Hírmorzsák 2021-06-18 (12:00)

Kihirdették az All-Rookie csapatokat. Rick Carlisle távozik a Maverickstől. Luka Doncic nem örül Donnie Nelson távozásának. Giannis Antetokounmpo próbált végig agresszív maradni. Steve Nash szerint nem találták a ritmust. Kawhi Leonard ma este sem játszik, Mike Conley és Donovan Mitchell játéka is kérdéses. Nate Björkgren a kanadai válogatottnál. Bemutatták az NBA új labdáit. Zion Williamson néhány családtagja szeretné másik csapatban tudni a játékost. Damian Lillard leginkább Gregg Popovich miatt megy a válogatotthoz.

Az NBA kihirdette az All-Rookie csapatokat, az első ötösben LaMelo Ball, Anthony Edwards, Tyrese Haliburton, Saddiq Bey és Jae’Sean Tate kapott helyet, míg a második csapatban Immanuel Quickley, Desmond Bane, Isaiah Stewart, Isaac Okoro és Patrick Williams. Ebben a kategóriában 99 szakíró szavazott, Ball és Edwards mindannyiuknál bekerült az első csapatba, és Haliburton is csak egy valakinél került a második ötösbe. Az első csapatba kerülésért Tate és Quickley között alakult ki harc, kettejük között mindössze 6 pont volt a különbség. A kimaradók közül Facundo Campazzo gyűjtötte be a legtöbb pontot, ő a 42 egységével 8 ponttal maradt el Williams mögött.

Ahogyan arról külön is beszámoltunk, már nem Rick Carlisle a Dallas Mavericks vezetőedzője. A szakember annak ellenére döntött a távozás mellett, hogy még két évig érvényes szerződéssel rendelkezett. Az edző egy közleményben azt írta, hogy hosszasan beszélgetett Mark Cuban tulajdonossal, és ezt követően döntött a távozás mellett. Hangsúlyozta, hogy ez kizárólag az ő döntése volt, Dallas mindig az otthona marad, ugyanakkor nagyon izgatott, hogy mi lesz a következő fejezet az edzői pályafutásában. Tim MacMahon (ESPN) arról számolt be, hogy állítólag Carlisle és Luka Doncic között feszült viszony alakult ki. Doncic állítólag szívesen venné, ha a jelenlegi segédedző, Jamahl Mosley lenne a csapat edzője, legalábbis erre lehet következtetni egy korábbi nyilatkozatából. Marc Stein (The New York Times) pedig arról számolt be, hogy a Mavericks először Donnie Nelson utódját akarja megtalálni, és csak utána kezdenek hozzá az edzőkereséshez. Ugyancsak Stein írta meg, hogy a ligán belül hetek óta terjed az a pletyka, hogy Carlisle vehetné át Mike Budenholzer helyét, amennyiben a Milwaukee Bucks az edzőváltás mellett dönt.

Luka Doncic tegnap este még Carlisle menesztése előtt vett részt egy sajtótájékoztatón, amin elmondta, hogy nehezen érintette őt Donnie Nelson távozása. Hosszú ideje ismeri őt, Nelson volt az is, aki draftolta őt, ezért nehéz szívvel követte az eseményeket, de nem ő hozza ezeket a döntéseket. Doncic a szlovén válogatottal készül az olimpiai selejtezőkre, amik kapcsán elmondta, hogy bízik a kijutásban, és azt is megjegyezte, hogy egy héten át nem kosárlabdázott azt követően, hogy a Mavericks kiesett a rájátszásból, de ennyi idő alatt is elkezdett neki hiányozni a játék.

Tim Cato és Sam Amick (mindketten The Athletic) szerint Nelson távozása nem változtat azon, hogy Doncic hosszabbítani fog Dallasban, ugyanakkor a már említett Tim MacMahon felhívta arra a figyelmet, hogy a játékos ügynöke, Bill Duffy nem ápol jó viszonyt a csapattal. Ez alól kivételt jelentett Nelson, akivel ő is jól kijött, egyébként viszont hosszú múltja van az ügynöknek a csapattal, ő képviselte Steve Nasht, amikor az irányító elhagyta a csapatot és visszament Phoenixbe, de Darren Collison és Rajon Rondo ügynöke is ő volt abban az időszakban, amikor ők a Mavericksnél játszottak, és főleg az utóbbi elég csúnya körülmények között távozott.

A Milwaukee Bucks egyenlíteni tudott a Brooklyn Nets ellen, ami után Giannis Antetokounmpo elmondta, hogy próbált végig agresszívan játszani, a megfelelő megoldást választani, és most triplát sem vállalt, noha úgy érzi, hogy egyszer vagy kétszer annyira tiszta helyzetbe került, hogy talán elvállalhatta volna a kinti dobást. Ilyenkor élvezi a játékot, amikor ennyire agresszív tud lenni, képes eljutni a gyűrű közelébe, bevonni a játékba a társait, és az erősségeire tud játszani.

Steve Nash szerint a Nets nem tűnt kellően energikusnak ezen az estén, de nem azért, mert nem akartak energiát belefektetni a meccsbe, hanem azért, mert nem tudták megtalálni a ritmusukat. Nash szerint a ritmus és az energia olyan, mint a tyúk és a tojás esete, mert ritmus nélkül nincs meg az energia, de energia nélkül sem a ritmus. Nem ez volt a legjobb meccsük, nem játszottak jól, és most az a kérdés, hogy miként tudnak erre válaszolni legközelebb.

Kawhi Leonard kihagyja a Utah Jazz elleni hatodik mérkőzést is a térdsérülése miatt, jelentette be Tyronn Lue. A Los Angeles Clippers ellenfelénél Mike Conley játéka kérdéses, de a Jazz hivatalos tájékoztatása szerint Donovan Mitchell esetében is ugyanez a helyzet, aki továbbra is bokasérüléssel küzd.

Ismét Nick Nurse segédedzője lesz Nate Björkgren, miután az Indiana Pacerstől egyetlen szezon után menesztett szakember csatlakozott a kanadai válogatott stábjához. Mint ismert, Björkgren korábban Nurse segédedzőjeként dolgozott a Toronto Raptorsnál is.

Az NBA és a Wilson sportszergyártócég bemutatták a liga következő szezontól használt labdáját. Ahogyan azt már egy éve tudni lehet, az NBA 37 szezon után cseréli le a Spalding termékeit, és az új beszállítóval többéves megállapodást írtak alá. Chris Haynes (Yahoo! Sports) beszámolója alapján először a Chicagóban megrendezett draft előtti felmérőn használhatják az új labdákat. Sal LaRocca, az NBA nemzetközi együttműködéseiért felelős vezetője elmondta, hogy a Spalding nagyon magas színvonalat képvisel, de ugyanez igaz a Wilsonra is, akik egyébként már voltak korábban a liga beszállítói, annak az első 37 évében. LaRocca viccesen megjegyezte, hogy az NBA vezetőségén belül visszatérő poén, hogy minden 37 évben lecserélik a másikra ezt a két sportszergyártót.

Shams Charania, Joe Vardon és William Guillory (mindhárman The Athletic) forrásai alapján Zion Williamson több családtagja is azt szeretné, ha a fiatal játékos egy másik csapathoz kerülne. Több forrásuk is úgy értesült, hogy a New Orleans Pelicans működését diszfunkcionálisnak tartják, és úgy gondolják, hogy csapatként nem képesek felnőni azokhoz az elvárásokhoz, amit egy olyan sztár érdemel, mint Williamson. Ezek a családtagok Stan Van Gundy személyiségével sem voltak megelégedve, túlságosan merevnek tartották. A The Athletic cikkéből az is kiderül, hogy Williamson továbbra is csak a játékra koncentrál, és arra, hogy a következő szezonban győzelmekhez segítse a Pelicanst, ugyanakkor J.J. Redick elcserélésének állítólag nagyon nem örült. Ugyanebből a cikkből kiderül az is, hogy a Pelicans keresi annak a lehetőségét, hogy Eric Bledsoe és Steven Adams kettőséből legalább az egyiket elcserélje, de azt sem bánnák, ha mindkettejüket mozdítani tudnák.

A Pelicans szeretné boldognak tudni a fiatal sztárt, és ebben Lonzo Ballnak is lehet szerepe, ugyanis Williamson és Brandon Ingram is amellett lobbizik a csapatnál, hogy tartsák meg az irányítót. Williamson tudja, hogy Ball a számára legjobb döntést fogja hozni, de nagyon szeretné, ha maradna, és ezt Ball is tudja. Brandon Ingram a szezont lezáró interjúk során beszélt sokat arról, hogy mennyire jó lenne, ha Ball és Josh Hart megtartása is sikerülne, de főleg Ball visszaigazolása mellett kardoskodott, mert úgy gondolja, hogy egy generációs tehetség az irányító a passzkészsége miatt, és emellett a védekezése is lenyűgöző.

John Hollinger (The Athletic) szerint jelenleg a Pelicans esetében van a legnagyobb esély arra a 30 csapat közül, hogy elköltöztessék. New Orleans nem tartozik a nagyobb piacok közé, ugyanakkor Gayle Benson tulajdonos nagyon kötődik a városhoz, és nem tervezi a csapat eladását. Hollinger szerint akkor is lenne esély a csapat költöztetésére, ha Seattle és Las Vegas bővítéssel kapna csapatot, mert Kansas City és Louisville is érdekes piac lehetne.

Matt Sullivan Brooklyn Netsről írt könyvéből új részletek láttak napvilágot arról, hogy miként is állt össze Kevin Durant és Kyrie Irving a csapatnál. A két játékos még 2019. január 25-én vacsorázott együtt, amikor a Golden State Warriors a Boston Celtics otthonába látogatott, és ekkor jutottak arra az elhatározásra, hogy együtt akarnak játszani. Irving pár hónappal korábban még azt mondta, hogy marad Bostonban, de a nagyapja halála után mély depresszióba esett, ami után megváltozott. Durant állítólag nehezményezte, hogy Steve Kerr nem tudja kezelni Draymond Green dühkitöréseit, és annak sem örült igazán, hogy Stephen Curry nagyobb figyelmet kap a médiától és a rajongóktól is. Irving szerint ezen a vacsorán vették a kezükbe az irányítást, látták, hogy két maximum szerződés befér a Netsnél, a helyi GM is rugalmas, és még van is ott néhány hasznos kiegészítő. Sullivan beszélt a csapat egyik vezetőjével is, amikor a Can't Knock the Hustle című könyvét írta, aki elmondta neki, hogy tisztában voltak Irving sajátos személyiségével, ugyanakkor úgy látták, hogy a franchise elég erős lábon áll ahhoz, hogy megférjen benne több különböző személyiség.

Damian Lillard arról beszélt, hogy nagyban hozzájárult Gregg Popovich személye is ahhoz, hogy vállalja az olimpiai részvételt. Nagyon tiszteli őt edzőként és emberként is, nagyon várja, hogy a kezei alatt játsszon, magába szívjon a tudásából. Lillard emellett azért is szeretett volna játszani a válogatottban, mert nagyon nagy hatást gyakorolt rá a 2008-as csapat, amiben olyan sztárok játszottak, mint Kobe Bryant, Dwyane Wade, Chris Paul, Carmelo Anthony és LeBron James, és mégis mind egy irányba húztak, önzetlenül kosárlabdáztak, és jól érezték magukat.

A végére pedig Devin Booker maradt, aki felkutatta azt a szurkolót, aki a Phoenix Suns és a Denver Nuggets párharcának harmadik mérkőzésén összetűzésbe keveredett a lelátón az ellenfél egyik szurkolójával, és most Booker egy aláírt mezt és egy meccsjegyet ajándékozott neki. Az első hírek arról szóltak, hogy ez a szurkoló támadta meg a Nuggets egyik rajongóját, de a biztonsági felvételek és a szemtanúk elmondása is megerősítették, hogy csak megvédte magát.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus