Hírmorzsák 2021-06-26 (9:30)

Trae Young magára vállalta a vereséget, de előkerült Scott Foster neve - Holiday szerint okosabban védekezett, mint legutóbb, McMillan szerint nekik is okosabban kell adni az elzárásokat - Leonard nem játszik, Morris kérdéses a negyedik meccsre, a Suns immár teljes kerettel készül - Jason Kidd a Mavs vezetőedzője, Nico Harrison a GM, Finley marad, érkezhet Barea és Terry is - Chauncey Billups és a Blazers már a részleteken egyezkedik - Jacque Vaughn a fő esélyes New Orleansban - Cassell vagy Unseld Jr. lehet a Wizards új vezetőedzője - Minnesotában kezd összeállni a végső stáb - a Knicks valószínűleg megpróbál felcserélni a drafton - Spencer Dinwiddie LA-be akar igazolni?

A keleti döntő második meccsét méretes különbséggel nyerte a Milwaukee Bucks, óriási nyomást helyeztek a labdás emberre, leginkább Trae Youngra. Az irányító a meccs után el is mondta, hogy minden felelősség őt terheli ezért a buktáért: jobban kell vigyáznia a labdára, jobban kell dobásokat kreálni a társainak, és készen is fog állni a harmadik meccsre. Young finoman bírózott is egyet, szerinte a Bucks semmit nem csinált máshogy, csak jóval agresszívebben dolgozott rajta, a Suns-Clippers párharcban is "megtalált" Scott Foster játékvezető és társai pedig engedték ezt. Hozzátette, hogy ez nem az ellenfél kritikája, ha látják, hogy több fizikalitást engednek egy mérkőzésen, akkor fizikálisabban fognak játszani, nincs ezzel baj. Hozzászokott a Knicks és a 76ers elleni szériákban ahhoz, hogy a párharcok nagyon hamar nagyon fizikálissá válnak, az előző két ellenfél is tele volt kiváló védőkkel, a Bucks is, alkalmazkodni kell ehhez, ez a playoff. 

Youngot elsősorban Jrue Holiday védte a kritikus első félidőben, 47 játékból 29 alkalommal, ebből Young 2/8-as mezőnyt és hat labdaeladást hozott össze. A liga egyik legjobb periméter-védője szerint sokkal okosabban játszott, mint az első meccsen, néha agresszívebben kell védenie Youngot, néha viszont csak el kell hitetnie vele, hogy mindenáron át akarja törni a zárásokat, és ma jól találta meg az egyensúlyt. Nate McMillan, a Hawks edzője kicsit máshogy látta, szerinte ha ilyen védekezés érkezik, akkor egyértelműen javítani kell a zárások minőségén, ezen fognak dolgozni. A mester hozzátette, hogy örülnek az 1-1-es állásnak, de meg kell érteniük, hogy már a döntőbe jutás a tét, és ma a Bucks megmutatta, hogy ehhez milyen szinten kell tudni játszaniuk a következőkben - úgy érzi viszont, hogy ez a plusz fokozat megvan az Atlantában. 

Holnap hajnalban rendezik a nyugati döntő 4. összecsapását, amelyen Kawhi Leonard biztosan nem lesz bevethető, Marcus Morris pedig kérdőjeles, továbbra is az első meccsen összeszedett térdsérülését kúrálja. Tyronn Lue annyit mondott, hogy meg fogják találni a megoldást, hogy Leonard nélkül is egálra hozzák a párharcot, illetve az is kiderült, hogy a második meccsen azért kezdett Terance Mann, mert gyakorlatilag a feldobás előtt pár perccel dőlt el, hogy Morris mégis tudja vállalni a játékot, és már nem volt lehetőség a változtatásra. A Sunsnál viszont most már egyetlen hiányzó sem lesz, az áprilisban artroszkópos térdműtéten áteső wing, Abdel Nader is Monty Williams rendelkezésére fog állni - valószínűleg nem nagyon kerül pályára, de sérülések esetén bevethető. 

A korábbi híreknek megfelelően Jason Kidd lesz a Mavericks új vezetőedzője, míg a korábban a Nike-nál magas beosztásban dolgozó Nico Harrison lesz a gárda GM-je és szakmai elnöke, jelentette Tim MacMahon (ESPN). Kidd két időszakban volt a Mavs játékosa, anno a gárda draftolta 1994-ben és két évet töltött itt, majd 2008 és 2012 között már többszörös All-Starként tért vissza és 2011-ben bajnoki címhez segítette az együttest. A bajnokcsapat várhatóan nagy szerepet fog kapni a következő időszakban, hiszen a csapathoz speciális tanácsadóként csatlakozó Dirk Nowitzki végig támogatta Kidd kinevezését, és állítólag Kidd már el is kezdte szervezni az edzői stábot, ahol szívesen látná JJ Bareát, és Jason Terry is képben van. 

A Dallasnál fog maradni Michael Finley is szakmai alelnökként (ő szintén támogatta Kiddet), és Jamahl Mosley-t is nagyon meg szeretnék tartani. Utóbbival kapcsolatban Tim Bontemps és Tim MacMahon (ESPN beszélgetett, és előbbi kerek-perec megmondta, hogy szerinte Rick Carlisle realizálta a szezon egy pontján, hogy a segédedző Mosley és Luka Doncic közötti kiváló kapcsolat fenyegetést jelent számára, és szerinte a két tréner nem is nagyon fog karácsonyi lapokat küldözgetni egymásnak - a szakíró hozzátette, hogy a többi Dallas-játékossal beszélve úgy látja, hogy nem Doncic az egyetlen, akivel Mosley szoros kapcsolatot épített ki. 

Szinte biztosan a korábbi kiváló irányító, jelenleg a Clippers segédedzője, Chauncey Billups lesz a Portland Trail Blazers új szakvezetője, ezt több forrás is megerősítette az ESPN-nek: a franchise péntek este felajánlotta a munkát Billupsnak, jelenleg a gárda és a játékost képviselő Klutch Sports egyezkedik a részletekről. Billups évek óta jó kapcsolatot ápol Damian Lillarddal, Neil Olshey GM pedig 2011-ben igazolta le játékosként a Clippershez, ahol aztán szépen fel tudta magát építeni edzőként. Marc Stein (New York Times) jelentette korábban, hogy a Trail Blazers tulajdonosa, Jody Allen (a három éve elhunyt Paul Allen húga) a Spurs segédedzőjét, Becky Hammont favorizálta, Olshey viszont Billupsot, úgy tűnik, hogy utóbbi szava volt a döntő. Ide kapcsolódik, hogy a The Athletic szakírója, Jason Quick szerint nagyon erős a valószínűsége, hogy CJ McCollumot elcserélik idén nyáron. 

Brian Windhorst (ESPN) úgy tudja, hogy nőtt az esélye annak, hogy a Nets segédedzője, Jacque Vaughn legyen a New Orleans Pelicans vezetőedzője. Még semmi sem biztos, mert Charles Lee, a Milwaukee Bucks segédedzője is nagyon erős jelölt, de Vaughn nagyon jó viszonyt ápol Trajan Langdonnal, a Pels GM-jével, a chicagói draft combine-on is az ő nevét lehetett hallani. Vaughn segédedzőként, Langdon segéd GM-ként érkezett Brooklynba 2016-ban és három évig dolgoztak együtt, ott barátkoztak össze. 

Windhorst szerint a Washingtonnál már célegyenesbe fordult az edzőkeresés, a két legerősebb jelölt pedig a ligában régóta segédedzőként dolgozó Sam Cassell és Wes Unseld Jr. - mindkét mesternek van kötődése a csapathoz, sőt dolgoztak is együtt a gárdánál. Cassell 2008-as visszavonulása után szinte azonnal csatlakozott a Wizards edzői stábjához és 5 évet töltött el a fővárosban, mielőtt Doc Rivers mellé szegődött volna Los Angelesbe, majd idén Philadelphiába. Wes Unseld Jr. nemrég elhunyt édesapja pedig a franchise történetének egyik legjobb játékosa, az eddigi egyetlen, 1978-as bajnoki cím idején Finals MVP címet is nyert, visszavonulása után hét évig volt a gárda vezetőedzője, majd újabb hét évig a GM-je - fia gyakorlatilag a Washington öltözőjében és csarnokában nőtt fel, 2005 és 2011 között itt is kezdte edzői karrierjét a Nuggets jelenlegi segédedzője. 

Mellettük a Celtics eddigi segédedzőjét, Scott Morrisont is meginterjúvolták - ő egyébként eddigi csapatánál is kalapban volt, de végül Ime Udoka lett a befutó, így Morrison helyzete ingataggá vált Bostonban. 

Minnesotában már a segédedzőket gyűjtik Chris Finch mellé: Joseph Blair, Micah Nori és Pablo Prigioni marad/csatlakozik a stábhoz, jelentette be Gersson Rosas elnök. Közülük a korábbi kiváló argentin játékos neve a legismertebb, ő már 2019 óta dolgozik a Wolvesnak, a szintén európai játékoskarriert befutott Blair pedig 2020-ban került alkalmazásba. Az új érkező, Nori a legrégebbi motoros hármójuk közül, 1998 és 2013 között dolgozott a Torontónak, ebből négy évet segédedzőként, majd három évet Denverben, újabb hármat pedig Detroitban töltött. Érdekesség, hogy Nori a több évtizedes kosárlabda-programjáról híres Indiana Egyetem csapatkapitánya volt - ám nem a kosárlabda-, hanem a baseball-csapaté. Egy ismertebb távozó is akad Minnyben, David Vanterpool szerződését nem hosszabbították meg. 

Több másik csapat vezetője is azt várja, hogy a Knicks mozgolódni fog a draft előtt: a 19., 21. és a 32. pickkel rendelkeznek, de ez egyszerűen túl sok, ennyi újoncot nem tudnak és nem is akarnak beépíteni. Lehetséges, hogy megpróbálnak feljebb kerülni, mert a combine-on több olyan játékossal is interjúztak, akiket a Top10-14 körülre várnak az elemzők. 

Kristian Winfield (NY Daily News) úgy tudja, hogy a napokban korlátozás nélküli szabadügynökké váló Spencer Dinwiddie egyrészt nagyon zsíros ajánlatok közül válogathat majd, másrészt viszont elsődleges célja, hogy hazatérjen és Los Angelesben játsszon, kicsi az esély, hogy Brooklynban marad. Ha valóban LA-be tart, akkor viszont a Netsszel is egyeztetnie kell, mert akár a Lakershez, akár a Clippershez akar igazolni, a két kaliforniai csapat sapka-helyzete miatt azt csak sign and trade keretében teheti meg. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus