Hírmorzsák 2020-10-02 (12:30)

Irving szerint nincs vezetőedzője a Netsnek, és eddig minden csapatában ő volt az első számú opció. LeBron és Doncic mezei fogytak a legjobban a buborék alatt. Doc Rivers a Sixers új vezetőedzője, Alvin Gentry lehet a segédje. Tyronn Lue-nak jó esélyei vannak a Clippersnél. LeBron és Anthony Davis nem féltékenyek egymásra - Davis még 9 döntőt játszana Jamesszel. Adebayo és Dragic valószínűleg kihagyják a finálé második meccsét. Larry Sanders a Heathez igazolna. Jimmy Butler már első minnesotai évében tudta, hogy KAT és Wiggins hozzáállása nem neki való. Danny Ainge szerint Kemba Walker nem volt önmaga a buborékban. Vince Carter nyerte a Sportsmanship trófeát. A liga nem szól bele abba, melyik csapat kit szerződtet vagy rúg ki. Adam Silver számít néhány nehéz pontra a kollektív szerződés tárgyalásánál.

Ma hajnalban írtunk már arról külön is, hogy Doc Rivers megegyezett a Philadelphia Sixersszel, ő lesz a csapat következő vezetőedzője. Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy Adrian Wojnarowski (ESPN) forrásai szerint valószínű, hogy Alvin Gentry csatlakozik Rivers szakmai stábjához - 2013 után dolgoztak már együtt a Los Angeles Clippersnél is. Szintén Wojnarowskitól származik az info, hogy Tyronn Lue-nak jó esélyei vannak arra, hogy átvegye Rivers posztját a Clippersnél, de a csapat próbálja felmérni a teljes terepet, nem sietnek sehova - mint ismert, Lue a New Orleans Pelicansnél is komoly jelölt.

Ha már az edzők, akkor itt lehet kitérni a Brooklyn Nets sztárjára, Kyrie Irvingre, aki csapattársa, Kevin Durant új podcastjében, a The ETCs-ben elmondta, hogy szerinte nincs a Netsnek vezetőedzője - KD is lehetne az, bizonyos napokon ő is. Durant erre rákontrázott, hogy tényleg így van, szerinte a jelenlegi első számú segédedző és eddigi ideiglenes vezetőedző, Jacque Vaughn is tökéletesen el tudná látni a posztot. Irving elmondása szerint nem igazán ismeri Nash-t - nincsenek rossz viszonyban, találkoztak már, de nem volt szoros, személyes kapcsolatuk. Ettől függetlenül nagyon várja a közös munkát, ami Durant szerint rendkívül hasznos lesz majd a csapat scorerei számára. Irving arról is beszélt, hogy minden csapatában ő volt eddig az első számú opció a végjátékban, és karrierje során először végre elmondhatja, hogy más is képes bedobni a fontos kosarakat. (Szerk: mondjuk játszott LeBron Jamesszel is, de Irvinget nem sokan szeretik az eszéért...)

Ian Begley (SNY.tv) értesülései szerint a Netsnél úgy gondolják, hogy Brian Keefe tökéletesen illene Nash stábjába - ő jelenleg az Oklahoma City Thunder első számú segédedzője, és dolgozott már együtt Duranttel. Jacque Vaughn helye biztos, állítólag Adam Harrington is marad a brooklyniaknál, de Phil Handy neve is felmerült a kispadra - ő most a Los Angeles Lakersnél dolgozik.

A döntő második mérkőzése következik éjszaka, az első találkozóval kapcsolatban viszont annyit érdemes megjegyezni, hogy 5.31 millióan látták átlagosan az ESPN-en - a 18-49-es korosztályban 2.2-es mutatója volt, ezzel a legnézettebb műsor volt aznap este ebben a korsávan. Más kérdés, hogy a 2019-es döntő első találkozójára átlag 13.5 millióan, a még egy évvel korábbi finálé első mérkőzésére pedig átlag 17.7 millióan voltak kíváncsiak. Ehhez azonban hozzátartozik, hogy az egész televíziós nézettség csökkent, így nem meglepő a drasztikus visszaesés ebben az összevetésben.

Maradjunk még a Lakersnél néhány hír erejéig. Az Irvingnél már megemlített LeBron Jamest kérdezték arról, hogy milyen a viszonya Anthony Davisszel, amire elmondta, hogy egyáltalán nem féltékenyek egymásra - szerinte rájuk egyáltalán nem jellemző az irigység. Davis még az első meccs előtt beszélt arról, hogy most, hogy nap mint nap látja, hogyan készül James, már érti, hogyan jutott el 10 döntőbe - soha nem áll le. A magasember hozzátette, hogy reményei szerint még 9 fináléba követheti majd LeBront, mind készen állnak erre. Azt is elmondta, hogy pontosan tudta, mire vágyik, amikor cserét kért a New Orleans Pelicanstől - azt akarta, ami Jamesnek megvolt már.

Szintén LeBronhoz tartozik, hogy az NBAStore.com július 30. és szeptember 28. közötti eladásai alapján James mezét vásárolták a legtöbben, ő a legnépszerűbb ilyen szempontból - mögötte Luka Doncic és Davis állnak a dobogó második és harmadik fokán, a Top15-öt ezen a linken megtaláljátok. A csapatoknál a Los Angeles Lakerst a Boston Celtics és a Chicago Bulls követi az első három helyen.

A másik döntősnél, a Miami Heatnél Goran Dragic és Bam Adebayo valószínűleg nem játszanak majd a finálé második találkozóján - erről reggel külön is írtunk. Szintén ide kapcsolható, hogy Larry Sanders twitteren könyörög a Miaminak, hogy igazolják majd le a szezont követően, merthogy ő képes megfogni Anthony Davist...

A Heat sztárjáról, Jimmy Butlerről Zach Harper (The Athletic) írt hosszabb cikket, amelyben előkerült, hogy Butler már első minnesotai éve elején rájött arra, hogy Karl-Anthony Towns és Andrew Wiggins hozzáállása nem neki való. Egy Timberwolveshoz közeli forrás szerint Towns nem ismerte fel, hogy az NBA-ben senkit nem érdekel, hogy mit csináltál az egyetemen, ahol egyébként nagyon sokan jók. Carmelo Anthony bajnoki címet nyert a Syracuse-zal, mégis sokan szétszedték és lúzernek bélyegezték NBA-szinten - Towns pedig nem is tudott annyit felmutatni az NCAA-ben, mint Melo. Egyes források szerint Butlernek egy december 12-ei, Sixers elleni meccsen telt be a pohár, amikor Joel Embiid lejátszotta a pályáról Townst. Egyébként is maximum szerződést akart, amit a Minnesota nem tudott megadni neki, mert már 300 millió dollárt lekötöttek KAT-ra és Wigginsre, ekkor kért cserét a második minnesotai idénye előtt. Ezután jött az, hogy edzésen a harmadik sorral legyőzte az elvileg (rajta kívül) legjobb ötöst - Townst fogta, és egyetlen egy dobáskísérlete volt. A forrás szerint Butler nem úgy akart vezér lenni aznap, hogy sok pontot dob, hanem úgy, hogy a legkeményebb játékos a pályán. Nagy show-t csinált, ez meg sok mindenkinek nem tetszett ott és akkor.

A Boston Celticsnél Kemba Walker egy-egy villanást leszámítva kifejezetten gyenge rájátszást produkált. Danny Ainge GM Tim Bontempsnek (ESPN) elmondta, hogy nem volt ugyan ott a buborékban, de az szemmel látható volt számára is, hogy Walker nem önmaga. Ainge elővette, hogy már a leállás előtt is voltak gondok az irányító bal térdével, ami miatt ki is kellett hagynia néhány találkozót, szerinte ennek is szerepe lehetett abban, hogy ilyen teljesítményt nyújtott. Ainge kiemelte, hogy Walker egyáltalán nem használja ezt kifogásként - se az edzőknek, se a médiának, se neki nem mondott erről a sérülésről és az állapotáról semmit, nem keresi a kibúvót. Ettől függetlenül a meccseken nem volt olyan fizikális állapotban, mint októberben, novemberben vagy decemberben - még azokon sem, amelyeken jól játszott és nyertek. Azt a Kembát próbálják meg visszakapni, aki az idény elején volt.

Az idén nyáron visszavonuló Vince Carter nyerte az idei Joe Dumars Sportsmanship díjat - ezt az a játékos kapja, aki a leginkább megtestesíti a pályán a sportemberi ideált. A 30 csapatból mindegyikéből jelöltek egy-egy embert, ahonnan divíziónként egy-egy kosarast választott egy NBA vezetőkből kijelölt társaság. A hat döntős idén Carter mellett Steven Adams, Harrison Barnes, Langston Galloway, Tyus Jones és Garrett Temple voltak. Közülük már a játékosok szelektáltak - több mint 250-en szavaztak végül.

Sean Cunningham (ABC10) úgy tudja, hogy a Sacramento Kingsnél nagyon komoly spórolásba kezdtek a koronavírus járvány és annak gazdasági hatásai miatt. Több fontos pozíciót is megszüntettek, így kirúgták többek között a G-Ligás csapat GM-jét, Anthony McClish-t is, aki 2013 óta dolgozott a kaliforniaiak kötelékében.

A végére Adam Silver, a következő idény és a liga pénzügyi oldala maradt. Kevin Arnovitz (ESPN) információi szerint az NBA úgy számol, hogy Daryl Morey Hong Kongot támogató tweetje minimum 200 millió dollárjába fájt a ligának.

Gary Washburn (Boston Globe) rákérdezett arra Silvernél, hogy mit tesz a liga, miután már csak négy színesbőrű vezetőedző van a ligában (azóta Rivers megint kispadot kapott). Silver elmondta, hogy nem fogják megmondani senkinek, kit szerződtessen vagy kit rúgjon ki. Ettől függetlenül persze figyelik a helyzetet, mert szerinte jobb munkát is végezhetnek ezen a fronton. Felvették a kapcsolatot azokkal a klubokkal, ahol jelenleg nincs edző, hogy legalább arra rávegyék őket, hogy elég széles körben legyenek interjúk - ennél tovább azonban nem akarnak menni, mert nem fognak beleszólni a csapatok dolgába. Ha majd betelnek az üresen lévő vezetőedzői posztok, utána megnézik, mi a helyzet.

Arról tegnap is volt már szó, hogy a liga nem akar még egy buborékos szezont, ezt pedig a Játékosok Szakszervezetének vezetője, Michele Roberts is elmondta. Roberts úgy fogalmazott, hogy ha elkerülhető, nem akarnak még egyszer buborékot, de mindent meg akarnak tenni a játékosok is azért, hogy megmentsék az idényt - végső esetben tehát alkalmazkodni fognak még egy ilyen idényhez is.

Silver a kollektív szerződés módosításaival kapcsolatban beszélt: biztos abban, hogy lesznek nehéz kérdések, sarkallatos pontok, de abban is biztos, hogy sikerül megegyezniük az NBPA-vel. Egyelőre annyi fixnek tűnik, hogy a fizetési sapka kiszámítási módján változtatni kell - ha a bevételek alapján húznák meg a határokat, óriási csökkentéseket kellene bevezetni, vagy a mostani szabadügynökökre senkinek nem lenne költőpénze, de megpróbálják mesterségesen magasan tartani a capet. A fizetésekkel kapcsolatos problémák miatt Silver úgy gondolja, hogy a Szakszervezeten belül is sok mindent meg kell majd beszélni, hogy a mostani FA-k ne fillérekért játszanak, miközben mások a régi rendszer miatt még zsíros szerződésekkel legyenek kitömve.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus