Hírmorzsák 2021-05-13 (11:00)

Felhúzta a bajnoki zászlót a Lakers. James Harden visszatért, Kyrie Irving sérülése nem súlyos. Victor Oladipo nem játszik már ebben a szezonban. JJ Redick kihagyja az alapszakasz hátralévő részét. Mike James az idény végéig aláírt a Netsnél. Terence Davis szeretne maradni a Kingsben. Dwane Casey szerződést hosszabbított Detroitban. Tilman Fertitta türelmes tulajdonos lesz a következő években. Marc Lore optimista a Timberwolves megvásárlásával kapcsolatban. Jrue Holiday úgy érzi, minden évben neki kellene nyernie az Év Védője díjat.

A Los Angeles Lakers ma hajnalban mintegy 4,000 néző jelenlétében felhúzta a 17. bajnoki címet jelképező zászlót a Staples Center plafonjára. LeBron James beszédet is mondott, amiben kiemelte, hogy meg akarták várni a szurkolók visszatérését, és ezt a pillanatot nekik ajánlotta – a játékosok pillanata megvolt akkor, amikor megkapták a gyűrűket, ez most a szurkolóikról szólt. Mondandóját azzal fejezte be James, hogy körülbelül egy hét múlva elindulnak a címvédéshez vezető úton. A Houston Rockets elleni győztes meccsen a korábbi tervekkel ellentétben mégsem lépett pályára James, ahogyan Anthony Davis sem tudta vállalni a játékot egy ágyéksérülés miatt.

LeBron James ugyan nem tért vissza, viszont a Brooklyn Netsnél James Harden igen, és egyből komoly hatást tudott gyakorolni csapatáról, noha 2012 tavasza után ismét a kispadról szállt be. A San Antonio Spurs elleni győztes meccs után elmondta Harden, hogy teljesen elsajátította a 6. ember szerepét is, és ahogy mindenki tudja, díjat is kapott korábban ezért, és ez egy könnyű szerep, hogy beszálljon a padról és hatást gyakoroljon a meccsekre. Bármit megtesz a győzelemért, akár támadásban, akár védekezésben. Folyamatosan tanulmányozza a játékot, nagyon önzetlenül kosárlabdázik, és minden este a megfelelő módon játszik. Sosem csinál olyan dolgokat a pályán, amikre nem képes, ahogyan olyanokat sem, amik nem segítik a csapatát, és ez a gondolkodásmód segít neki megfelelően játszani.

Steve Nash arról számolt be, hogy Kyrie Irving szabad utat kapott az orvosoktól azt követően, hogy még a Nets előző, Chicago Bulls elleni meccsén arcsérülést szenvedett, és ha elég jól érzi magát, akkor pályára léphet csapata utolsó 2 meccsén az alapszakaszban. Irving átment az NBA agyrázkódási protokollján, úgyhogy ez sem lehet akadálya a játékának.

Victor Oladipo nem játszik már ebben a szezonban. Ahogyan arról külön is beszámoltunk, a Miami Heat játékosát megműtik a combsérülésével, és ezzel biztossá vált, hogy a rájátszásban sem segítheti csapatát.

A Dallas Mavericks legalább az alapszakasz végéig nem számíthat JJ Redick szolgálataira, aki saroksérüléssel küzd. Redick eleve ezzel a problémával együtt érkezett a csapathoz, kedden pedig rásérült a jobb sarkára.

Lejárt Mike James második 10 napos megállapodása is a Brooklyn Netsnél, ami után az idény végéig szóló megállapodást kapott a csapattól. Az Orlando Magic szintén a szezon hátralévő részére kínált szerződést Ignas Brazdeikisnek, aki az előző 10 napot már a csapatnál töltötte.

Terence Davis korlátozott szabadügynök lesz a nyáron, és nagyon szeretne a Sacramento Kingsnél maradni, mert úgy érzi, hogy itt volt képes a legjobb teljesítményt nyújtani eddigi pályafutása során. A csapatnál mindenki hisz mindenkiben, mindenki önzetlen, és ilyen módon akar kosarazni.

Shams Charania (The Athletic) hozta a szokásos heti tesztelési adatokat. Május 5-e óta 497 játékost teszteltek koronavírusra, egy esetben született pozitív eredmény.

Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be róla, hogy a Detroit Pistons egy évvel meghosszabbította Dwane Casey 2023-ban lejáró szerződését. Tom Gores tulajdonos dicsérte az edzőt, hogy remekül tud alkalmazkodni különböző körülményekhez, és egy nagyon küzdelmes, ugyanakkor izgalmakkal is teli éven vezette őket át, ami alatt sokat fejlődtek és növekedtek, Casey pedig bebetonozta a helyét a legnagyobb tiszteletnek örvendő edzők között. Teljesen elkötelezett a Pistons újjáépülési projektje mellett, amiben az ő versenyszelleme, tanítási és fejlesztési készsége is látható a fiatal játékosaik fejlődésén keresztül. Lelkesen néz a csapat jövője elé, amiben az ő vezetésével egyre magasabbra törhetnek, és idővel remélhetőleg a bajnoki címért is küzdhetnek.

A Houston Rockets tulajdonosa, Tilman Fertitta is nagyon optimista nyilatkozatot adott a saját csapata kapcsán. Sosem gondolta volna, hogy ennyire jó érzés töltheti el őt egy olyan szezon, amiben csak 16 meccset nyernek, és sosem gondolta, hogy ennyire jól tudja érezni magát vesztes meccsek után, de amikor ránéz a náluk levő jövőbeli draftjogokra, akkor boldog. Tudja, hogy nem szokványos egy ilyen szezon után pozitívan látni a GM és az edző munkáját, de ő mégis így látja. Stephen Silas megmutatta, hogy milyen jól ért a játékosok fejlesztéséhez, pedig olyasmivel kellett szembenéznie, amire eddig nem volt precedens: 29 játékost kapott a keze alá a szezon során, akiknek meg kellett találnia a perceket. A szezon elején 11-10-re álltak, utána viszont rengeteg sérülés gyengítette őket, és Fertitta nem hiszi, hogy ez még egyszer előfordulhatna velük, Silas viszont nagyszerűen kezelte ezt a helyzetet.

Tulajdonosként most türelmes lesz, mert tudja, hogy az emberei értenek a munkájukhoz, tudják, hogy mit csinálnak. Nem fognak csak azért valamilyen butaságot csinálni, hogy jövőre bejussanak a rájátszásba, ha annak az az ára, hogy az azt követő évekre elveszítik az esélyüket, hogy bajnoki címért harcolhassanak, mert neki az a végső célja, hogy annyi éven keresztül harcoljanak a bajnoki címért, amennyin keresztül csak lehetséges. Hogyha 4-5 évig ezért küzd egy csapat, és amikor mindent feltesznek erre, amit egyébként támogat, az fog történni, ami velük, és ez más sportágakban is így van. Türelmes lesz, mert úgy gondolja, hogy jövőre sokkal jobbak lesznek, azt követően megint jobbak lesznek, és az azt követő évben ismét jobbak lesznek.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a Minnesota Timberwolves eladása nem megy olyan egyszerűen, Marc Lore és Alex Rodriguez befektetői csoportja nem tudott megegyezni Glen Taylor jelenlegi tulajdonossal abban az időszakban, amíg kizárólag ők tárgyalhattak a csapatról. Lore a Bloombergnek nyilatkozott, és elmondása alapján zajlanak a tárgyalások, ráadásul elég jól haladnak azok, és egyre közelebb jutnak a megállapodáshoz.

A végére pedig Jrue Holiday maradt, aki ritkán szokott felszólalni az egyéni elismerések kapcsán, de most kivételt tett. Chris Haynes (Yahoo! Sports) beszélgetett a Milwaukee Bucks hátvédjével, ami során elmondta Holiday, hogy úgy érzi, minden évben neki kellene nyernie az Év Védője díjat, és ezt nem viccnek szánja. Tudja, hogy ez csak az ő véleménye, más emberek pedig máshogy látják ezt, és ők talán azt gondolják, hogy megőrült, ettől függetlenül úgy gondolja, hogy amit védekezésben letesz az asztalra, azt nem sokan tudják megcsinálni. Úgy érzi, hogy minden évben emlegetni kellene őt a díjjal kapcsolatban, és nem az idei az első év, amikor úgy védekezik, ahogy.

Arra a kérdésre, hogy miért néznek át rajta, úgy válaszolt, hogy talán azért, mert nem annyira látványos mindaz, amit csinál. Nem irányítja folyton magára a figyelmet, nem szólogat be másoknak a pályán, hanem csak megy és teszi a dolgát. Amikor ezzel végzett, hazamegy a családjához és pihen. Nem számít népszerűnek, és ez teljesen rendben is van a számára, nem is akar az lenni. Ha nem játszik sok tévés meccset, akkor nem látják azt sem, ahogy védekezik. A Lakers meccseit folyton közvetítik, a Celtics meccseit is, de amikor New Orleansban játszott, kevésszer kerültek képernyőre, és talán ez is az oka annak, hogy miért néztek át rajta korábban. Ettől nem lesz mérges, nem zavarja, hogy radar alatt van, nem egy népszerű alak, és ez olyasmi, amit nem tud befolyásolni. Tudja, hogy a játékostársak ugyanúgy tisztelik őt, ahogyan ő a többieket, és úgy érzi, hogy ez többet is jelent neki. Sajnos a játékosok nem szavazhatnak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus