Hírmorzsák 2021-06-14 (9:00)

Kyrie Irving járógipszben, mankóval hagyta el az arénát, Steve Nash nem tudja, hogy mi lesz, de azt nem szeretné, hogy James Harden emiatt túl korán térjen vissza - szerinte PJ Tucker kosárlabdán kívüli fizikalitást alkalmaz, Mike Budenholzer nem érti, hogy ezzel mire gondol. Nikola Jokics elnézést kért és megmagyarázta, hogy mit akart elérni a faultjával. Michael Malone-t sokkolta, hogy ez kiállítást ért és nem akarja, hogy ez a 0-4 határozza meg a szezonjukat. Chris Paulnak egy kis elégtételt azért jelent ez a nyugati döntő, most pihenniük kell. George Hillnek már most Joel Embiid a karrierje kedvenc csapattársa.

Kezdjük a tegnap esti/ma hajnali mérkőzéseken történtekkel: Kyrie Irving komolynak tűnő bokasérülést szenvedett, amikor egy dobás után Giannis Antetokounmpo lábán landolt. Steve Nash, a Nets vezetőedzője nem tudott többet mondani a találkozó után annál, mint hogy a röntgen negatív lett, ezen felül csak annyi biztos, hogy Irving járógipszben, mankóval hagyta el az arénát, ami finoman szólva sem túl biztató. A tréner szerint fogalma sincs arról, hogy mi történik ma-holnap, csak reménykedhetnek abban, hogy jó híreket kapnak, ami szerinte az lenne, hogy mondjuk már a következő meccsen is játszhat. Az eset miatt sokan rögtön arra gondoltak, hogy akkor az első meccsen megsérülő James Hardennek vissza kell térnie, de Nash rögtön kijelentette, hogy nem szeretné, hogy Harden egy hosszabb távű sérülést kockáztatna azzal, hogy túl gyorsan jön vissza - ha elég jól lesz ahhoz, hogy játsszon, akkor játszani fog, ennyi. 

Giannis egyébként azt mondta az esetről, hogy nem is vette észre a bokasérülést, azt hitte, hogy valami más baja lett Irvingnek, csak akkor mondták neki, hogy a bokája ment ki, amikor mentek befelé az öltözőbe. Mielőbbi gyógyulást kívánt ellenfelének és azt, hogy térjen vissza a következő mérkőzésre.

Magáról a párharcról azt mondta Nash, hogy ezen az estén nagyon keményen kellett alkalmazkodniuk a helyzethez, de meg fogják oldani, mert az egész szezonjuk erről szól, össze kell tartaniuk, megnézni a videókat és kitalálni, mitől lehetnek jobbak ebben a felállásban. A Bucks részéről Pat Connaughton mondta azt, hogy őket nem érdekli, ki van ott az ellenfélnél, csak az számít, hogy a saját játékuk rendben legyen, kellően fizikálisak legyenek védekezésben és sokat mozogjanak labda nélkül támadásban - a Netsnél nyilván van két sérült sztár, de még így is elég tehetséges csapatról beszélünk.

Nash mondott még egy érdekességet, szerinte PJ Tucker nagyon keményen védekezik, ami rendben van, ez a szerepe, viszont hozzátette azt is, hogy néha "kosárlabdán kívüli fizikalitást" alkalmaz Kevin Duranttel szemben - megkérdezték erről Mike Budenholzert, aki annyit reagált, hogy nem tudja, itt mire kell gondolni, a fizikális védekezés szerinte kosárlabda. Tucker csak fogja Durantet, ő azt várja tőle, amit csinál.

Térjünk át a másik meccsre, ahol a Suns 4-0-val kisöpörte a Denvert, Nikola Jokicsot pedig a harmadik negyedben ütésért kiállították. A meccs után az MVP megpróbálta megmagyarázni tettét, mint mondta, megpróbálta megváltoztatni a mérkőzés ritmusát, akart némi plusz energiát hozni, kicsit megváltoztatni a fújás mikéntjét, ezért egy kemény faultot akart beütni. Ő nem tudja, hogy "megütötte-e" Cameron Payne-t, ha igen, akkor elnézést kér, mert nem akarta szándékosan fejbeverni, vagy sérülést okozni neki. Hozzátette, hogy ő nem gondolta, hogy ezért kiállítják.

Ez utóbbival Michael Malone, a csapat vezetőedzője is egyetértett, aki szerint Jokics épphogy elérte Payne orrát, úgyhogy őt sokkolta, hogy flagrant-2-t ért az eset a játékvezetőknál - sőt, azt tette hozzá, hogy egy kicsit még mindig sokkban van, hogy az MVP-t egy ilyenért kiállítják. Mint mondta, Jokics frusztrált volt, mert az ezt megelőző játékoknál többször is faultolták, de néma maradt a síp és a videót megnézve sem érzi ezt szándékos, "kosárlabdán kívüli" faultnak, egyszerűen csak a frusztrációból adódó keménység jött ki így.

Jokics azért még a kiállítás után odament Payne-hez és elnézést kért tőle, az esetről pedig Devin Bookert is megkérdezték, aki a fault után rögtön "nekiment" Jokicsnak - utólag azt mondta, hogy ő csak megkérdezte tőle, hogy mégis mit csinál és megvédte a csapattársát, de amúgy tudja, hogy a center nem alattomos játékos és nem akar direkt sérülést okozni, szerinte is csak a frusztráció miatt történt ez meg. 

Magáról a szezonról egyébként Jokics azt mondta, hogy minden remekül alakult az utolsó négy meccsig (...), Malone pedig azt, hogy ő nem hagyja, hogy ez a söprés határozza meg a szezonjuk megítélését, jövőre azt kell kitalálniuk, hogy hogyan maradjanak egészségesek, aztán meglátják, hogy úgy mire jutnak.

Érdekesség, hogy Jokics kiállításáról többen is posztoltak a közösségi médiában és szinte mindenki védelmébe vette a centert - Ja Morant szerint "puhány ez a liga" és elég lett volna a flagrant-1, de Trae Young sem értette, hogy ez miért ért kiállítást.

A meccs után Chris Pault is megkérdezték arról, hogy milyen érzés söpörni, ott lenni a nyugati döntőben és elmondta, hogy nagyon jól érzi most magát, mert már évekkel ezelőtt, a Clippers játékosaként rengetegen leírták őt és elmondták, hogy nem tudja ezt jól csinálni, de azért csak bizonyít - hozzátette, hogy persze ez nem róla szól, hanem a csapatról, amely kőkeményen játszik mindig. Jokics kiállításakor tudták, hogy nincs vége, mert a többiek még egy fokozattal feljebb fognak kapcsolni, de megoldották a feladatot, úgyhogy most jár nekik egy kis pihenő, ami nagyon kell is a keretüknek - köszönetet mondott a Suns-szurkolóknak, akik amúgy rengetegen voltak Denverben is.

Holnap hajnalban folytatódik a Sixers-Hawks párharc is, George Hillt pedig Joel Embiidről kérdezték - a veterán irányító azt mondta, hogy Embiid számára az egész karrierje kedvenc csapattársa már ennyi idő alatt is. Elmondta, hogy a centernek hihetetlen érzéke van ahhoz, hogy éppen hogyan alakulnak a dolgok, mindig nagyon figyel és egyszerűen egy olyan srác, aki mellett jól érzi magát az ember - ő a vezérük, akire nagyon-nagyon támaszkodnak jelenleg.

Végül pedig Bismack Biyombo, aki szerint a Charlotte Hornetsnél hihetetlen csapategység alakult ki a szezon során, a tehetséges fiatal mag olyan elszántsággal dolgozott, hogy öröm volt részt venni ebben a munkában. Mint mondta, bíztak egymásban, odafigyeltek egymásra, érdekelte őket, hogy a másik honnan jön, mit hoz magával, tanultak egymástól és olyan közösséget alkottak, ami ritka, ezért szerinte különleges volt ez az idény.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus