Hírmorzsák 2020-11-21 (19:50)

Fred VanVleet négy évre aláírt Torontóba 85 millióért, Gordon Hayward a Hornetshez ment szintén négy évre, 120 millióért. Avery Bradley-t a Heathez csábította Jimmy Butler. George Hill is Oklahomában köthet ki. A Lakers maximum 12 milliót adhat KCP-nek. A liga egyik legjobb csereirányítóját szerezte meg a Milwaukee, Bobby Portis is náluk folytatja. A Grizzlies, a Magic és a Mavericks régi csereirányítójára “utazik”, a Wizards Raul Netót, a Hawks Kris Dunnt igazolja le. Monte Morris szerződését garantálták, küszöbön az idő előtti hosszabbítása Denverben? Mo Harkless kevesebb pénzért ír alá Miamiba. Denzel Valentine aláírta Bulls QO-jét. Kanter választhatott, hogy Memphisbe vagy Portlandbe akar kerülni. A LAC Tristan Thompsont nézegeti? Kanadai szupertehetséges hátvédet húzott be az Orlando. 

Frissítés (20:35): A Hornets elköszön Nicolas Batumtól egy waive-and-stretch keretében, mivel helyet kell csinálnia Gordon Hayward új szerződésének. Batum ötéves, 120 milliós kontraktusának utolsó évébe lép, a Charlotte elengedi a játékost és a hátralévő egy évre vonatkozó, valamivel több, mint 27 milliós bérét három részletben számolja el a sapka alatt. Így a 2020/21-es évadban a 27 millió helyett csak kicsivel több, mint 9 millió dollárral nyomja csak a sapkát, 18 millió felszabadul, ami az eredetileg is meglévő, 19 millió dolláros sapka alatti hellyel együtt már lehetővé teszi Hayward szerződtetését. 

Frissítés (20:10): Jae Crowder is új otthonra talált, a Miamiból távozó kiscsatár a Phoenix Sunshoz írt alá három évre, körülbelül 30 millió dollárért - a mid-levelt használta a Suns. Crowder szeretett volna maradni Miamiban, a Heat is megtartotta volna, de csak egyéves szerződésben gondolkodtak, ami Crowdernek kevés volt. A Mavs, a Clippers, a Wolves és a Hornets is érdeklődött iránta Michael Scotto (Hoopshype) szerint, de egyikük sem tudott olyan ajánlatot tenni, mint a Phoenix. 

19:50: Megvan Fred VanVleet régi-új csapata, a hátvéd aláírt a Toronto Raptorshoz, méghozzá négy évre összesen 85 millió dollár értékben, amelyből az utolsó év játékosopciós - Shams Charania (The Athletic) hozta le a hírt. Michael Grange (SportsNet.ca) szerint a kontraktus 21.25 millió dollárról indul, viszont némileg szokatlan módon a második évben 8 százalékkal csökken - ez ad majd a Torontónak egy kicsit nagyobb mozgásteret 2021 nyarán. A "négy év - 85 millió dollár" ugyanolyan szerződés, mint amit Malcolm Brogdon kapott tavaly nyáron, és pár hónapja már arról lehetett hallani, hogy VanVleet számára Brogdon szerződése a viszonyítási pont. 

Egy másik nagy név, Gordon Hayward is elkelt - a Pacers és a Celtics nem tudott megegyezni, a kiscsatár így négy évre aláírt a Charlotte Hornetshez, 120 millió dollár körüli összegért, hozta le Adrian Wojnarowski (ESPN). Hayward 2014-ben egyszer már aláírt a Charlotte-hoz korlátozott szabadügynökként, de akkori csapata a Utah Jazz meccselte az ajánlatot. 

Avery Bradley is elkelt, a Miami Heatnél folytatja két évre, 11.6 millió dollárért a Lakerstől távozó hátvéd. Charania szerint Jimmy Butler, a gárda vezére mindent megtett, hogy Floridába csábítsa Bradley-t. 

Wojnarowski szerint tovább bonyolódik a Jrue Holiday-csere: elképzelhető, hogy George Hill szerződését is átveszi az Oklahoma City Thunder, ráadásul a Pelicans is kidobna egy ballasztot, Darius Miller hétmilliós, jövő nyáron lejáró kontraktusát - utóbbit egyébként még garantálttá kell tennie a Pelicansnek, hogy megfeleljen a csere követelményeinek. A Thunder természetesen nem ingyen tesz szívességet, a Wizards 2023-as második körös, illetve a Hornets 2024-es második körös draftjoga is Sam Prestiékhez menne. Bobby Marks (ESPN) annyit tett hozzá a történethez, hogy Steven Adamsnek le kell mondania a trade kickeréről, hogy a csere pénzügyi oldala működjön. 

Szintén a capguru Marks írta meg, hogy a Los Angeles Lakersnek nagyjából 12 millió dolláros mozgástere van a Kentavious Caldwell-Pope-nak adandó ajánlatánál, mivel ekkor maradna elegendő helye a a majdnem 139 millió dolláros hard cap alatt, hogy minimum szerződésű játékosokkal teljesen feltöltse a keretét. Az is megoldható, hogy KCP-t sign and trade keretében elcserélik, mivel az ekkor életbe lépő hard cap szigorítás már eleve adott. 

Magas posztokon erősít a Milwaukee Bucks, Bobby Portis érkezik, jelentette Shams Charania (The Athletic). Pontos összeget még nem tudni, de az biztos, hogy kétéves kontraktust kötnek, a második év játékosopciós, valószínűleg a bi-annual kivételt használják majd. A New York Knicks hívhatta volna le Portis opcióját a 2020/21-es évadra, de ezt nem tették meg, így korlátozás nélküli szabadügynökké vált a korábban Chicagóban kosarazó erőcsatár-center - egyes hírek szerint a Knicks is visszaigazolta volna, de végül inkább a bajnokesélyes Bucksnál próbálja ki magát. 

A Bucks hátvédposzton is erősít, az Orlandótól távozó DJ Augustinnel egyeztek meg - 3 évre 21 millió dollárt kap a liga egyik legjobb csereirányítójának számító Augustin. A hátvéd nem csak megbízhatóan tud irányítani és bontani, de korábban 40% környékén triplázott, jó eséllyel Bogdan Bogdanovics tervezett szerepkörét kell majd ellátnia. 

A Memphis Grizzlies visszaigazolta saját korlátozott szabadügynökét, De’Anthony Meltont, méghozzá négy évre, összesen 35 millió dollárért, hozta le szintén Charania. A 2018-as draft 46. választottjának Early Bird jogai a Grizzliesnél voltak, így nem kellett mid-levelből leigazolni - az első hírek szerint a szerződése első évében 9.6 milliót keres, így valószínűleg legalább egy csapatopció akad benne, nem végig garantált. 

A Washington Wizards csereirányítót szerzett a brazil Raul Neto személyében - Neto legutoljára a Philadelphia 76ers-nél töltött be hasonló szerepkört. Jeff Zilgitt (USA Today) szerint a megállapodás egyéves veteránminimumról szól. 

Az Orlando Magic visszaigazolta Michael Carter-Williamst - két évre, évi 3 millió dollár környékén egyeztek meg a felek, és végig garantált a szerződés, nincs benne sem játékos-, sem csapatopció a második szezonra. 

A Dallas Mavericks JJ Barea visszaigazolását tervezi, a klublegendát valószínűleg egy évre, veteránminimumért tartanák meg. 

Az Atlanta Hawks is a backcourtben erősített, Kris Dunnt szerezték meg két évre összesen 10 millió dollárért - a második év játékosopciós, hozta le Adrian Wojnarowski (ESPN). A Hawks  sokat nem kockáztat Dunn-nal, de nagyot nyerhet, hiszen a liga egyik legjobb periméter-védőjeként papíron kifejezetten jól illik Trae Young mellé, lesz egy éve ezt a gyakorlatban is igazolni. A Hawks-t korábban hírbe hozták Bogdan Bogdanoviccsal és Rajon Rondóval is, főleg utóbbi leigazolása lesz ezek után picit kétséges. 

Még egy csereirányító sorsa dőlt el, egyelőre átmenetileg, de lehet, hogy hosszú távon is. A Denver Nuggets garantálttá tette Monte Morris szerződésének utolsó évét, ami lehetővé teszi, hogy idő előtt hosszabbítsanak vele - erre egyébként mindkét fél hajlik, várhatóan meg tudnak egyezni a szezon kezdete előtt. Morris új szerződése az átlagkereset 120%-áról indulhat, nagyjából négy évre összesen 53-54 millió dollárért írhat alá. 

A Miami Heat megtalálta Derrick Jones Jr. utódját, a veterán Maurice Harkless érkezik egy évre veteránminimumért, tudta meg Wojnarowski. A szakíró szerint a 27 éves kiscsatár jövedelmezőbb ajánlatokat dobott vissza, inkább egy élcsapatban akar eltölteni egy évet, hogy jövőre újra tesztelni tudja a piacot. Harkless az előző szezonban 50 meccsen kezdett a Clippersben, majd New Yorkba cserélték, és a Knicksben fejezte be az évadot. 

Charania jelentette, hogy Denzel Valentine aláírta a Chicago Bulls qualifying offerét, így a következő szezonban 4.64 millió dolláért maradhat Chicagóban, és gyakorlatilag nem cserélhető el az évadban. Korábban voltak olyan információk, hogy Arturas Karnisovas szakmai elnök nagyra tartja Valentine dobókészségét, valószínűleg ezért is adtak neki minősítő ajánlatot. 

A Boston Celtics felajánlotta Enes Kanternek, hogy választhat: Memphisbe vagy Portlandbe szeretne menni, a török center pedig korábbi klubja mellett döntött, így került a Blazershez. 

Miután Harrellről lemaradt a Clippers, Tristan Thompsont nézegetik, aki újra összeállhat Tyronn Lue-val - Chris Fedor (Cleveland.com) a forrás. 

Az Orlando Magic a Michigan Egyetem végzős centerét, Jon Teskét igazolta le, valószínűleg Exhibit 10 kontraktussal. A Los Angeles Clippers hasonló szerződést köt Malik Fitts-szel, a Saint Mary’s 40% felett triplázó csatárával. A városi rivális Los Angeles Lakers az Oregon State 24 éves hátvéd-kiscsatárának, Tres Tinkle-nek ad ilyen lehetőséget. 

Végül a Magic maradt, amely egy two-way-t is kiosztott a kanadai hátvédnek, Karim Mane-nak. A játékos eddig hazájában játszott és a járványhelyzet miatti bizonytalanság miatt nem tudott részt venni a Nike Hoop Summiton - egyébként az U19-es világbajnokságon nagyszerűen játszott tavaly nyáron, lehet, hogy egy nagy tehetséget fogott ki az Orlando. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus