Hírmorzsák 2021-02-24 (11:00)

Ismertek az All-Star cserék, Devin Booker és Trae Young a két legnagyobb kimaradó. Négy újonc lesz a gálán, közülük Jaylen Brown nem érzi magát odavalónak. Conley hosszabbítani akar Utahban, a Bucks péntektől teheti ezt meg Holiday-jel. Durant még visszatérne a gála előtt, Oladipo edzésen sérült le. Cousinst elengedte a Rockets, a Nets három játékost tesz szabadlistára, de kettőt visszaigazol. Curry meggyógyult, Wiseman és Looney is visszatért a GSW-be. Egyre több néző mehet be a meccsekre. A Miami megkapta a DPE-t Meyers Leonard miatt. Luka Doncic történelmet írt a Celtics ellen. Towns elősre sokkot kapott, de maximálisan támogatja a menedzsment döntéseit. Pau Gasol bejelentette, hogy aláírt a Barcelonával.

Ma hajnalban mi is beszámoltunk róla, hogy bejelentették az All-Star Gála cseréit. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, több, ki nem választott játékos esetében is „felhorkant” a közvélemény. A legtöbben a nyugati élmezőnybe feljövő Suns vezérét, Devin Bookert hiányolják, LeBron James be is írta Twitterre, hogy Booker a legkevésbé elismert játékos a ligában szorosan Damian Lillard előtt. Lillard csapattársa, az egyébként szintén sokszor alulértékelt CJ McCollum, illetve Jusuf Nurkic is felszólalt Booker érdekében. Mivel a beválasztott Anthony Davis 99%, hogy ki fogja hagyni az All-Start, Nyugaton egy hely fel fog szabadulni, így Bookernek még lesz esélye bekerülni. Mellette Trae Young kimaradását is sokan szóvá tették, köztük a Hawks vezetőedzője, Lloyd Pierce is. 

Több más neves játékos is kimaradt a keretekből, akik az előző években szerepeltek a gálán, illetve idén olyan teljesítményt nyújtottak, amivel esélyük lett volna bekerülni. Jelen állás szerint Jimmy Butler, Bam Adebayo, Khris Middleton, Tobias Harris, Fred VanVleet, Malcolm Brogdon, Domantas Sabonis, Gordon Hayward, DeMar DeRozan, Shai Gilgeous-Alexander, Brandon Ingram és Mike Conley Jr. sem kap meghívót. 

A keretbe egyébként négy újonc került be: Jaylen Brown, Zion Williamson, Julius Randle és Zach LaVine is karrierje első gálájára készülhet. Jaylen Brown egyébként a ma hajnali, Dallas elleni vereséget követően azt mondta, hogy jelenleg nem érzi magát All-Starnak, mert csapata mérlege 50% alá süllyedt. Jayson Tatum mindkettőjük meghívásának örül, de szerinte is elég ránézniük a mérlegükre, és egyből kevéssé tudnak fókuszálni az All-Star meghívásra. 

Mike Conley Jr. a The Atheltic-nek elmondta, hogy reményei szerint a nyáron új szerződést tud kötni Utah-ban és hosszú távon marad. Conley azt mondta, Utah nagyon-nagyon tetszik neki és a családjának is, emellett a csapat is olyan, amilyet szeret: a pálya mindkét oldalán kiválóak, mindenki tudja, mi a dolga, és el is végzi azt. Dennis Lindsey, a Jazz szakmai alelnöke szerint kivételes játékos Conley, mert olyan mélységekből kellett visszajönnie az előző egy évben, amelyből nagyon kevesen másztak ki, és személy szerint Lindsey is rengeteget tanult ebből a folyamatból. 

Az egyik All-Star kapitány, a combhajlítója miatt hosszabb ideje inaktív Kevin Durant azt tervezi, hogy visszatér a Gála előtt, ezt Steve Nash mondta el, de hozzátette: nem akarják elsietni, nagyon figyelnek arra, hogy Durant teljesen egészségesen kezdje újra. Victor Oladipo felépülésében viszont egy kisebb visszaesés következett be: a hátvéd már részt vett a csapatedzésen, de szerencsétlenül rálépett Rodions Kurucs lábára - a Rocketsnál azzal számolnak, hogy hamarosan bevethetővé válik. 

Arról már korábban írtunk, hogy DeMarcus Cousins szerződését garantálta a Rockets, de el fogják engedni, ez pedig tegnap meg is történt – az ESPN szerint kölcsönös megegyezéssel, jó szájízzel válnak el a felek. Tim MacMahonnak több forrás is megerősítette, hogy Cousins nem igazán akart Christian Wood cseréjeként játszani, együtt pedig nem akarta játszatni őket Stephen Silas vezetőedző, így hiába akart több percet a korábbi All-Star, ezt nem tudták megoldani. 

A nem garantált szerződések a mai napon automatikusan garantálttá válnak a szezon végéig, emiatt pedig a Brooklyn három játékos jelenlegi szerződését is szabadlistára teszi még a határidő előtt: Noah Vonleh, Iman Shumpert és Andre Roberson közül azonban csak Vonleh-tól köszönnek el, a két védőspecialistát 10 napos szerződéssel vissza fogják igazolni, Vonleh helyett pedig Tyler Cook kap hasonló kontraktust. A visszaigazolások természetesen akkor történnek meg, ha a szabadlistáról péntek estig nem hívja le valaki a jelenlegi szerződésüket, de utóbbira elég kevés az esély. Ezekkel a lépésekkel könnyebben alakíthatóvá válik a Nets kerete, jobban tudnak mozogni a hamarosan induló kivásárlási-szabadügynöki piacon. Szintén ide kapcsolódik, hogy a Suns is felbontotta Damian Jones részlegesen garantált szerződését.

Steph Curry legutóbb az utolsó pillanatban nem tudott pályára lépni a Hornets ellen – mint kiderült, egyszerűen nem tudott fókuszálni, kicsit forgott vele az öltöző, így végül úgy döntöttek a stábbal egyeztetve, hogy inkább pihenjen. Curry egyébként ma 37 ponttal vezette győzelemre csapatát a Knicks ellen, remélhetőleg tényleg csak múló rosszullétről volt szó. A GSW-nél annak is örülhetnek, hogy hosszabb idő után James Wiseman és Kevon Looney is visszatért, velük óriásit erősödtek a palánkok alatt – Wiseman a meccs után jegestömlővel a bal csuklóján nyilatkozott, de azt mondta, hogy rendben van a korábban sérült testrész. 

A Knicks-GSW meccs volt hosszú idő után az első, ahol nézők is bemehettek a Madison Square Gardenbe, Miamiban pedig holnap hajnalban a Raptors ellen már nem 1500, hanem 3000 szurkoló léphet be a csarnokba. 

A Heathez kapcsolódik, hogy a gárda megkapta a 4.7 millió dollár értékű DPE-t Meyers Leonard miatt – a magasember olyan súlyos vállsérülést szenvedett, hogy véget ért számára a szezon. A kivételt április 19-éig használhatja fel a Miami. 

A Milwaukee Bucksnál egy fontos opció nyílik meg február 26-án, pénteken, ugyanis ekkortól hosszabbíthat velük idő előtt Jrue Holiday. A 31. évében járó, korábbi All-Star hátvédet a szezon kezdete előtt szerezte meg a Bucks, most pedig négy évre, összesen 134.9 millió dollárért köthetik le hosszabb távra. 

Luka Doncic ma hajnalban a Celtics ellen az utolsó fél percben két olyan triplát is bedobott, amivel hátrányból fordított vagy megtörte az egál állást. Erre az utolsó 25 szezonban összesen egy másik játékos volt képes: a kiegészítőember Dan Dickau, 2005. január 22-én New Orleans Hornets-színekben a Clippers ellen. Edzője, Rick Carlisle nem is fukarkodott a dicsérettel, szerinte az ilyen szituációkban lézerpontosságú koncentrációt előkapó játékosok agyát és gondolkodását nagyon nehéz megérteni – ilyen játékos (volt) Jordan, James, Bird vagy Bryant is, és ide tartozik Doncic is, akinek nem csak ez a koncentrációs képessége adott, hanem az eszközei is megvannak a kivitelezésre. Brad Stevens, a vesztes Celtics vezetőedzője is lényegében ugyanezt mondta, szerinte a két dobásnál a védői ott voltak, ahol lenniük kellett, ennél jobban nem tudták volna megoldani a levédését. 

Karl-Anthony Towns az ESPN-nek beszélt az edzőváltásról, és elmondta, hogy az első reakciója egy hatalmas sokk volt. A Knicks elleni vereséget követően édesapjával pizzáztak, amikor elkezdtek jönni a hírek, és teljesen leforrázva ültek, amikor kiderült, hogy Ryan Saunders helyett Chris Finch lesz az új szakvezető. Ugyanakkor aludva a történtekre támogatja az új vezetőedzőt, bár nem tudja figyelmen kívül hagyni Damian Lillard és CJ McCollum erős reakcióit, amikor arra reagáltak, hogy megint átléptek egy afro-amerikai edzőn, amikor nem a Wolves segédedzőjét, David Wanterpoolt nevezte ki a csapat. Ő is nagyon dicsérte Vanterpool munkáját, és biztos benne, hogy hamarosan vezetőedzői pozíciót fog kapni, mert most is rengeteget tanulnak tőle. Ugyanakkor ő nem fog harcolni a menedzsment ellen, hanem elfogadja a döntést abban bízva, hogy a vezetők olyan döntést hoztak, ami a csapatnak a legjobb – neki az a dolga, hogy az új vezetőedzőt a pályán és pályán kívül is maximálisan támogassa. Hozzátette, hogy ha nem kényszerül „üzleti döntésre” ő vagy a csapat, szeretné itt befejezni a karrierjét és itt felépíteni valami maradandót. 

Végül pedig Pau Gasol maradt, aki bejelentette, hogy aláírt Hanga Ádám csapatához, az FC Barcelonához. Pár napja már felröppent a pletyka a frigyről, de akkor Gasol azt mondta, hogy nem történt szerződéskötés, ha bármi közlendője van, azt maga fogja megtenni. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus