Hírmorzsák 2020-12-11 (10:00)

Javultak a tesztelési adatok, néhány részlet az NBA protokolljából. A Wolves kirúgta Scott Layden GM-et. Westbrook bizalma júliusban bicsaklott meg a Houstonnal szemben? Harden először kapott nemleges választ egy kérésére a Rocketsnál – Morey valószínűleg megérezte, hogy Harden menni akar, ezért mondott fel. Irvinget és a Netset 25 ezer dollárra büntette a liga. A Bucks Spencer Dinwiddie-t is megpróbálta leigazolni. Wiseman és Green valószínűleg kihagyja a teljes előszezont. Gar Forman a Pelicansnél. Masai Ujiri anno draftolni akarta Giannist. A Lakerst érdekelné Trevor Ariza, de csak ha kivásárolták. Az OKC szerződtette a francia Theo Maledont. Gary Trent Jr. kockáztat, nem ír alá idő előtt. TJ Warren kellemetlen sérüléssel küzd. 

Arról tegnap este már beszámoltunk, hogy Paul George négy évre 190 millió dollárért hosszabbított a Clippersnél - részleteket itt olvashattok

Az NBA tesztelési procedúrájának részletei derültek ki – Shams Charania és Fred Katz (The Athletic) szerint egy komplett saját tesztelési rendszert állít össze a liga, amely során minden egyes nap minden csapatot tesztelnek. Az otthon tartózkodó csapatnál 30 perc alatt meglesznek az eredmények, az úton lévő csapatoknál 90 perc alatt. Ha a napi első teszt technikai okok miatt nem sikerülne, akkor 30 perc múlva egy újabbat kell elvégezni, amíg egyértelmű eredményt nem kapnak. Az elmúlt egy hétben egyébként az 541 elvégzett tesztből 8 volt pozitív, ami javulást mutat az előző heti adatokhoz (48/546) képest. A Hornets játékosa, Malik Monk felgyógyult a fertőzésből és megkezdheti az edzéseket. 

A Minnesota Timberwolves és GM-je, Scott Layden útja elváltak, írta meg Jon Krawczynski (The Athletic). Laydent még Tom Thibodeau-tól örökölte meg Gersson Rosas szakmai elnök, 1999 és 2003 között a New York Knicks GM-jeként dolgozott. Layden egyébként ismert NBA-família képviselője, karrierjét még a Utah Jazznél kezdte a nyolcvanas években, ahol édesapja, Frank Layden vezetőedzőként és GM-ként is dolgozott – az idősebb Layden 1984-ben Év Edzője és Év Vezetője-díjat nyert egyszerre, draftolta John Stocktont és Karl Malone-t, illetve ő nevezte ki Jerry Sloant is vezetőedzőnek a saját helyére, gyakorlatilag lerakta a „klasszikus” Jazz alapjait. 

Henry Abbott (TrueHoop) hozta le, vagyis a helyén kell kezelni az infót, hogy Russell Westbrook a július eleji újraindulás idején csalódott a Rocketsban, méghozzá a koronavírus nem megfelelő kezelése miatt. Westbrook június végéig Los Angelesben tartózkodott, ahol nagyon odafigyelt a védekezésre, mivel több generációval lakik együtt, amikor viszont megérkezett az edzőtábor kezdetére, azt látta, hogy Houstonban nem igazán foglalkoznak megfelelően a megelőzéssel. Ennek többször hangot is adott, de nem történt semmi, és Westbrook el is kapta a vírust Houstonban, ami miatt heteket kellett kihagynia, majd izomsérülést is szenvedett a buborékban. 

Arról tegnap írtunk, hogy James Harden már Miamiba vagy Milwaukee-ba is szívesen eligazolna, nem ragaszkodik Brooklynhoz. Ehhez kapcsolódik, hogy Tim MacMahon (ESPN) azt mondta az ESPN podcastjében, hogy beszélt korábbi houstoni alkalmazottakkal, akik megerősítették, hogy korábban Harden soha nem hallotta azt a választ egy igényére Houstonban, hogy „nem” – számos másik csapat sztárjához hasonlóan hozzá alakították az edzésmenetrendet, az utazási tervet, kivehetett szabadnapokat és elruccanhatott Las Vegasba amellett, hogy a csapatot is folyamatosan az ő igényei szerint alakították. A Rocketsnál először most hallotta ezt a választ, amikor a klubvezetés megmondta neki, hogy nem fogják elcserélni Brooklynba, ha nem kapnak érte megfelelő ellenértéket. Charania szerint a Houstont nem érdekli olyan csomag, amiben nincs benne Kyrie Irving vagy Kevin Durant.

Szintén Tim MacMahon és Brian Windhorst hozta le podcastben, hogy Daryl Morey valószínűleg tudott arról vagy erősen sejthette, hogy James Harden szeretne távozni Houstonból, és ezt nem akarta megvárni, ezért ugrott ki először a zuhanó repülőgépből. 

Kyrie Irvinget és a Brooklynt is megbüntette az NBA 25 ezer dollárra, mivel a játékos nem állt a riporterek rendelkezésére a legutóbbi médianapon, amivel megszegte a CBA vonatkozó szabályát. Irving egy hete jelentette be, hogy nem fog nyilatkozni a következő szezonban a média képviselőinek, csak nyilatkozatokat ad ki, hogy a mondanivalója pontosan legyen közvetítve. 

A Los Angeles Lakers két sztárja, LeBron James és Anthony Davis jó eséllyel nem lesz ott az előszezon nyitómeccsén a Clippers ellen, míg Steve Kerr azt jelentette be, hogy a Golden State Warriorsnál Draymond Green és az 1/2-es James Wiseman valószínűleg a komplett előszezont kihagyja. Utóbbiaknál az ok minden bizonnyal koronavírus-fertőzés, mivel december 1-én jelentették be, hogy a GSW két meg nem nevezett játékosa elkapta a betegséget, Green és Wiseman pedig eddig még nem vett részt a csapat edzésein. 

A New Orleans Pelicans leigazolta a Chicagóból dicstelenül távozó korábbi GM-et, Gar Formant. Forman két évtizedet dolgozott a Bullsnál, 2009-től GM-ként, idén vált meg tőle a franchise – a Pelicansnél speciális tanácsadói szerepkörben alkalmazzák majd a scouting területén a David Griffin elnökkel régóta jó kapcsolatot ápoló szakembert. 

A Milwaukee Bucks meg akarta szerezni a Brooklyn Nets hátvédjét, Spencer Dinwiddie-t, írta meg Charania. Korábban ismert volt, hogy a Bucks Bogdan Bogdanovicsot, illetve Victor Oladipót is megpróbálta megszerezni, mielőtt végül sikerült átigazolnia Jrue Holiday-t. 

A Toronto Raptors saját dokusorozatában, az Open Gymben az elnök Masai Ujiri mesélt arról, hogy 2013-ban minden követ igyekezett megmozgatni, hogy ledraftolhassa Giannis Antetokounmpót. Több cserét igyekeztek összehozni, hogy szerezzenek egy jó helyre szóló picket, a sajátjukat ugyanis korábban Houstonba postázta az előző GM, Jerry Colangelo a Kyle Lowry-ért adott csomagban – végül nem jártak sikerrel, és ezt azóta is kicsit bánja. 

Szintén Charania jelentette, hogy a Los Angeles Lakers szeretné leigazolni Trevor Arizát veterán minimummal, ha a kiscsatár szerződését a szezon során kivásárolják. Ariza nagyon zaklatott offszezonon van túl, jelenleg úgy tűnik, hogy a Thundernél kezdi meg a szezont, de szinte biztos, hogy nem ott fogja befejezni. Ariza korábban már megfordult a Lakersnél, 2009-ben a bajnoki címet nyerő csapat kezdőötösében fontos szerepet is kapott. 

Ha már Thunder, az Oklahoma négyéves szerződést adott az idén második körben draftolt francia hátvédjének, Theo Maledonnak – a mid-level egy részéből kiosztott kontraktus összesen 7.8 millió dollárról szól, ebből az első két év 2-2 milliója garantált, a negyedik év pedig csapatopciós. Nem történt meglepetés, a Denver Nuggets lehívta Michael Porter Jr. újoncszerződésének negyedik évét, így a csatár 2022 nyaráig a csapatot erősítheti.

A Portlandnél Gary Trent Jr. nem akar idő előtt hosszabbítani, inkább végigjátssza a 2020-21-es évadot és 2021 nyarán korlátozott szabadügynökként teszteli a piacot – ez egyébként várható volt azok után, hogy a Klutch Sports-szal szerződött le, Rich Paulékra nem jellemző korai hosszabbítások kötése. 

A Pacersnek nem indul jól a 2020-21-es szezon, hiszen a hat-nyolc hétre kidőlő Brian Bowen után egy nagyon fontos láncszem, TJ Warren is kiesik 1-2 hétre a felkészülés legfontosabb időszakában a buborékban élete formájában kosarazó csatár a talpínszalagjával (plantar fasciitis) bajlódik, ami a legtöbbször igen makacs sérülés. A New York Knicksnél Austin Rivers dőlt ki ágyékhúzódással, a Chicago Bullsnál pedig Denzel Valentine combhajlító-húzódással. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus