Hírmorzsák 2021-07-14 (9:45)

Leonard térdműtéten esett át. A 76ers meghallgatja az ajánlatokat Ben Simmonsért, már most legalább öt érdeklődő akad. Collin Sextonért nagy erőket mozgósíthat a Knicks. John Collins válogathat az ajánlatok között. Willie Green lesz a Pels új vezetőedzője – a csapat valószínűleg nem erőlteti Lonzo Ball megtartását, ha túl nagy ajánlatot kap. A Lakersnél még egy játékszervezőt keresnek, Ball is képbe kerülhet. A Rockets nagyon szeretné megszerezni az 1/1-et. Jó a nagydöntő nézettsége. Booker rossz meccsének sem ő, sem az ellenfél nem tulajdonít nagy jelentőséget. Giannis számára nehéz volt leküzdeni a Falat, de elsősorban fejben. Tatum nem játszott Argentína ellen, de nincs komoly baja, és már a Covid utóhatásai is elmúltak – továbbra sem érti, hogy maradhatott ki az idei All-NBA csapatokból. Kyle Lowry megkapta díszdoktori oklevelét. 

Kawhi Leonard jobb térdében részleges ACL-szakadás volt, amit megműtöttek, a visszatérési ideje bizonytalan – erről már reggel írtunk részletesebben.

A tegnapi nap másik kiemelt híre, hogy Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint a Philadelphia 76ers már nyitott Ben Simmons elcserélésére és elkezdi meghallgatni az ajánlatokat – az ellenértékek között egy All-Star kaliber játékost mindenképp várnak. Az érdeklődés máris óriási, hiszen 2025-ig szerződése van, nagyon fiatal és nincsenek egészségügyi gondjai, ilyen játékos nagyon ritkán jön ki a piacra – Marc Stein (Substack) úgy tudja, hogy a Cleveland Cavaliers, Indiana Pacers, Minnesota Timberwolves, Sacramento Kings és a Toronto Raptors már biztosan érdeklődik, de több más csapat is be fog jelentkezni. 

Collin Sextont több forrás szerint is árulja a Cavaliers, és a legagresszívebb érdeklődő a New York Knicks, írta meg szintén a The Athletic. Sextonnal idő előtt lehet hosszabbítani ezen a nyáron öt évre 168 millió dollárért, de a Cavs komolyabb pénzt nem akar adni a hátvédnek, így marad a cserepiac, ahol most még értékké lehet tenni. A Knicks érdeklődése szinte borítékolható volt, hiszen Sextont a CAA játékosügynökség képviseli, ahol korábban a Knicks jelenlegi szakmai elnöke, Leon Rose is dolgozott. 

John Collins korlátozott szabadügynök lesz, a Dallas Mavericks, Miami Heat, San Antonio Spurs és a Minnesota Timberwolves is érdeklődik iránta. Collins tavaly nem hosszabbított idő előtt, inkább azt választotta, hogy kilép a piacra, ahol az általános vélemény szerint igen jó pénzt kaphat, főként a playoffban mutatott remek teljesítménye okán. A játékos nemrég kijelentette, hogy szívesen maradna Atlantában, a tulajdonos Tony Ressler pedig azt nyilatkozta, hogy a csapat egy fair megállapodást kötne vele, így lehet, hogy végül a kérők hoppon maradnak. 

Tegnap írtunk róla, hogy Willie Green lehet a befutó a Pelicans vezetőedzői posztjára, a The Athletic szerint pedig a felek már az utolsó simításokat végzik a megállapodáson, eldöntött tény, hogy a Suns jelenlegi segédedzője érkezik Stan Van Gundy megüresedett helyére. 

Nagyon úgy tűnik, hogy a Pelicans új szakmai stábja már nem számíthat Lonzo Ballra, mivel ha a korlátozott szabadügynök irányító aláír egy magasabb ajánlatot, azt a Pelicans nem nagyon fogja meccselni, inkább elengedi a játékost. Elsősorban a Chicago Bulls és a Los Angeles Clippers érdeklődéséről hallani vele kapcsolatban, és a korábbi hírek is arról szóltak, hogy a Ball család célja, hogy Lonzo egy igazán nagy piacon játsszon. 

A Lakersnél még egy olyan playmakert keresnek, aki komoly hatással lehet a csapat támadójátékára, mivel a fő cél egy ütős small-ball felállás összerakása, centerben Anthony Davisszel, erőcsatárban LeBron Jamesszel – írta meg Marc Stein (Substack). A csapatnál az elmúlt két évben igyekeztek több centert is foglalkoztatni, de ha most választani kell, akkor inkább egy szervezőre mennek rá. Stein szerint egyébként Lonzo Ball is kalapban lehet (sign and trade keretében), ami azért érdekes, mert két éve még a Davisért adott csomag egyik nagyobb ellenértéke volt. 

A 2. pickkel rendelkező Houston Rockets minden követ megmozgat, hogy megállapodjon az 1. választás jogát birtokló Detroit Pistonsszal. A Rockets célja egyértelműen Cade Cunningham, míg a Pistons egyelőre lebegteti, hogy a kiscsatárt akarja-e kiválasztani, vagy inkább a center Evan Mobley-t, esetleg a hátvéd Jalen Greent. 

Térjünk vissza egy pillanatra a nagydöntőhöz, hiszen holnap hajnalban következik a párharc negyedik összecsapása. A harmadik mérkőzést 51%-kal többen látták, mint a 2020-as döntő harmadik összecsapását – átlagosan több, mint 9 millióan, egyszerre pedig 11.1 millióan figyelték az ABC közvetítését, az összecsapás volt a legnézettebb műsor volt az Egyesült Államok területén. Átlagosan egyébként 9 millión követik eddig a finálét, ami 33%-os emelkedés a tavalyi Lakers-Heat párharchoz képest. 

A harmadik összecsapás nem Devin Bookerről szólt, a Suns hátvédje borzasztó rosszul dobott, de Deandre Ayton szerint a következő meccsre összekapja magát. Olyan mentalitású, hogy lerázza magáról a rossz élményeket, és kettőzött erővel üt vissza a következő összecsapáson – szerinte Booker a rossz meccsei után az igazán ijesztő. Cameron Payne is arról beszélt, hogy ugyanaz a gyilkos tekintet süt a csapatársa arcáról, akár rossz, akár jó, akár kiváló meccse is volt. Booker szerint nincs itt semmi titok, egyszerűen gyorsan el kell felejteni az előző meccs élményét és rákoncentrálni a következőre – a Bucks edzője, Mike Budenholzer sem lát itt tendenciát, szerinte a harmadik meccsen jól védekeztek ellene, de a negyediken egy ugyanolyan jó Bookerre készülnek, mint amilyen általában. 

Giannis Antetokounmpo arról beszélt, hogy nehéz volt túllendülnie azon, hogy az előző két playoffban a Toronto Raptors és a Miami Heat felhúzta a Falat előtte, vagyis több védővel igyekeztek távol tartani a festékbe való betörésektől. Rengeteget dolgozott az edzőivel korábban, hogy ráérezzen arra, hogy egy-egy helyzetben mi a jó megoldás, kinek kell passzolni, hová kell passzolni, de ez óriási kihívást jelentett a számára, mert hiába akart minél hatékonyabban játszani, minél többet magára vállalni. Korábban személyes sértésnek vette ezt a taktikát, de mostanra eljutott oda fejben, hogy amikor megpróbálják felhúzni elé a Falat, akkor belül csak mosolyogjon rajta és ne magával a ténnyel foglalkozzon, hanem maximálisan arra koncentráljon, hogy megtalálja ellene a jó megoldást. Szerinte két év alatt nagyot fejlődött ebben, ugyanakkor mindig viccesnek találja a Giannis Wall elnevezést, mert azelőtt is önzetlenül játszott, mielőtt felhúzták volna a Falat, nem emiatt kezdett el passzolni. 

A Team USA ma hajnalban kiköszörülte a csorbá(ka)t és nagyobb különbséggel legyőzte Argentínát, erről korábban már írtunk bővebben. Jayson Tatum nem lépett pályára, megfájdult a térde, de Brian Windhorst (ESPN) szerint nincs komolyabb baja, az állapota day-to-day, inkább csak elővigyázatosságból ültették ki, hogy ne kapjon terhelést a back-to-back miatt. 

Gary Washburn (Boston Globe) beszélgetett egyébként a játékossal - Tatum nem került egyik All-NBA ötösbe sem, mindez nagyjából 33 millió dollár mínuszt jelent számára az elmaradt bónuszok miatt. A Celtics sztárja szerint elég őrjítő volt, de nem a pénz miatt – úgy érezte, hogy fejlődött a pontszerzésben, a gólpasszokban, a lepattanózásban, és egyértelműen jobb szezonja volt még a Covid-fertőzés ellenére is, mint az előző évben, amikor beválasztották. Most is ott lett volna a helye, de most már nem bánkódik, csak egyszerűen nem érti, hogy ha valaki látta az idei meccseit, mi alapján gondolta úgy, hogy nincs a Top15 játékos között? Tatum arról is beszélt, hogy öt hónapig érezte a Covid utóhatásait, de szerencsére mostanra elmúlt és újra 100 százalékos állapotban van. 

Az egyik fogadóiroda kiadta az új oddsokat a 2022-es bajnoki címre: a Brooklyn Nets a legesélyesebb, mögötte kevéssel lemaradva jön a Los Angeles Lakers, majd a 3-6. helyen a Golden State Warriors, Los Angeles Clippers, Milwaukee Bucks és a Phoenix Suns áll közel egymáshoz. A Top 10-be befért még a Philadelphia 76ers, Utah Jazz, Denver Nuggets és a Miami Heat, míg a főcsoportdöntős Atlantát csak a 11. helyen rangsorolják. A legtöbbet egyébként a Thunder és a Rockets bajnoki győzelme fizetné. 

Végül pedig Kyle Lowry, aki mostantól akár Dr. K-nek is becézhető, hiszen a közel 200 éves múltra visszatekintő kanadai Acadia Egyetem díszdoktori címet adományozott neki. Az egyetem már májusban bejelentette, hogy a 2021-es végzős évfolyammal együtt a Raptors legendáját is doktorrá avatják, ami végül tegnap történt meg. Az akkori közleményükben kiemelték, hogy többek között Lowry és felesége, Ayahna Cornish-Lowry közös jótékonysági alapítványa, a Lowry Love Foundation tevékenysége is sokat nyomott a latban a doktori cím odaítélésénél - Torontóban és Philadelphiában évek óta étellel segítik a nehéz anyagi helyzetben lévő családokat. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus