aki rendszeresen sikeresen támadta a gyűrűt. Még egyszer elmondta, hogy abszolút nem akarja megszólni saját csapatát, az ő játékosai is megtették, ami tőlük telt.

A jövővel kapcsolatos, hogy Tim Bontemps (ESPN) információi szerint Gordon Hayward lehívja szerződése utolsó évét is - semmi meglepetés nem történik majd, hiszen 34.2 millió dollárról szól Hayward megállapodása a 2020/21-es idényre. Az szinte biztos, hogy a Celtics az off-szezonban beajánlja majd az idő előtti maximum hosszabbítást Jayson Tatumnak, maga az érintett azonban azt mondta, hogy egyelőre még abszolút nem gondol erre, csak a szezonra fókuszál. Majd az ügynöke meg a Boston vezetősége leülnek tárgyalni, ha eljött az idő, de még csak most buktak el egy PO-párharcot. Csak a társain és a meccseken jár az esze, úgyhogy ha megtörténik a hosszabbítás, megtörténik, de nem nagyon izgatja ez jelenleg. Tatum azt is elmondta, hogy nagyszerű éven vannak túl, fantasztikus volt mindenki - élvezte ezt az idényt, és jelenleg nem érdekli a liga üzleti része.

A Stevensnél megemlített Bam Adebayót nemcsak a Celtics trénere, hanem saját edzője, Erik Spoelstra is dicsőítette. Spoelstra szerint centere már most az egyik legjobb versenyző típus az egész ligában, és az NBA történetének egyik nagy bajnoka lesz a munkamorálja miatt. Minden egyes nap rengeteget dolgozik, ezért nem mérhető igazán számokkal az, amit ő hozzátesz a játékhoz - valószínűleg ezért volt radar alatt az egyetemen. Minden labdabirtoklásnál úgy küzd, mintha az életéről lenne szó - igazi vezér lett fiatal kora ellenére is. A támadójátéka napról napra fejlődik, és akarja a nagyobb felelősséget, szeretné, ha több teher nyomná a vállát - ennek a bizonyítékát láthattuk a hatodik meccsen is.

Maga Adebayo annyit mondott, hogy az ötödik találkozón cserben hagyta a társait, úgyhogy el kellett döntenie, ki is akar lenni. Korábban nem arról volt híres, hogy ő szerezte a pontokat a negyedik negyedben, amikor igazán kellett, de most ez is megvolt. Nagyon jó érzés volt számára, hogy főcsoportdöntőbe vezethette csapatát, de ő is hozzátette, amit a Lakers oldaláról többen is elmondtak: a feladat még nincs elvégezve, még négy győzelmet szerezniük kell ebben a szezonban.

Térjünk is át a döntőre, amihez szintén több hír kapcsolódik. Magic Johnson twitteren tette fel a kérdést, hogy vajon Dwyane Wade kinek szurkol ebben a fináléban, jó barátjának, LeBron Jamesnek vagy csapatának, a Miami Heatnek. Wade azt válaszolta, hogy ez win-win helyzet számára, de egyértelműen a Heatnek drukkol. A Minnesota Timberwolvesnál nem volt mindig jó viszonyban Jimmy Butler és Andrew Wiggins, utóbbi azonban szintén a Heatért szorít, pont Butler miatt. Wiggins Nick Friedellnek (ESPN) elmondta, hogy nagyszerű csapattárs volt Butler, akiben óriási a versenyszellem - hatalmas eredmény, hogy a Miamit a döntőbe vezette. Wiggins szerint sokan elfelejtik, hogy a Timberwolves is harmadik volt nyugaton, mielőtt Butler megsérült volna - nagy dolgokra képes volt csapattársa, a Heatnél pedig nagyszerű csapat adott körülötte. Wiggins szerint Butler mindenkiből kihozza a legtöbbet - látszik a Miaminél is, hogy mennyit fejlődött mellette a fiatalok játéka.

A háromszoros bajnok és egykori döntő MVP, Andre Iguodala arról beszélt a már említett Marc J. Spearsnek, hogy azt kell felfogni, hogy minden idők legnagyobb tehetségét kell fogniuk, aki minden hibájukat ki fogja használni. Meg kell próbálni hiba nélkül játszani, és olyan helyzetekbe hozni LeBron Jamest, ahol úgy érzik, náluk lehet az előny - legyen szó akár egy dobásról, egy passzról vagy arról, hogy hol helyezkedik védekezésben. A döntőben egyébként a Los Angeles Lakers a favorit a fogadóirodáknál, 1.29-es odds-cal lehet megtenni az aranysárga-lilákat, míg a Miaminak 3.8-es oddsa van. Egy érdekesség: JR Smith még februárban megjósolta, hogy Lakers-Heat finálé lesz.

Váltsunk témát. LaVar Ball még a nyáron problémázott azon, hogy mi lesz, ha fiát, LaMelo Ballt a Golden State Warriors választja ki - elmondása szerint ez nem lenne jó neki, mert a San Francisco-i együttesben telített a hátvédposzt. Elkezdődtek a draft előtti felmérők, LaMelót pedig meg is kérdezték erről, amire annyit mondott, hogy az apja az apja, ő meg ő - az apjának is megvan a saját véleménye, meg neki is megvan a sajátja. Úgy érzi, hogy bárhol képes lesz majd megállni a helyét - bárhova kerül, az jó lesz neki.

A végére pedig sajnos megint Delonte West került, akiről újabb felvételek láttak napvilágot a múlt héten, ahogy kéreget - mint ismert, évek óta hajléktalan az egykori NBA játékos, aki bipoláris zavarral küzd. A barátai és a családja próbálják rávenni, hogy menjen elvonóra, a Dallas Mavericks tulajdonosa, Mark Cuban pedig ki is fizetné ennek a költségeit. Cuban egyébként a TMZ Sportsnak megerősítette, hogy hétfőn egy benzinkútnál szedte össze Westet, és megpróbál segíteni neki.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus