Hírmorzsák 2021-05-23 (10:45)

Luka Doncic-ot dicsérték a dallasiak, a LAC-nál nincs pánik. Steve Nash Durantet dicsérte, Harden szerint a lelátó hangjai kicsit zavarták őket az első félidőben. A Heat jól levédte Giannist, jól dolgoztak az első meccsen - Middleton győztes kosara előtt Mike Budenholzer szándékosan nem kért időt. Giannis és Butler sérülése sem súlyos. A Portland nagyon figyelt, hogy Jokics ne tudjon passzolni, a Denver Lillard elleni sémái viszont nem működtek. Anthony nem érti a denveri füttyöket. James majdnem lemaradt a playoffról a járványügyi szabályok miatt. Oladipo novemberben térhet vissza. Lauri Markkanen a Dallasba szeretne igazolni? A Hornetsnél rim protectort keresnek. Maradhat a jelenlegi two-way szabályozás. 

Megkezdődött a playoff, és Luka Doncic vezetésével a Dallas azonnal el is vitte a Clippers pályaelőnyét. A szlovén klasszis rögtön 31 pontos tripla-duplát jegyzett, edzője, Rick Carlisle pedig annyit nyilatkozott róla, hogy a playoff Doncic igazi terepe, ilyen idősen ő az egyik legokosabb, legjobb játékos a liga történetében - egyébként pedig hiába hozza magát Doncic és Porzingis, a többieknek is elő kell lépniük, és ez megtörtént most. Doncic szerint semmi rendkívüli nem történt, amikor nem kettőzték, támadta a gyűrűt a pick and rollok után, amikor pedig kettőzték, tudta, hogy van szabad ember, csak meg kellett találnia és odapasszolni neki a labdát - egyébként semmi más nem érdekli, csak hogy nyerni tudtak. 

Dorian Finney-Smith is kiemelte, hogy mennyire jól olvasta Doncic a kettőzéseket, és hogy erre nagyon készültek is, hogy kinek mit kell ilyenkor tennie. Tim Hardaway Jr. annak örült, hogy közel hatezer néző kijöhetett a meccsre, amikor elkezdték zavarni a dallasiakat a büntetődobásnál, akkor visszajöttek a régi reflexek. Kawhi Leonard nem dramatizálta túl a dolgot, szerinte jó hangulatban vannak, bíznak magukban, csak most rájöhettek, hogy semmit nem adnak ingyen, fel kell pörögniük - Paul George is gyakorlatilag ugyanezt nyilatkozta, annyit hozzátéve, hogy volt már rossz játékuk, hullámvölgyük, de látott biztató jeleket. Ty Lue szerint jól tették a dolgukat a dallasiak, kalapot le, ugyanakkor nekik a védekezést rendbe kell tenniük, de nem kell nagy dolgokra gondolni, meg fogják oldani a finomhangolást. 

A Nets is megkezdte a rájátszást, és a Nagy Hármas a meccs elején nem igazán működött, hat ponttal vezetett a Boston a nagyszünetben, a fordulás után viszont 18-4-gyel robbant ki a Brooklyn az öltözőből, és végül magabiztos győzelmet aratott. Steve Nash vezetőedző elmondta a lefújást követően, hogy jó néhány újdonságot hozott az összecsapás, hiszen nem igazán voltak élesek támadásban, de aztán megtalálták a lehetőségeket, emellett pedig védekezésben meglepően jól mutattak. Megdicsérte Kevin Durantet, hogy szuperagresszíven támadta a gyűrűt a kritikus időszakban, amiből aztán az egész csapat elkezdett működni, jöttek a dobóhelyzetek, húzta magával a többieket - Durant azt emelte ki, hogy a védekezésük remek volt, és ezúttal ebből tudtak építkezni. 

James Harden azt is hozzátette, hogy az első félidőben talán azért sem ment a dobás, mert 14 ezer szurkoló volt kint a meccsen, és a csendesebb csarnokokhoz szokott játékosokat megzavarta kissé az egyébként normális mértékű alapzaj - ezzel kapcsolatban Nash azt mondta, hogy miután a beoltott edzőknek engedélyezték, hogy levegyék a maszkot, a játékosokkal sokkal könnyebb volt kommunikálni, mert tudtak szájról olvasni. Irving szerint jól csinálták a showt, még háromszor kell ugyanezt megtenniük a párharcban - a korábban Bostonban játszó hátvéd egyébként zöld cipőben játszott. 

A Bucks-Heat meccs hosszabbításba torkollott és a ráadás is szorosan alakult, de szűk egy másodperccel a vége előtt Khris Middleton parádés középtávolival megnyerte a nyitányt a Milwaukee-nak. Middleton elmondta, hogy vagy ő, vagy Brook Lopez kapta volna a labdát, de mivel ő került jobb helyzetbe, övé lett a dobás - hozzátette, hogy sokat gyakorolják ezeket a szituációkat, ami látszott is, mindenki tudta, mit kell csinálnia. Pedig nagyon nem ment neki a dobás a ráadásban, még egy homály is becsúszott, ugyanakkor Mike Budenholzer vezetőedző szándékosan nem kért időt az utolsó támadás előtt, hogy a Miami ne tudja átbeszélni a védekezést. A Heat egyébként jó munkát végzett Giannis Antetokounmpón az úgynevezett “Fal” védekezéssel, vagyis folyamatosan több védő nyüzsgött körülötte a festékben. 

A meccsen Giannis könyöksérülést szedett össze egy elzárásnál Bam Adebayóval szemben, Jimmy Butler pedig igen keményen fogott talajt, de mindketten folytatni tudták, és mindketten azt mondták, hogy ott lesznek a második összecsapáson. Goran Dragic szerint érződött a nyomás a Buckson, hogy nyerniük kell az első meccsen, a Heatnek is megvoltak a lehetőségei, de nem jól gazdálkodtak velük, de összességében nem volt elégedetlen a látottakkal. 

A Denver Nuggets MVP-jelöltje, Nikola Jokics 34 pontot termelt a nyitányon, viszont mindössze egy gólpasszt osztott ki - a Portland centere, Jusuf Nurkic szerint nem véletlenül, pontosan erre készültek, hogy elveszik tőle a passzok lehetőségét, hogy ne tudja felpörgetni a Denver támadójátékát, és inkább együtt éltek azzal, hogy megszórhatja őket. Nurkic szerint most is látszott, hogy dobhat 30-40 pontokat, de a Portlandnek ez sokkal kifizetődőbb, mintha elkezdene passzolni és bevonni az összes csapattársát. Damian Lillard is azt mondta, hogy szervezőként abszolút elit Jokics, de ha csak dobhat, akkor a többieket le tudják védeni - hozzátette, szerinte idén Jokicsnak kellene kapnia az MVP-t. Jokics is elismerte, hogy jól védekeztek vele szemben, feladták a kinti dobásait, csak hogy ne tudják végigjátszani a kettő-kettőket, ezzel ma nem tudtak mit kezdeni. A Denver egyébként Lillard életét igyekezett megkeseríteni váratlan csapdázásokkal, duplázásokkal, hogy ne tudjon kreálni és inkább passzoljon, ami nem jött be - 15 gólpassznak szánt átadásából 13 assziszt is lett. 

Carmelo Anthony füttyöt kapott Denverben, de egyrészt kosarakkal állt bosszút, másrészt a meccs után elmondta, hogy szereti a közeget, és hihetetlen, hogy 10 évvel a távozása után is még komoly érzelmeket képes kiváltani. Hét és fél évig játszott itt, mindenét odaadta a csapatnak, így felszabadultan kosarazhat mosollyal az arcán - hozzátette, hogy soha nem mondott egy rossz szót sem a franchise-ról, a drukkerekről, a városról, a pfújolás innentől kezdve nem az ő gondja. 

LeBron James kis híján lemaradt a playoff elejéről a saját hibája miatt, miután kiderült, hogy megsértette a liga járványügyi szabályait. A saját tequila-márkájának rendeztek promóciós fotózást, ahol többek között a zenész Drake és a színész Michael B. Jordan is részt vett még a Warriors elleni play-in meccs előtt - James szerencséjére a résztvevőknek oltási igazolványt vagy negatív tesztet kellett bemutatniuk a belépés előtt, így a Lakers sztárja elkerülte a karantént. Korábban James a legszűkebb magánügynek nevezte, hogy ő vagy családtagjai megkapták-e az oltást, majd Dennis Schröder (aki bekerült a járványügyi protokoll alá) azt mondta, hogy a csapatból ő és James még nem kapott oltást. Később Schröder pontosított, és azt nyilatkozta, hogy már csak ő nincs beoltva, mindenki más igen. 

Victor Oladipo leghamarabb novemberben lesz 100 százalékos a négyfejű csuklyásizom sérülését követően, ezt a kezelőorvosa mondta el az ESPN-nek. A korábbi All-Star jelenleg a Heat orvosi stábjával dolgozik a rehabján, nyáron viszont szabadügynök lesz - az orvos szerint ez a csuklyásizom-sérülés nem annyira súlyos, mint amivel közel 1 évet volt kénytelen kihagyni korábban. 

Draymond Green azt nyilatkozta a Grizzlies elleni kiesés után, hogy nagyon messze vannak a bajnoki cím megnyerésétől - először ugyanis be kellene hozzá jutni legalább a playoffba, anélkül azért nehéz nyerni, de néhány változtatást követően visszatérhetnek a bajnokesélyesek közé. Steve Kerr hasonlóan vélekedett, ő egyértelműen sikeresnek ítéli meg a szezont, mert elkezdtek jól építkezni, és ha maguk mögött hagyják az elmúlt időszak sérüléseit, akkor még feljebb tudnak lépni, mert az alapokat lerakták. 

Jó hírek érkeztek Miamiból és New Yorkból. A Heat közel dupla annyi nézőt engedhet be a playoffban, mint korábban, 17 000 jegyet adhatnak el - megszűnik a kötelező távolságtartás a csarnokokban, de természetesen szigorú szabályok mellett lehet bemenni a meccsekre. A playoffra jó ideje váró Knicksnél az első két hazai meccsre 15 ezer jegyet adhattak el. 

A Chicago Bulls lejáró szerződésű, nyáron korlátozott szabadügynökké váló erőcsatára, Lauri Markkanen kissé légüres térbe került a csapatnál Nikola Vucevic megszerzését követően, és Joe Cowley (Chicago Sun-Times) szerint nem is nagyon akar maradni a Szeles Városban. Az újságíró úgy tudja, hogy privát körében Markkanen azt mondta, hogy legszívesebben Dallasba menne - itt elég nagy is lenne a sapka alatti hely, hogy meg tudják fizetni, ugyanakkor Cowley úgy látja, hogy ha Porzingis marad, akkor két nagyon hasonló stílusú játékos elég nagy luxus lenne a keretben. 

Az NBA a szezon előtt jó néhány szabályt felfüggesztett, kiterjesztett a two-way játékosok tekintetében, és ez annyira jól működött, hogy a csapatok jelentős része azért lobbizik, hogy a szintén rövidebb offszezon miatt 2021-22-ben se térjenek vissza a korábbi szabályokhoz. 1-1 játékos 50 meccsen léphet pályára, ha pedig ezt is meghaladja, automatikusan megkapja a jóval magasabb ligaminimumot, sőt a játékosok a playoffban is bevethetőek - a liga és a szakszervezet azon dolgozik, hogy mindenki számára jó megoldás szülessen. 

A Charlotte Hornets bejutott a play-inbe, de hamar ki is zúgott onnan, Mitch Kupchak GM pedig azt mondta Rick Bonnellnek (Charlotte Observer), hogy egyértelműen center poszton kell erősíteniük, jobb lepattanózásra és a gyűrű védésére alkalmas játékosra van szükségük. A szakíró szerint egyébként a nyáron korlátozás nélküli szabadügynökké váló Daniel Theis lehet az egyik fő célpont amellett, hogy a keretben ott van a fiatal Vernon Carey és Nick Richards is. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus