Hírmorzsák 2021-06-08 (10:45)

Tom Thibodeau az Év Edzője. Giannis Antetokounmpo nincs maga alatt. Pat Riley szívesen látna ismét a Heatben LeBron Jamest. Daryl Morey tampering miatt kapott büntetést. Doc Rivers megvédte Ben Simmonst. Damian Lillard nincs ráhatással arra, hogy ki legyen a Blazers következő edzője. Spencer Dinwiddie valószínűleg nem tér vissza a rájátszás alatt. Kristaps Porzingis állítólag frusztrált a Mavericksben betöltött szerepe miatt. Luka Doncic idő előtt hosszabbíthat. Jarron Collins távozik a Warriors edzői stábjából.

Ahogy arról külön is beszámoltunk, Tom Thibodeau nyerte el az Év Edzője díjat, miután a kezei alatt hatalmasat lépett előre a New York Knicks. Mögötte a második helyen Monty Williams futott be, és érdekes módon ő több szavazónál végzett az első helyen (45), mint Thibodeau (43), és összességében is csak 11 ponttal kapott ki a Suns edzője - a jelenlegi formátum 2002/03-as idényben történő bevezetése óta ez a legkisebb különbség az első két helyezett között. A harmadik helyet Quin Snyder gyűjtötte be.

A Milwaukee Bucks a második meccsét is elvesztette a Brooklyn Nets ellen, ami után Giannis Antetokounmpót arról kérdezték, hogy mennyire van maga alatt a helyzet miatt. A kérdésre érdekes választ adott, elmondása alapján hasonlóan érzi magát, mint amikor söpréssel zárták a Miami Heat elleni párharcot, igyekszik odafigyelni, hogy egyik végletbe se essen bele, nincsenek nagyobb hangulatingadozásai. A párharc előtt sem bízta el magát, és most sem omlott össze, továbbra is teszi a dolgát, továbbra is bízik az eddig elvégzett munkában, ahogyan a csapattársaiban is, hisz ebben a csapatban és abban, amit a szezon során felépítettek.

Pat Riley egy érdekes nyilatkozatot tett a minap, miszerint nyitott lenne arra, hogy LeBron James visszatérjen a Miami Heathez. James minden idők egyik legjobbja, aki korábban 4 évet náluk töltött, és ez az időszak számukra nagyon izgalmas volt, négyszer játszottak döntőt, kétszer nyertek bajnoki címet, a csapat ekkor élte a legszebb napjait. Csak a legjobbakat kívánja Jamesnek, és ha egyszer úgy döntene, hogy visszatérne, akkor szívesen fogadnák. Riley azt is megjegyezte, hogy Adam Silver nyugodtan megbüntetheti őt tampering miatt.

Ha már tampering, akkor térjünk is rá Daryl Morey esetére, aki 75,000 dolláros büntetést kapott egy Twitter-bejegyzése miatt, mert a liga szerint megszegte a vonatkozó szabályokat, mivel úgy értékelték, hogy Stephen Curry leigazolására irányuló üzenetet fogalmazott meg. Morey rögtön magyarázkodásba kezdett, miszerint a bejegyzése célja Seth Curry dicsérete volt, mégis büntetést kapott.

Ugyancsak a Philadelphia 76ershez kapcsolódó hír, hogy Doc Rivers szerint a játékvezetők jogtalanul büntetik Ben Simmonst amiatt, hogy fizikálisan, keményen védekezik Trae Young ellen. A Hawks játékosa jó munkát végzett a faultok kiharcolásával, ezért óvatosnak kell lenniük, ugyanakkor néhányszor csak eladta a faultot. Rivers hozzátette, hogy a fizikális védekezést nem szabadna büntetni, és itt nemcsak a Young-Simmons párharcra gondol, hanem általánosságban is így látja, az egész szezon során büntették Simmonst azért, mert fizikálisan, de jól védekezett.

Sam Amick (The Athletic) forrásai szerint Damian Lillard nincs ráhatással arra, hogy kit nevezzen ki következő vezetőedzőjének a Portland Trail Blazers. A szakíró annyit azért megjegyzett, hogy Lillard olyan edzőt szeretne, akinek már van tapasztalata a ligában. Mint ismert, a játékos korábban azt hangoztatta, hogy örülne Jason Kidd érkezésének, de utóbbi azóta kijelentette, hogy nem fog a Blazersnél munkát vállalni.

Neil Olshey GM is megszólalt a Blazers edzőkeresési procedúrája kapcsán, aki elmondta, hogy jelenleg 20-25 név van a kalapban, és szerteágazó kutatási munkát végeznek, hogy kiválasszák a jelölteket. Egyelőre még egyetlen ügynökkel vagy csapattal sem vették fel a kapcsolatot, hogy tárgyalni kezdhessenek a kinézett szakemberekkel, de ez csak formaság, és reményeik szerint már a héten megkezdődhetnek az interjúk a jelöltjeikkel. Olshey szerint az első körös kiesés nem magyarázható a keretük erősségével, ahogyan az sem elfogadható, hogy úgy végeztek 29. helyen védekezésben, hogy közben sok olyan csapat is megelőzte őket, akik újjáépülnek. Végezetül azt is elmondta, hogy a kezdőjük 80%-a szerződés alatt van a következő szezonra is, és teljes mértékben úgy terveznek, hogy ők mindannyian velük is maradnak, Damian Lillard, CJ McCollum, Jusuf Nurkic és Robert Covington elcserélése sincs napirenden.

Korábban felmerült annak a lehetősége, hogy esetleg Spencer Dinwiddie még a rájátszás folyamán megpróbálna visszatérni az ACL-szakadásából, ugyanakkor Steve Nash elmondta, hogy játékosával egyáltalán nem beszélt arról, hogy visszatérhetne ebben az idényben. Dinwiddie jelenleg nincs a csapattal, Los Angelesben végzi a rehabilitációját, és az sincs terítéken, hogy csatlakozzon a többiekhez, nemhogy az, hogy pályára is lépjen.

Kristaps Porzingist arról kérdezték a Dallas Mavericks Los Angeles Clippers elleni kiesése után, hogy szerinte mennyire illeszkedik bele csapata jövőképébe. Elmondta, hogy keményen dolgozik, elvégzi a munkáját, odafigyel az edzőire, és azt teszi, amit ők kérnek tőle. Igyekszik nem túlgondolni a dolgokat, és csak azzal foglalkozni, amire ráhatással van, és ez most az, hogy jobb játékossá váljon. Erősebb és jobb akar lenni, és ehhez el fogja végezni a kellő munkát, utána pedig alakulnak a dolgok. Tim MacMahon (ESPN) ezzel kapcsolatban leírta, hogy több forrása szerint is frusztrálja Porzingist, hogy Doncic mennyire dominálja a labdát, és többször is cinikusan kiemelte a meccs utáni nyilatkozataiban a szezon során, amikor úgy érezte, végre megfelelően járt a labda egy meccsen. Ehhez kapcsolódik az is, hogy a Clippers elleni 7. meccs után mentális küzdelemként jellemezte azt, hogy nem olyan szerepben játszik, amilyenben szeretne, de azt is hozzáfűzte, hogy igyekszik annyira profin hozzáállni a helyzethez, amennyire csak tud.

Luka Doncic egészen másjellegű kérdést kapott, mint csapattársa, neki arra kellett válaszolnia, hogy aláírja-e az idő előtti hosszabbítását Dallasban, amire vigyorogva csak annyit válaszolt, hogy szerinte mindenki tudja erre a választ – noha nem mondta ki, a kérdésre a jelek szerint igen a válasz. Doncic 5 éves hosszabbítást írhat alá, és a 2022/23-as szezon kezdetén induló szerződés a sapka alakulásának függvényében akár kicsivel több mint 200 millió dollárt is garantálhat neki.

Doncic egyelőre nem pihenhet, egyetlen percre sem áll meg, azonnal hazautazik Szlovéniába, hogy elkezdje a készülést a válogatottal az olimpiai selejtezőkre. A következő célja, hogy kivezesse hazáját az ötkarikás játékokra. Doncic a 2017-es Eb-győzelem óta először léphet pályára a válogatottban, Szlovénia pedig arra a helyre pályázik, amit Lengyelország, Angola, Litvánia, Venezuela és Dél-Korea is szeretne megszerezni.

Jarron Collins távozik a Golden State Warriors edzői stábjából, mégpedig annak reményében, hogy valahol főedzői megbízatást kaphat. A korábbi center a 2014/15-ös szezon előtt csatlakozott a Warriorshoz, és kezdetben a játékosok fejlesztésével foglalkozott, majd a következő idénytől kezdve a kispadon is helyet foglalhatott. Az elmúlt két szezonban ő felelt a csapat védekezésének az összerakásáért, sokan az ő érdemének is tartják, hogy az előző alapszakaszban az 5. legjobb védekezést hozta a Warriors. Collins elmondta, hogy ezt a döntését kizárólag maga miatt hozta meg, szeretne a jelenleginél is nagyobb feladatot betölteni, amire Steve Kerr és Mike Brown jelenléte miatt nem lett volna esélye a Warriorsnál, úgyhogy most új lehetőségek után néz.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus