Hírmorzsák 2021-07-16 (10:30)

Beal lemarad az olimpiáról, Tobias Harris, vagy Christian Wood érkezhet a helyére? Bam Adebayo szerint neki és Draymond Greennek kell elvégezni a piszkos munkát a válogatottban. Jason Kidd szerint Kristaps Porzingis a tökéletes sztár Luka Doncic mellé, a Dallas új GM-je szerint pedig Kidd a tökéletes választás a szlovén edzőjének. A bírók elismerték: ki kellett volna pontozni Devin Bookert a döntő negyedik meccsén. Chris Paul magára vállalta a vereséget. A Portland nem ad QO-t Zach Collinsnak. Wes Unseld Jr. lehet a Wizards edzője. 

Arról már reggel beszámoltunk, hogy Bradley Beal nem lehet ott a tokiói olimpián a koronavírus miatt, a Team USA pedig lemondta a pénteki edzőmeccsét és Jerami Grantet is az egészségügyi protokoll alá vonta - vele kapcsolatban viszont még nem dőlt el, hogy hétfőn el tud-e utazni a társasággal Japánba.

A Team USA-nél maradva: állítólag Tobias Harrist szeretnék behívni Beal helyére, de Harris jelenleg nincs az országban, bár elvileg holnap visszatér, úgyhogy ha ilyen döntés születik, hétfőn tulajdonképpen elutazhat a csapattal Tokióba, de minden felkészülést, összecsiszolódást nélkülözve. Rajta kívül még Christian Woodon gondolkodik a stáb, ebben az esetben nyilván más szerkezetű lenne a csapat. Szóba került még Julius Randle, illetve természetesen az is logikus döntés lenne, ha a Select Teamből pótolnák Bealt, de ott azért nem feltétlenül ilyen minőségű fiatalok vannak, úgyhogy több sajtóhír szerint sem ők jelentik a prioritást

A Team USA helyzetét bonyolítja, hogy Devin Booker, Khris Middleton és Jrue Holiday is a 12-es keret tagja, azonban a nagydöntő még legalább magyar idő szerint július 21-én reggelig eltart, de esélyes egy hetedik meccs is, amit magyar idő szerint 23-én pénteken hajnalban rendeznének, míg a válogatottnak 25-én vasárnap délelőtt már megkezdődik az olimpia. 

Szóba került még Bam Adebayo hasznossága is, aki az utolsó edzőmeccsen már egészen jó teljesítményt nyújtott. A Heat centere azt mondta, hogy neki és Draymond Greennek kell elintézniük a piszkos munkát, zárást adni, tiszta dobóhelyzeteket kialakítani, megcsinálni az extrapasszt, pontot szerezniük pedig csak akkor kell, ha az a legjobb döntés és azt adja fel az ellenfél. 

A Dallas Mavericksnél bemutatták az új vezetőedzőt, Jason Kiddet, akit elsősorban azért neveztek ki, hogy a maximumot hozza ki Luka Doncicból. Kidd a bemutatásán viszont Kristaps Porzingist méltatta: elmondta, hogy szerinte a lett magasemberrel megvan a Doncic melletti második sztárjuk, aki izgatott, kész dolgozni és a nyár után szerinte egy teljesen más játékost láthatunk majd. Hozzátette, hogy Porzingis képességei különlegesek és tökéletesen illenek Doncic mellé, úgyhogy ő maga edzőként is nagyon izgatott amiatt, hogy vele dolgozhat, de Porzingis is az a lehetőség miatt - hogy itt pontosan milyen lehetőségre gondolt, azt nem részletezte.

A tréner elmondta, hogy a kinevezése napja óta folyamatosan kommunikál Donciccsal, de tiszteletben tartja, hogy a játékos számára most a szlovén válogatott az első - azt azért elmondta, hogy Doncic különleges játékos, de mindig lehet fejlődni, a szlovén pedig mindig éhes is arra, hogy jobb legyen.

A Kidd-del egyszerre kinevezett új GM, Nico Harrison azt is hozzátette, hogy nehéz mit kezdeni egy All-NBA játékossal, de a legjobb dolog talán az, ha melléraknak egy olyan edzőt, aki korábban Hall of Fame-játékos volt a posztján és hagyják, hogy a két ember egymásra hangolódjon. 

Térjünk vissza még a nagydöntő negyedik, tegnapi meccsére, amely során minden bizonnyal ki kellett volna pontozni Devin Bookert, aki öt faulttal a "zsebében" teljesen tiszta szabálytalanságot követett el Jrue Holidayjel szemben. Az esetnél valamiért néma maradt a síp, James Capers vezetőbíró viszont a meccs után elmondta, hogy ő tiszta védekezést látott, csak a visszajátszásoknál derült ki számára, hogy Booker jobb karja Holiday köré tekeredett és bevallotta, hogy igen, faultot kellett volna fújni. 

Szintén ehhez a meccshez kapcsolódik, hogy Chris Paul magára vállalta a vereséget, szerinte miatta adtak el ennyi labdát és az ő pocsék döntéshozatala volt az oka annak, hogy nem tudták győzelemre váltani a jó dobóformát, valamint Booker ponterős meccsét. 

A magyar idő szerint vasárnap hajnalban lejátszandó ötödik mérkőzésen egyébként a Suns a favorit a fogadóirodák szerint, igaz, a negyedik meccs előtt is ez volt a helyzet.

A Portland Trail Blazers nem fog qualifying offert adni Zach Collinsnak - az utóbbi két év során összesen 11 meccset tudott játszani különböző sérülések miatt, a csapat szerint ez nem ér bő hétmillió dollárt, úgyhogy az erőcsatár korlátlan szabadügynök lesz. 

Shams Charania szerint Washingtonban is célegyenesbe fordult az edzőkeresés, Wes Unseld Jr. az elsőszámú opció. A jelenleg a Denver Nuggetsnál társult vezetőedzőként dolgozó szakember 2005-ben a Wizardsnál kezdte edzői karrierjét, édesapja pedig a franchise történetének legnagyobb alakja: évtizedekig tartozott a klub kötelékébe Hall of Famer játékosként, vezetőedzőként, majd GM-ként. 

Szintén Charania hozta le, hogy a Clippersnél is megtalálták Chauncey Billups utódját, közel állnak a megegyezéshez Brian Shaw-val. A szakember korábban a Lakersnél együtt játszott Tyronn Lue-val, majd 2005 és 2011 között Phil Jackson segítője volt a csapatnál, majd két évig a Pacers társult vezetőedzője, újabb két évig pedig a Denver Nuggets vezetőedzője volt. 2016 és 2019 között a Lakersnél dolgozott társult vezetőedzőként, az előző évadban pedig a G-League fiatalokat draftra felkészítő speciális csapatát, az Ignite-ot irányította. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus