Hírmorzsák 2021-02-03 (9:15)

Nikola Jokics és Joel Embiid lett december-január két MVP-je, Tyrese Haliburton és LaMelo Ball pedig a két újonca. George Hill legalább négy hétre, Meyers Leonard az egész szezonra kidőlt. Megvannak a Team USA olimpiai ellenfelei és februári játékosai. Kevon Looney is megsérült, ő a harmadik kidőlő center a Warriorsnál. Paul George bírózott kicsit a hajnali Nets-Clippers után. Az NBA szigorít a maszkviselés szabályain. Most úgy tűnik, hogy lesz All-Star nap. 

Kezdjük a mai hírösszefoglalónkat némi sérültjelentéssel. Az Oklahoma City Thunder veterán irányítója, George Hill hosszabb időre kiesett, ugyanis műtétre van szükség a jobb hüvelykujjában - az első jelentések szerint legalább négy hétig nem jászhat. Hill január 24-e óta nem lépett pályára, de az első vizsgálatok eredményei ennél még biztatóbbak voltak, most viszont kiderült, hogy márciusig biztosan nem számolhatnak vele.

Szintén sérültjelentés, hogy tovább húzza az ág a Miami Heatet: a gyengén rajtoló, a koronavírustól erősen sújtott gárdánál ugyanis Meyers Leonard az egész szezonra kiesett. A magasembernek a vállát kellett megműteni, ami még január 9-én, a Wizards ellen sérült meg - összesen három meccsen állt a csapat rendelkezésére az idény során. A Miami emiatt a hírek szerint megkapja a 4,7 milliós DPE-kivételt.

Sérülés, de már ma hajnalról: Kevon Looney, a GSW centere a Boston elleni meccs második negyedében dőlt ki bokaproblémával - a második félidőben már nem jött ki a pályára. Ez már csak azért is érinti érzékenyen a Warriorst, mert az újonc James Wisemant egy időre már elvesztették, Marquesse Chriss az első héten sérült meg és azóta se láttuk, úgyhogy most Looney kidőlésével centerposzton olyanoknak kell beszállni, mint például Juan Toscano-Anderson. 

Folytassuk az olimpiával, ahol a Team USA Franciaországgal és Iránnal került egy csoportba, illetve még egy csapat jön majd ide, az, amelyik megnyeri a Törökország-Görögország-Kanada-Kína-Csehország-Uruguay névsort felvonultató kvalifikációs tornát. Ha pedig már kvalifikációs torna: az amerikaiak keretét a februári megmérettetésen Joe Johnson, Isaiah Thomas,  Paul Atkinson; Cat Barber; Josh Boone; Chris Daniels; Will Davis II; KJ Feagin; Treveon Graham; Ra’Shad James; Dakota Mathias; James Nunnally; Jordan Sibert és Tre'Shawn Thurman képviseli majd, míg a szövetségi kapitány Joe Prunty lesz.

Térjünk rá a mai hajnali mérkőzésekre, amelyek közül kiemelkedett a Nets-Clippers rangadó, amit végül 124-120-ra a hazaiak nyertek meg. Az összecsapás után Paul George, a vendégek sztárja bírózott kicsit: szerinte tiszteletlen vele szemben, hogy az egész mérkőzés során összesen egy büntetőt dobhatott, egy 2+1-et fújtak meg neki, ezen felül semmi mást. Mint mondta, amennyit nála volt a labda és amennyi kontaktban benne volt, nem létezik, hogy csak egy büntetőt kapjon. Mondjuk azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a túloldalon Kyrie Irving is csak három büntetőt dobhatott, sőt, a Nets három sztárja együtt 16-szor állhatott csak a vonalra, a legtöbb büntetőt pedig éppen George csapattársa, Kawhi Leonard dobhatta, ő kilencszer próbálkozhatott. Nic Batum már inkább azt emelte ki, hogy nem tudták megfogni az ellenfél vezéreit és szerinte nagyon hiányzott nekik a sérült Pat Beverley, vele más lett volna a helyzet. 

Az NBA kihirdette a december-januári MVP-ket - ahogy azt megszokhattuk a normális alapszakaszoknál, az első díjat egyben nézik, hiszen most is csak az első hónap legvégén indult el a szezon. Nyugaton Nikola Jokics kapta a díjat, aki 26,8 pontot, 11,8 lepattanót és 8,6 gólpasszt átlagolt 20 mérkőzés során, míg Keleten szintén nem történt meglepetés, Joel Embiidet hirdették ki győztesnek - a Philly magasembere 28,3 pontot és 11,1 lepattanót átlagolt, azon a 16 meccsen pedig, amelyen játszott, 14-2-t hozott a Sixers. Utoljára 2006 novemberében fordult elő az, hogy egy adott hónapban mindkét konferenciában egy center legyen az MVP, akkor Keleten Dwight Howard, Nyugaton pedig Yao Ming kapta az elismerést. Említés szintjén Nyugaton DeMar DeRozan, Luka Doncic, Paul George, Kawhi Leonard, LeBron James, Damian Lillard és Christian Wood, míg Keleten Giannis Antetokounmpo, Malcolm Brogdon, Domantas Sabonis, Jaylen Brown, Andre Drummond, Collin Sexton, Kevin Durant és Julius Randle is szóba került.

Szintén kihirdették a december-január hónap újoncait, Nyugaton Tyrese Haliburton, a Sacramento fiatalja kapta a díjat, míg Keleten a Charlotte üdvöskéje, LaMelo Ball. Haliburton eddig több parádés negyedik negyedet rakott össze és 10,7 pontot, valamint 5,4 gólpasszt átlagolt, míg Ball 12,2 pontot, 5,9 lepattanót és 6,1 gólpasszt rakott a közösbe. 

Az ESPN úgy tudja, hogy hamarosan megegyezésre juthat az NBA és a Játékosok Szakszervezete a márciusi All-Star meccsel kapcsolatban. A portál szerint az NBPA vezetője, Chris Paul nagyon támogatja az ötletet, hogy játsszanak egy meccset Atlantában, illetve hogy megtartsák a megszokott ügyességi versenyeket is, de állítólag több játékos és csapatvezető is hülyeségnek tartja az egészet - nézők nem lehetnek, a protokoll ugyanaz lesz, mint egy rendes mérkőzés során, ugyanúgy kell utazni, így nemcsak a sérülést, de az esetleges megfertőződést, a karantén miatti kiesést is feleslegesen kockáztatják a résztvevők. Ennek ellenére most úgy tűnik, hogy lesz esemény, egyetlen este alatt lezavarják a március 5-10-e között tervezett szünetben, vasárnap - a hivatalos bejelentés viszont egyelőre nincs meg, a részleteken még megy némi huzavona

A végére pedig az NBA egyik intézkedése maradt: a liga szigorítja a maszkviselésre vonatkozó szabályokat a mérkőzések során. Az ESPN forrásai szerint jövő hétig minden csapat kap KN95-ös, vagy KF94-es maszkokat, amelyeket kötelezően viselni is kell a kispadokon, annyi az engedmény, hogy a pályáról éppen lejövő, lecserélt játékosok egy külön helyen "lehűlhetnek" egy rövid ideig, de aztán kötelezően vissza kell térniük a kispadra és ott felvenni a maszkot

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus