Hírmorzsák 2020-12-04 (9:45)

Brogdon nyerte a J. Walter Kennedy Citizenship Awardot. Harden inkább Wallt szerette volna csapattársnak, de a fő célja továbbra is a Nets, a Rocketsnál most kap egy kis időt. Wall és Westbrook is elégedett a cserével, utóbbira nem akadt másik komoly érdeklődő. Március 25-e lehet a cserehatáridő, 15-re emelhetik az aktív rosterhelyek számát. Dr. Fauci szerint lehetséges, hogy júliusban már teltházas meccsek legyenek. A Lakersnél duplázásra és Davis MVP-díjára számítanak, Davis szerint addiktív a bajnoki trófea. Jimmy Butlerre nagyon vigyázni fognak, nem akarják túlterhelni. Jokicsot nem érdeklik a vélemények és más csapatok, saját magukra akar fókuszálni, elégedett az offszezonnal. Howard elismerte, hogy ő hibázott a Lakers-es tweetnél. Jrue Holiday-nek imponált a Bucks csere körüli magatartása, extra keménységre számít a csapattól a szezonban. Játékosmozgás a Thundernél. Brian Shaw-t nagyon emlékezteti Jalen Green Kobe Bryantre.  

Malcolm Brogdon kapja a J. Walter Kennedy Citizenship Awardot a 2019/20-as évadban, erről döntött a kosárlabda-szakírók szövetsége. Az NBA második komisszárjáról elnevezett trófeát minden évben az a játékos, edző vagy erőnléti edző kapja meg, aki a legtöbbet és a legelkötelezettebben tette a közösségért. Az Indiana Pacers hátvédje mellett Jrue Holiday, Kevin Love, Josh Okogie, illetve a Hawks vezetőedzője, Lloyd Pierce volt még a jelöltek között. A díjnál a csapatok jelölik ki, hogy kiket tartanak érdemesnek az elismerésre, a szakírók szövetségének elnöksége jelöli ki az öt finalistát, akik közül a több, mint 200 fős tagság kiválasztja a végső győztest. Brogdon folyamatosan tevékenykedik az oktatás, nemek közötti és egészségügyi egyenlőség területén, támogatta a büntetőjogi és szavazójogi reformokért küzdőket, idén júliusban pedig létrehozta saját családi alapítványát. 

A tegnapi nap egyik legfontosabb híre Russell Westbrook és John Wall cseréje volt, ezzel kapcsolatban van egy kisebb hírcsokor. Adrian Wojnarowski (ESPN) beszélt arról, hogy tudomása szerint James Harden inkább John Wallt preferálta csapattársnak, mint Russell Westbrookot, ezután történt meg a csere, hozzátéve, hogy a korábbi MVP fő célja továbbra is az, hogy Brooklynba cseréljék. Wojnarowski szerint a cserében nincs semmi új, az elmúlt években ugyanígy Harden preferenciái alapján cserélték oda Chris Pault, majd cserélték el Westbrookra. A szakíró szerint jelenleg nincs jó kapcsolatban a Houston és Harden, ugyanakkor Hardennek még két éve van hátra a szerződéséből, és a csapatnál azért abban bízhatnak, hogyha Wall újra All-Star forma közelébe kerül, akkor változhat Szakáll álláspontja. Wojnarowski szerint egyébként Wall és Westbrook is elégedett azzal, hogy hová cserélték őket. 

Egy másik ESPN-es nagyágyú, Zach Lowe arról beszélt podcastjében, hogy újra és újra hangsúlyozni kell:  egyszerűen nem volt piac Russell Westbrookra. A Clipperst nem érdekelte, a Knicks csak úgy vette volna át a szerződését, ha kapnak mellé más értéket is, a Hornets-féle szálról pedig fogalma sincs, honnan ered, az ő köreiben soha nem hallottak a Hornetsről. 

Stephen Silas, a Houston új vezetőedzője egyébként annyit mondott, hogy ő személy szerint most ad Hardennek egy kis szabad teret, mert erre van szüksége, hogy át tudja gondolni, mit akar, mik a lehetőségei. Ha Harden marad, a szerepköre nem nagyon fog változni, sokat lesz nála a labda, a csapat megmaradt részének szerepkörét sem nagyon akarja megváltoztatni, a frissen érkező John Wall, DeMarcus Cousins és Christian Wood a meglévő maghoz adhat hozzá nagyon sok opciót támadásban és védekezésben is - rengeteg lehetőség van, ami miatt mindenki nagyon izgatott a csapat környékén. Marc Stein (NY Times) jelentése szerint egyébként Harden még nem érkezett meg Houstonba az egyéni edzésekre. 

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy a cserehatáridő máricus 25-én lehet, az NBA ezt nyújtotta be a tulajdonosi tanácsnak ,akiknek még jóvá kell hagyniuk. Mint ismert, az All-Star szünet (All-Star hétvége nélkül) március 5-10. között lenne, a szezon második fele pedig március 11-én indul a tervek szerint. Wojnarowski arról számolt be, hogy a liga 13-ról 15-re emelné fel a csapatonként egyszerre aktív státuszba helyezhető játékosok számát, tekintettel a vírushelyzetre - ez szintén még jóváhagyásra vár a tulajdonosok részéről. 

Dr. Anthony Fauci, az Egyesült Államok elsőszámú járványügyi vezetője úgy nyilatkozott a Yahoo! Sportsnak, hogy nagyon közel állunk ahhoz, hogy júliusban, a playoff utolsó szakaszában már teltházas meccseket játsszanak a csapatok. Fauci szerint a kiemelt prioritású állampolgárokat december vége és március között beoltják, majd a vakcina elérhetővé válik mindenki számára, és április-június között megtörténhet annyi oltás, hogy júliusra teljesen megnyithassák a sportlétesítményeket. Kiemelte, hogy ehhez viszont az szükséges, hogy sok ember beoltassa magát - ugyanez igaz az NFL-re is, csak így lehet ismét teltházas meccseket rendezni jövő szeptembertől. 

A két nagydöntős csapatnál is voltak videokonferenciák, ezekből szemezgetünk. Jared Dudley szerint csapattársa, Anthony Davis abszolút MVP-esélyes, mert tehetséges és elkötelezett, úgy is fog játszani - ő már nem csak a jövő, hanem a jelen is. Markieff Morris azzal egészítette ki, hogy a világ legjobb játékosa vezette őket, náluk van a második legjobb is - nem is akar különbséget tenni, inkább két opció, 1A és 1B van náluk. A csapat célja idén egyértelműen a duplázás, Kentavious Caldwell-Pope szerint LeBron Jamesszel a fedélzeten nem is lehet más, Anthony Davis pedig arról beszélt, hogy amikor nagyon örült a nyugati döntő után, James annyit mondott neki, hogy majd amikor bajnokok lesznek, ez az érzés még erősebb lesz - amióta nyertek, azóta csak a bajnoki címre tud gondolni, ez a célja. A bajnoki trófea függőséget okoz, újra át akarja élni az érzést, és egy új sírós mémet akar, amit aztán az emberek mindenfelé használnak. A Miami Heatnél Erik Spoelstra arról beszélt, hogy extrém rövid a két szezon közötti szünet, de ezt el kell fogadni azoknak, akik az előző évadban sokáig jutottak. A korábbi bajnokoknak is június közepén ért véget a küzdelem és szeptember végén már edzeni kellett, annyira sokban nem különbözik azért a mostani helyzet már ezen a szinten - ami ugyanaz, hogy azok a csapatok, amelyek nem jutnak vagy nem akarnak messzire jutni, ugyanúgy elég időt kaptak a pihenőre. Jimmy Butlerről azt mondta, hogy nem várható már el tőle, hogy annyi percet játsszon, mint a 20-as évei elején Chicagóban, és óvatos perclimiten lesz 2020-21-ben, nem akarják túlterhelni. Pontosan látják, hogy milyen fizikai és mentális terhelést vállalt be Butler az előző évad végén a buborékban, de ez egyszerűen nem fenntartható. 

A konferenciadöntőben vesztes Denver Nuggets centere, Nikola Jokics elmondta, hogy őket nem igazán érdekli, hogy arról szóltak a hírek, hogy a Clippers hogyan kapott ki, és nem arról, hogy a Nuggets hogyan nyert a második körben - nem kaptak túl sok tiszteletet, de tesznek ezekre a véleményekre, ők pontosan tudják, mit értek el és mire képesek. Jokics szerint felesleges foglalkozniuk a Lakers-szel, ők eddig is jók voltak és ezután is jók lesznek, inkább magukkal foglalkoznak - úgy látja, hogy a csapat körüli változásokra szükség volt, kellettek új arcok, új energiák, új egyéniségek, és nagyon kíváncsi, hogyan illenek majd össze a puzzle-darabok. Ő személy szerint borzasztó sokat tanult az előző playoffból, sok területen (jobb dobások, agresszivitás) úgy érzi, hogy felnőtt. Tim Connelly, a Nuggets szakmai elnöke annyit tett ehhez hozzá, hogy Michael Porter Jr.-nak szintet kell lépnie, ez az ő nagyon-nagyon "rosszul leplezett titkos" céljuk a jövőre nézve. 

Dwight Howard tisztázta, hogy a szabadügynök-piac nyitásakor közzétett tweetje, amelyben azt írta, hogy visszatér a Lakershez, abszolút az ő hibája - úgy gondolta, hogy ez fog történni, ugyanakkor semmiféle konkrét ajánlata nem volt a Lakerstől, amire ezt alapozhatta volna. Később sem kapott ajánlatot, és megértette, hogy ez már az NBA üzleti része, a csapat azt teszi, ami számára a legjobb - egyáltalán nem neheztel ezért a franchise-ra, sőt kifejezetten hálás, hogy esélyt adtak neki bajnoki címet nyerni. 

Jrue Holiday is online sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, hogy nem akar hazudni, elképesztően imponált neki, ahogyan a Milwaukee Bucks minden lehetséges értékét felajánlotta érte. Esélyt akar a bajnoki gyűrűre, ezért mindent meg is tesz, és nagyon bízik benne, hogy a csapattársai szemében ugyanezt fogják látni. Ellenük mindenkinek nagyon meg kell majd szenvednie minden pontért, a túloldalon pedig szerinte hasonlóan jó fit lesz, mint védekezésben: képes kinyitni a pályát Giannisnak és Middletonnak, ugyanakkor a helyzeteket is tud kreálni a többieknek. Ebben a szezonban azt várja, hogy az egész csapat extra keménységet képes belevinni a meccsekbe - eddig is kemény volt a Milwaukee, de ő azért van itt, hogy ezt tovább növelje. 

Történt egy-két igazolás is tegnap, a Thunder leszerződtette Chasson Randle-t - a 27 éves irányító 2016 és 2020 között összesen 78 meccsen lépett pályára az NBA-ben, legutóbb a Warriorsban kapott három mérkőzést. A hátvéd 2018-ban spanyol bajnokságot és Euroligát is nyert a Real Madriddal, de komolyabb szerepet abban a csapatban sem kapott. Az OKC emellett leigazolta Melvin Frazier Jr.-t, miután kitette keretéből Antonius Clevelandet. A Charlotte Hornets A sapka alatti helyből igazolta le egy évre Bismack Biyombót, 1.5 millióról indul Vernon Carey Jr. és 1 millióról Nick Richards újoncszerződése, így további 4 millió dollárnyi sapka alatti helye van a csapatnak igazolásra. 

Végül Brian Shaw maradt, aki jelenleg a G-Ligában a fiatal tehetségeket összegyűjtő Ignite vezetőedzője, és együtt dolgozik a jövő évi draft legelejére várt Jalen Greennel. Shaw, aki annak idején három bajnoki címet nyert Kobe Bryant játékostársaként, majd kettőt segédedzőként, azt mondta, hogy Green nagyon emlékezteti egykori harcostársára abban, hogy időnként meg kell óvni saját magától, annyira túlzásba viszi az edzést - meg kell vele értetni, hogy nem nyüstölheti a testét a hét minden napján, időnként pihentetni kell. Shaw szerint ez egy borzasztó fontos jellemvonása Greennek, akinek kiváló a lábmunkája, az atletikus képességei és emellett nagyon magas szinten edzhető, minden megcsinál, amit kérnek tőle. Bryanthez hasonlóan a középiskolás bajnokságokban nem tudott megtanulni néhány nagyon fontos alapot, ezeket fogják belesulykolni az előttünk álló évadban - ha ez sikerül, akkor a csapat körül egybehangzó vélemény, hogy nagyszerű karrier elé néz a 195 centis hátvéd. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus