Hírmorzsák 2021-05-16 (10:15)

Vanessa Bryant, Kevin Garnett és Tim Duncan beszédei a HoF-beiktatásról - Gregg Popovich a Spurs meccsét is kihagyta, hogy ott lehessen. Állítólag Paul Pierce, Ben Wallace és Chris Webber alkotja majd a 2021-s classt. LeBron Jamesnek kell még pár meccs a formába lendüléshez, de már most is készen állnak bármire - Frank Vogel sem aggódik, szerint James drámaian megváltoztatja a csapatukat. A Brooklynnál újra együtt van a három sztár, a kevés közös játékperc ellenére magabiztosak, fejben már egymásra hangolódtak a szezon során. Durant üzleti partnere vitte Mike Jamest a Netshez, pedig a Denver is nagyon akarta. Billy Donovan megvédte Lauri Markkanent. Nik Vucsevics szerint több idő kell a Bullsnak. Steph Curry és Draymond Green is nagyon várja már a ma esti "playoff-meccset".

Minden idők egyik legerősebb Hall of Fame-korosztályát iktatták be szombat este, hiszen Kobe Bryant, Tim Duncan és Kevin Garnett hármasa került be. LeBron James azt mondta erről, hogy nincs még egy hasonló Big Three ilyen kontextusban, ez minden idők legjobbja. Az eseményen Vanessa Bryant, Kobe özvegye is beszédet mondott, amelyben sok minden elhangzott, az egyik legérdekesebb az volt, amikor elmondta, hogy férje azért játszott minden sérülésével együtt és azért nem csinált "load managementet", mert tudta, hogy hogyan érezheti magát emiatt egy olyan kisgyerek, akinek a szülei azért spórolták össze a pénzüket, hogy egyszer élőben láthassák játszani a kedvencüket, Kobe Bryantet. Tudta, hogy anno ő micsoda izgalommal figyelte kedvencét, Michael Jordant és mindig törődött azokkal, akik miatta mentek ki a csarnokba, ezért nem tehette meg, hogy súlyos sérülés nélkül pihenjen. A beszéd könnyfakasztóbb részleteit nem öntenénk írásba, Vanessa beszéde itt meghallgatható:

Garnett könnyedebb hangot ütött meg, azzal kezdett, hogy azért akart ő elsőként beszélni, hogy az öregek is hallhassák a szavait, mint például Bill Russell... elmesélt egy-két történetet az ő idejéből, hogy kiknek köszönhetően juthatott el idáig és megemlítette Tim Duncant, akinek szintén megköszönte, hogy az ő, Garnett játékát is magasabb szintre emelte azzal, hogy ilyen kiélezett küzdelmeket vívtak.

Duncan beiktatásán egyébként ott volt korábbi edzője, Gregg Popovich is, aki emiatta csapata meccsét is kihagyta a nap során. Duncan beszéde is érdekes volt, elmondta, hogy valahogy túl szeretne már lenni ezen, mert egyetlen nagydöntőben, hetedik meccsen, semmikor nem volt olyan ideges, mint most, egész nap a szobájában járkált. Ő David Robinsont emelte ki először, természetesen kiemelte a Spurs-kultúrát, Manu Ginobilit és Tony Parkert, illetve természetesen Popovich-ot is - hozzátéve, hogy róla nem akar sokat beszélni, mert megharagszik rá... 

Garnett és Duncan beszédei is meghallgathatóak:

Szintén a Hírességek Csarnokához kapcsolódik, hogy az ESPN-nek több megbízható forrás is azt jelentette, hogy a mai napon bejelentik a 2021-es classt, amelyben Paul Pierce, Ben Wallace és Chris Webber foglalhat majd helyet. Főleg utóbbi helyzete érdekes, aki már 2013 óta "elérhető" a HoF-tagságra, de nyolc évet kellett várnia arra, hogy beférjen.

Kicsit evezzünk át a szezon aktualitásaira, hiszen az alapszakasz utolsó játéknapja következik. Több kérdés is nyitott még, az egyik ilyen, hogy a Golden State Warriors, vagy a Memphis Grizzlies szerzi-e meg a nyugati nyolcadik helyet és ezt a felek egymással meccselhetik le, hiszen a GSW a Grizzliest fogadja ma este. Steve Kerr szerint az ő csapata ezt már abszolút playoff-meccsnek fogja fel, ilyen a hangulat az öltözőben, Steph Curry és Draymond Green pedig már alig várja, hogy ott lehessen a parketten egy ilyen téttel bíró derbin. Szerinte a kulcs az lesz, hogy a fiatalok mennyire tudják majd támogatni a veteránokat ilyen helyzetben és a cél az, hogy a hátralévő három meccsükből kettőt megnyerjenek, így bejussanak a PO-ba - Curry annyit mondott, hogy a helyzet PO-s, de eltérő csapatokkal játszanak, így azért mégsem teljesen ugyanaz.

A Los Angeles Lakers is komoly csatára készülhet, hiszen a címvédőnek a saját győzelmére és a Portland vereségére is szüksége van ahhoz, hogy elkerülje a playint és hatodik legyen Nyugaton. A gárda sorozatban négyet nyert, összeszedte magát, ráadásul előző este LeBron James, Anthony Davis és Dennis Schröder is ott lehetett már a pályán - Frank Vogel vezetőedző szerint James drámaian megváltoztatja a csapatukat, az ő jelenléte és tudása akkor pluszt ad, hogy senkitől sem kell tartaniuk. James szerint neki még azért meccsekre van szüksége ahhoz, hogy utolérje magát, nagyon hosszú volt a kihagyás, régóta nem volt már meg a meccsritmusa, de jól érzi magát és szerinte már most sincs rossz passzban - teljes kerettel bármilyen mérkőzésre készen állnak, ebben mindenki egyetértett a klubnál.

Még érdekesebb helyzetben van a Brooklyn Nets, amelynél a szezon során összesen nyolcadszor (!) és február 13-a óta először játszhatott együtt ma hajnalban Kevin Durant, James Harden és Kyrie Irving. Ugyan teljes kerettel bármire képesek lehetnek, de mivel csak minimálisan van meg a kémia, idő pedig igazából arra már nincs, hogy ezt kialakítsák, összeszokjanak, ezért nehéz szituációban mennek bele a playoffba, talán abban bízva, hogy az első körben a nyers tudásuk is elég lehet és ennyi időt kaphatnak arra, hogy igazán összeálljanak. Harden szerint most egyetlen dolog számít, az pedig a győzelem: az egész csapat mentalitása az, hogy most jött el a győzelmek ideje, itt a rájátszás, nincs más út, kerül, amibe kerül. Durant szerint mindannyian rutinosak, nagy tapasztalatuk van és gyorsan képesek alkalmazkodni, ez előnyük lehet - aki hármójuk közül éppen sérült volt, fejben és lélekben az is együtt volt a többiekkel, a kispadról sokat kiabáltak be, sokat beszéltek az adott helyzetekről, úgyhogy csak fizikálisan nem játszottak még együtt eleget. Steve Nash vezetőedző szerint meg akarják nyerni az utolsó alapszakasz-meccsüket is, ott is építgetni akarják a sztárok közös munkáját, mert kell nekik a keleti második hely.

Szintén hozzájuk kapcsolódik, hogy Joe Harris most sem játszott és ma este sem fog, de Nash szerint a playoffra készen fog állni, csak most inkább pihentetik. 

Érdekesség, hogy a Netshez igazoló Mike James állítólag a Denver Nuggets célkeresztjében volt márciusban, Michael Malone-ék nagyon szerették volna megszerezni a CSZKA Moszkvánál eladósorba kerülő irányító. Jamesnek viszont nem volt amerikai ügynöke, így barátja képviselte őt a tárgyalásoknál, aki történetesen Kevin Durant üzleti partnere, így amint a Nets is érdeklődni kezdett, egyértelmű volt, hogy mi lesz a sztoriból. 

A playoffról már biztosan lemerülő Chicago Bulls erőcsatára, Lauri Markkanen rengeteg kritikát kapott a pocsék szezonja miatt, de Billy Donovan vezetőedző megvédte játékosát. Azt mondta, hogy Markkanen egy komolyabb vállsérülést szenvedett, aztán ahogy visszatért, már egy teljesen más csapat volt körülötte Nik Vucseviccsel, illetve neki is teljesen más szerepet kellett felvennie, ami óriási teher, de amit Donovan kért tőle, azt maximálisan megtette, úgyhogy ő elégedett vele, a kritikusok pedig inkább gondolják át a helyzetet. Vucsevics azt mondta, hogy elmaradtak a várakozásoktól, a playoffban kellene lenniük, de úgy néz ki, hogy ennél a pár hétnél több időre van/volt szükségük együtt ahhoz, hogy igazán kihozzák magukból, ami bennük van. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus