Hírmorzsák 2020-11-04 (10:00)

Több játékos szerint is "elkerülhetetlen" a december 22-ei start – a tévék januári rajt esetén felülvizsgáltathatják a szerződéseiket. Eddig kevésbé szívesen látott hirdetői körök is megjelenhetnek, és második szponzorlogó is felkerülhet a mezekre. Leon Rose nyolc milliót keres, Morey viszont a legjobban fizetett döntéshozó Phil Jackson óta. John Lucas maradhat Houstonban, OKC-ben még mindig csak HC-jelöltek vannak. A Hornets Okungwut vinné, a Magic és a Celtics feljebb cserélne. A Raptors vezérkara átmenetileg Kaliforniába költözik. James és Jordan is pénzzel támogatta, hogy minél többen szavazhassanak Floridában. Towns megrázó videóban beszélt édesanyja eltávozásáról. Elhunyt a Suns társtulajdonosa és egy korábbi All-Star. 

Shams Charania (The Athletic) szerint továbbra is tárgyal a liga és a játékos-szakszervezet, és várhatóan csütörtök este vagy pénteken délelőtt szavaznak a játékosok arról, hogy elfogadják-e a december 22-ei szezonrajtot – a liga legkésőbb pénteken vár választ. Arról már többször esett szó, hogy az amerikai szakírók szerint a játékosok egy része, köztük nagy sztárok, például LeBron James sem nagyon szeretne ennyire korán elkezdeni játszani, ugyanakkor most több játékos is azt nyilatkozta név nélkül, hogy látva az egyeztetéseket és a társak véleményeit, „elkerülhetetlen” a december 22-ei rajt. A liga a tévés szerződések és az olimpia miatt is ezt preferálja a január 18-ai, MLK-napi start helyett: előbbi 72 meccses, utóbbi csak 60 meccses alapszakaszt jelentene, a játékosok a későbbi indulásnál még jobban le is lennének terhelve (14 kontra 24 back-to-back meccs csapatonként). A decemberi indulásnál július 22-én véget érne a playoff, így éppen nem ütközne a dátum az olimpiával (a kosártorna küzdelmei július 23-án startolnak). 

Utóbbi nem csak a játékosok részvétele, hanem a tévés szerződések miatt is fontos, mivel az NBA rosszul jönne ki belőle, ha az ötkarikás közvetítésekkel kellene versenyeznie. Ezzel kapcsolatban Charania is említi, hogy ha karácsony környékén nem indul el az alapszakasz, akkor a televíziós partnerek (ESPN, ABC, a TNT-t birtokló Turner Sports) felülvizsgáltathatják a szerződéseket – a 2016-17-es szezontól 2024-25-ig terjedő időszakra összesen 24 milliárd dollárért szerződtek le korábban a felek, a tét tehát nem kicsi, hiszen a deal nagyobbik része még hátravan. 

Az NBA egyébként azon is dolgozik, hogy több hirdetési bevételt generáljon a csapatoknak, így szóba került, hogy a sportfogadás, tömény szeszes italok és kaszinók területéről is érkezhetnek szponzorok, ami éves szinten 80-100 millió dolláros pluszt jelentene. Emellett az is felmerült, hogy egy második szponzorlogót is engedélyeznek a mezeken. 

Marc Stein (NY Times) két új vezető bérezését szellőztette meg: szerinte Leon Rose a New York Knicksnél évi 8 millió dollár körül kap, míg a frissen kinevezett Daryl Morey évi 10 millió dollár felett keres a 76ersnél a következő öt évben. Utóbbi Phil Jackson ötéves, 60 milliós szerződése óta a legmagasabb döntéshozói fizetés, de egyes források szerint Morey többet vihet majd haza, mint anno Jackson. 

John Lucas sokáig versenyben volt a Houston Rockets vezetőedzői posztjáért, de végül Stephen Silas lett a befutó – több hírforrás szerint azonban a felek hajlanak a megegyezésre, hogy megmarad korábbi, segédedzői pozíciójában. Lucas 2016 óta dolgozik a Houstonnál és rendkívül népszerű figura az öltözőben, nagyon kedvelik a játékosok. 

Az OKC szépen csendben továbbra is az egyetlen csapat, ahol még nincs új vezetőedző Billy Donovan távozása után, és egyelőre három fő jelöltről hallani: Will Hardy a Spurs és a Team USA segédedzője, Charles Lee a Bucks segédedzője, Mark Daigneault eddig is segédedzőként dolgozott a Thundernél. Mellettük Brian Keefe (szintén OKC) és Will Weaver (korábban 76ers és Nets segédedző, jelenleg Sydney Kings) is kalapban van, de kisebb esélyekkel. 

Kevin O’Connor (Ringer) úgy tudja, hogy a harmadik helyen választó Charlotte Hornets szerelembe esett Onyeka Okungwu játékával, és jó eséllyel a magasembert húzzák ki. Korábban az 1/1-re is esélyes James Wisemanről is lehetett hallani, de O’Connor szerint a Hornets inkább Okungwu-ra szavaz, akiből egy új Bam Adebayo fejleszthető – több forrás azt mondta egyébként a szakírónak, hogy jó néhány csapatnál ugyanígy gondolkodnak, és ha mindkét játékos elérhető lenne számukra, akkor a nigériai származású, de már Kaliforniában született erőcsatár-centert vinnék. 

Szintén O’Connor hozta le, hogy az Orlando Magic-nél megunták az állóvizet, és megpróbálnak feljebb cserélni a drafton, a cél pedig egy jó irányító, aki átveszi Markelle Fultz pozícióját. A Magic a 15. helyen választhat, jó néhány irányító prospect akad az idei börzén, a lottery-ben nagyon sok csapatnak jelenleg nincs szüksége ilyen játékosokra, de a 15. helyig várhatóan a játékmesterek javát így is elviszik, ezt szeretné megelőzni az Orlando. Ugyanebben az irányban mozog a Boston Celtics is, akik a 14., 26. és 30. picket birtokolják, de ennyi újoncra nincs szükségük, inkább beváltanák ezeket a jogokat egyetlen, de magasabban jegyzett fiatalra – több cserét is ajánlottak már más alakulatoknak, de egyelőre megegyezés még nem született. 

Josh Lewenberg (TSN) jelentette, hogy a Toronto Raptors gyakorlatilag teljes vezérkara, élén Masai Ujirivel Los Angelesbe költözik néhány hétre, mert így sokkal több újoncot tud megnézni, interjúztatni, mivel az ügynökök többsége Kaliforniába gyűjti össze az ügyfeleit. 

Magyar idő szerint ma 7 órakor Hawaii-n zárult le a 2020-as amerikai elnökválasztás, ezzel kapcsolatos, hogy LeBron James több más hírességgel együtt csatlakozott Michael Bloomberg, a korábban demokrata elnökjelöltségért induló milliárdos üzletember kezdeményezéséhez. Ennek során a csatatér-államnak számító Floridában 13 ezer személy helyett fizettek be olyan bírságot vagy büntetést összesen 27 millió dollár értékben, amelyek rendezése nélkül az érintettek nem szavazhattak volna. James alapítványa, a More Than A Vote 100 ezer dollárt adott, és Michael Jordan is hasonló mértékű adományt tett. 

Karl-Anthony Towns saját YouTube-csatornáján publikált egy közel 18 perces videót "The toughest year of my life" címmel, amiben nyíltan beszél arról, hogy élete megborzalmasabb pillanata volt, amikor arról kellett döntenie a családjával, hogy a koronavírus-fertőzés miatt reménytelen állapotba került édesanyját lekapcsolják a gépekről. Az orvosok azt mondták, hogy maximum 1-2 órát élhetett volna még az édesanyja, családtagjai közül pedig többen is folyamatosan beszéltek hozzá, vicces történeteket elevenítettek fel, így végül mosollyal az arcán távozott el. 

A végére két gyászhír maradt. 76 éves korában elhunyt a Phoenix Suns kisebb tulajdonrésszel rendelkező társtulajdonosa, Richard Heckmann – a többségi tulajdonos, Robert Sarver közleményében azt írta, hogy partnere filantrópikus alkata egy kiváló üzletember habitusával ötvöződött, ez emelte ki a tömegből.

65 éves korában elhunyt Eddie Johnson, aki 1980-ban és 1981-ben is kezdőként léphetett fel az All-Star Gálán, és kétszer az Év Második Védőötösébe is beválasztották. A villámgyors első lépése miatt csak „Fast Eddie”-nek becézett hátvéd szinte teljes karrierjét az Atlanta Hawksnál töltötte, az utolsó másfél évben fordult meg Clevelandben és Seattle-ben – 1987-ben, mindössze 32 évesen ért véget a karrierje, miután az NBA örökre eltiltotta kokain használata miatt. Johnson később sem talált vissza a helyes útra, 2008-ban életfogytiglant kapott kiskorú megrontásáért, a halál is a börtönben érte. (Nem tévesztendő össze az 1959-es születésű Eddie Johnsonnal, aki 1989-ben az Év Hatodik Embere lett és 1981-1999 között 1199 alapszakasz-meccsen több mint 19 ezer pontot szerzett). 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus