Hírmorzsák 2021-06-24 (10:30)

Trae Young vállrázása és játéka a fő téma a keleti döntő első meccse után, Giannis szerint jobban kell dolgozniuk ellene – Cam Reddish keretbe került – Leonard nem lesz a harmadik meccsen, Chris Paul egyre biztosabb, hogy igen – Ime Udoka a Celtics új vezetőedzője, „kifoszthatják” a Nets stábját – összeállt a Team USA 12-es kerete és alakul a Select Team is, Nigéria NBA-játékosokkal tör éremre – Az Orlando, a Golden State és a Sacramento is aktív lehet(ne) a lottery után. 

Az Atlanta Hawks elcsente az első idegenbeli meccset, ami annyiban nem meglepetés, hogy az előző két körben is ugyanígy jártak el. A Bucks elleni összecsapás elsősorban a 48 pontot hintő Trae Youngról szólt, aki egy triplakísérleténél annyira szabadon maradt, hogy még a vállait is lerázhatta, mielőtt bevágta a hármast. Young mosolyogva annyit mondott erről, hogy sok ideje volt, meg amúgy is kicsit fáradt volt, szóval vett egy nagy levegőt és rákoncentrált a dobásra – csapattársa, Kevin Huerter annyit tett hozzá, hogy ugyanarra gondolt a pályán, mint a nézők: ezt most tényleg megcsinálta Young?

John Collins szerint csapattársának van vér a pucájában, és az ilyen meccsekre, ilyen pillanatokra született. Nem tudja, mit kellene még tennie, hogy az emberek végre észrevegyék, hogy minden idők legjobb játékosai között a helye. A vállrázás az ő védjegye, és ha ez segít neki, hogy beverje a triplákat, felőle úgy rázza a vállait, ahogy akarja. 

Young annyit tett hozzá, hogy hisz a csapatában, és mindenki más is hisz a társaiban – szerinte addig jutnak el, ameddig akarnak, egyetlen plafont lát, ha behúzzák a nagydöntőt is. A vendéggyőzelmekkel kapcsolatban azt mondta, hogy gyerekkora óta imád idegenben játszani, feldobja a közeg, ami ellene szurkol, illetve ekkor érzi igazán, hogy csak a csapatára számíthat, semmi másra, ez pedig nagy közösségformáló erő. 

A remekül játszó Giannis Antetokounmpo a meccs után szűkszavúan annyit mondott, hogy sosem könnyű nyerni, annyit kell tenniük, hogy legközelebb jobban kell végezniük a munkájukat. Ugyanezt és ugyanígy mondta el Khris Middleton is. Giannis annyit tett hozzá Pat Connaughton utolsó pillanatokban elengedett félüres triplájához, hogy üresen állt, ez pedig egy „megcsinálod vagy elrontod” helyzet volt – csapattársa most rontott, el kell fogadni, de ő ugyanúgy bízik benne, mint előtte. Youngot is megdicsérte a görög, szerinte nagy játékos, akit 48 percen keresztül nagy kihívások elé akartak állítani anélkül, hogy sok büntetőt harcoljon ki, de most ellenfele jobban tette a dolgát. 

A meccshez kapcsolódik, hogy Cam Reddish, a Hawks fiatal swingmanje hosszú hónapok kezelése után meggyógyult Achilles-húzódásából, az elmúlt hetekben már edzett is, ma hajnalban pedig február 21-e után ismét a csapat rendelkezésére állt. Egyelőre a konferencia-döntő első meccsén nem került pályára, Nate McMillan elmondta, hogy egyrészt nagyon óvatosak vele, másrészt Solomon Hill és Tony Snell jelenleg előtte van a rotációban. 

A Los Angeles Clippers bejelentette, hogy Kawhi Leonard biztosan nem fog pályára lépni a nyugati főcsoportdöntő harmadik összecsapásán. A csapat kommunikációja szerint húzódás van a jobb térdében, a súlyosságával kapcsolatban viszont csak találgatni lehet – Tyronn Lue azt mondta korábban, hogy úgy készül, hogy Leonard az egész szériát kihagyja, mivel így célszerűbb felkészíteni a csapatot a sorozatra. 

Chris Paul viszont valószínűleg pályára tud lépni a magyar idő szerint péntek hajnalban rendezendő harmadik mérkőzésen. A Phoenix Suns sztárja egy helyi újságíró, John Gambadoro szerint részt vett egy terheléses szívvizsgálaton és egy mini fizikai felmérőn, amiken át is ment Chris Haynes (Yahoo! Sports) szerint, ezzel a legnagyobb akadály elhárult a játéka elől. A Suns időközben állapotát „probable”-re változtatta, vagyis közvetlenül a meccs előtt fog eldőlni, hogy végül bevetésre kész állapotban lesz-e – Pault ismerve inkább igen lesz a válasz. 

Ide kapcsolódik, hogy az elmúlt egy hétben nem akadt új vírusfertőzés a 149 tesztelt játékos között. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy megvan a Boston Celtics vezetőedzője, a várakozásoknak megfelelően a liga egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő fiatal segédedzője, Ime Udoka kap lehetőséget. Darvin Ham és Chauncey Billups is erős jelölt volt, de végül a korábban Gregg Popovich mellett a szakmát hét évig tanuló, majd 2019-20-ban Philadelphiában, idén Brooklynban dolgozó Udoka lett a befutó. Az új szakvezető bírja a csapat három vezérének támogatását is, Jayson Tatum, Jaylen Brown és Marcus Smart ugyanis már dolgozott vele a 2019-es világbajnokságon szereplő válogatottnál, és nagyon jó véleménnyel vannak róla. Mike James, aki a Netsnél dolgozott vele, azt mondta, hogy Udoka nagyon figyel a védekezésre, és folyton azt mondja, hogy az apró dolgokat kell megcsinálni, egy-egy visszarendeződést, kizárást, és akkor sikeres lesz a csapat, emellett nagyon őszintén elmondja az érzéseit a játékosoknak, és hogy pontosan mit vár el tőlük. 

Egy szabad vezetőedzői állást tehát betöltöttek, még hat csapat (Mavs, Pelicans, Pacers, Magic, TrailBlazers és Wizards) keresi új mesterét. Elképzelhető, hogy a Nets edzői stábját teljesen szétszedik, mert Mike D’Antoni jó esélyekkel indul Portlandben, Jacque Vaughn esetében pedig a Pelicans kért és kapott engedélyt a tárgyalásra. 

Ha már válogatott, összeállt az a 12 játékos, akik várhatóan az Egyesült Államokat képviselik a tokiói olimpiánJames Harden végül kénytelen volt lemondani a szereplést a combhajlítója miatt, Zach LaVine és Jerami Grant lett a két utolsó tag.

A csapatvezető, Jerry Colangelo elmondta, hogy három játékos, Booker, Middleton és Holiday csapata még versenyben van, de mindhárman jelezték felé, hogy alakuljon bárhogy a playoff, ott lesznek Tokióban. 

Hátvédek: Damian Lillard, Devin Booker, Jrue Holiday, Bradley Beal, Zach LaVine.
Csatárok: Kevin Durant, Jayson Tatum, Khris Middleton, Jerami Grant.
Magasemberek: Bam Adebayo, Draymond Green, Kevin Love.

Ide kapcsolódik, hogy a szokásos, fiatalokból álló Select Team fogja segíteni a felkészülést és esetleges sérülés/lemondás esetén innen is fognak válogatni a nagycsapatba – ezt a gárdát Erik Spoelstra edzi majd, és bár végleges keret még nincs, az már biztos, hogy Anthony Edwards és Darius Garland csatlakozik, Jarrett Allent pedig meghívták, de a hamarosan szabadügynökké váló center még nem döntött. 

A Mike Brown vezette Nigéria is egyre komolyabb játékerőt képvisel, 13 volt vagy jelenlegi NBA-játékos van ott az előzetes keretben. Korábban többek között Jahlil Okafor, Precious Achiuwa, KZ Okpala, Miye Oni és Udoka Azubuike is csatlakozott, most pedig Monte Morris és OG Anunoby is jelezte részvételi szándékát. A gárda feltett szándéka, hogy első afrikai válogatottként továbbjut a csoportból, ha pedig ez összejön, akkor megcélozzák az érmet is. 

Az olimpiai selejtezők is indulnak a jövő héten, a törököknél Furkan Korkmaz, Cedi Osman, Ersan Iljasova és Ömer Yurtseven is szerepet kap az idén első körbe várt Alperen Sengün mellett. 

A liga nagy része már a draftra készül, Chicagóban el is kezdődött a Draft Combine, ahol Keon Johnson, a Tennessee 196 centi magas dobóhátvédje 48 inch magas emelkedést produkált, amivel megdöntötte Kenny Gregory húszéves rekordját – Johnson álló helyből 41.5 inch magasra ugrott. A játékos az ESPN legfrissebb mock draftja alapján Top10-ben fog elkelni. 

Az Orlando Magichez végül nem esett be egy egy Top3-as választás, csak az ötödik helyen húzhatnak a drafton, viszont a Bullstól megkapják a 8. picket is. Jeff Weltman szakmai elnök picit csalódott volt az eredmény láttán, de összességében a két Top10-es pick nagyon izgalmassá teszi az előttük álló időszakot. Ehhez Roy Parry (The Orlando Sentinel) annyit tett hozzá, hogy információi szerint az egyik picket arra próbálják meg felhasználni, hogy kitakarítsák vele Terrence Ross vagy Gary Harris szerződését – ezt a felvetést egyébként Weltman nem utasította el, annyit mondott, hogy az ajánlatok döntik el, mit kezdenek ezekkel a jogokkal. 

A Warriorsnak is két lottery-pickje van, de Bob Myers szakmai elnök szerint nem fognak játékosfejlesztésbe fogni, hogy ezek miatt meccseket veszítsenek el, emiatt esélyes, hogy ők is kilépnek a cserepiacra. Jason Jones (The Athletic) szerint a Kings megpróbálhatna rámenni Ben Simmonsra, cserébe Buddy Hieldet, Marvin Bagley II-öt és az idei kilencedik picket adhatnák oda érte - ez egyelőre azért inkább újságírói fejtegetés, a csapat környékéről nem jött ilyen infó.  

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus