Hírmorzsák 2020-10-25 (10:15)

500 millió oka van az NBA-nek, hogy decemberben elrajtoljon az új szezon. Pat Riley szerint "csillagos" a Lakers bajnoki címe a döntő alakulása miatt, Rob Pelinka szerint viszont "aranycsillagos" a buborék kihívásai miatt. A játékosok fizetésének 40%-át is visszatarthatja a liga? Michael Jordan újabb közkórházat adott át, szerinte a Twitter-korszakot nem biztos, hogy túlélné a karrierje. Edzője nagyon bízik benne, hogy Drummond hosszabb távon is marad Clevelandben. Shaq beleszállt a Lakers kiegészítőibe, valószínűleg Dwight Howardnak címzett pár kemény mondatot. Frissültek a 2K-számok, James megkapta a tiszteletet. A Warriors kiscsatárt, a Knicks small-ball centert nézeget későbbi pickekre. Kevin Seraphin visszavonult, Marreese Speights visszatért. Több szakértőt és fizetős csomagba tesz az ESPN.

Néhány napja az LA Times saccolta meg, hogy nagyjából 1.5 milliárd dollárt vesztett a liga ebben a szezonban, most pedig Tim Reynolds, az AP hírügynökség szakértője szerint is másfél milliárd dollár jött össze a 171 alapszakasz-meccs elmaradásából és a zárt kapukból, no meg a kínai kormányzattal való háborúskodásból, ami már a pandémia előtt is 200 millió dolláros veszteséget okozott. 

Arról tegnap írtunk, hogy a liga és a klubtulajdonosok a december 22-ei rajtban gondolkodnak, ennek fő oka, hogy a számítások szerint minél később kezdenek, annál nagyobb lesz a veszteség a következő évadban is - a december 22-ei és a korábban tervezett január 18-ai kezdés között nagyjából 500 millió dollárnyi a különbség. Shams Charania (The Athletic) szerint ennyivel több folyhat be a kasszába, ha decemberben elrajtol az alapszakasz még akkor is, ha zárt kapuk mögött kell játszani és csak 72 meccsen lépnek pályára a csapatok. 

Pat Riley azt nyilatkozta, hogy a Lakers megérdemelten győzött a nagydöntőben, azonban a veterán legenda szerint a bajnoki címük mellett mindig is ott lesz egy csillag, mivel ha Adebayo és Dragic egészséges, a párharc könnyen elmehetett volna hét meccsig. Rob Pelinka, a Lakers GM-je ezzel szemben azt mondta Adrian Wojnarowski (ESPN) podcastjében, hogy nem csillagos, hanem “aranycsillagos” csapata idei bajnoki címe a nagyon különleges körülmények miatt: a végső győzelemért sokkal többet kellett tenni, mint általában, és sokkal nagyobb csapategységre volt szükség a buborékos környezetben, mint korábban. 

A liga pénzügyi részéhez tartozik, hogy Bobby Marks (ESPN) szerint több játékosügynök úgy látja, hogy az NBA a játékosok fizetésének akár 40%-át is visszatarthatja a 2020/21-es szezon során - a várható bértömeg 4 milliárd dollár körül lesz, vagyis ez körülbelül 1.6 millárd dollárt jelentene. 

Michael Jordan az utóbbi években egyre több projektet indít az észak-karolinai régióban, most éppen felavathat egy olyan kórházat, ahol olyan betegeket tudnak kezelni, akiknek sajnos nincs betegbiztosításuk. MJ három évvel ezelőtt kötelezte el magát 7 millió dollár értékben, és ez már a második ilyen kórháza lesz Charlotte hátrányos helyzetű kerületeiben. Az időzítés nem is lehetne jobb, így ugyanis a rossz körülmények között élők, akik az egyik legveszélyeztetettebb társadalmi réteg, térítésmentesen és rendszeresen juthatnak hozzá a Covid-tesztekhez a városban. Jordan első kórháza tavaly nyílt meg, és idén 13 ezer emberen végeztek el ingyenes tesztet. 

Jordan nagy szenvedélye a szivarozás, így nem véletlen, hogy egy ezzel foglalkozó szaklapnak adott interjút. Itt többek között arról beszélt, hogy ha az ő prime időszaka egybeesett volna a Twitter és más közösségi médiás platformok korszakával, azt nem biztos, hogy túlélte volna a karrierje, mert egyszerűen az embernek nem lehet olyan magánélete, mint 25 évvel ezelőtt. 

JB Bickerstaff, a Cavaliers vezetőedzője azt nyilatkozta a Cleveland.com-nak, hogy kapcsolatban van a gárda magasemberével, Andre Drummonddal, és bár nem kérdezte meg direktben, hogy “mész vagy maradsz?”, de szerinte nagyon pozitívak a beszélgetéseik, sokat egyeztetnek a következő szezonról, arról, hogy milyen szerepet szánnak a centernek a csapatban - ő nagyon szeretné, ha Drummond nem csak a jövő évre hívná le a játékosopcióját, hanem maradna hosszú távra is. 

Shaquille O’Neal a Lakers néhány meg nem nevezett kiegészítőjének üzent - mint egykori játékos, nagyon nem szereti, hogy egyesek óriási fesztivált rendeznek az Instán. Ezeknek a játékosoknak nagyon csendben kellene lenniük, mert semmit nem tettek a bajnoki címért, és úgy viselkednek, mint a bandwagon-szurkolók - inkább tegyenek ki egy képet, aztán szépen nyugodjanak le. Shaq szándékosan nem mondott neveket, de jó eséllyel Dwight Howardra gondolt, akivel a múltban akadt már összezördülése. 

Frissültek a 2K-sorozat játékosmutatói, néhányat már nyilvánosságra is hoztak. LeBron Jamesé a legjobb érték 98-cal, mögötte Giannis Antetokounmpo (97), James Harden és Anthony Davis (96), Durant, Curry és Lillard (95), Doncic (94), Butler (93), illetve Irving és Tatum (90) érte el a 90-es értéket. Ahogy ilyenkor lenni szokott, már jönnek is az első reklamációk, Trae Youngnak nem tetszenek az indexek. 

Néhány drafthírrel folytatjuk. Connor Letourneau (SF Chronicle) szerint ha a Warriors lejjebb cserél a második helyről a 15-18. hely környékére, akkor a Villanova kiscsatárát, Saddiq Bey-t fogják kihúzni. A győztes mentalitás, védekezés, kosár IQ és a GSW rendszerébe passzoló támadójátéka miatt nagyon tetszik a csapatnak a kiváló 3-D alapanyagnak számító Bey. Ian Begley (SNY) úgy tudja, hogy a New York Knicksre nagy hatással volt a BYU 22 éves erőcsatára-small ball centere, Yoeli Childs interjúja, komoly esély van rá, hogy a 38. helyen őt viszik el Leon Rose-ék. Childs mormon, 18 évesen keresztelkedett meg, és két éve vett el egy szintén mormon egyetemi röplabdázót - ami kosárlabda szempontjából lényegesebb, hogy majdnem 49%-kal dobálta a hármasokat a mögöttünk hagyott évadban. 

Kevin Seraphin bejelentette visszavonulását: a francia válogatott center még csak 30 éves, de a közelmúltban annyi sérülést szedett össze, hogy már nem látta értelmét a folytatásnak. A 2010-es drafton Washingtonba került a 17. pickkel, és 2017-ig játszott az NBA-ben a Wizards, Knicks és Pacers színeiben, mielőtt visszatért volna Európába - Seraphin már a 2019-20-as szezont is kiülte térdsérülés miatt. A 2010-es évek egy másik ismert játékosa, Marreese Speights az előző évadban sehol nem játszott, de most leszerződött a kínai Guangzhou Long-Lions CBA-csapatába - 2018-19-ben is itt kosarazott. 

A végére pedig egy sajtós hír: az ESPN úgy döntött, hogy írásos elemzéseinek és hosszabb cikkeinek túlnyomó részét az ESPN+ fizetős csomagba helyezi át november 9-étől. Ez azt jelenti, hogy például Zach Lowe, Brian Windhorst és Ramona Shelbourne írásait is csak előfizetéssel lehet majd olvasni. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus