Hírmorzsák 2020-10-27 (10:00)

December 22-ei rajt esetén már december 1-én nyitnak az edzőtáborok. A csapatok nem szeretnék, ha a sapka szintje a 2019/20-as alá esne. A Clippers a Miami Heat edzői stábjából erősít. Danny Green szerint decemberi start esetén az első hónapban nem sokat fogják látni a nézők LeBron Jamest. Kansas City nagy erőkkel csábítja a Raptorst, Mahomes is beszállt a kampányba. Kulcsdraft lehet a 2020-as a Dallas számára. Obi Toppinnal találkozik a Cavs teljes vezérkara. Korábbi mestere szerint Melónak Portlandben kellene maradnia. Luka Doncic saját Air Jordant kap, Irving és Durant közös cipőt tervezhet. Máris új alelnök után kell néznie a G-Liga játékos-képviseletének. 

Arról már tegnap írtunk, hogy a 2020/21-es szezon szinte biztosan december 22-én kezdődik. A tulajdonosok nyomós pénzügyi okokból, illetve hogy a 2021/22-es évad rendben elindulhasson, ezt támogatják és Brian Windhorst (ESPN) szerint a játékos-szakszervezet is szinte biztosan elfogadja ezt a céldátumot. Marc Stein (NY Times) úgy tudja, hogy ebben az esetben az edzőtáborok már december 1-én megnyitnak – ez egyébként azt jelenti, hogy nagyon szoros lesz a szezon előtti időszak, hiszen a draftot november 18-án rendezik, utána következhet az FA-piac nyitása, majd szinte azonnal mehetnek is a csapatok az edzőtáborokba és elrajtol az alapszakasz. 

Tegnap írtunk arról is, hogy a csapatok a 139 milliós, mesterséges luxusadó szintért lobbiznak, mert különben befagy a szabadügynök-piac. Bobby Marks (ESPN) több csapatvezetővel is beszélt, akik ezt annyival egészítették ki, hogy a ligának azt jelezték: a fizetési sapka nem lehet 109 millió dollár alatti (ennyi volt 2019/20-ban), de inkább a 111 millió lenne az ideális szint. A gárdák a 2021/22-es évadra már 115 millióval számolnak, ami a szakíró szerint magasabbra is emelkedhet, mert jó eséllyel a körülmények egyre jobban közelítenek majd a korábbi normalitáshoz. 

A Los Angeles Clippers a Miami Heat edzői stábjából erősített, Dan Craig Tyronn Lue stábjában folytatja. A negyvenéves szakember egész eddigi karrierjét a Miaminál töltötte, 2003-tól kezdődően videóelemzőként, 2011-től játékosfejlesztő segédedzőként, 2012 és 2020 között pedig segédedzőként dolgozott. Egyetlen évet, a 2015-16-os szezont töltötte el máshol, a Heat G-Ligás csapatát, a Sioux Falls Skyforce-t vezette bajnoki címig ekkor az Év Edzője címet is megkapta a fejlesztési ligában. Craig mellett további jelöltek is vannak Lue stábjába: Chauncey Billups, Kenny Atkinson és Larry Drew közül az első kettő szerződtetése és bejelentése már csak formalitás több forrás szerint is. 

Amennyiben a szezon valóban december 22-én indul, akkor mindössze 72 nap telik el az előző évad vége óta. A Ringernek Danny Green, a Lakers hátvédje azt nyilatkozta, hogy több csapattársa, köztük LeBron James sem lesz teljesen felkészülve a szezonnyitóra, sőt szerinte James nem nagyon lesz pályán az első hónapban – amellett, hogy részt vesz a tréningeken és folyamatosan edzeni fog. Green szerint a játékos-szakszervezet meg fogja szavazni a decemberi startot, és meg is érti: sok sztár nagyon régóta nem tudott játszani, sokan lemaradtak a buborékról, egyes csapatok kis túlzással egy éve nem léptek már pályára. 

Korábban felmerült, hogy a járványhelyzetből adódó utazási korlátozások miatt (a Blue Jays baseball-csapata és a Toronto FC focicsapata sem tudott játszani otthon) a Toronto Raptors átmenetileg az Egyesült Államokba költözne, és elsődlegesen a Louisville Egyetem csarnoka jött szóba. Ebbe a „vitába” szállt be Patrick Mahomes, a Kansas City Chiefs regnáló Super Bowl MVP-je, aki a közösségi médiában azt írta, hogy hozzák a csapatot Kansas City-be. Bár a városban 1985 óta nincs NBA-franchise (1972 és 1985 között játszott itt a Kings, mielőtt Sacramentóba költöztek), de 2010 óta a belvárosi modern arénában NCAA-tornákat rendeznek, így fel vannak készülve arra, hogy magas szintű kosárlabda-rendezvényeket bonyolítsanak le. A város polgármestere, Quinton Lucas szintén támogatja az ötletet és annyit írt Mahomes-nak, hogy dolgoznak a megvalósításon. 

Callie Caplan (Dallas Morning Stars) írt arról, hogy a Dallas számára az idei draft kiemelt jelentőségű: a következő három évből kettőben nem lesz elsőkörös pickjük a Porzingis-csere miatt, és reményeik szerint a következő években olyan eredményessé válik a gárda, hogy az elsőköröseik nagyon későiek lesznek. A Mavericks idén a 18. helyen választ, illetve övék a 2/31-es pick is, amit a Warriorstól kaptak még egy 2016-os Andrew Bogut-csere nyomán, ezekből kell a lehető legtöbbet kihozniuk. 

Néhány cserepletyka, latolgatás. Marc Berman (NY Post) szerint a New York Knicks teljesen garantálttá teheti Reggie Bullock szerződését, a veterán 3-D specialista ugyanis jóbarátja a Knicks egyik „nyári” célpontjának, Chris Paulnak – szintén a Knickshez kapcsolódik, hogy Devin Vassellről, a 11. helyre rangsorolt Florida State-játékosról állítólag tonnányi információval rendelkeznek. Rich Hofmann és Derek Bodner (The Athletic) szerint a Philly el fogja cserélni az offszezonban Al Horfordot és Josh Richardsont, a fiatal 3-D játékost, Matisse Thybulle-t is beletehetik valamelyik dealbe édesítőnek, míg a szabadügynök Alec Burksöt nem akarják majd megtartani. 

A Cleveland Cavaliers az 5. helyen választhat, és náluk Obi Toppin, a Dayton másodéves csatára az egyik jelölt. Chris Fedor (Cleveland.com) csapatközeli forrásokból úgy tudja, hogy a napokban a GM Koby Altman, a GM-helyettes Mike Gansey és a vezetőedző JB Bickerstaff is elutazik New Jersey-be, hogy egy privát edzésen nézze meg a játékost, és egy közös ebédet is terveznek, hogy jobban megismerjék Toppint. Fedor szerint másokkal is terveznek hasonlót, de további nevek egyelőre nem szivárogtak ki, azt ugyanakkor hozzátette, hogy Collin Sexton és Darius Garland kiválasztásánál is sokat nyomott a latban a személyes találkozó. 

George Karl szerint Carmelo Anthony-nak maradnia kellene Portlandben. Az Anthony-t a Denvernél hosszú évekig edző mester úgy látja, hogy kiváló a kommunikáció Melo és Terry Stotts vezetőedző között, ami azért nem mindig volt jellemző a korábbi állomáshelyein, emellett pedig egész egyszerűen jól illik a Portland csapatába, játékába. Ha új helyre megy, akkor ott ismét be kell épülnie a csapatba, és így Melo karrierje vége felé nem biztos, hogy jó döntés ilyet bevállalni. 

Luka Doncic 2019 decemberében írt alá a Jordan Brandhez és várhatóan 2021 májusában ki is jön az első, félig-meddig signature cipője: az Air Jordan 35 egy speciális változata, ami „Luka” névre fog hallgatni. Valószínűleg hamarosan saját kollekciót is kaphat a szlovén klasszis, mivel egyrészt megérkezett a ligaelitbe, másrészt nagyon népszerű: a mögöttünk hagyott szezonban a mezeladási listán a második helyen végzett, csak LeBron James tudta megelőzni. 

Egyéb hír is van cipőfronton: Stefan Bondy (New York Daily News) szerint a Nike-nál már saját cipősorozattal rendelkező csapattárs, Kevin Durant és Kyrie Irving közös projektbe kezd a gyártóval közösen, hogy egy közös cipő almárkát hozzanak létre. 

A végére pedig David Stockton maradt. John Stockton fiát nemrég választották meg a G-Liga játékos-szakszervezetének alelnökévé, de kérdés, hogy meddig tölti be ezt a posztot, mivel Puerto Ricóba igazolt a Mets de Guaynabo csapatába – a gárda múlt héten a korábban Houstonban szép éveket töltő Terrence Jonest is bejelentette. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus