Hírmorzsák 2021-01-26 (9:30)

Ma egy éve hunyt el Kobe Bryant, Larry Nance Jr. jelentős összeget adományozott egy clevelandi magyar étteremnek, Nikola Jokic és Joel Embiid voltak az elmúlt hét legjobbjai, talán mégis lesz idén All-Star gála, a Brooklyn továbbra is magasembert keres, Paul George és Kawhi Leonard is kontaktkutatásba esett, Steve Kerr változtatott a kezdő ötösén, szerencsére nem súlyos Domantas Sabonis sérülése.

Ma egy éve, hogy helikopter-balesetben életét vesztette a liga elmúlt évtizedeinek egyik legmeghatározóbb játékosa, Kobe Bryant. A Los Angeles Lakers ikonja tizenhárom éves lányával és még hét másik személlyel együtt tartózkodott a fedélzeten, amikor máig tisztázatlan körülmények között, ködös időben, a rossz látási viszonyok miatt egy hegyoldalnak ütköztek, éppen akkor, amikor a kosaras által alapított Mamba Sports Academyre tartottak. Természetesen már a január 25-i játéknapon is szinte minden mérkőzés előtt megemlékeztek a Black Mambáról, a liga számos játékosa nyilatkozott arról, hogy továbbra is felfoghatatlan számára az, ami azon a végzetes januári reggelen történt. Az egyik legszebb visszatekintés azonban továbbra is jó barátja, Pau Gasol nevéhez fűződik, aki 2020. szeptember 13-án született kislányának, az Elisabet Gianna Gasol nevet adta, s a miértre csak a napokban válaszolt az ESPN megkeresésére. „Ez nem csak Gianna és Kobe emléke előtt tiszteleg, hanem arra is utal, hogy ők mindig jelen lesznek az életünkben. Közöttünk nem csak egyfajta baráti kapcsolat volt, én a családomként tekintettem rájuk és ők is ránk, ez pedig mindennél többet jelent” - mondta Gasol.

A minap egy nem mindennapi történet látott napvilágot Vujity Tvrtko közösségi oldalán, amely a clevelandi Balaton Étterem megmentéséről szól. A pontosan hatvannégy éve alapított vendéglő a COVID-19 okozta negatív gazdasági hatások miatt a csőd szélére került, megmentéséért a tulajdonosok adománygyűjtő akcióba kezdtek, s itt kapcsolódott be a történetbe az NBA. A felhívásra 638 ember küldte el kisebb-nagyobb adományát, amikor egyszer csak megjelent a Cleveland Cavaliers sztárja, Larry Nance Jr., aki szintén egykori NBA-csillag- édesapja közvetítésével 10.000 dollárt adott azért, hogy a jövő héten is kapható legyen Ohióban a fokhagymás lángos, a marhalábszárpörkölt és a gulyásleves.

A Denver Nuggets mindenese Nikola Jokic és a Philadelphia 76ers magasembere Joel Embiid lettek a hét játékosai nyugaton és keleten. Jokic meccsenként átlag 29 ponttal, 14,7 lepattanóval és 6,7 gólpasszal vezette 3-0-s teljesítményre övéit, míg Embiid 37,7 pontot és 11,7 lepattanót jegyzett a Philly szintén 3-0-s menetelésében.

Az NBA és a játékos-szakszervezet, az NBPA tárgyalni kezdett annak kapcsán, hogy esetlegesen márciusban mégis tető alá hozzák az All-Star hétvégét vagy minimum a főmeccset. A hírek szerint az esemény házigazdája Indianapolis helyett Atlanta lenne, bár Adrian Wojnarowski túl sok plusz információt nem tudott meg, csupán annyi bizonyos, hogy a rendezvényt összekapcsolnák egy társadalmi szerepvállalással illetve, hogy a játékosok részéről a Phoenix Suns irányítója, Chris Paul állt a kezdeményezés élére.

A Brooklyn továbbra is magasembert keres a piacon, hisz mint ismert a James Harden csere kapcsán eléggé kiürültek a festék alatt, ami a védekezésükön is meglátszik. A legfrissebb pletykák szerint a Nets Clevelandben próbálkozik, s bár felmerült Kevin Love neve is, az ő bérpapírját elnézve ez egy megoldhatatlan feladatnak tűnik, így „B”-opcióként JaVale McGeet szeretnék magukhoz édesgetni, aki viszont az éppen a fentebb említett csere következményei, pontosabban Jarrett Allen érkezése miatt szorult hátrébb a rotációban.

Sajnos nem telik el úgy nap, hogy a koronavírus-helyzet ne befolyásolná a liga történéseit. A Clippers soron következő Atlanta elleni összecsapásán sem Paul George, sem pedig Kawhi Leonard nem lehet ott az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja értelmében. Egyelőre nem világos, hogy a duó pozitív eredményt produkált vagy csak kontaktkutatásba esett. A zsinórban hét meccset nyerő Los Angeles-iek most egy hat mérkőzésből álló idegenbeli túrára indulnak, s sajnos benne lehet a pakliban, hogy sztárduójuk valamennyi fellépésről hiányzik majd. Ezzel szemben jó hír, hogy a Boston kiválósága, Jayson Tatum visszatérhetett, a Celtics magabiztosan le is győzte a Bullst, Tatum 24 ponttal, 4 lepattanóval és 5 gólpasszal jelentkezett.

Az edzők többségének általában jó néhány alapszakaszbeli mérkőzésre van szüksége ahhoz, hogy megtalálják csapatuk ideális kezdő ötösét, ellenben Steve Kerr sokáig nem volt hajlandó változtatni elképzelésein, még akkor sem, ha számos kritika érte a Warriorst a védekezése miatt. Nos, a Golden State Minnesota elleni parkettre lépése előtt váltott. Az újonc James Wiseman helyére Kevin Looney került be, s amennyiben azt nézzük, hogy előbbi a padról érkezve tizenöt perc alatt 13 pontig jutott, akár még működőképes is lehet ez a csere. „A legutóbbi két meccsünkön bemutatott védekezésünk, egészen kiábrándító volt, így muszáj volt lépnem. Looney sokkal tapasztaltabb, ezáltal a rutinosabb játékosaimra bízom azt a feladatot, hogy az első negyedekben ne kapjunk negyven pont körül, mint ahogyan az sajnos ebben a szezonban már többször is előfordult. James megértette a szituációt és azt, hogy a padról érkezve is ugyanolyan fontos szerep hárul rá” - nyilatkozta még a feldobás előtt a vezetőedző.

Sajnos a mögöttünk hagyott játéknapot sem úsztuk meg sérülés nélkül. Az Indiana kiválósága Domantas Sabonis a Toronto elleni mérkőzésen térdproblémák miatt volt kénytelen már az első félidőben elhagyni a játékteret, s bár nem tűnt túl súlyosnak az eset a csapatorvos mégsem adott engedélyt a visszatérésére. Később az MRI vizsgálat megerősítette, hogy csupán zúzódásról van szó, így elméletileg a Pacers következő meccsén már pályára léphet. Sabonis kiváló formát mutat a 2020/2021-es idényben, a meccsenkénti 20,9 pontja, 12,9 lepattanója és 5,8 gólpassza egyaránt egyéni csúcs, bár illő azt is hozzátenni, hogy átlag 38,4 percnyi játékidejével szintén a liga élmezőnyében található.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus