Hírmorzsák 2020-09-30 (11:15)

LeBron dicsérte Riley-t, de még jobban Spoelstrát, szerinte a buborék karrierje és élete legnagyobb kihívása. Anthony Davis az egekig dicsérte Bam Adebayót. Ballmer ötlete volt Rivers kirúgása, de egyeztetett a sztárjaival – állítólag Zubac és Harrell játékpercei voltak az utolsó cseppek az egyre telibb pohárban. Nincs még egyértelmű jelölt a LAC-nál, Lue elment megnézni Phillyt. Új vezetői szupercsapat a Thundernél. Jerry Colangelo a friss tervekről beszélt, hogy az NBA-játékosok legalább egy része ott lehessen a tokiói olimpián. Minden vezetővel hosszabbítani akarnak Torontóban. „Beváltaná” az ötödik pickjét a Cavaliers. Bogdanovics hosszabbítása a prioritás Sacramentóban, Buddy Hieldet elcserélhetik. A Bryant-baleset miatt hoztak törvényt Kaliforniában. Mark Cuban segítségével Delonte West már egy rehabilitációs központban van. 

LeBron James szerint abszolút semmi plusz motivációt nem jelent, hogy a Miami Heattel találkozik a nagydöntőben. Dicsérte Pat Riley-t, aki szerinte a kosárlabda történetének egyik legnagyobb elméje: a minap látott egy statisztikát, hogy négy különböző évtizedben nyert bajnokságot játékosként, edzőként vagy vezetőként, az NBA nem lenne ugyanaz nélküle. Ugyanakkor úgy érzi, hogy Erik Spoelstra emiatt nem kapja meg a neki kijáró tiszteletet. James szerint az újságírók folyton azt mondják, hogy egy James-Wade-Bosh triót bármelyik edző bajnoki címekig vezethet, de ez nem igaz. Ha igaz lenne, akkor sokkal több sikeres edző és sokkal több bajnok lenne a ligában. Szerinte Spoelstrát ez a tiszteletlenség fűti, hogy még jobb és jobb legyen, és minden meccsre úgy készül fel, mintha az utolsó lenne. 

James arról is beszélt, hogy a buborék egész karrierje legkeményebb kihívása, sőt egész életében a legkeményebb, amit elvállalt és végig is csinált. Ugyanakkor végig az lebegett a szeme előtt, hogy egy dolog miatt jöttek ide, küzdeni a bajnokságért, és erre fókuszált, de így is óriási árat kell fizetni ezért fizikálisan és mentálisan is. Anthony Davis hozzátette, hogy már mielőtt idejöttek, tudta, hogy mennyire kemény lesz a buborék, és sokan azt mondogatják neki, hogy a körülmények miatt ez minden idők mentálisan legnehezebben megszerezhető bajnoki címe. 

Reggel már írtunk arról, hogy Jimmy Butler nem tekinti magukat underdognak, játszani fogják a játékukat és meglátják mire lesz elég. A Lakers biztosan nem becsüli le őket, Davis azt mondta, hogy ugyanolyan nehéz lesz Bam Adebayo ellen játszani, mint Nikola Jokics ellen: Adebayo egy nagy játékos, nagyszerűen kezeli a labdát, remek a gyorsindításos játékban, kiválóak a passzai és a dobásai, ráadásul tele van energiával. Davis és Adebayo egyaránt a Kentucky Egyetemről érkezett a ligába, így Davis korábban is figyelte a játékát, szerinte Adebayo folyamatosan fejlődött az NBA-be érkezése óta – emlékeztetett arra, hogy a Boston elleni párharcban a gyenge meccse után magára vállalta a felelősséget, és a következőn ellenállhatatlanul játszott. Adebayo akarja a nyomást, akarja a nagy pillanatokat, meg akarja csinálni a nagy játékokat, szóval szerinte kettejük különcsatája igencsak szórakoztató lesz. 

Új részletek derültek ki Doc Rivers távozásával és utódlásával kapcsolatban. Ramona Shelbourne (ESPN) szerint egyértelműen Steve Ballmer tulajdonos ötlete volt az edzőváltás, ugyanakkor előtte több játékost, köztük Kawhi Leonardöt és Paul George-ot is felhívott, ám senkitől nem hallott olyan érveket, ami meggyőzte volna arról, hogy ne húzza meg ezt a lépést. 

Jovan Buha (The Athletic) információi szerint Ballmer és Rivers többször is kommunikált, de az évek során meglévő filozófiai különbségek annyira élessé váltak az elmúlt hetekben és különösen a playoff-kiesés után, hogy egyértelművé vált mindkettejük számára, hogy nem tudják együtt folytatni. Buha úgy tudja, hogy az i-re a pontot az tette fel, hogy Rivers annak ellenére is ragaszkodott Montrezl Harrell játékához a playoffban, hogy a legjobb hatodik embernek választott magasember Kawhi Leonarddel és Paul George-dzsal együtt a pályán -30.1 pontos net ratinget hozott a posztszezonban, miközben ugyanez a szám Ivica Zubac-nál +11.1 pont. Ráadásul Zubac ezen számok alapján messze a legjobb fitnek bizonyult a két sztár mellé, Harrell viszont messze a legrosszabbnak: még a második legrosszabb opció, JaMychal Green is csak -10.2-vel zárt. A Denver elleni hetedik meccsig Zubac 231 percet játszott együtt Leonardékkel, Harrell pedig csak 80-at, a kiesésről döntő összecsapáson ennek ellenére Zubac mindössze 14 percet töltött a parketten, Harrell viszont 26-ot. 

A hirtelen döntés miatt egyelőre nincs egyértelmű jelölt a Clippers vezetőedzői posztjára, ám az elsődleges szempont elvileg az, hogy kiváló stratéga legyen – Tyronn Lue és Jeff Van Gundy kalapban van, de a LAC-nál abban is gondolkodnak, hogy egy vezetőedzői, esetleg bármilyen edzői tapasztalat nélküli szakembert neveznek ki, hátha megtalálják a saját Steve Kerrjüket vagy Nick Nurse-üket. 

Tyronn Lue ennek ellenére kedden elutazott Philadelphiába, ahol tárgyalt a csapattal és meglátogatta az edzőközpontjukat is – bár felröppentek pletykák, hogy a Sixers rámenne a szabaddá vált Riversre is, most úgy tűnik, marad az eredeti terv: Lue vagy Mike D’Antoni között dől el a verseny. 

A Thundernél sincs még új vezetőedző, ugyanakkor szerkezeti változtatást hajtottak végre a menedzsmentben. Sam Presti alá egy héttagú vezetői teamet hoztak létre a csapatnál eddig is dolgozókból – többek között Nazr Mohammed és Rob Hennigan alkotja majd a tanácsadói testületet. 

Jerry Colangelo, a Team USA vezetője azt nyilatkozta, hogy beszélt LeBron Jamesszel, aki nagyon szeretne játszani a tokiói olimpián, de az NBA jelenlegi 2020/21-es szezonterve ezt nem igazán tenné lehetővé. Colangelo napi kapcsolatban van a liga alelnökével, Mark Tatummal, gondolkodnak a megoldáson, de ezt megnehezíti, hogy semmit nem lehet biztosra venni. Ha a szezon januárban indul el és 82 meccses alapszakasz lesz, akkor ütközni fog az olimpiával. Egyelőre olyan terveken gondolkodnak, hogy a playoffba nem jutó 14 csapat játékosai mehetnének az olimpiára, és hozzájuk csatlakozhatnának azoknak a csapatoknak a játékosai, amelyek folyamatosan kiesnek a playoffból. Ezzel viszont az a gond, hogy a NOB szabályzata szerint meghatározott időben le kell adni a 12-es kereteket, de reméli, hogy a vírushelyzetre tekintettel ezúttal rugalmasabb lesz a NOB és menet közben lehet majd változtatni a csapatokon. 

Bár a Raptors kiesett a playoff második körében, a csapatot birtokló vállalat első embere, Larry Tanenbaum egyértelműen kijelentette, hogy Nick Nurse vezetőedző után a menedzsment minden fontos vezetőjével hosszabbítani fognak: Bobby Webster GM-mel már célegyenesben vannak a tárgyalások, utána pedig Masai Ujiri elnök következik. Fontos is lenne a gyors megállapodás, hiszen Frad VanVleet, Marc Gasol és Serge Ibaka hamarosan korlátozás nélküli szabadügynökké válik, OG Anunoby pedig jogosulttá válik az idő előtti hosszabbításra, akad munka bőven. 

A Cavaliers le fog cserélni az ötödik helyről az idei drafton, mert több fiatal játékosra van szükségük, ezért a magasabb pickjüket több alacsonyabb választási jogra akarják cserélni, jelentette Sam Vecenie (The Athletic). Kollégája, Jason Jones szerint a Kingsnél valószínűleg nem tartják meg Nemanja Bjelicát, mert a pénzügyi helyzet romlása miatt választaniuk kell, és Bogdan Bogdanovics új szerződése sokkal fontosabb – emellett egyébként valószínűleg felmérik, hogy Buddy Hieldet kinek tudnák eladni: Frank Urbina (HoopsHype) szerint a Knicks, a 76ers, a Grizzlies és a Hornets rendelkezik olyan lehetőségekkel, hogy rámehessenek a liga egyik legjobb tripladobójára. 

Korábban írtunk róla, hogy Vanessa Bryant beperelte Los Angeles megye sheriffhivatalát, amiért a hivataltól szinte rögtön kiszivárogtak a fotók a baleset helyszínéről, rajtuk az áldozatok maradványaival. Az eset hamar a legmagasabb szintekig jutott, Kalifornia állam kormányzója, Gavin Newsom aláírt egy új törvényt, amely szerint 2021. január 1-től ezer dollárig terjedő bírsággal sújtható, aki az államban halálos baleset helyszínéről elsőként képeket hoz nyilvánosságra engedély nélkül. 

Tegnap írtunk arról, hogy Mark Cuban személyesen ment el egy benzinkútra felvenni a rettenetes helyzetbe került Delonte Westet, és átvállalná a nagyon komoly mentális betegséggel küzdő egykori játékosa rehabilitációs költségeit – West korábban egy évet lejátszott Dallasban, majd 2015-ben utoljára fiókcsapatukban, a Texas Legendsben kapott lehetőséget. A sztori jó irányba mozdult el, West elfogadta a segítséget, Cuban elvitte az édesanyjához, majd elszállíttatta Floridába egy rehabilitációs intézetbe, ahol megkezdték a kezelését. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus