Hírmorzsák 2021-07-12 (9:00)

Monty Williams a büntetőkre panaszkodott a hajnali meccs után. Giannis Antetokounmpo szerint itt már fejben dőlnek el a dolgok, Jrue Holidaytől pedig ilyen játékra van szükségük - a görög szerint a társai bíznak benne és a büntetőiben is. Khris Middleton nem lepődik meg Giannis dominanciáján. Az USA nyerte az U19-es vb-döntőt. A szurkolók Steph Curryt szavazták meg az NBA legjobb játékosának. Hivatalosan is Jamah Mosley az Orlando Magic vezetőedzője. Becky Hammon nem dühös amiatt, hogy nem kapta meg a Portland főedzői állását.

A fő téma természetesen a nagydöntő harmadik mérkőzése, amelyen a Milwaukee Bucks dominálni tudott a Phoenix Suns ellen, így a fontos győzelmével elkerülte a 3-0-s hátrányt és 2-1-re szépített a szériában. Az ismét tarthatatlan Giannis Antetokounmpo annyit mondott az összecsapást követően, hogy itt már minden fejben dől el, tudták, hogy milyen mérkőzést fognak játszani és megfelelően álltak hozzá. Ami őt magát illeti, csak és kizárólag azzal foglalkozott minden ellenére, hogy agresszív maradjon, eljusson a festékbe, a gyűrűig és ott megtalálja a jó megoldást, ha ez a befejezés, akkor azt, ha ez egy jó passz a megnyíló sávokban, akkor azt. Szerette volna bevonni Jrue Holidayt és Khris Middleton is, ez pedig sikerült - a büntetőzéséről pedig azt mondta, hogy minden csapattársa támogatja őt abban, hogy agresszív legyen, faultokat, büntetőket harcoljon ki, úgyhogy ezt is teszi, megvan az önbizalma. Hozzátette, hogy Holidayben továbbra is bízik, ő a vezérük, az irányítójuk, tudja, hogy mindig meg fogja találni a módot arra, hogy sikeres legyen, de arra van szükségük, hogy Holiday úgy játsszon mindig, ahogy ma hajnalban tette - most foglalkoztak is azzal, hogy az irányítónak meglegyenek a dobásai, az egy-egyei, a helyzetei.

A görög még annyit mondott, hogy már a második meccsre is javultak az elsőhöz képest, a harmadikra még egy szintet léptek, bíznak egymásban és a "győztes szokásokban" - ha továbbra is egységesek maradnak és olyan kemények játszanak, mint most, akkor bármit elérhetnek. Ezzel együtt ő csak meccsenként, sőt, labdabirtoklásonként gondolkodik, mert mindig azzal kell foglalkozni, ami közvetlenül előtte van. Most keményebben kellett védekezniük, jobban lepattanózniuk, jobban leindítaniuk, úgyhogy ezt tették.

Khris Middleton is dicsérte csapattársát, de hozzátette, hogy ő már annyit látott Giannisból, hogy egyáltalán nem lepődik meg a dominanciáján. Mint mondta, most a legnagyobb színpadon is mindenki láthatja, hogy még sérülten is mire képes, azt pedig külön kiemelte, hogy a görög annyi figyelmet vonz, amennyivel rengeteg teret nyit nekik, a többieknek. Amikor viszont neki (Giannisnak) jönnek a játékok, akkor tömni kell őt labdával, mert olyankor nem lehet megállítani, félre kell előle húzódni és hagyni, hogy alkosson, az előző két mérkzőésen pedig jól csinálták ezt.

A Suns vezetőedzője, Monty Williams egyébként azt mondta, hogy több egykori Suns-legenda is üzeneteket küldött neki, többek között a Brooklyn Nets trénere, Steve Nash - mint mondta, neki ezek nagyon jól esnek, mert úgy kezelik, mintha már régóta Phoenixben lenne, pedig igazából még egészen két éve sincs, hogy ebben a pozícióban dolgozik.

Williams ugyanakkor a mai meccsről egy dolgot emelt ki, a büntetőzést. Azzal kezdte, hogy nem fog nyilvánosan panaszkodni emiatt (utalt itt talán arra, hogy Mike Budenholzerék ezt csinálták az első mérkőzés után), de azért mégis belement: mint mondta, ők csapatszinten 16 büntetőt dobhattak, míg a túloldalon egyetlen játékos (nem nevezte meg, de Giannis) 17-szer állhatott a vonalra. Most Deandre Ayton faultgondokba is került, ami alapvetően borította meg a tervet és a rotációt, hiszen vele a parketten csak -6-ban voltak egy húszpontos vereség során - azt mondta Williams, hogy most már tisztázni kéne, hogy mi a szabályos védőpozícióba, mert elég nehéz utasításokat adni egy játékosnak arra az esetre, hogy mit tegyen, ha valaki nekirohan

A tegnap este fontos eseménye volt még a nagydöntő harmadik meccse mellett az U19-es világbajnoki döntő, amit az USA csapata végül nagy csatában, 83-81-re megnyert Franciaországgal szemben. Az európaiaknál a 17 éves, 220 centinél is magasabb Victor Wembanyama 22 ponttal, 8 lepattanóval és 8 blokkal villogott, megmutatta magát több, 2022-ben első körbe várt amerikai egyetemista ellen is és mivel a szabályok szerint 2023-ig nem jelentkezhet a draftra, így arra az évre már most magára irányította a figyelmet. A franciák egyébként a harmadik negyed vége felé még nyolc ponttal vezettek, de Wembanyama faultgondokba került (a végén ki is pontozódott), az USA pedig fordított, Jaden Ivey és Kenneth Lofton Jr. is 16 pontot szórt, a torna MVP-jének választott Chet Holmgren pedig 10 ponttal és 5 gólpasszal zárt.

Edzőkeringő: az Orlando Magic vasárnap hivatalosan is bejelentette, hogy Jamahl Mosley lett a csapat vezetőedzője. Mosley az utóbbi 15 évben három különböző csapatnál volt segédedző, az elmúlt hét szezont Dallasban töltötte és ott is felmerült a neve, mint az új vezetőedzőé, de végül "átnéztek rajta" és a hírek szerint ezért döntött úgy, hogy akkor inkább távozik - a 42 éves tréner most először kapott főedzői állást.

Becky Hammon is esélyes volt a Portland Trail Blazers vezetőedzői posztjára, interjúztatták is, de végül nem ő, hanem Chauncey Billups kapta meg a munkát. Hammon a CNBC-nek nyilatkozott erről és azt mondta, hogy nem mérges, tudta, hogy csak második volt a listán, de ez nem zavarja, mert egész életében mindig "hátul" volt, megszokta, bár nem kerülheti ki, hogy mi ellen küzd. Hozzátette, hogy ha valaki őt akarja szerződtetni, akkor találhat rá indokot, de ha valaki nem akarja, akkor azt is meg lehet indokolni, ennyi.

Jason Lloyd (The Athletic) több forrásával is beszélt ligaszerte és arra jutott, hogy a Cleveland Cavaliers elcserélheti Collin Sextont. Szerinte a csapat nem akar maximum szerződést adni a fiatal hátvédnek, aki most lép be újonckontraktusa utolsó évébe, úgyhogy nyitottak minden megoldásra, nem ragaszkodnak hozzá - a baj csak az, hogy mindezzel tökéletesen tisztában van a többi csapat is, így Sexton értéke jelenle finoman szólva is alacsony.

Végezetül Steph Curry, aki a hétvége folyamán elnyerte az ESPY "Az NBA Legjobb Játékosa" díját - ezt csak a szurkolók szavazhatták meg, tehát gyakorlatilag egy közönségdíjról van szó a bámulatos szezont futó, de a csapata gyenge eredményei miatt az MVP-címről lemaradó Curry felé.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus