Hírmorzsák 2021-06-17 (11:30)

Chris Paul karanténban. Kawhi Leonard térdsérülést szenvedett. Mike Conley még mindig nem tért vissza. Donovan Mitchell továbbra sem teljesen egészséges. Edzőt vált a Wizards és a Pelicans is. LaMelo Ball az Év Újonca. Donnie Nelson távozik a Maverickstől. LeBron James kifakadt a sérülések miatt. Kyrie Irving kihagyja a következő meccset is. Nikola Jokics és Jimmy Butler sem megy az olimpiára.

Meglehetősen eseménydús 24 órán van túl az NBA világa, talán a cserehatáridő lejárta óta a legmozgalmasabb napon vagyunk túl. Tegnap délután érkezett a hír, hogy Chris Paul koronavírus tesztje pozitív lett, emiatt karanténba került, és nem tudni, hogy meddig kell ottmaradnia. Jalen Rose (ESPN) arról számolt be, hogy Paul már februárban megkapta az oltást, míg a Phoenix Suns azt a bejelentést tette, hogy a játékos helyzetéről szombaton adnak további tájékoztatást. Mint ismert, a nyugati döntő helyi idő szerint vasárnap este veheti kezdetét leghamarabb, attól függően, hogy 6 vagy 7 meccsen zárul le a Utah Jazz és a Los Angeles Clippers párharca. Ide kapcsolódik, hogy az NBA szokásos közleménye is kijött a heti adatokról, amiben az áll, hogy az elmúlt héten 164 játékost teszteltek, és egyetlen pozitív eredmény született - noha nem írták, ennek Paul eredményének kell lennie.

Ugyancsak tegnap délután érkezett a hír, hogy Kawhi Leonard térdsérülés miatt határozatlan időre kidőlt, és emiatt már nem lépett pályára a Jazz elleni ma hajnali találkozón sem. A Clippers hivatalos közlése szerint térdficammal dőlt ki, ugyanakkor az sem elképzelhetetlen, hogy súlyosabb ACL-sérülést szenvedett. Tyronn Lue elmondta, hogy még több teszt eredményét várják, és csak azok után tudják majd megmondani, hogy mikor térhet vissza Leonard.

A Jazzél hiába minősítették fel Mike Conley állapotát kérdésesre, ő sem tudott pályára lépni a két csapat ötödik meccsén. Conley elmondta, hogy az eredeti tervek szerint a harmadik meccsen tért volna vissza, de a második találkozó előtt történt egy kisebb visszaesés az állapotában, mivel túlságosan is megerőltette a sérült combhajlítóját, amikor a visszatérésén dolgozott.

A találkozót a Clippers nyerte, ami után Paul George úgy nyilatkozott, hogy ez volt a legnagyobb meccsük a szezonban, főleg azért, mert a legjobb játékosuk nélkül kellett pályára lépniük. Tudták, hogy össze kell fogniuk, mindenkinek elő kell lépnie, és ez meg is történt. Azt is tudta, hogy neki egyénileg is nagyot kell virítania, ahogyan azzal is tisztában van, hogy a folytatásban is jól kell játszania. Reggie Jackson megjegyezte, hogy egész évben úgy játszottak, hogy valaki hiányzott tőlük, és mintha ezzel készültek is volna erre a helyzetre, ami ezen a meccsen várta őket. Nem akarják, hogy véget érjen számukra ez az idény, esélyt akartak adni Leonardnek, hogy pihenhessen, és kiderüljön, hogy pontosan mi is van vele, és remélik, hogy visszatérhet majd.

A Jazznél Donovan Mitchell továbbra sem teljesen egészséges, bokasérüléssel küzd, és ehhez szerinte alkalmazkodnia kell. Kellemetlen, hogy nem képes sok olyan dolgot megcsinálni, amit máskor igen, most is látja a pályán azokat a pontokat, ahova oda kellene érnie, de egyszerűen nem képes rá. Nehéz helyzetben van, de megtalálja a módját, hogy ezt megoldja, különben mehetnek haza. Nem azért csinálták végig ezt a szezont, hogy utána a második körben kiessenek, úgyhogy meg kell találniuk a megoldást. Eddigi élete jelentős részében képes volt sebességből megverni az ellenfelét, átugrani az embereket, de most először a pályafutása során a földön kell játszania, nem a levegőben. Ez most számára egy tanulási folyamat, és szerencsétlen dolog, hogy pont a rájátszásban megy ezen keresztül, de nem keres kifogásokat, mert ez van. Jobban kell megválogatnia, hogy mikor támad, honnan vállal dobásokat, és ugyan úgy érzi, hogy amikor rádupláztak, jól megtalálta a társait, úgy látja, hogy ebben is tud javulni.

A játéknap másik mérkőzésén az Atlanta Hawks 26 pontos hátrányból fordított a Philadelphia 76ers ellen, ezzel 3-2-re vezetnek a párharcban. A találkozó után Nate McMillan elmondta, hogy a csapatnál mindig arról beszélnek, hogy egy meccs 48 percig tart, közben nem szabad feladni, mert ez nagyon hosszú idő, és ma mind a 48 percre szükségük volt, hogy a maguk javára fordítsák a mérkőzést. Trae Young azt emelte ki, hogy sok olyan játékosuk van, aki dobásokat tud elsüllyeszteni és be tudja indítani a támadójátékukat, így gyorsan képesek sok pontot szerezni. Úgy érzi, hogy jó néhány tiszta helyzetet elrontottak az első félidőben, ahol szinte semmi sem jött össze nekik. Reméli, hogy a következő találkozón sokkal jobban dobnak, mint ma, vagy mint a negyedik meccsen.

Tegnap délután két újabb kispad szabadult fel, így már hat csapat keres edzőt. Scott Brooks és a Washington Wizards nem tudott megegyezni egy új szerződésről, így a csapat nem hosszabbítja meg az edző lejáró megállapodását. Tommy Sheppard GM szerint nagyon nehéz döntést hoztak, mert emberileg nagyon kedvelik az edzőt, ugyanakkor meg kellett hozniuk azt a döntést, hogy végül nem hosszabbítanak vele, mert ez üzlet is, és megpróbálnak jobbá válni, jobb eredményeket elérni. Nem mondaná, hogy nem működött ez a munkakapcsolat, de úgy érzik, hogy ideje továbblépniük. Sheppard azt is elmondta, hogy Bradley Beal és Russell Westbrook is támogatta volna azt, ha visszaigazolják az edzőt, ennek ellenére döntöttek úgy, hogy nem hosszabbítanak vele. Mike Singer (Denver Post) értesülései szerint a Wizardsnál jelölt lehet az edzői posztra a Denver Nuggetsnél dolgozó Wes Unseld Jr., de a szakember az Orlando Magic radarján is rajta van.

Stan Van Gundy mindössze egy szezon után távozik a New Orleans Pelicans kispadjáról. Több forrás is arról számolt be, hogy az edző és Brandon Ingram között az egész szezon során feszült volt a viszony, ugyanakkor nem emiatt távozik, hanem azért, mert a csapatnál csalódásként élték meg a 31-41-es mérleggel befejeződő szezont. Kevin O’Connor (The Ringer) arról számolt be, hogy a csapatnál segédedzőként dolgozó Teresa Weatherspoon és Fred Vinson is eséllyel pályázik az edzői posztra, és Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései alapján főleg az utóbbinak vannak nagyon nagy esélyei, de felmerülhet még a csapatnál az egyaránt a Brooklyn Netsnél segédedzőként dolgozó Jacque Vaughn és Ime Udoka, a Milwaukee Bucks alkalmazásában álló Charles Lee és a Los Angeles Lakersnél munkát vállaló Jason Kidd is.

Sergio Scariolo készen áll arra, hogy elhagyja a Toronto Raptors csapatát és visszatérjen Európába, ahol a Virtus Bologna szerződtetné őt, de az olasz szakember még nem döntött a jövőjéről. Az amerikai tapasztalatai kapcsán megosztotta egy spanyol rádiós műsorban, hogy szerinte az NBA még nem áll készen arra, hogy egy európai edzőt vezetőedzőnek nevezzen ki, és úgy érzi, hogy egy európai edzőnek vagy sportvezetőnek megvan a plafonja, ami fölé nem mehet a ligában. Tisztelik őket, de az az érzése, mintha egy bizonyos ponton túl úgy kezelnék őket, hogy az a munka már nem nekik való.

Ahogyan arról beszámoltunk, LaMelo Ball nyerte el az Év Újonca díjat, ezzel LeBron James és Kevin Durant után ő lett a harmadik legfiatalabb játékos, aki elnyerte ezt az elismerést. A Charlotte Hornets mindenese 465 pontot begyűjtve végzett az élen, őt Anthony Edwards (309 pont) és Tyrese Haliburton (114 pont) követte, a negyedik helyen Saddiq Bey végzett 3 ponttal, és más nem is kapott pontot a szavazáson.

Donnie Nelson 24 év után távozik a Dallas Maverickstől. Nelson az évek során több munkakörben is megfordult a csapatnál segédedzőtől kezdve az elnöki posztig, és nagyban neki is köszönhető, hogy Dallasban kötött ki Dirk Nowitzki és Luka Doncic is. Sam Amick és Tim Cato (The Athletic) forrásai alapján a távozásához köze van annak, hogy a 2018-ban kutatás-fejlesztési igazgatónak csapathoz érkező Haralabos Voulgaris egyre nagyobb szerepet kapott a csapat vezetőségében, közvetlenül Mark Cuban tulajdonosnak jelentett, és Voulgaris szava erősebb lett a csapatnál, mint a leköszönő szakemberé. Tim MacMahon (ESPN) szintén arról számolt be, hogy Voulgaris térnyerése miatt távozik Nelson. A helyzetet bonyolítja, hogy a görög szakember szerződése is lejár a nyáron, ráadásul Nelson mellett mások sem jöttek ki jól vele a csapat dolgozói közül, illetve Luka Doncic sem ápolt vele jó viszonyt, Mark Cuban tulajdonos viszont többször is megvédte őt, illetve dicsérte a munkáját. Cuban azt is elmondta, hogy Voulgaris nem rendelkezett nagyobb erővel a csapaton belül, mint bárki más, aki hozzá hasonló munkát látott el.

Marc Stein (The New York Times) arról számolt be, hogy a Mavericks megbízott egy céget azzal, hogy kutassa fel számukra Nelson megfelelő utódját. A jelöltek között minden bizonnyal ott lesz Michael Finley, aki jelenleg a kosárlabdával kapcsolatos ügyek alelnöke a csapatnál, vagyis pont Nelson alatt dolgozott.

LeBron James kifakadt Twitteren, miszerint ő előre megmondta, hogy nem lesz jó ilyen kevés szünetet beiktatni a tavalyi és az idei szezon közé, és ahogyan az szerinte várható volt, sorra dőlnek ki az All-Star játékosok. Mint írta, ő csak meg akarta védeni a szezon előtt a játékosok jólétét. Ezeket a sérüléseket nem lehet annyival elintézni, hogy ez is a játék része, mert ezek a nem megfelelő pihentségi állapotuk eredménye. 8-9 All-Star játékos hagyott ki meccseket a rájátszás alatt, a legtöbb a liga történetében. Ez lenne az év legjobb időszaka a liga számára és a szurkolóknak is, de az utóbbiak nem láthatják a kedvenceiket. Ha van valaki, aki tudja, hogy hogyan reagál az állandó munkára a szervezet, akkor az ő. A játékosok egészsége miatt szólal fel, mert utálja, hogy ennyien sérültek, és azt kívánja, bár láthatnák a szurkolók a kedvenceiket. Ismeri a liga üzleti oldalát, tisztában van ezekkel a dolgokkal, ettől függetlenül mondja mindezt.

Mike Bass, az NBA szóvivője egy közleményben reagált James szavaira, amiben leírta, hogy nem növekedett a sérülések száma az előző szezonhoz képest, míg a kezdő-, illetve All-Star játékosok nem hiányoztak több meccsről sérülés miatt, mint az elmúlt három évben. A sérülés a játék egy kegyetlen része, és értékelik azokat az áldozatokat, amiket a játékosok és a csapatok hoztak a világjárvány idején.

James Harden neve nem szerepel a Brooklyn Nets sérültlistáján, a jelek szerint a Milwaukee Bucks elleni hatodik találkozón is játszani fog. Kyrie Irving visszatérésére ugyanakkor várni kell, ő nem is utazik el a csapattal erre a meccsre.

Nikola Jokics bejelentette, hogy nem segíti hazája válogatottat az olimpiai selejtezőkön, és amennyiben Szerbia kvalifikál, akkor az ötkarikás játékokon sem vesz részt. Elmondta, nagyon szeretett volna játszani a válogatottban, de oda kell figyelnie a szervezete jelzéseire, és most úgy érzi, hogy hosszabb pihenőre van szüksége. Biztos benne, hogy a csapat nélküle is nagyszerűen fog teljesíteni, és sok örömöt fog okozni hazájának.

Ira Winderman (South Florida Sun Sentinel) pedig arról számolt be, hogy Jimmy Butler sem vesz részt az olimpián, miután a játékos úgy döntött, hogy nem kíván szerepelni a tornán a Team USA színeiben.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus