Hírmorzsák 2021-07-02 (11:00)

McMillant a Bucks játéka nem lepte meg, a saját csapata annál inkább. A Hawksnál dicsérték a Milwaukee-t, de nagyon készülnek a visszavágásra. Holiday és Lopez szerint most nem szabad lazítaniuk. Young visszatérhet a hatodik meccsen, a bemelegítésnél dőlhet el a sorsa. A Dallas és a Miami nagy erőkkel mehet rá Kawhi Leonardre. Lloyd Pierce lesz Rick Carlisle segítője. Jalen Harrist egy évre eltiltotta az NBA (drog). Smarttal hosszabbíthat a Celtics. Wes Unseld Jr. válogathat az ajánlatok között? Kihirdették a Select Team névsorát. Scott O’Neil távozik Phillyből. Michael Beasley a SL-ben próbálkozik. Beverley elnézést kért Paultól és gratulált a továbbjutáshoz. 

A Milwaukee Bucks ma hajnalban legyőzte az Atlanta Hawksot, és egy győzelemre került attól, hogy 1974 után először nagydöntőbe jusson. A Bucks Giannis Antetokounmpo nélkül játszott, aki ugyan erősítő edzéseket végzett csütörtök délután, de labdás gyakorlatokat nem, teljesen bizonytalan, mikor térhet vissza. A Bucks ennek ellenére parádésan támadott, ezt emelte ki az Atlanta mestere, Nate McMillan is: tudták, hogy gyorsan fognak játszani, támadják a gyűrűt, mert ez a Bucks játéka, és jó munkát is végeztek, dominálták a festéket. Az első negyedben 28, az első félidőben 44 pontot dobtak a szigorított területről, McMillan szerint nagyon fizikálisan játszottak, alaposan pofán vágták ezzel csapatát, amiből nem is nagyon tudtak felkelni: a Hawks nem védte jól a labdás embert, a labda nélküli mozgásokat, gyengeoldali besegítés pedig szinte nem is létezett. 

John Collins annyit tett hozzá, hogy nem tudja az okot, de kétségtelenül nem úgy álltak a meccshez, ahogy kellett volna, Danilo Gallinari szerint felülkerekedtek rajtuk a festékben, ezt pedig legközelebb nem engedhetik, ha győzni akarnak, és a 20-7-es kezdésre utalva azt is hozzátette, hogy az első percekben sokkal jobban kell koncentrálniuk. Bogdan Bogdanovic is előretekintett, tudja, hogy félelem nélkül játszanak, kemények, ezért biztos benne, hogy a hatodik meccsen a megfelelő választ adják majd. 

A problémát leginkább Brook Lopez jelentette, aki nagyobb zsákolóshowt rendezett, mint amekkorákat Antetokounmpo szokott, a playoff-karriercsúcsot elérő center azonban nem szállt el. Szerinte izgalmas élmény volt a mai, de a munka nincs elvégezve, be kell palackozniuk a mai energiát és hozzáállást és elő kell venniük két nap múlva, csak így lesz esélyük lezárni a párharcot. Jrue Holiday is erről beszélt, az irányító szerint nekik kell fellépniük agresszívebben, sőt sokkal agresszívebben, mert az atlantai meccseken érezték a közönség energiáját, vagy valami hasonlót, arra a hullámra felült a Hawks és megsorozta őket. Most nem akarnak esélyt hagyni, keményen oda kell állniuk és nekik bevinni az első ütést. 

A meccs másik hőse a Giannis helyén kezdő Bobby Portis volt, aki a palánk közelében, tripláról és gyorsindításból is eredményes tudott lenni, kiválóan illeszkedett be az első ötösbe, a hazai drukkerek pedig többször is kántálták a keresztnevét. Portis szerint mindenki tudja, hogy a világ egyik legjobb játékosa kidőlt náluk, így fel kell lépniük a többieknek, és pontosan ezt is tették. 

Még egy információ a párharcról: McMillan azt nyilatkozta, hogy Trae Young visszatérhet a hatodik meccsen - szerinte a meccs előtti bemelegítésnél dőlhet majd el, hogy játékra alkalmas-e a sérült jobb bokája. 

Kevin O’Connor (Ringer) úgy tudja, hogy a Dallas Mavericks és a Miami Heat azt tervezi, hogy keményen rámegy Kawhi Leonardre. A Clippers klasszisának játékosopciója van 2021-22-re, ha nem hívja le, akkor szabad igazolhatóvá válik. Néhány vezető úgy látja, hogy a Dallasnak jó esélyei vannak, mivel egyrészt Luka Doncic-csal játszhatna együtt, másrészt ugyan csúnyán szakított pár éve a Nike-val, de a frissen kinevezett dallasi fő döntéshozóval, Nico Harrisonnal kifejezetten jó viszonyt ápol. A Miami Heat azért lehet kalapban, mert 2019 nyarán Jimmy Butler lett volna az elsőszámú opció, akivel Leonard szeretett volna LA-ben együtt játszani – amikor Butler Miamit választotta, akkor jött a B-terv, Paul George. 

Nagyot erősödött az Indiana Pacers edzői stábja, Rick Carlisle vezetőedző első számú segítője a szezon közben Atlantánál leváltott Lloyd Pierce lesz. Pierce-t március elsején rúgta ki a Hawks, korábban 2007 és 2018 között a 76ersnél, a Grizzliesnél, a Warriorsnál és Cavaliersnél dolgozott, jelenleg pedig a Team USA segédedzője. Carlisle és Pierce jó barátságba került az elmúlt években az NBA-edzők szakszervezetében végzett munka miatt (Carlisle a szervezet elnöke, Pierce pedig társadalmi kérdésekben a legaktívabb edző), amikor márciusban Pierce-t kirúgták, meg is védte a sajtóban. Az is biztossá vált, hogy Carlisle egyik legrégebbi munkatársa, Darrell Armstrong nem megy Indianába. 

Jalen Harris, a Toronto Raptors játékosa olyan súlyosan megsértette a liga drogellenes szabályait, hogy egy évre felfüggesztették a játékjogát – nem tiltott teljesítménynövelő, hanem kábítószer használata állhat a háttérben. A 2020-as draft 59. választottja 13 meccsen szerepelt a 2020-21-es évadban, NBA-pályafutását leghamarabb 2022 őszén folytathatja, akkor kérvényezheti „visszafogadását” az NBA-től. 

Ime Udoka, a Celtics új vezetőedzője alapembernek nevezte Marcus Smartot néhány napja, Chris Forsberg (NBC Boston) szerint a csapat a nyáron hosszabbíthat is a hátvéddel – négy évre, körülbelül 77 millió dollárért tehetik meg. 

Wes Unseld Jr. nagyon komoly vezetőedző-jelöltté lépett elő az Orlando Magicnél azok után, hogy Penny Hardaway biztosan nem érkezik, Jacque Vaughn pedig biztosan marad Brooklynban. A korábbi Hall of Famer center, Wes Unseld fia 2012 és 2015 között éppen Vaughn mellett dolgozott Orlandóban, azóta pedig Michael Malone fő segítője lett Denverben, idén már társult vezetőedzőként a fő feladata a gárda védekezésének összerakása volt – Unseld édesapja egykori csapatánál is hasonló helyzetben van, előfordulhat, hogy ő döntheti el, melyik csapat vezetését vállalja. A Magicnél Willie Green (Suns), Becky Hammon (Spurs), Jamahl Mosley (Mavs) és három eddigi orlandói segédedző (Tyrone Corbin, Pat Delany, Steve Hetzel) is interjúzott. 

Bejelentették a Select Team névsorát, Erik Spoelstra vezetésével ők segítik majd a Team USA felkészülését: Saddiq Bey, Miles Bridges, Anthony Edwards, Darius Garland, Tyrese Haliburton, Tyler Herro, John Jenkins, Keldon Johnson, Josh Magette, Dakota Mathias, Immanuel Quickley, Naz Reid, Cameron Reynolds, Isaiah Stewart, Obi Toppin, PJ Washington és Patrick Williams. 

Távozik posztjáról Scott O’Neil, a Philadelphia 76erst tulajdonló Harris Blitzer Sports Entertainment vezérigazgatója. O’Neil nyolc éve tölti be a posztot, most pedig köszönetet mondott Josh Harrisnek és David Blitzernek a lehetőségért – kisebbségi tulajdonrészét is eladja, teljesen kiszáll. 

Elhárult egy fontos akadály a Minnesota Timberwolves adásvétele elől. Az 17%-os részesedéssel rendelkező kisebb tulajdonos, Meyer Orbach támadta meg a bíróságon az adásvételi megállapodást, mivel az szerinte sérti a korábban megkötött megállapodásokat a tulajdonosok között, amely szerint joguk van előbb eladni a részesedésüket, mint a többségi tulajdonosnak. A bíróság azonban Glen Taylor többségi tulajdonos érvelését fogadta el, az érkező Marc Lore és Alex Rodriguez ugyanis vállalta, hogy két évig csak 20%-os tulajdonrészt szerez a franchise-okban (a csomagba tartozik a WNBA-s Lnyx, a G-Ligás Iowa Wolves és egy esport-csapat is), ebben a két évben továbbra is Taylor lesz a többségi tulajdonos, vagyis a tulajdonosi szerkezet lényegi szempontból nem változik. 

Michael Beasley ismét megpróbálkozik a visszatéréssel, ezúttal a Portland Trail Blazers nyári ligás csapatában. A 32 éves, 2008-ban második helyen draftolt kombócsatár utoljára a 2018-19-es évadban lépett pályára az NBA-ben a Lakers színeiben, de 2019 februárjában elcserélték a Clippershez, ahol felbontották a szerződését. Később megfordult Kínában, illetve a Nets színeiben tavaly ott lett volna a buborékban, de előtte elkapta a koronavírust, azóta pedig nem játszott sehol. 

A Thunder tavaly decemberben szerezte meg a szerb Vaszilje Micics játékjogát, aki a mögöttünk hagyott szezonban az Euroliga alapszakaszában és a Final Fourban is kiérdemelte az MVP címet, az Anadolu Efesszel meg is nyerte a legrangosabb európai sorozatot. Micics most hároméves hosszabbítást írt alá a török gárdával, amely azonban jövő nyáron és utána is tartalmaz NBA-kilépési opciót, vagyis az OKC gyakorlatilag bármikor át tudja vinni a tengerentúlra a jelenleg a legjobb, nem az NBA-ben játszó kosarasnak számító irányítót. 

Végül Patrick Beverley maradt, aki emlékezetes módon, Chris Paul hátulról történő fellökésével búcsúzott az idei szezontól. A védőspecialista hátvéd a meccs után a Twitteren kért elnézést Paultól, amiért a frusztrációját rajta vezette le, gratulált a döntőbejutáshoz és sok szerencsét kívánt. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus