Hírmorzsák 2021-03-04 (11:45)

Hardent felemásan fogadták Houstonban, ő csak a szépre igyekszik emlékezni. Hat hétre kidőlt a Rockets fontos kiegészítője, Oubre óriásit esett edzésen, Doncic hátát is pihentetni kellett. TJ McConnell óriási NBA-rekordot ért el, Dennis Smith Jr. és Mason Plumlee olyat csinált, amit Pistons-mezben 57 éve senki. Zion Williamson magára vállalta a vereséget, 40 perces dobóedzéssel vezekelt. Érdekes részletek a Hawks edzőváltásáról. Donovan Mitchell és Rudy Gobert keményen nekiment a játékvezetőknek a Philly elleni meccs után. Embiid személyes ügynek tekintette a Jazz elleni mérkőzést. 

James Harden elcserélése óta először lépett pályára Houstonban, és vegyes reakciókat váltott ki a szurkolókból: tapsot és pfújolást is kapott, de a korábbi MVP szerint utóbbival semmi gond nincs. Tegnap a tulajdonos azt nyilatkozta, hogy Harden 13-as mezét vissza fogják vonultatni, erről a játékos az „internetről értesült”, és az első gondolata az volt, hogy ezek szerint valamit jól csinált az elmúlt nyolc évben. Nem nyert bajnoki címet, de a pályán és azon kívül is elit szinten dolgozott, és csak a gyűrű hiányzott az egészből – reméli, hogy ezt pótolni tudta a szórakoztatással, a közösségi munkájával és a szurkolók iránti törődésével. 

A Rocketshoz kapcsolódik, hogy David Nwaba csuklósérülését műteni kell, legalább hat hétig nélkülöznie kell őt csapatának. 

Kelly Oubre Jr. kihagyta a ma hajnali, Portland elleni összecsapást, a Warriors swingmanje ugyanis megsérült egy edzésen: egy zsákolás után lendületet akart venni a gyűrűn, de lecsúsztak a kezei, és óriásit esett. Steve Kerr vezetőedző elmondta, hogy nagyon csúnyán nézett ki az eset, mivel a két könyökére és a dobókezén a csuklójára érkezett le a játékosa, de szerencsére semmilyen nem tört vagy szakadt, így várhatóan az All-Star szünet után rögtön visszatérhet. 

Luka Doncic is kihagyta a ma hajnali Dallas-Oklahoma mérkőzést derékfájdalmak miatt, pihenőt kapott Rick Carlisle-tól és az All-Star főmeccsén ott lesz – a szlovén klasszis eddig egyetlen meccsről hiányzott a szezonban, hátán cipelte a Maverickset, és a vezetőedző elmondta, hogy lassan három hete bajlódik a fájós testrészével, nem akartak kockáztatni komolyabb problémát. 

Különleges rekordot állított fel TJ McConnell, az Indiana Pacers csereirányítója a Cavaliers ellen: az első félidőben kilenc (!) labdát csent el. Ez 1973-74, a statisztikai mutató hivatalos bevezetése óta senkinek sem sikerült, ráadásul emellett 8/8 dobását értékesítette is. McConnell végül az egész meccsre vonatkozó 11-es rekordot nem tudta megdönteni, de így is összehozott egy különleges tripla-duplát 16 ponttal, 13 gólpasszal és 10 szerzett labdával – labdaszerzéses TD-t utoljára 1998-ban csinált Mookie Blaylock.

A Detroit Pistonsnál Dennis Smith Jr. és Mason Plumlee egyszerre érte el a statisztikai bravúrt, dupla tripla-duplára utoljára 1964-ben volt példa a franchise történetében. 

A Pelicans meglepetésre hazai pályán kapott ki a Chicagótól. Zion Williamsonnak nem ment rosszul a játék, 10/17-tel dobott mezőnyből, viszont mindössze 8/16-tal büntetőzött, két nagyon fontos egypontost rontott el a végjátékban szoros állásnál. A friss All-Star a meccset követően visszament a pályára és tartott egy 40 perces dobóedzést, utána pedig azt nyilatkozta, hogy mindenki láthatta a meccset, cserbenhagyta a csapatát, és javítania kell a büntetőzésén. Williamson egyébként nagyon gyengén dobta a büntetőket a szezon elején, utána viszont Lonzo Ballhoz hasonlóan az ő dobásait is rendbe rakta Fred Vinson segédedző – a játékos szerint most egyszerűen kiesett a ritmusból és nem érezte a dobásokat, ezt kell visszahoznia. 

Pár napja történt edzőváltás a Hawksnál, és azóta több nagyon érdekes részlet is napvilágot látott a The Athletic jóvoltából. Eleve Lloyd Pierce-t már a 2020-as offszezonban ki akarták rúgni, de közbejött a pandémia miatti szokatlan szezonbefejezés, illetve amiatt sem akarták meglépni a vezetők, mert Pierce nagy szerepet játszott az igazságtalanságok ellen fellépő NBA-s mozgalomban. Az új évadban viszont annyira nem bíztak már a vezetőedzőben a játékosok (köztük Trae Young), hogy sorra jelezték a menedzsmentnek, hogy vérfrissítésre lenne szükség – sokaknak egyébként komoly gondja támadt Pierce furcsa kommunikációjával. A The Athletic azt is kiderítette, hogy december 30-án az NBA Versenybizottsága ülést tartott, ahol többek között megvitatták a faultok kiharcolásának problémáit – ezen az ülésen Pierce kijelentette, hogy kifejezetten utálja, hogy saját játékosa, Young milyen módon harcol ki faultokat és a dobáskiválasztását is kritizálta. 

Nagy hullámokat vert a ma hajnali 76ers-Jazz csúcsrangadó, ahol a két konferencia vezetője találkozott. Joel Embiid személyesre vette a Rudy Gobert elleni csatát, 40 pontot és 19 pattanót jegyzett 2 blokk mellett, majd azt mondta a meccs után, hogy a győzelmek és az MVP-cím mellett az idei harmadik célja az Év Védője Díj - ehhez dominálni kell mindenkit, és szerette volna tudatosítani a szavazókban a különbséget közte és Gobert között. Embiid azt is elmondta, hogy tiszteli Gobert-t, mert remek játékos, de amikor tavaly a franciát és nem őt választották be az All-NBA harmadik ötösbe, azzal nagyon nem értett egyet, ez is motiválta most a Jazz ellen. 

A túloldalon viszont áll a bál, miután Donovan Mitchellt a hosszabbítás utolsó percében két technikaival kiszórták a játékvezetők, ami után kifelé menet szétvert egy vizesballont. Embiid folyamatosan mutogatta a „T”-t Mitchell irányába, amit egyszer csak megítéltek a játékvezetők, majd Mitchell a túloldalon reklamált, hogy dobás közben faultolták, amire jött a második technikai. A hátvéd elmondta, hogy gratulál a 76ersnek, Embiid tette, amit kellett, csapatszinten csinálták, amit tudnak, keményen játszottak, amit engedtek nekik a játékvezetők, ugyanakkor most már belefáradt abba, ahogy a bírók kicsavarják a kezükből a győzelmeket, „kib… nevetséges” fújásokat kapnak sorozatosan. Mitchell szerint eddig egyszer sem tette ezt szóvá, de ami sok, az sok: a rendszeresség a probléma, nem kifejezetten a mai meccs. Mitchell még annyit tett hozzá, hogy az egész játékvezetés egyszerűen kezd kicsúszni a liga kezei közül, és ezzel most már kezdeniük kell valamit. 

Rudy Gobert sem rejtette véka alá a véleményét, szerinte a Jazz játékosai nem kapják meg azokat a fújásokat, amiket az egész kib… liga megkap – Mike Conley-t zsinórban háromszor rántották le látványosan a játékvezetők orra előtt, és nem szólt a síp, míg a túloldalon láthatatlan faultokat ítélnek meg. Szerinte ez elképesztő tiszteletlenség a csapata iránt, és reméli, hogy amikor a bírók visszanézik a meccset, elszégyellik magukat – mindenki követ el hibákat, és a játékvezetés kemény szakma, ezt elismeri, de a mai nem erről szólt. Annyit tett hozzá, hogy nyolc éve játszik egy kisebb piacú csapatban, és nehezebben tud érvényesülni: mindig azt mondja a társainak, hogy egy ilyen csapatban nem elég jól játszani, elit szinten kell játszani, hogy elismerést vívjanak ki. 

Végül a „szokásos” heti statisztika: február 24. és március 3. között 456 játékost teszteltek, közülük heten produkáltak pozitív eredményt – többségük a Raptorsnál, ahol több edző is megfertőződött. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus