Hírmorzsák 2021-07-17 (8:45)

Lillard nem kér cserét, de jobbá kell tenni a Portland keretét. JaVale McGee és Keldon Johnson érkezik a válogatottba. Kezd letisztulni a draft eleje. Wes Unseld Jr. lesz a Wizards vezetőedzője. Jövőre is lesz play-in torna, a two-way játékosok nem játszhatnak a playoffban. Igor Kokoskov érkezhet Dallasba, Aaron Miles Bostonba, Joe Prunty és Jamelle McMillan Atlantába. Montenegrói Markkanen-hasonmást fog szerződtetni a Bulls. Bemehetnek a nézők a draftra. Middleton résztulajdonos lett egy ausztrál klubban. Durant és Doncic a legesélyesebb a jövő évi MVP-re? Elhunyt az ABA alapítója, akinek számos újítást köszönhet a mai kosárlabda. 

A tegnapi nap Henry Abbott (TrueHoop) értesülése tartotta izgalomban az NBA-t, aki szerint Damian Lillard a napokban cserét fog kérni. Napközben megjelent a Yahoo! Sportson egy hosszabb interjú, amelyben Lillard kifejtette, hogy az elmúlt munkájával és a klub iránti elkötelezettségével kivívta magának a jogot Portlandben, hogy nyíltan kimondhassa: nem a bajnoki cím felé tart az építkezésük, ahhoz mindenkinek egy irányba kellene húzni, illetve egész egyszerűen mindenkinek jobban kell végeznie a munkáját. 

Lillard nem sokkal később bejelentette, hogy a Team USA edzése után fog válaszolni a jövőjével kapcsolatos kérdésekre, amit meg is tett: nem kér cserét, nem is akar cserét kérni, de nem elégedett a helyzettel, és sokkal komolyabb erőfeszítéseket vár el a menedzsmenttől, hogy valóban bajnokesélyes csapatot építsenek. Úgy gondolja, hogy Chauncey Billups ebben segíthet, de nem ő a fő kérdőjel, hanem maga a játékoskeret, ami egyszerűen nem bajnokesélyes. Lillard egyébként tegnap korábban Las Vegasban találkozott Billupsszal és Neil Olshey GM-mel, de hozzátette, hogy egyébként is ott voltak, és nem kell valami nagy és őrült megbeszélésre gondolni, ugyanezt mondta el nekik is. Mivel a Portlandnek nincsenek meg az idei draftjogai, szabadügynököt sem nagyon tud igazolni, ezért valószínűleg komolyabb cserék várhatóak Oregonban. 

A Team USA körül is sűrűsödtek az események, hiszen Bradley Beal pozitív mintát adott, így lemarad Tokióról, majd Kevin Love jelentette be, hogy mivel messze van a 100 százalékos állapottól, átadja a helyét. Gregg Popovich csak fizikálisan csúcsközeli állapotban lévő játékosokban gondolkodott, és végül JaVale McGee, illetve Keldon Johnson lesz a két új kerettag - McGee eredetileg is közel volt a tagsághoz, míg Johnson a Select Teammel eddig is együtt készült a csapattal. 

Az olimpiához kapcsolódik, hogy Dennis Schröder nem lesz ott a tornán. A német válogatott már nélküle harcolta ki a részvételt, mert nem tudták megoldani a biztosítását, ez a probléma pedig továbbra is fennáll. Schröder azt nyilatkozta, hogy nagyon sajnálja, hogy nem lehet ott, de rettentő büszke arra a 12 játékosra, aki kiharcolta a részvételt Splitben a selejtezőtornán - Schröder egyébként ott volt Horvátországban a válogatottal, csak nem lépett pályára.

Már a következő évadhoz tartozik, hogy megszületett a megegyezés a liga és a játékos-szakszervezet között, 2022-ben is lesz play-in torna a playoff előtt - az NBA kormányzótanácsának is meg kell szavaznia, de ez formalitás. Abban is döntöttek, hogy a two-way szerződésű játékosoknál nem hozzák vissza a 45 napos szabályt, hosszabb időt is tölthetnek az NBA-s csapatokban, de limitálni fogják, hogy mennyi meccsre lehetnek benevezve - a legfontosabb változás, hogy a 2022-es playoffban már nem léphetnek pályára, előtte a csapatoknak lehetősége lesz rendes szerződéssé átkonvertálni a two-way kontraktusokat. 

A játékos-szakszervezethez tartozik, hogy úgy tűnik, meglesz Michelle Roberts utódja. A jelenlegi vezetőről már egy ideje ismert, hogy átadná a helyét egy fiatalabbnak - aki a korábbi ismert játékos, tavaly óta az NBA kosárlabda-műveletekért felelős alelnöke, Malik Rose lehet.  

Kezd letisztázódni a 2021-es draft legeleje, Kevin O’Connor (Ringer) összes ligaközeli forrása azt mondta, hogy a Pistons nagyon-nagyon valószínű, hogy megtartja az 1/1-et és kihúzza vele Cade Cunninghamet. Cunningham első helye eddig is biztos volt, de az 1/2-vel rendelkező Rockets nagy erőket mozgósított a megszerzéséért. A Houstonnak úgy tűnik, nincs szüksége a draft messze legjobbnak tartott magasemberére, így az 1/2-vel várhatóan nem Evan Mobley-t, hanem a hátvéd Jalen Greent fogja kihúzni, Evan Mobley-t a Cavs viheti a harmadik helyen (lehet, hogy ezt követően őt vagy Jarrett Allent cserélik).

Az is biztosnak tűnik, hogy a negyedik Raptors Jalen Suggsban gondolkodik, de Mobley is jó lehet neki, ha a Cavs nem akar két magasembert a keretben és inkább Suggsot viszi. Az ötödik helyen az Orlando Magic Scottie Barnest fogja húzni, a hatodikon a Thunder szintén Barnest, illetve ha a Magic elviszi, akkor James Bouknightot választja. Mindez az jelenti, hogy a Top5-be várt kiscsatár-erőcsatár, Jonathan Kuminga eléggé hátracsúszhat, különösen úgy, hogy a hetedik helyen választó Warriors nem elsősorban potenciált, hanem azonnal bevethető játékost keres, bár ezt a picket még elcserélhetik a draftig. 

Wes Unseld Jr.-nak felajánlották a Wizards vezetőedzői pozícióját, már a szerződés részleteit tárgyalják, minden bizonnyal ő lesz a Washington új szakvezetője. 

A Dallas komoly tárgyalásokat folytat Igor Kokoskovval, hogy legyen Jason Kidd első számú segítője. A 49 éves szerb szakember jelenleg az Euroligás sztárcsapat Fenerbahce vezetőedzője, de 2000 és 2020 között hét NBA-csapatnál dolgozott (2004-ben bajnoki címet nyert a Pistonsszal), a 2018-19-es évadban a Suns munkáját vezetőedzőként irányította. Kokoskov azért is lehet fontos a Dallasnak, mivel remek kapcsolatot ápol Luka Doncic-csal, hiszen 2017-ben szövetségi kapitánya volt az Európa-bajnokságot nyert szlovén válogatottnak - jelenleg egyébként szerb szövetségi kapitány is, ez Boban Marjanovics miatt lehet érdekes. 

A Boston Celtics már le is igazolt egy segédedzőt Ime Udoka stábjába: Aaron Miles 2017 és 2019 között a Santa Cruz Warriorst irányította, előtte pedig a Warriorsnál volt fejlesztési edző, valószínűleg Bostonban is a fiatalok fejlesztése lesz a feladata.

Atlantában is alakul Nate McMillan stábja, várhatóan Joe Prunty és a vezetőedző fia, Jamelle McMillan csatlakozik az edzői csapathoz. Prunty 1996 óta edzősködik a ligában, a Spursszel három bajnoki címet nyert, 2008 és 2010 között Portlandben dolgozott már együtt a vezetőedzővel. Az ifjabbik, 33 éves McMillan már komoly szakmai múlttal rendelkezik: 2013 és 2020 között fejlesztési edzőként, majd segédedzőként tevékenykedett a Pelicansnél és a Sunsnál. 

Az Indiana Pacers hivatalosan is szerződtette Lloyd Pierce-t, Ronald Noredet, Mike Weinart és Jenny Bouceket, ők alkotják majd Rick Carlisle stábját. Az első két szakember érkezése már régóta ismert, Weinar az előző 13 évben Dallasban volt a szakvezető segítője, míg Jenny Boucek az NBA történetének harmadik női segédedzőjeként az elmúlt három évet töltötte Dallasban, előtte egy évet Sacramentóban. 

A Chicago Bulls le fogja igazolni Marko Simonovicsot, akit még 2020-ban a 44. helyen draftolt. A 210 centiméteres magas, 22 éves montenegrói erőcsatár-center a több NBA-játékost, például Nikola Jokicsot is felfejlesztő Mega Baskettől érkezik – a Bullsnál így együtt játszhat honfitársával, Nikola Vucsevicssel. Az előző idényben az Adria Ligában majdnem 17 pontot átlagolt 51%-os mezőnymutatóval, 31%-os triplázással és 80%-os büntetőzéssel. Mivel játéka eléggé hasonlít Lauri Markkanenére, várhatóan a finn magasembert nem fogja megpróbálni visszaigazolni a Bulls. Érdekesség, hogy az európai kosárlabdában egyelőre egy másik Marko Simonovics az ismertebb: a 35 éves szerb kiscsatár 2014-ben világbajnoki, 2016-ban olimpiai ezüstérmet nyert Szerbia színeiben. 

Alig két hét múlva már a draftot rendezik a Brooklyn Nets otthonában, a Barclays Centerben, és a liga bejelentette, hogy a játékosok ismét személyesen vehetnek részt a börzén - ugyanúgy lesz „zöld szoba” a legmagasabbra taksált fiataloknak, mint a pandémia előtt és elkezdték árusítani a rendes belépőjegyeket is. 

Marc J. Spearsnek (The Undefeated) Khris Middleton elmondta, miért szerzett tulajdonrészt az ausztrál profligában szereplő Brisbane Bulletsnél. A Bucks All-Starja később szeretne résztulajdonossá válni klubokban, ez a tulajdonszerzés pedig jó „belépő” ebbe a világba, mivel annyit kell vele foglalkoznia, ami még nem zavarja a játékoskarrierjében. Hozzátette, hogy szerinte egyre gyakoribb, hogy a sportolók ilyen befektetéseket keresnek. 

Az egyik amerikai fogadóiroda közzétette oddsait, hogy ki nyerheti a 2021-22-es alapszakasz MVP-díját. Jelenleg Kevin Durant, illetve Luka Doncic után lehet nyerni a legkevesebb pénzt – talán nem véletlen, hogy éppen ők szerepelnek majd az NBA 2K22 borítóján. A Top5-be befért még Giannis Antetokounmpo, Stephen Curry és Joel Embiid, a Top10-be LeBron James, Damian Lillard, Nikola Jokics, Trae Young és James Harden is. 

A nemrég nagy vihart kavart ESPN-es belharc egyik főszereplője, Maria Taylor szerződése lejár és valószínűleg az NBC Sportsnál folytatja, ahol főként az amerikai futball követésében kaphat nagy szerepet. Az ESPN egyébként hajlandó lett volna megtriplázni eddigi egymillió dolláros fizetését, de Taylor 5 milliót kért, amit az NBC meg fog neki adni. 

A Lakerstől távozó Kostas Antetokounmpo végül nem Görögországba, az Olimpiakoszhoz tér haza, hanem elfogadta Tony Parker csapatának ajánlatát, és a szintén Euroligás francia ASVEL-ben folytatja pályafutását. 

Végül pedig egy szomorú hír: 94 éves korában elhunyt Dennis Murphy, aki arról volt híres, hogy számos profiligát (vagy inkább ellenligát) hívott életre, többek között az 1967 és 1976 között működő ABA-t is. Az ABA mellett a WHA-t (World Hockey Association) és a World Team Tennist is ő hozta tető alá, de neki köszönhetjük a legendás „Nemek csatáját” 1973-ban, amikor Bille Jean King, az akkor első számú női teniszező egy visszavonult férfijátékossal, Bobby Riggs-szel csapott össze. 1988-ban megszervezte a 12 csapatos International Basketball League-t, ahol csak 6 láb 4 inch (192 centiméter) vagy annál alacsonyabb játékosok léphettek pályára.

Bár egyik liga sem volt hosszú életű, marketing és maga a játék területén is olyan forradalmi újításokat vezettek be, amelyek alapvető befolyással voltak az amerikai sportéletre és a sportágakra is. Az ABA hozta be többek között a hárompontost, a zsákolóbajnokságot, a cheerleader-csapatokat és a piros-kék-fehér labdát köszönhetjük, de Murphy később is hatással volt az NBA-re – Jeanie Buss, a Lakers elnöke elmondta, hogy édesapjával, dr. Jerry Buss-szal közeli barátok voltak, és a Buss által bevezetett több szórakoztatóipari jellegű újítást igazából Murphy inspirált. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus