Hírmorzsák 2021-03-03 (9:00)

James Harden és Devin Booker lett február két MVP-je, Tyrese Haliburton és LaMelo Ball a két újonca, Quin Snyder és Steve Nash a két edzője. Harden visszatér Houstonba, a Rockets visszavonultatja a mezszámát - a játékos szebb elválást remélt, de továbbra is a közösség részének érzi magát. Megvannak a tripladobó, a zsákoló és az ügyességi verseny résztvevői - előbbin csak, utóbbi egy híján csak All-Starok vesznek részt. Nate McMillan nem vezetőedzőnek jött Atlantába és szerinte Lloyd Pierce-nek azért kellett mennie, mert a csapat többi része nem végzett elég jó munkát. Ma este visszatérhet a Raptors, de öt játékosa és vezetőedzője nélkül. Változások a two-way szerződéseknél. 

A liga kihirdette, hogy ki lett február hónap két MVP-je: Nyugaton Devin Booker, Keleten pedig James Harden kapta meg az elismerést. Booker 12-3-as mérlegre vezette a Phoenix Sunst úgy, hogy 27,9 pontot, 3,7 lepattanót, valamint 4,5 gólpasszt átlagolt  52,3%-os mezőnymutatóval, míg Harden 25,6 pontot, 8,8 lepattanót és 10,7 gólpasszt tett a közösbe a hónap során, a nagyrészt Kevin Durant nélküli Brooklynt pedig Kelet második helyére húzta fel, alig fél meccsel a Sixers mögé. Booker egyébként az első Suns-játékos 2010 és Amare Stoudemire óta, akit a hónap MVP-jének választottak, míg Harden az első Nets-játékos, aki 25 pontot és 10 gólpasszt átlagolt egy teljes hónapon keresztül.

Egyúttal az is kiderült, hogy kik lettek a Hónap Újoncai: Nyugaton Tyrese Haliburton, Keleten pedig LaMelo Ball lett a legjobb ugyanúgy, ahogy december-január esetében is. Haliburton 16,2 pontot, 3,8 lepattanót és 5,3 gólpasszt, míg Ball 20,1 pontot, 6,2 leapttanót, valamint 6,7 gólpasszt átlagolt február során.

A Hónap Edzőinek egyébként Quin Snydert és Steve Nash-t választották.

Remekül debütált a Hawks vezetőedzőjeként Nate McMillan, aki egy napja tölti be ezt a posztot, de már meg is van az első győzelme, miután csapata parádés védekezéssel tudott nyerni Miamiban. McMillan viszont továbbra is nagyon sajnálja, hogy elődjét, Lloyd Pierce-t kirúgták, úgy fogalmazott, hogy Pierce-nek azért kellett mennie, mert a csapat többi része nem tette elég jól a dolgát, úgyhogy most muszáj javulniuk - hozzátette, hogy szerinte Miamiban jobban is küzdöttek a játékosok. Mint mondta, őt meglepetésként érte az egész és kijelentette, hogy egyáltalán nem azért jött Atlantába nyáron, hogy átvegye Pierce helyét - McMillan eddig a Pacers vezetőedzője volt, ahol az előző szezon végén megköszönték a munkáját. Hozzátette, hogy az álmatlan éjszakái megkezdődtek, a kinevezés óta nem nagyon aludt.

Hír a hétvégi All-Star gálával kapcsolatban, hogy Steph Curry és Devin Booker is ott lesz a tripladobón - korábban mindketten nyerték már meg a viadalt, ezúttal egymás ellen kell bizonyítaniuk. Rajtuk kívül Jaylen Brown, Jayson Tatum, Donovan Mitchell és Zach LaVine vesz még részt a megmérettetésen. Az ügyességi versenyen Luka Doncic, Domantas Sabonis, Julius Randle, Nikola Vucsevics és Chris Paul mellett Rob Covington mutathatja meg magát, míg a zsákolóversenyen Anfernee Simons, Cassius Stanley és Obi Toppin alkotja a mezőnyt. Tizenkét csapat Atlanta, Charlotte, Cleveland, Detroit, Houston, Memphis, Miami, Minnesota, Oklahoma City, Sacramento, San Antonio és Toronto) nem képviselteti magát a hétvégén, egyrészt a pandémiás helyzet, másrészt a Rising Stars meccs elmaradása miatt.

Ma este már lejátszhatja a tegnapról elhalasztott, Pistons elleni meccsét a Toronto Raptors, lezárult a kontaktkutatás. Az együttesnél viszont nem lesz ott Nick Nurse vezetőedzője, valamint öt játékos, Pascal Siakam, Fred VanVleet, OG Anunuby, Pat McCaw és Malachi Flynn sem - igaz, Siakam amúgy is sérüléssel bajlódott és nem játszott volna. Az edzői feladatokat továbbra is Sergio Scariolo látja majd el, mindenesetre a klub GM-je, Bobby Webster szerint nehéz napok állnak mögöttük - tegnap már tudtak valamennyit edzeni, ez jó hír. 

Az ESPN forrásai szerint két fontos változás jöhet a two-way szerződésekkel kapcsolatban: egyrészt megengedik, hogy egy ilyen szerződéssel rendelkező játékos több mint 50 meccsen keresztül elérhető legyen, másrészt azt is, hogy bevethető legyen a playoffban. A portál úgy tudja, hogy jövő héten fogadhatják el ezeket a javaslatokat. 

A soron következő játéknap egyik nagy sztorija lesz, hogy James Harden visszatér Houstonba - először játszik volt csapata ellen, amióta hosszú hercehurcát követően elcserélték Brooklynba. A mérkőzés előtt Harden arról beszélt, hogy remélhetőleg szeretettel fogadják majd a csarnokban, mert ő nagyon sok szeretetet adott a városnak és a csapatnak is az utóbbi nyolc évben. Mint mondta, azt hitte, hogy sosem fog távozni, hogy ott fogja lejátszani a karrierjét, de aztán a dolgok megváltoztak, a célok eltérőek lettek, ő pedig mást látott maga előtt - ez viszont nem változtatja meg azt, hogy hogyan érez a város iránt. Sajnálja, hogy az elválás nem ment simán, a közte és a vezetőség közötti kommunikáció nem alakult jól, most pedig látja, hogy Houstonban más csapatoknál simábban mennek ezek a dolgok - itt JJ Watt, a Texans ikonjának távozására gondolt. Azt remélte, hogy az övé is így megy majd, de nem ez történt.

Egyébként a Rockets részéről is enyhülni látszanak a dolgok, Tillman Fertitta tulajdonos ugyanis azt mondta a Houston Chronicle-nek, hogy visszavonultatják Harden 13-as mezszámát és a játékos mindig is Rocket marad. Harden egyébként azóta is támogatja a houstoniakat, étterméből ingyen ételt küldött a rászorulóknak, mert mint mondta, továbbra is a közösség részének érzi magát annak ellenére, hogy most éppen Brooklynban kosárlabdázik. 

Végül egy kis bulvár: egy nap alatt 25 milliárd dollárral, vagyis nagyjából 7500 milliárd forinttal nőtt Dan Gilbert, a Cleveland Cavaliers tulajdonosának vagyona, miután ennyit emelkedett cége, a Rocket Companies részvényeinek árfolyama

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus